Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017




Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε

ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΥΤΡΟΠΙΟΥ, ΚΛΕΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΥ
H. DELEHAYE Les legendes grecques des saints militaires
(ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ σελίδες 202 - 






Oi Άγιοι Μάρτυρες Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος























Мч. Евтропий . Мч. Клеоник.
Феофан Критский и Симеон. Фреска церкви свт. Николая. Монастырь Ставроникита. Афон. 1546 год.
Μάρτυς Ευτρόπιος (αριστερα) . Μάρτυς Κλεόνικος (δεξιά)
Τοιχογραφία  (Fresco) τού έτους 1546 μ.Χ.
 από τον  Θεοφάνη τον Κρήτα και  τον Συμεών στο Παρεκκλήσιο τού Αγίου Νικολάου
 τής Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Αγίου Όρους









Eις τον Eυτρόπιον.
Ὁ χρηστὸς ἡμῖν Εὐτρόπιος τοὺς τρόπους,
Ἐφεῦρε Χριστὸν καὶ τέλους διὰ ξίφους.

Eις τον Kλεόνικον.
Καὶ Κλεόνικος εὐκλεᾶ νίκην ἔχει,
Σταυρῷ κρεμασθείς, ὡς Χριστός μου πάλαι.

Eις τον Bασιλίσκον.
Εἱρκτὴν τὸ σῶμα καὶ πρὸ τῆς εἱρκτῆς ἔχων,
Εἱρκτῶν λυτροῦται Βασιλίσκος ἐκ δύο.

Ἐν ξύλῳ Εὐτρόπιος σταυροῖο τρίτῃ προσεπήχθη.



Βιογραφία

Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος κατάγονταν από την Αμάσεια του Πόντου και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.).











Святые мученики Евтропий, Клеоник и Василиск.
Монастырь Успения Богородицы в Трескавце расположен вблизи пика Златоверх в 8 километрах к северу от Прилепа
Oi Άγιοι Μάρτυρες Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος.
Τοιχογραφία (Fresco) στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως τής Θεοτόκου στο Treskavtse 8 μίλια βόρεια της Πρίλεπ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) 



Ήταν στρατιώτες και συγγενείς του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ως Χριστιανοί διαβλήθηκαν στον ηγεμόνα Ασκληπιόδοτο, ο οποίος τους συνέλαβε και τους βασάνισε σκληρά. Όμως οι Μάρτυρες, αφού παρουσιάσθηκε σε αυτούς ο Κύριος και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος, έγιναν υγιείς.

Μέσα στη φυλακή οι τρεις νέοι δεν έχασαν ούτε το θάρρος ούτε την πίστη τους. Αντιθέτως εξακολούθησαν να λατρεύουν τον Ένα και Αληθινό Θεό. Με το κήρυγμά τους και το παράδειγμα που προσέφερε το ήθος, η αντοχή και το θάρρος τους, οδήγησαν πολλούς συγκρατούμενους τους στην αληθινή πίστη. Ο Ασκληπιόδοτος πληροφορήθηκε την Χριστιανική δράση των τριών κρατουμένων και την επίδραση που ασκούσαν στους φυλακισμένους ειδωλολάτρες και διέταξε να τους οδηγήσουν και πάλι ενώπιόν του.




Мч. Клеоник. Фреска церкви Благовещения. Грачаница. 
Косово. Сербия. Около 1318 г.
Μάρτυς Κλεόνικος. Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1318 μ.Χ. 
στον Ιερό Ναό τού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 
τής Ιεράς Μονής Γκρατσάνιτσα στο Κοσσυφοπέδιο. Σερβία. 


Ο ηγεμόνας τότε άρχισε να κολακεύει τον Άγιο Κλεόνικο, για να αρνηθεί την πίστη του Χριστού, υποσχόμενος δώρα και τιμές. Ο Άγιος όμως αφού γέλασε, χλεύασε την αρρώστια των ειδώλων. Και ενώ ετελείτο θυσία, με προσευχή κατέρριψε το είδωλο της Αρτέμιδος. Αμέσως ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να βασανισθούν. Τότε ο Κύριος εμφανίσθηκε στους τρεις νέους και στο πλήθος των ειδωλολατρών, οι οποίοι παρακολουθούσαν το μαστίγωμα των Χριστιανών, έχοντας στο πλευρό Του τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο. Οι τρεις Χριστιανοί αξιώθηκαν της θαυματουργικής ιάσεως των τραυμάτων τους, ενώ πολλοί ειδωλολάτρες που είδαν το θαύμα, βαπτίσθηκαν Χριστιανοί. Ο Ασκληπιόδοτος όμως όχι μόνο δεν άλλαξε στάση, αλλά διέταξε να αποκεφαλισθούν όλοι οι νεοφώτιστοι Χριστιανοί. Ο Ασκληπιόδοτος και οι ειδωλολάτρες, τυφλοί από οργή, διέταξαν τους δημίους να περιχύσουν τους τρεις Μάρτυρες με καυτή πίσσα. Όμως, νέα θαυματουργική ενέργεια από τη Θεία Χάρη δεν επέτρεψε οι πιστοί νέοι να πάθουν το παραμικρό, ενώ η καυτή πίσσα έπεσε και κατέκαψε τους δημίους.




Мчч. Евтропий, Клеоник, Василиск. 
Фреска. Церковь Христа Пантократора. 
Дечани. Косово. Сербия. Около 1350 года.
Mucenicia Sfinţilor Eutropie, Cleonic şi Vasilisc. 
 Frescă de la Mănăstirea Decani din Serbia (1350)
Μαρτύριο τών Αγίων Ευτροπίου και Κλεονίκου.
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου 1350 μ.Χ.
 στην Εκκλησία του Χριστού Παντοκράτορα.
 Μονή Βισόκι Ντέτσανι. Κοσσυφοπέδιο. Σερβία. 








Όμως, ο σκληρόκαρδος ηγεμόνας δεν μπορούσε να δει την αλήθεια, η οποία παρουσιαζόταν μπροστά στα μάτια του. Έτσι, πρόσταξε την σταυρική καταδίκη του Ευτροπίου και του Κλεονίκου και τη φυλάκιση του Βασιλίσκου. Οι δύο νέοι πέρασαν την τελευταία νύχτα της ζωής τους προσευχόμενοι. Και πάλι ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά τους, για να τους ενθαρρύνει.

Στις 3 Μαρτίου του 308 μ.Χ., ο Ευτρόπιος και ο Κλεόνικος κοσμήθηκαν με τους στέφανους της αγιότητας και του μαρτυρίου διά του σταυρικού τους θανάτου.




 Ο Βασιλίσκος παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή, όπου και πέθανε μετά από μερικά χρόνια, κερδίζοντας την αιώνια ζωή (εορτάζει και στις 22 Μαΐου εκάστου έτους).




Мч. Василиск. Фреска. Церковь Христа Пантократора. Дечани. Косово. Сербия. Около 1350 года.
Μάρτυς Βασιλίσκος. Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους περίπου 1350 μ.Χ.
 στην Εκκλησία του Χριστού Παντοκράτορα.
 Μονή Βισόκι Ντέτσανι. Κοσσυφοπέδιο. Σερβία. 




Ὁ Βασιλίσκος ἐκτομῇ δοὺς τὴν κάραν,
Πατεῖ νοητοῦ βασιλίσκου τὴν κάραν.
Εἰκάδι δευτερίῃ Βασιλίσκος φάσγανον ἔτλη
.
Βιογραφία

Ο Άγιος Βασιλίσκος, ανιψιός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, καταγόταν από το χωριό Χουμιαλά της Αμασείας και μαρτύρησε διά ξίφους επί Μαξιμιανού (285 - 305 μ.Χ.) και άρχοντος Αγρίππα. Συνελήφθη από τον ηγεμόνα της Καππαδοκίας Ασκληπιάδη (ή Ασκληπιόδοτο) με τους στρατιώτες του Ευτρόπιο και Κλεόνικο (τιμάται 3 Μαρτίου), οι οποίοι, επειδή αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα, τελειώθηκαν διά μαρτυρικού θανάτου.



Мч. Василиск. Мозаика храма св. Георгия. Салоники. Конец IV в.
Μάρτυς Βασιλίσκος. Mn. Basilisk. Μωσαϊκό τού τέλους τού 4ου αιώνα 
στον Ιερό Ναό  Αγίου Γεωργίου. Θεσσαλονίκη. 

Ο Άγιος Βασιλίσκος ρίχθηκε στη φυλακή από τους ειδωλολάτρες με την ελπίδα ότι, με την πάροδο του χρόνου και από τις στερήσεις και κακοπαθήσεις, θα αρνιόταν τον Χριστό, οπότε ο αντίκτυπος από την πράξη του αυτή θα ήταν μέγας μεταξύ των Χριστιανών. Αυτός όμως είχε λάβει την αμετάτρεπτη απόφαση να πεθάνει ως Χριστιανός, έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα τον Μεγαλομάρτυρα θείο του, ο οποίος παρέμεινε σταθερός στην ομολογία του, αφού απέκρουσε όλες τις υποσχέσεις και τις απειλές.

Μία ημέρα ο Άγιος πέτυχε, χάρη στην εύνοια των στρατιωτών που τον φύλαγαν, να μεταβεί στον οίκο του, να παρηγορήσει τους γονείς και αδελφούς του και να τους συστήσει εμμονή στη Χριστιανική πίστη.

Όταν πληροφορήθηκε τούτο ο ηγεμόνας Αγρίππας διέταξε να του φορέσουν σιδερένια υποδήματα που έφεραν εσωτερικά καρφιά και να τον οδηγήσουν ενώπιόν του στα Κόμανα. Ερχόμενος προς τον ηγεμόνα, όταν έφθασαν στο χωριό των Δακών, οι στρατιώτες που τον συνόδευαν τον έδεσαν σε ξερό πλάτανο, για να γευματίσουν. Τότε ο Βασιλίσκος, διά της προσευχής του, πέτυχε να αναβλαστήσει ο πλάτανος και από την ρίζα του να αναβλύσει μικρή πηγή. Αφού είδαν το θαύμα αυτό οι στρατιώτες, θαύμασαν και πίστεψαν στον Χριστό.

Όταν έφθασε στα Κόμανα, προσήχθη ενώπιον του Αγρίππα, ο οποίος οδήγησε τον Βασιλίσκο στον ειδωλολατρικό ναό, ελπίζοντας ότι το επίσημο περιβάλλον θα τον ωθούσε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Βασιλίσκος όμως με θερμή προσευχή πέτυχε την πτώση και συντριβή των ειδώλων. Τότε ο Αγρίππας διέταξε να αποκεφαλισθεί και τα ιερά λείψανά του να ριχθούν στον ποταμό.

Χριστιανοί των Κομάνων ανέσυραν το τίμιο σκήνωμα κρυφά και το ενταφίασαν με ευλάβεια. Αργότερα, από τον ευσεβέστατο άρχοντα των Κομάνων Μαρίνο ανοικοδομήθηκε ναός προς τιμήν του Μάρτυρος, στον οποίο κατετέθησαν και τα ιερά αυτού λείψανα.

Η μνήμη του Αγίου Βασιλίσκου επαναλαμβάνεται στις 3 Μαρτίου.





Минея - Май (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναῖο - Μάιος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας 



Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ὡς βασίλειον δῶρον καὶ θῦμα ἅγιον, τῷ Βασιλεῖ τῶν αἰώνων καὶ ἀθλοθέτῃ Θεῷ, δι’ ἀθλήσεως στερρᾶς προσήχθης ἔνδοξε· σὺ γὰρ τὴν πλάνην καθελὼν, στρατιώτης εὐκλεὴς, πανεύφημε Βασιλίσκε, τῆς ἀληθείας ἐδείχθης, Χριστῷ πρεσβεύων ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ὁ Μάρτυς σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτοῦ, τὸ στέφος ἐκομίσατο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· ἔχων γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλεν ἔθραυσε καὶ δαιμόνων τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτοῦ ταῖς ἱκεσίαις Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν. 
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Βασιλείας μέτοχος ἐπουρανίου, Βασιλίσκε ἔνδοξε, γεγενημένος ἀληθῶς, σῶζε τοὺς πόθῳ βοῶντάς σοι· χαίροις Μαρτύρων σεπτὸν ἐγκαλλώπισμα.
Μεγαλυνάριον
Ἄνθραξ εὐσεβείας ἀναδειχθεὶς, πυρὶ οὐρανίῳ, κατενέπρησας θαυμαστῶς, εἰδώλων τεμένη, θεόφρον Βασιλίσκε, πυρὶ δὲ ζωηφόρῳ, θερμαίνεις ἅπαντας.




Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τὸ τρίστοιχον ἄθροισμα, τῶν Ἀθλητῶν τοῦ Χριστοῦ, Εὐτρόπιον μέλψωμεν, σὺν Βασιλίσκω ὁμού, τὸν θεῖον Κλεόνικον οὗτοι γὰρ τῆς Τριάδος, τὸ ὑπέρθεον κράτος, ἄθλοις ὑπερφυέσιν, ὠμολόγησαν πάσιν ἡ πάντοτε πρεσβεύουσι, σώζεσθαι ἅπαντας.


Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Οἱ Μάρτυρές σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτῶν, τὸ στέφος ἐκομίσαντο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· σχόντες γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλον· ἔθραυσαν καὶ δαιμόνων τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτῶν ταῖς ἱκεσίαις Χριστέ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν. 


Минея - Март (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναῖο - Μάρτιος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας 


Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἁρμονίᾳ πίστεως συνδεδεμένοι, τοῦ ἐχθροῦ διέλυσαν, τάς παρατάξεις ἐμφανῶς, σύν Εὐτροπίῳ Κλεόνικος, καί Βασιλίσκος γενναίως ἀθλήσαντες.



Святые мученики Евтропий  Клеоник и Василиск
Oi Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος




Αγίου Δημητρίου του Ροστόφ
( μετάφραση google)

Μετά την ταλαιπωρία και το μαρτύριο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Tyrone, ήταν κρατούμενοι στη φυλακή για τον Χριστό τους συναδέλφους του και τους στενούς φίλους Ευτροπίου, και ο ανιψιός του Kleonikos Basilisk. Ο κυβερνήτης της πόλης του Publius, βασανίζεται Αγίου Θεοδώρου, έχει πεθάνει, χτυπήθηκε από την οργή του Θεού. Στη θέση του διορίστηκε από την άλλη, που ονομάζεται Asklipiodot, αρχικά από τη Φρυγία, σκληρή και άθεοι τον άνθρωπο. Μεγάλο κακό έχει αυτό προκάλεσε στους Χριστιανούς, επειδή ο αυτοκράτορας ήταν Maksimiana1711 δύναμη να αναγκάσει τους χριστιανούς για να τους φέρει τα είδωλα, και εκείνοι που δεν υπακούουν, να καταστρέφονται σκληρή πόνο.
Μια μέρα, κάθεται στο κάθισμα κρίση με τους συμβούλους του, κάλεσε knigohranitelya Evlasiya και του είπε να διαβάσει τις παλιές δικαστικές υποθέσεις. Όταν Evlasy διαβάσετε για τα δεινά του Θεοδώρου Tyrone, όλοι θαύμασαν την υπομονή του ιερομάρτυρος, και ο κυβερνήτης ζήτησε:
- Σε περίπτωση που οι φίλοι Θεόδωρος, που αναφέρονται στο βιβλίο;
Evlasy δημοσιεύτηκε:
- Είναι στη φυλακή με άλλους τροφίμους.
Βλέποντας άσχημα καίγονται Tiron ναό της θεάς τους Juno, ονομάζεται η μητέρα των θεών, ο βασιλιάς βρυχήθηκε σαν λιοντάρι, και αμέσως διέταξε να στείλει στρατιώτες στη φυλακή για να τον αγίων Μαρτύρων Ευτροπίου, Cleonica και Basilisk φέρει.
Ευτροπίου και Kleonikos ήταν αδέλφια, αρχικά από την Καππαδοκία, και το Basilisk, ανιψιός του Αγίου Θεοδώρου, γεννήθηκε στην Αμάσεια, αλλά και οι τρεις από αυτούς, ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας αγάπης, να καλούν ο ένας τον άλλο αδελφούς.
Αυτοί που ήρθαν στη φυλακή, οι στρατιώτες είπε ο φύλακας στις φυλακές:
- Δώστε μας φίλους του Θεοδώρου.
Στη συνέχεια, ο φύλακας ήρθε στον άγιο και είπε:
- Σήκω! Είναι καιρός που ήσασταν με ανυπομονησία την ημέρα και τη νύχτα? σας καλεί χάρακα. Αλλά σας παρακαλώ, σημειώστε μου στις προσευχές σας.
Γι 'αυτό και μίλησε δεσμοφύλακα, επειδή τους είδε μέρα και νύχτα στην προσευχή και θαύματα συμβεί με τους: ένα εξαιρετικό φως έλαμψε ανάμεσά τους φυλακή πολλές φορές από το ίδιο άνοιγμα. Ως εκ τούτου, πίστευε ότι ο Κύριος είναι μαζί τους. Στην κατ 'έφεση άγιοι άρχοντας πήγε με χαρά, και οι υπόλοιποι κρατούμενοι της θλίψης που στερήθηκαν της συντροφικότητας με τους αγίους, μάρτυρες. Στη συνέχεια, Άγιος Ευτροπίου τους είπε:
- Μην κλαις, τους φίλους μου, γιατί βλέπουμε ο ένας τον άλλο και πάλι, αλλά προσευχόμαστε στον Κύριο μας Ιησού Χριστό, ότι Αυτός μας έχει δώσει τον πόνο και το θάνατο για αυτόν, και να σταματήσει η δαιμονική παγανισμό, και το σύμπαν ήταν γεμάτο με τη χάρη του Θεού.
Παρηγορώντας λέξεις όπως κρατούμενοι, οι ιεροί πολεμιστές ήρθαν. Στ Ευτροπίου τραγούδησε: «Πόσο καλό και πόσο ευχάριστο είναι για τους αδελφούς να κατοικήσει μαζί!" (Ps.132: 1)
Και υπήρχε μια φωνή από τον ουρανό:
- Δεν θα σας χωρίζουν από τους αδελφούς σας, μέχρι να έρθει όλοι να Θεόδωρο και ανάπαυση στους κόλπους των Πατριαρχών, που ζουν υπό το φως του Θεού.
Ευτροπίου ήταν πολύ όμορφη και σοφή. Όταν οι Άγιοι δόθηκαν και στάθηκε μπροστά στον βασιλιά, τους ρώτησε:
- Γιατί τα πρόσωπά σας δεν ζοφερή από μια μακρά παραμονή στη φυλακή, και ευτυχής σαν από μια μόνιμη χαρά;
Ευλογημένος Ευτροπίου είπε:
- Πράγματι, ο κυβερνήτης, ο Χριστός μας, μας δίνει πάντα την ευχαρίστηση, την επίσκεψη μας με τη χάρη Του, και η αλήθεια για τα λόγια μας της Γραφής: «Μια εύθυμη καρδιά κάνει ένα χαρούμενο πρόσωπο" (Pritch.15: 13)
Ο κυβερνήτης είπε
- Ποιο είναι το όνομά σου;
- Όνομα μου, - απαντά στην Saint - μια χριστιανική, και οι γονείς μου μου τηλεφώνησε Ευτροπίου.
Ο κυβερνήτης είπε με καλοσύνη:
- Βλέπω ότι είσαι τόσο καλή συμπεριφορά, καθώς και όμορφη? Νομίζω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ήδη έχετε γίνει τόσο σοφός.
Ο Άγιος απάντησε:
- Πνευματική σοφία που έμαθα από τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, στους οποίους βάζω την ελπίδα ότι θα με βοηθήσει να σοφό να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.
Ο κυβερνήτης είπε
- Ακούστε με, Ευτροπίου, και να υποχρεώσει τους αδελφούς του να υπακούσει την εντολή του βασιλιά, για να φέρει τις θυσίες στους θεούς. Για το σκοπό αυτό, θα γράψω για εσάς βασιλιάδες, και θα σας ορίσει σε αυτή τη χώρα δικαστές, θα σας τιμήσει σαν πρίγκιπας και osyplyut σας μεγάλο πλούτο. Στη συνέχεια, μπορείτε πραγματικά να δείτε καθώς και να υπακούσει βασιλιάδες και υπακούσουν στις εντολές τους. Και αν δεν έχετε πειστεί με τα λόγια μου, Διαμελίζω το σώμα σας σε κομμάτια και τα πετάνε στα σκυλιά και να φαγωθούν από άγρια ​​θηρία. Τι θα δούμε στο παραμένουν τα οστά σας, όλοι θα καούν στη φωτιά και να ρίξει τις στάχτες στο ποτάμι. Μην νομίζετε ότι οι χριστιανοί συγκεντρώνονται υπολείμματα σας και, ως λείψανο, χρίσει τον κόσμο. Έτσι, υποβάλλει τον εαυτό σας και μην θυσιάσουν στους θεούς ή απλά να πει πότε οι άνθρωποι που θέλετε να υποβάλετε και θυσίες σε όλους κοιτάζω, περιμένοντας για την απόφασή σας. Μην στροφή μακριά από τους θεούς, όσοι θέλουν να θυσιάσουν για να τους, έτσι ώστε να μην αμαυρώσει το όνομά του, υποβάλλεται σε μια επαίσχυντη και σκληρή βασανιστήρια.
Σε αυτή τη κυβερνήτης Eutropios είπε:
- Σταματήστε αλαζονικό, ο γιος του διαβόλου, ο κληρονόμος της κόλασης! Σταματάμε για να εξαπατήσει τους υπηρέτες του Θεού, τον εχθρό του Θεού, ρίχνει έξω από το καλό και το άφθαρτο ουράνια ευδαιμονία, η αιώνια αιχμάλωτος από τα χαμηλότερα κόλαση! Σταματήσουμε να μιλάμε ανόμοια λόγου, που μπλοκάρουν το δρόμο των καλών έργων, δάσκαλος και ο επικεφαλής της ανομίας! Δεν ξέρω τι να πω περισσότερα για να σας, πονηρά γόη! Μπορείτε να μου υπόσχομαι χρόνο για να τιμήσει και τον πλούτο να μείνει εδώ στη γη. Τι να μου είναι η χρήση του τι είναι πνευματικά επιβλαβή πάθη, οδηγεί σε επαίρεται, η μοιχεία, η ληστεία, φόνο και άλλα εγκλήματα; Ποια είναι τα οφέλη που έλαβε από τον πρώην πρίγκιπα Publius προσωρινή φήμη και την τύχη, βασανίζεται Αγίου Θεοδώρου; Τάφηκε στο έδαφος, που καταναλώνονται με τα σκουλήκια και υποφέρουν στην κόλαση, με τη φωτιά άσβεστη. Και δεν θα αργήσει να κατανοήσει την οργή του Θεού, και θα χαθεί, κακούς κακούς. Είσαι μου απειλώντας σκληρά βασανιστήρια, σπαθί, φωτιά και τα ζώα, αλλά δεν ελπίζω να με τρομάξει με τέτοιες απειλές και βασανίζει να με αναγκάσει να τον αθεϊσμό: να υποφέρουν για τον Χριστό ο Θεός μου - αυτή είναι η πρώτη μου επιθυμία, γιατί είναι τα πλούτη μας, την τιμή, την δύναμη και δόξα. Όχι, δεν αποχωρήσει από αυτόν, ούτε εγώ ούτε οι αδελφοί μου, αλλά για να υποφέρει για Σωτήρα μας στα χέρια Του είναι η ζωή μας, ο Θεός είναι ανίκητος διοικητής, να απαλλαγούμε από τα προβλήματα να τον καλέσει? Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει από το χέρι σας.
Ακούγοντας αυτό, ο βασιλιάς ήταν γεμάτη με οργή και έδωσε εντολές για να νικήσει το πρόσωπο του αγίου, λέγοντας,
- Junk! Μπορείτε καλούνται εδώ, ότι μπορούμε να θυσιάσουν στους θεούς, και δεν μας Κατηγορούν!
Αλλά όταν άρχισε να χτυπάει έντονα άγιος, χτυπώντας τα χέρια στεγνά.
Υπό τις διαταγές του κυβερνήτη του όλα αυτά που έγιναν και είπε στο δικαστήριο, καταγράφονται λεπτομερώς. Και όταν οι γραμματείς είδαν ότι τα χέρια των βασανιστών έχουν στερέψει, η φρίκη ρίχνει εγγραφής. Ωστόσο, ένας Χριστιανός, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους ανθρώπους, κατέγραψε τι συνέβαινε. Ο κυβερνήτης προσέφυγε στο μάρτυρα με τα παρακάτω λόγια:
- Έχετε τελικά υποκύψει στους θεούς, για να σώσει τη ζωή σας, ή θέλεις να σε προδώσει στο θάνατο;
- Όχι, - απάντησα τις Eutropios άγιος - δεν λατρεύουν οι θεοί αναίσθητη. Εσείς και αναίσθητος τον εαυτό του όταν κάνει αυτό. Αλλά εγώ λατρεύουμε τον Θεό μου και Θυσίασε τραγούδι του επαίνου. Έτσι λέει η ευλογημένη Δαβίδ και το στόμα του ο ίδιος ο Χριστός: «ινδάλματά τους - το ασήμι και χρυσό, το έργο των ανθρώπινων χεριών. Έχουν στόματα, αλλά δεν μιλούν? Έχουν τα μάτια, αλλά δεν βλέπω "(Ps.113: 12-13). Και να προσθέσω σε αυτό, "σαν κι αυτούς, έτσι θα τους κάνει και ο καθένας που εμπιστεύεται σε αυτά» (Ps.113: 16) Είσαι κουφός και τυφλός, και αν δεν θέλετε και να κάνω το ίδιο! Αλλά εγώ δεν παρεκκλίνει από τον Κύριό μου Ιησού Χριστό.
Ο κυβερνήτης προσέφυγε στο ιερό Cleonica και Basilisk:
- Τι λέτε: Μην φέρνετε θυσίες στους θεούς, για να σώσει τη ζωή του, ή, όπως Ευτροπίου, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και, στη συνέχεια, υποβάλλονται τα ίδια παθήματα;
Άγιοι Kleonikos Basilisk και απάντησε:
- Πώς να πιστέψει τον αδελφό μας και ο κ Eutropios στον Ιησού Χριστό, και πιστεύουμε στον Θεό Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Όπως Ευτροπίου υποφέρει για τον Χριστό, και θέλουμε να υποφέρουν, και ο διάβολος δεν μπορεί να μας κρατήσει χώρια, που συνδέονται με μια ιερή πίστη στο Χριστό και την αμοιβαία αγάπη. Όπως τρεις υφαντά ρήξεις σχοινί και οι τρεις μας θα είναι ισχυρή, και πως η Αγία Τριάδα είναι αδιαίρετη, και είμαστε ενωμένοι στην πίστη και την αγάπη. Έτσι, τα βασανιστήρια μας ακόμα πιο βίαια, θα πάμε στο αλεύρι για τη δόξα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τον οποίο εχθρός εσύ.
Όταν είπε ο διοικητής διέταξε ότι τέσσερις στρατιώτες κάθε τεντωμένο και ξυλοκοπήθηκε ισχυρές φλέβες χωρίς έλεος. Άγιοι ξυλοκοπήθηκαν τόσο άσχημα που έπεσε στα χέρια των κομματιών του εδάφους του σώματος, βουτηγμένα στο αίμα. Αλλά θαρραλέα άντεξε και προσευχήθηκε στο Θεό. Βάναυσα ήταν βασανιστικό, αλλά με τη βοήθεια των μαρτύρων του Θεού φαινόταν τελείως ανεπηρέαστο. Στ Ευτροπίου προσευχήθηκε αυτά τα λόγια:
- Ο Παντοδύναμος Θεός, ελεήμων και φιλεύσπλαχνος! Μην μας περιφρονούν, Κύριε, εσύ που αποθηκεύει την όρθια θέση, προειδοποιούν οι ασεβείς, διορθώνει πεισματάρης, που φρουρείται από τον σοφό και τον διδάξει παράφρων. Μπορείτε έδεσε το διάβολο και λύτρωσε τον άνθρωπο. Μπορείτε Βοηθός κρατουμένων σε ομόλογα, ο προστάτης βασανισμένο, πηγή της καλοσύνης, ο Σωτήρας των ψυχών μας. Μπορείτε επίσης να προκαλέσει πόνο και τροφοδοτεί το θάρρος να υπομείνουν βάσανα. Ας υπομείνει τον πόνο και το μαρτύριο για χάρη της. Ελάτε να μας βοηθάει όπως βοήθησε υπάλληλος, Θεόδωρος. Εμφάνιση ανθρώπους η κακία του διαβόλου, σου έλεος, και σου όλα-ισχυρό μέσο ξυπνήσει ό, τι σοι ο βασιλιάς σεβαστός ο Ιησούς Χριστός, επαινώντας Σένα με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα πάντα.
Άγιοι Kleonikos Basilisk και πρόφερε:
- Αμήν.
Και ξαφνικά υπήρξε ένας τρομερός σεισμός, έτσι ώστε συγκλόνισε ολόκληρο το δικαστήριο, κουρασμένος και φοβισμένος οι δήμιοι μετακινηθεί, και οι άγιοι, απελευθερώθηκε από μια αόρατη δύναμη, παρέμεινε άθικτο. Και ο Κύριος εμφανίστηκε σ 'αυτόν με τους αγγέλους και τους αγίους με το Θεόδωρο. Στ Ευτροπίου στράφηκε προς τον Κύριο:
- Σας ευχαριστώ, Κύριε Ιησού μου, ότι μόλις με άκουσε, και ποιος είμαι εγώ, που ήρθε σε μένα, Κύριέ μου;
Ένας ιερός Cleonica και Basilisk ιερό Ευτροπίου είπε:
- Βλέπετε, ότι είναι ο βασιλιάς μας, ο Ιησούς Χριστός είναι με τον Θόδωρο σε όλη τη δόξα του;
- Προφανώς - απάντησαν.
Αγίου Θεοδώρου, ο οποίος εμφανίστηκε με τον Κύριο, είπε:
- Αδελφός Ευτροπίου! προσευχή σας έχει ακούσει, και να έρθει στην ενίσχυσή σας Σωτήρας με την ανακήρυξη της αιώνιας ευδαιμονίας.
Ο ίδιος ο Κύριος τους είπε:
- Όταν βασανίζονται, τότε ήμουν στέκεται μπροστά σας, κοιτάζοντας την υπομονή σας. Έτσι, όπως μπορείτε γενναία υπέστη την πρώτη πόνο, τότε θα είμαι βοηθός σας, ενώ δεν είναι πάνω από την πράξη σας, και θα εγκαταστήσει τα ονόματά σας βρίσκονται στο βιβλίο της ζωής.
Μετά από αυτά τα λόγια ο Κύριος έγινε αόρατο με τον Άγιο Θεόδωρο.
Στρατιώτες, βασανισμένο άγιοι, άρχισε να ζητήσει από τον κυβερνήτη:
- Σας ικετεύω, Κύριε, να μας ελευθερώσει από αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να βασανίζουν τους ανθρώπους αυτούς.
Δείχνοντας στους αγίους, ο κυβερνήτης είπε:
- Αυτοί οι μάγοι κάνουν ξόρκια και να φοβίσουν τους στρατιώτες.
Πολλοί από τους ανθρώπους πρέπει να λογιστικοποιείται άξιος να δει το Θείο φαινόμενο, αναφώνησε:
- Όχι, δεν ξόρκια και μαγικά, και ο χριστιανικός Θεός βοηθά τους δούλους Του: τώρα έχουμε δει το βασιλιά του Χριστού, και άκουσε τη φωνή ενός αγγέλου.
- Δεν βλέπω, - δήλωσε ο κυβερνήτης - καμία φωνή δεν ακούγεται.
Στ Ευτροπίου τον αντιμετωπιστούν με αυτά τα λόγια:
- Σωστή να πω ότι δεν έχει δει το Θείο φαινόμενο και δεν άκουσαν τη φωνή του ουρανού: δεν μπορείτε να δείτε τα μάτια του την ψυχική, επειδή είστε τυφλωμένοι από τον διάβολο, και αυτοεκπληρούμενη προφητεία σας του Ησαΐα: «αυτιά βαριά, και έκλεισε τα μάτια τους» (Ησαΐας 6: 10 ).
Ακούγοντας αυτό και βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν, ο διοικητής διέταξε να δεσμεύσει τους αγίους και να τους πάρει στη φυλακή. Όταν οι Άγιοι ήρθε πίσω, οι κρατούμενοι ήταν πολύ χαρούμενος, και μάρτυρες του Χριστού τραγούδησε ένα τραγούδι: "βοήθεια μας είναι στο όνομα του Κυρίου, ο οποίος έκανε τον ουρανό και τη γη» (Ps.123: 8).
Έχοντας το μεσημεριανό γεύμα πολύ αργά μέσα στην ημέρα με τους συμβούλους του, ο κυβερνήτης είπε έτσι να τους:
- Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτούς τους ανθρώπους: ολόκληρη η πόλη ανησυχεί εξαιτίας τους. Τι νομίζετε;
Ένας από τους συμβούλους είπε,
- Σας παρακαλώ, να τους σκοτώσει γρήγορα. Αν σας επιβραδύνει την εκτέλεση τους, ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται από τους θεούς και να πάει μετά από αυτούς τους ανθρώπους. Ειδικά δεν επιτρέπουν τόσο μακροσκελής ομιλία Ευτροπίου.
- Τον προειδοποίησε να λατρεύουν τους θεούς, - δήλωσε ο κυβερνήτης - και τα αιτήματα και τις απειλές, και ο ίδιος και οι θεοί, και ο βασιλιάς βλασφημείται, και εγώ κακοποιήθηκε μομφές σας. Αλλά καλούμε τον ένα, και θα πείσει τους αιτήματα. Αν ακούει εμάς, θα ευχαριστήσω τους θεούς ελεήμων, και αν όχι, τότε θα τους δώσω το θάνατο.
Έτσι λέει, έστειλε στρατιώτες για να τον βγάλει από τη φυλακή Ευτροπίου. Ευτροπίου ήρθε, και ο κυβερνήτης, που κάθεται στο δείπνο, είπε:
- Μπορείτε να θέλω να τον εαυτό του με την τιμή που θα σας φέρει στο ναό των θεών μας, και θα τους φέρει στο θύμα;
Στ Ευτροπίου απάντησε:
- Alive Κύριος ο Θεός μου! Ι και δεν τις σκέψεις του καταφύγιο από την πίστη του Χριστού, η οποία εγκρίθηκε στην πέτρα ακλόνητη.
Ο κυβερνήτης κάλεσε μάρτυρας να καθίσει μαζί τους για δείπνο, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Και άλλοι τον κάλεσε να καθίσει:
- Καθίστε μαζί μας, Ευτροπίου, τρώνε και να πίνουν, να κατακτήσει τον αρχηγό!
Ο Άγιος απάντησε:
- Όχι, είμαι ο δούλος του Χριστού, δεν θα καθίσει με τα δυσάρεστα, όπως η ευλογημένη προφήτη Δαβίδ: «Μακάριος ο άνθρωπος που δεν περπατάει στη συμβουλή των ασεβών, ούτε κάθεται στο περιφρονητική" (Ps.1: 1). Και αλλού: «Δεν έχω καθίσει με δόλια άνδρες, και με την πονηριά δεν θα πάει" (Ps.25: 4). Ένας άλλος προφήτης διακηρύσσει: "Βγείτε από ανάμεσά τους και γίνεσθε διαχωρισμό, λέγει Κύριος, και δεν αγγίζουν την ακαθαρσία τους, και θα λάβετε» (Is.52: 11).
Ο κυβερνήτης είπε
- Πριν ήταν Dobronravov, Ευτροπίου, και τώρα φαίνεται κακό κυβερνήτη.
- Δεν zlonraven, - απάντησε ο άγιος - αλλά εγώ τηρούν τις εντολές του Θεού. Αν προσπαθήσετε να εκτελέσει τις εντολές των βασιλέων της γης, τότε θα ήταν ακόμη πιο προσπαθεί να εκπληρώσει τις εντολές του Βασιλιά των Ουρανών και το αθάνατο, τον οποίο υπηρετώ.
Ο διοικητής πήγε για να πείσει τον άγιο:
- Είσαι ο ένας χωρίς τον αδελφό του έφερε αύριο στους θεούς στους ανθρώπους, βλέποντας αυτό, φρόντισε να μην αποκλίνουν από τους θεούς, αλλά ελέγξτε έξω τα θύματά τους.
Στ Ευτροπίου αρνήθηκε:
- Wicked! Δεν θέλω να μου ένα κοπάδι γόη του Χριστού κάνει; Όχι, αυτό δεν είναι, διότι ο Κύριος λέει, μου, "Αλλά όποιος θα προσβάλει ένα από αυτά τα μικρά που πιστεύουν σε μένα, θα ήταν καλύτερα αν μια μυλόπετρα απαγχονίστηκαν για το μύλο του στο λαιμό και ότι πνίγηκαν στο βάθος της θάλασσας» (Mf.18: 6 ). Και σε άλλο σημείο λέει: «Δεν μπορείτε να υπηρετείτε τον Θεό και τον Μαμμωνά" (Mf.6: 24) και «ποια κοινωνία έχων το φως με το σκοτάδι; Ποια συμφωνία έχει ο ναός του Θεού με τα είδωλα »(2Kor.6: 14, 16).
Ακούγοντας αυτό, ο βασιλιάς διέταξε να φέρει το χρυσό, ακριβά ρούχα και διάφορα litr1712 150 ασημένια και είπε,
- Όλα αυτά θα σας δώσω ακόμα περισσότερα, απλά να πει στους ανθρώπους του αύριο που παραδόθηκε στον κυβερνήτη, και στη συνέχεια να προσεύχονται στον Θεό τους, όπως θέλετε.
- Crafty γόη, - δήλωσε ο Άγιος Ευτροπίου. - Όχι, δεν είστε στον πειρασμό υπηρέτης του Θεού! Πιστεύω ακράδαντα θυμηθούμε τα λόγια της Γραφής: «Τι ωφελείται ο άνθρωπος, αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, και να χάσει τη ζωή του; Ή τι θα δώσει ο άνθρωπος εις ανταλλαγήν της ψυχής αυτού; »(Ματθαίος 16:26). Όπως ο αδελφός σου ο Ιούδας αγαπούσε τα χρήματα, κατέστρεψε τις ψυχές τους, και θα πεθάνει μαζί του. Αλλά τι περιμένεις να μας σκοτώσουν; Ξέρω ότι τίποτα δεν θα μας γυρίσει από την αγάπη του Χριστού. Long υποστήριξα μαζί του ένα χάρακα, αλλά ένας μάρτυρας, όχι μόνο δεν τον υπακούν, αλλά όλο τον αποδοκίμασαν και βεβηλώνουν τους θεούς. Υπήρχε ήδη μεσάνυχτα, ήρθε η ώρα να πάει στο κρεβάτι ήταν, και ο κυβερνήτης είπε στους υπηρέτες:
- Πάρτε μακριά Ευτροπίου στη φυλακή, και εκεί αυτόν και τους φίλους του δεσμεύουν. Μπορεί να δει κανείς, το κακό δεν θα αλλάξει ποτέ, και δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν για τα καλά.
Όπως έφυγε, ο άγιος είπε ο κυβερνήτης:
- Μπορείτε, πονηριά κήπο, δεν είναι καρπός της δικαιοσύνης σύντομα θα πεθάνει και να ριχτεί στη φωτιά. Μπορείτε - άνευ αξίας γης, η οποία αναπτύσσεται χωρίς σιτάρι και τα ζιζάνια! την ψυχή σου, ο Σατανάς πήρε την κατοχή του, και έσπειρε τους σπόρους του κακού.
Έτσι λένε, πήγε μακριά. Όταν έφτασε στη φυλακή, βρήκε το ιερό Basilisk Cleonica και διακαώς προσεύχεται: όλη τη νύχτα, προσευχήθηκαν γι 'αυτόν.
Το επόμενο πρωί, ο κυβερνήτης ήθελε να φέρει στο κοινό μια θυσία στους θεούς και διέταξε τους κήρυκες να φωνάξει στους δρόμους, έτσι ώστε όλα τα θύματα που συγκεντρώθηκαν στο ναό της Αρτέμιδος. Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκεί ήρθε ένα χάρακα, στη συνέχεια, στην εντολή του, και δόθηκε Αγίων Μαρτύρων Ευτροπίου, Kleonikos και Basilisk. Όλα λάτρευαν είδωλα και θυσιάστηκε ο οποίος λιβάνι, ένα ζώο.

- Ευτροπίου, - δήλωσε ο κυβερνήτης - και μπορείτε να πάτε με τους αδελφούς σας, και να φέρει μια θυσία στους θεούς, και θα πεθάνει το θάνατο των ασεβών.
Στ Ευτροπίου και οι φίλοι του άρχισαν να λένε ότι:
- Ο Κύριος ο Θεός Παντοδύναμος, αιώνια, αμόλυντη, αμόλυντη, αμετάβλητος, ο οποίος ζει στον ουρανό, δοξάζεται στη γη! Μπορείτε ενέκρινε τον ουρανό, τη γη στη βάση του, έκανε ένα βουνό, υπολογίζονται όλα τα αμέτρητα αστέρια και τους έδωσε ονόματα, θαυμάσια βροχή πάνω μας το φως Του. Μπορείτε φορά έσωσε τα τρία ιερά τους νέους από το καμίνι της Βαβυλώνας, Αποθήκευση Αγίου Δανιήλ από το στόμα του λιονταριού, ελευθέρωσε από το θάνατο του δούλου σου, Susanna, ιερό Θέκλας διατηρούνται από τη φωτιά και τα ζώα, έχει με Αγίου Θεοδώρου στην ταλαιπωρία του. Να είστε μαζί μας και ήρθε σε αυτόν τον τόπο, δείχνουν τη δύναμή του, και να καταστρέψει όλα τα τρέλα ειδωλολατρική. Grant ότι σε αυτόν τον τόπο οι Χριστιανοί φέρει σε σας, τον αληθινό Θεό, αναίμακτη θυσία, για εσύ Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Δόξα σοι, σου μονογενή Υιό και το Άγιο Πνεύμα Σου, τώρα και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Όταν η ιερή πρόφερε αυτές τις λέξεις, τη βροντή και η γη άρχισε να τρέμει, έτσι ώστε ο ναός ανακινείται, και ο κυβερνήτης με όλους τους παρόντες έτρεξε έξω από το ναό, φοβούμενοι μήπως. Idol Άρτεμις έπεσε και έσπασε σε μικρά κομμάτια. Μεταξύ το θόρυβο του σεισμού ήρθε μια φωνή από ψηλά:
- Άκουσα την προσευχή σου, και σε αυτόν τον τόπο θα είναι ένα σπίτι της προσευχής για τους Χριστιανούς.
Άγιοι χαίρονται στον Κύριο.
Όταν ο σεισμός σταμάτησε και όλοι σταδιακά ανακτάται από το φόβο του χάρακα είναι τοποθετημένη επί του βήματος, και το τρίξιμο των δοντιών του με οργή στους Αγίους, διέταξε να φέρει το θείο και ρητίνης, λιώσει τους τρεις λέβητες και νερό για τα σώματα των αγίων. Ο διοικητής διέταξε επίσης να οδηγεί πασσάλους στο έδαφος ισχυρή, να βάλει τους αγίους και να σταυρώσει γυμνή, δεμένα τα χέρια τους της στα διάφορα πονταρίσματα μεταξύ τους. Όταν αυτό έγινε και η ρητίνη σε λέβητες έχει γίνει ένα τροχαίο βράσει, ιερά Kleonikos προσέφυγε στο ιερό Ευτροπίου:
- Ο αδερφός μου, ας προσευχηθούμε στον Κύριο, θα έχουμε μεγάλη ταλαιπωρία.
Οι άγιοι άρχισαν να προσεύχονται:
- Κύριε Ιησού Χριστέ, έρχονται σε βοήθεια μας και να δείξει τη δύναμή σου: είμαστε αδύναμοι, να ενισχύσει μας να υπομείνουν βάσανα.
Υπαλλήλων έφερε λέβητες βραστό θείο και πίσσα, κρατώντας τα με τσιμπίδα σιδήρου. Ευλογημένος Ευτροπίου είπε στους δούλους του:
- Είθε ο Κύριος να μετατρέψει την εργασία σας για τον εαυτό σας.
Ξαφνικά, μέσα από τη δύναμη των μαρτύρων του Θεού έλυσε τα χέρια τους σε πασσάλους, πήραν τα όπλα τους εαυτούς τους βραστό καζάνια και χύνεται πίσσα στις πλάτες του άλλου. Ρέει από το σώμα τους, η ρητίνη έρεε σαν το νερό στο μαρμάρινο πάτωμα, πρόφθασε υπαλλήλους και έκαψαν τα οστά τους. Βλέποντας αυτό, ο βασιλιάς ήταν τρομοκρατημένος, αλλά απέδωσε στους Χριστιανούς της μαντείας. Διέταξε το λοιπό προσωπικό άρπαξαν από το σώμα των αγίων με τα νύχια σιδήρου, και οι πληγές να χύσει τη μουστάρδα και το αλάτι διαλυμένο σε ξύδι. Όλοι αυτοί οι άγιοι που υπέστησαν γενναία. Ανάμεσα στα βασανιστήρια του Αγίου Ευτροπίου, δήλωσε ο κυβερνήτης:
- Wicked, απεχθές για τη δόξα του Θεού! Ελάτε επάνω με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία μας για περισσότερη δυστυχία σε μεγαλύτερη δόξα για να πάρει το στέμμα του μαρτυρίου.
Ενοχλημένος από αυτά τα λόγια, ο βασανιστής διέταξε τους υπηρέτες του σε περισσότερες μαρτύριο των αγίων, και είπαν:
- Δοκιμάστε, vseskverny λογαριασμούς πιθανότατα μαζί μας, και προσπαθούμε να απαλλαγούμε από εσάς, να δει το πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Long βασανισμένο αγίους, και μόνο στο ηλιοβασίλεμα κυβερνήτης διέταξε ξανά να τους ρίξει στη φυλακή και δεσμεύονται σε δεσμά. Άγιοι έτσι προσευχήθηκε στη φυλακή:
- Κύριε ο Θεός! Μην μας αφήνετε μέχρι όλοι να υπομείνουν βάσανα και, απελευθερώθηκαν από βασανιστή μας, να φτάσει ένα ήσυχο καταφύγιο, όπου δεν υπάρχει ούτε αρρώστια, ούτε λύπη, ούτε θλίψη, ούτε στεναγμός.
Όταν προσευχήθηκε μεσάνυχτα ο Κύριος εμφανίστηκε και τους είπε:
- Αληθώς σας λέγω, στο μέτρο που έχετε για μένα πρόκειται να πεθάνουν, θα πάρετε από μένα αιώνια ζωή με τους αγίους.
Παρηγοριά επίσκεψη στον Κύριο, ακόμη και οι μάρτυρες ενισχύεται στην πίστη τους.
Το πρωί ο κυβερνήτης κάθισε κάτω πάλι στο κάθισμα κρίση και παρότρυνε τους Αγίους, δήλωσε:
- Λοιπόν; Σας σαθρή να λατρεύουν τους θεούς και να τους φέρει στο θύμα ή θέλω να πεθάνω ένα κακό θάνατο;
Στ Ευτροπίου απάντησε:
- Μην σας, σκοτεινό, τυφλωμένοι από αισθησιακή και καταστροφέας, δεν άκουσα από εμάς, ότι δεν θα λατρεύουν τους θεούς σου - κωφάλαλους δαίμονες, και όχι να τους φέρει στο θύμα;
Μόλις το άκουσε αυτό, ο κυβερνήτης καταδίκασε το Saints Ευτροπίου και Cleonica να σταυρωθεί με την έκδοση μιας τέτοιας εντολής:
- Μεταπτυχιακό Μάγων Ευτροπίου και ένας άλλος μάγος, Kleonikos δεν ακούει την εντολή του αιώνιου βασιλιάδες, αλλά οι οπαδοί της χριστιανικής πίστης, με την ετυμηγορία του αξιότιμου δικαστήριο σίγουρα να σταυρωθεί. Basilisk ίδιο θα πρέπει να φυλακιστεί με άλλους κρατούμενους.
Ακούγοντας αυτό, το ιερό Basilisk φώναξε στον κυβερνήτη:
- Καταδίκασε μου μέχρι θανάτου? Δεν θέλω να συμβαδίσει με τους φίλους μου, αλλά προσπαθούν μαζί τους για να σταθεί πριν από τον Χριστό, ο Θεός μας.
- Όχι, - είπε ο κυβερνήτης - που τόσο ενέπνευσε τους θεούς: έχετε πάρει έναν όρκο να μην αφήσει ο ένας τον άλλον? αλλά εγώ δεν καταναλώνουν όλοι σας μαζί, για να τον όρκο ήταν σπασμένα, και η επιθυμία σας δεν έχει εκπληρωθεί.
- Πράγματι, - δήλωσε ο Ευτρόπιος, - έχετε όλα τα άγρια ​​θηρία όλων των ζώων το πιο άγριο! Συμμερίζεστε την ομάδα, αδιαχώριστη από την πίστη και την αγάπη. Αλλά σύντομα ο Θεός θα εκδικηθεί, ανθίσουν τα λουλούδια χάρη του Θεού και ο καρπός θα δώσει τις εκκλησίες του Θεού.

Μετά από αυτά τα λόγια, ο Άγιος Ευτροπίου ξεκίνησε με την ιερή Cleonica της πόλης, όπου ο σταυρός βρισκόταν. Ολόκληρη η πόλη τους ακολούθησε: όχι μόνο οι Χριστιανοί, αλλά και για τους Εθνικούς. Βλέποντας οι διασταυρώσεις τους, οι άγιοι μάρτυρες, δήλωσε:
- Ο Κύριος ο Θεός μας, ο Ιησούς Χριστός! Δοξάζουμε και σας ευχαριστώ που μας έκανε αντάξια του θανάτου στο σταυρό σαν ένα ελεύθερο σου πόνο. Χορηγήσει μας το στεφάνι της δικαιοσύνης, ότι, υποφέρει μαζί σας, έχουμε γίνει διάσημος στο βασίλειό σας. Προσευχόμαστε για να σας για την Αγία Εκκλησία? χαμηλώνω ξεσηκωθούν εναντίον τους δούλους σου, και να χορηγήσει την ειρήνη στη χριστιανική φυλή.
Κατά τη διάρκεια αυτής της προσευχής πολεμιστές μάρτυρες καρφωμένα σε σταυρούς. Και υπήρχε μια φωνή από τον ουρανό, καλώντας τους αγίους στην αιώνια ανάπαυση. Άγιοι Ευτροπίου Kleonikos και διακινδύνευσαν τη ζωή τους για τον Κύριο στην προσευχή: "Στα χέρια σου, Κύριε, προδίδουν τις δικές μας ψυχές."
Έτσι πέθανε 3 Μαρτίου ημέρα. Δύο ευσεβής σύζυγος, οι πολίτες της πόλης του Αμάσεια, και Koint Velonik, ζήτησε από τον κυβερνήτη ότι τους επέτρεψε να λάβουν τα σώματα των μαρτύρων. Ο κυβερνήτης δεν αρνήθηκε το αίτημα. Στη συνέχεια Velonik πήρε το σώμα του Αγίου Ευτροπίου και χρίσμα τον ειρήνης, με την τιμή και τον έθαψαν στο χωριό του, σε απόσταση 18 stadiy1713 από την πόλη. Cleonica Body πήρε Koint και με την ίδια τιμή να θέσει στο χωριό του Kim. Σε αυτούς τους χώρους, στους τάφους των μαρτύρων στη δόξα του Θεού, που διαπράττονται πολλές θεραπείες.
Παραμένοντας στη φυλακή ιερό Basilisk κρατήθηκε σε αλυσίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χάρακας Asklipiodot πέθανε? όταν ο διάδοχός του Αγρίππα ιερό Basilisk του αποκεφαλίστηκε κατά το μήνα της 22ης Μαΐου η ημέρα. Την ημέρα αυτή η μνήμη του τιμάται στη δόξα του Χριστού, ο Θεός μας, δοξάζεται μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα πάντα. Αμήν.

1711 Ρωμαίου αυτοκράτορα σε 285 με 310 χρόνια., Co-χάρακα αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
1712 λίτρα (Γρ. Λιτρα, λατ. Ζυγός) ισούται με 23 ρωσικά κιλά. Έτσι, 150 λίτρα του αργύρου είναι 100 κιλά ασήμι, ή στην παρούσα τιμή του αργύρου περίπου 2200 ρούβλια. (150 λίτρων 49 kg 117,5 - «Το αλφαβητάρι της πίστης» Edition)
1713 Στάδιο (στάδιον), ένα ελληνικό μέτρο μήκους ίση με περίπου 74 οργιές. Κατά συνέπεια, τα 18 στάδια - περισσότερο από 2,5 μίλια. (177,6 m στάδια Σοφίτα, τα στάδια των Ολυμπιακών 192,27 μ. - "ABC of Faith" Edition)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου