Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018












Η Κοίμησις τής Υπεραγίας Θεοτόκου



Κοίμηση της Θεοτόκου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος
(Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)









Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος α’.

Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. β’. Αὐτόμελον.

Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα, τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν, ὡς γὰρ ζωῆς Μητέρα, πρὸς τὴν ζωὴν μετέστησεν, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον.

Ὁ Οἶκος

Τείχισόν μου τὰς φρένας Σωτήρ μου· τὸ γὰρ τεῖχος τοῦ κόσμου ἀνυμνῆσαι τολμῶ, τὴν ἄχραντον Μητέρα σου, ἐν πύργῳ ῥημάτων ἐνίσχυσόν με, καὶ ἐν βάρεσιν ἐννοιῶν ὀχύρωσόν με· σὺ γὰρ βοᾷς τῶν αἰτούντων πιστῶς τὰς αἰτήσεις πληροῦν. Σὺ οὖν μοι δώρησαι γλῶτταν, προφοράν, καὶ λογισμὸν ἀκαταίσχυντον· πᾶσα γὰρ δόσις ἐλλάμψεως παρὰ σοῦ καταπέμπεται φωταγωγέ, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον.

Μεγαλυνάριον

Παρέστης Παρθένε ἐκ δεξιῶν, τοῦ Παμβασιλέως, ὡς Βασίλισσα τοῦ παντός, περιβεβλημένη, ἀθανασίας αἴγλην, ἀρθεῖσα μετὰ δόξης, πρὸς τὰ οὐράνια. 







Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε

Άγιος Μύρων
 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


DE S. MYRONE PRESB. ET MART.


MARTYRIUM( ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ) 



Ο Άγιος Ιερομάρτυς Μύρων


Τὶ μοι κεφαλῆς ἡ τομή, Μύρων λέγει.
Πρὸς τὸ στέφειν μέλλον με πάντιμον στέφος;
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μύρωνα τάμε ξίφος ὀξύ.


Βιογραφία

Ο Άγιος Μύρων μαρτύρησε όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Δέκιος, το 250 μ.Χ. Καταγόμενος από πλούσια οικογένεια, θα μπορούσε να ζήσει άνετα, με όλα τα επίγεια αγαθά που θα επιθυμούσε. Όμως η μεγάλη του αγάπη προς το Χριστό, έκανε το Μύρωνα να χειροτονηθεί Ιερέας.



Минологий-Август (мч. Мирон). 
Фреска  Около 1318 г.
церкви Благовещения. Грачаница. Косово. Сербия.
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Μύρων
Μηνολόγιο Αυγούστου
Τοιχογραφία (fresco) τού έτους περίπου 1318 μ.Χ.
στόν Ιερό Ναό τού Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου
τής Ιεράς Μονής Γρατσάνιτσα. Κοσσυφοπέδιο. Σερβία



 Αφιερώθηκε, λοιπόν, ολοκληρωτικά στο ποιμαντικό του καθήκον και δίδασκε, νουθετούσε και βοηθούσε το κάθε ένα μέλος του ποιμνίου του. Μεριμνούσε καθημερινά για τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. Κάποτε, ο έπαρχος Αχαΐας Αντίπατρος πήγε στον τόπο όπου λειτουργούσε ο Μύρων και συνέλαβε πολλούς χριστιανούς. Για να εκβιάσει λοιπόν το Μύρωνα, να αλλαξοπιστήσει, έφερε μπροστά του το ποίμνιο του και του είπε ότι, αν αυτός αρνηθεί το Χριστό, θα τους αφήσει όλους ελεύθερους. Ο Μύρων μειδίασε και απάντησε: «Αν ήταν για τη σωτηρία των πνευματικών μου παιδιών, πρόθυμα θα έδινα τη ζωή μου. Τώρα όμως δεν πρόκειται γι' αυτό. Ας δώσουν λοιπόν οι ίδιοι απάντηση». Τότε όλοι μαζί φώναξαν: «Όχι. Μια ανθρώπινη ψυχή είναι ασύγκριτα πολυτιμότερη από μύρια σώματα και από τον κόσμο όλο. Ποιος λοιπόν από μας θέλει να δεχθεί, ώστε να χάσει την ψυχή του ο πνευματικός μας πατέρας, για να ζήσουν λίγο περισσότερο στον πρόσκαιρο αυτό κόσμο οι δικές μας σάρκες;». Ο έπαρχος, εξοργισμένος από την απάντηση, αφού βασάνισε με φρικτό τρόπο το Μύρωνα, τελικά τον αποκεφάλισε.



Мирон Кизический, пресв., сщмч. (17 августа)
Менологий 14 - 17 августа;
Византия. Греция; XIV в.; памятник: 
Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 
10 x 13 см.;  местонахождение: Англия. Оксфорд. 
Бодлеанская Библиотека 
(Bodleian Library)
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Μύρων
Μηνολόγιο 14 - 17  Αυγούστου
Βυζαντινή Μηνολόγιο  τού 14ου αιώνα μ.Χ. 
Τώρα ευρίσκεται στην  Αγγλία. Οξφόρδη. 
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)








Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς θεῖον ἀλάβαστρον, τῶν ἱερῶν ἀρετῶν, πιστῶς Ἱεράτευσας, τὴ Ἐκκλησία Χριστοῦ, καὶ χαίρων ἐνήθλησας, ὅθεν τὴ εὐωδία, τῶν ἐν σοῖ χαρισμάτων, Μύρων Ἱερομάρτυς, τῶν παθῶν τὸ δυσῶδες, ἀπέλασαν ἀνενδότως, ἐκ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Kοντάκιον
Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.

Ἐκ βρέφους Χριστόν, ποθήσας παναοίδιμε, καὶ τούτου τηρῶν, τὰ θεῖα παραγγέλματα, πρὸς αὐτὸν ἀνέδραμες, ὁλοκλήρως Μύρων καὶ κατέπαυσας, σὺν Ἀγγέλοις δοξάζων αὐτόν, αἰτούμενος πᾶσι θείαν ἄφεσιν.
Минея - Август ( (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναίο - Αύγουστος (τεμάχιο). Εικονίδιο. Russ. Αρχές  τού 17ου αιώνα στήν  Εκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.




Κάθισμα
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Μυριπνόοις ᾄσμασι, καὶ ὑμνῳδίαις, συνελθόντες στέψωμεν, τὸν ἱερόαθλον πιστοί, Μύρωνα πάντες τὸν ἔνδοξον, ῥῶσιν διδόντα, παντοίων κακώσεων.

Ὁ Οἶκος

Τὸν ἐκ κοιλίας ἡγιασμένον ἀνυμνήσωμεν πάντες, ὡς εὐῶδες Χριστοῦ μύρον παναληθέστατον· ὄντως γὰρ τοῖς προσιοῦσιν ἐν πίστει θερμῇ, τὰς ἰάσεις παρέχει τῶν νοσημάτων· τῇ γὰρ ἀγάπῃ τοῦ Κτίστου πυρούμενος, συμπάσχει τοῖς ἐν ἀνάγκαις, καὶ λυτροῦται δεινῶν ὁ πανόλβιος, μυρίζων πάντας τῇ χάριτι, τῇ δοθείσῃ αὐτῷ ἐκ τοῦ Πνεύματος, αἰτούμενος πᾶσι θείαν ἄφεσιν.



ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ














Ο ι κάτοικοι των Αντικυθήρων ψάχναμε πάντοτε ένα μικρό τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, πολιούχου της νήσου των Αντικυθήρων, επειδή πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αντιστραφεί η πορεία του νησιού προς την ερήμωση. Πιστεύαμε πάντοτε ακράδαντα ότι αν είχαμε έστω και μία μικρή ακίδα από το λείψανό του στο νησί μας, τότε ο Άγιος Μύρων θα σύναζε πολλούς Αντικυθήριους και φιλοκυθήριους στο νησί του.
Τελικά, μετά από αναζήτηση μερικών χρόνων και αγώνες, ο Άγιος Μύρων ευδόκησε, και η Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων και Αντικυθήρων απέκτησε τον Ιανουάριο του 2014  απότμημα λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, προστάτου και πολιούχου των Αντικυθήρων.

Το ευωδιάζον απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Μύρωνος δωρήθηκε ευγενώς στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων από το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών «Ο Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής» και τον Διευθυντή αυτού Καθηγητή κ. Αντώνιο Μάρκου, ο οποίος έσπευσε να δώσει αυτή τη μεγίστη χαρά στην τοπική μας Εκκλησία και ιδίως στο νησί των Αντικυθήρων, όπου το άγιο λείψανο θα τοποθετηθεί μονίμως στο ναό του Αγίου προς πνευματική και ηθική ενίσχυση και βοήθεια των κατοίκων του.

Το Άγιο Λείψανο ευπρεπίσθηκε από την γερόντισσα και τις αδελφές της σεβασμίας Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών και έχει τοποθετηθεί προσωρινώς σε αργυρή λειψανοθήκη μέχρι την ολοκλήρωση της περίτεχνης ασημένιας λειψανοθήκης που ήδη κατασκευάζεται με δωρεές ευλαβών Αντικυθηρίων και φιλο-Αντικυθηρίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η λειψανοθήκη θα περιλαμβάνει περιμετρικά σειρά παραστάσεων από τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Μύρωνος και θα αποτελεί – μαζί με την ευρεθείσα στη νήσο Θαυματουργό του Εικόνα – το πολύτιμον ανά τους αιώνας θησαύρισμα των Αντικυθήρων και των κατοίκων τους και την ιερά ασπίδα της νήσου έναντι κάθε κινδύνου και απειλής.



Από τα πρακτικά της συνάξεως των νέων εκκλησιαστικών συμβουλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων διαβάζουμε:

 «Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ἤθελε νά μοιρασθῆ μαζί μέ ὅλη τήν ὁμήγυρί μας καί μία μεγάλη χαρά πού εἶχε μέσα στήν ψυχή του καί ἤθελε νά τήν μεταδώση.

Μία ἰδιαίτερη εὐλογία, μᾶς εἶπε, εἶναι ὅτι ἀποκτήσαμε μέ τή Χάρη τοῦ Θεοῦ καί μετά ἀπό ἀγῶνες ὡρισμένων χρόνων Ἱερό Λείψανο τοῦ Ἁγίου Μύρωνος τῶν Ἀντικυθήρων. Ἀπευθυνθήκαμε ἀρχικά σέ Ἱερά Μονή τῆς Κύπρου, ὅπου δέν βρήκαμε ἀνταπόκρισι, ἀλλ' εἶχε ἱερό ἀπότμημα ἀπό 30 χρόνων τό Ἁγιολογικό Κέντρο ὁ «Ἅγιος Συμεών ὁ Μεταφραστής», τό ὁποῖο καί μᾶς τό παραχωρεῖ ὁλοπρόθυμα. Καί ἐξέφρασε τήν ἐλπίδα ὅτι, ἀφοῦ πᾶμε τό ἱερό λείψανο στό Μοναστῆρι του, στά Ἀντικύθηρα, ὁ Ἅγιος Μύρων θά φροντίσει καί γιά τό νησάκι του καί θά οἰκονομήσει νά αὐξηθεῖ ὁ πληθυσμός του».



ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ  ΜΕ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

Το εσπέρας της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου 2014 τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον Πειραιά (Καστέλα)  μία λαμπρή και συνάμα κατανυκτική αγρυπνία, που συγκίνησε όλους τους παρισταμένους και κυρίως τους Αντικυθηρίους. Με την ιερή αυτή μυσταγωγία ξεκίνησε και επίσημα η προσκύνησις του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, του εν Κυζίκω Μικράς Ασίας επί Δεκίου μαρτυρήσαντος.

Τον Πολιούχο της νήσου των Αντικυθήρων τίμησαν οι Αντικυθήριοι, Κυθήριοι και πλήθος ευλαβών Χριστιανών του Λεκανοπεδίου. Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ με πλειάδα Ιερομονάχων και Πρεσβυτέρων από τα Κύθηρα, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

Η αγρυπνία ξεκίνησε με την τέλεση του Αποδείπνου, των Χαιρετισμών και του Πανηγυρικού Εσπερινού, συνεχίστηκε με τον Όρθρο και ολοκληρώθηκε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Εψάλλη ολόκληρη η εορτάσιμη Ακολουθία του Αγ. Μύρωνος που προσφάτως διορθώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Κυθήρων και Αντικυθήρων και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο.

Προ του πέρατος του Όρθρου οι δεκάδες πιστοί προσκύνησαν με ευλάβεια το άγιο λείψανο του «ευωδιάζοντος και μυρίζοντος τα πρόσωπα των προσκυνητών» Αγίου Μύρωνος και εχρίσθησαν με το έλαιον εκ της κανδήλας του Αγίου.

Έψαλε πανηγυρικά και μελωδικότατα η πολυμελής χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι» με Χοράρχη τον φιλο-Αντικυθήριο Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη, που από το έτος 2000 ανελλιπώς ψάλει στην εορτή του Αγίου στα Αντικύθηρα κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου.

Σχετικώς ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο ιστορικό της παράδοσης του Αγίου Λειψάνου στην Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και στον αθλητικό και μαρτυρικό βίο του Αγίου, ενώ ευχαρίστησε θερμότατα τόσο τον επιχώριο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για τη φιλοξενία στην Επαρχία του, όσο και τον Καθηγητή κ. Αντώνιο Μάρκου για αυτή τη συγκινητική χειρονομία του προς την ακριτική μας προς Νότον Ιερά Μητρόπολη και το νησί των Αντικυθήρων.

Το Άγιο Λείψανο θα μεταφερθεί στα Κύθηρα όπου θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, οπότε και θα μετακομισθεί με τιμές στη νήσο των Αντικυθήρων όπου και θα τοποθετηθεί μονίμως στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Μύρωνος, στο μοναδικό μέρος του Ορθόδοξου κόσμου όπου ο Άγιος Μύρων ο Ιερομάρτυς τιμάται πανδήμως ως πολιούχος, προστάτης και έφορος.


 Ευχόμαστε η μόνιμη παρουσία του Αγίου Λειψάνου στο νησί των Αντικυθήρων να συντελέσει και στην αναβίωση του μοναχισμού στην παλαιότατη Ιερά Μονή του Αγίου Μύρωνος και στη γενικότερη ηθική και υλική στήριξη του νησιού και των ευλαβών κατοίκων του.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου