Τρίτη 25 Ιουλίου 2017



Δ Ι Α Β Α ΣΤ Ε

DE S. ANNA MATRE DEIPARAE







Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου




Μήτηρ τελευτά Μητροπαρθένου Κόρης,
Η των κυουσών μητέρων σωτηρία.
Πέμπτῃ εξεβίωσε μογοστόκος εικάδι Άννα.
Βιογραφία
Η Αγία Άννα, η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία.
Η Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία, που παντρεύτηκε στην Bηθλεέμ, είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε Σοβή, που παντρεύτηκε και αυτή στην Bηθλεέμ, την Ελισάβετ.Τέλος, η Αγία Άννα που παντρεύτηκε στην Γαλιλαία τον Ιωακείμ, γέννησε την Παρθένο Μαρία.
Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς. Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά. Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οἱ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιο ἀπελεύσονται» (Ματθαίου, κε’ 46). Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια.



frescă de la mănăstirea Gracanica, Serbia, sec. XIV
Τοιχογραφία (fresco) τοῦ 14ου αιώνα μ.Χ. 
στην Ιερἀ Μονή Γκρατσάνιτσα. Κοσσυφοπέδιο. Σερβία





Успение прав. Анны, матери Богородицы (25 июля)
Менологий 22 - 25 июля
Византия. Греция; XIV в.; памятник: 
Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 
10 x 13 см.;  местонахождение: Англия. Оксфорд. 
Бодлеанская Библиотека 
(Bodleian Library)
Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου
Μηνολόγιο 22 - 25, Ιουλίου. 
Βυζαντινή Μηνολόγιο  τού 14ου αιώνα μ.Χ. 
Τώρα ευρίσκεται στην  Αγγλία. Οξφόρδη. 
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library) 








Η παράδοση, αναφέρει ότι η Θεοπρομήτωρ Άννα, όταν κοιμήθηκε εν Κυρίω, ήταν περίπου 80 χρόνων και ο Ιωακείμ είχε περάσει τα 90. Ποιος από τους δύο, πέθανε πρώτος δεν αναφέρεται ευκρινώς. Αναφέρεται μόνο ότι, όταν η Θεοτόκος ήταν έντεκα χρόνων έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς της. Κατά πάσα πιθανότητα όμως πρώτος εκοιμήθη ο Άγιος Ιωακείμ,  πέθανε κατά μια πηγή οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της κόρης του Θεοτόκου και μερικούς μήνες αργότερα, ένδεκα κατά την  ίδια πηγή, ακολούθησε και η Αγία Άννα, χωρίς αυτές οι χρονολογίες όμως να έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αποδεικνύουν έμμεσα όμως, την αγάπη του ευλαβούς ζευγαριού αυτού μεταξύ τους αλλά και απέναντι στον Θεό, ο οποίος και τους εστεφάνωσε τελικά χαρίζοντας τους την Παναγία για κόρη τους, αλλά τους ευλόγησε και με έναν ακόμη τρόπο. Να έχουν αυτήν την μοναδική παρρησία τους στον Εγγονό τους Χριστό για να μπορούν μέχρι και τις ημέρες μας να κάνουν όλα αυτά τα θαύματα φέρνοντας στον κόσμο τα δώρα τους, τα παιδιά που τόσο χρειαζόμαστε για την ευτυχία μας.
Περικαλλή ναό προς τιμήν της αγίας Άννας έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περί το 550 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Λείψανο της Αγίας υπάρχει στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας.


Αυτά είναι τα ιερά και θαυματουργά λείψανα των θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, προερχόμενα εκ του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής της Εκκλησίας της Κύπρου, που συχνά βρίσκονται σε ιερές περιοδείες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μικροτεμάχια λειψάνων εκ της δεξιάς χειρός του Αγίου Ιωακείμ (αριστερά) και της Αγίας Άννας (δεξιά) σε απλή, σύγχρονη, αλλά πρωτότυπη και καλαίσθητη λειψανοθήκη.






Μέρος του αδιαφθόρου δεξιού ποδός της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.





Λειψανοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους
που περιέχει τεμάχιο Τιμίου Ξύλου,
το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής,

λείψανο της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου
και λείψανο του Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού.




  Ιερά Λείψανα και των δύο Αγίων , και του Αγίου Ιωακείμ και της Άγίας Άννας, θησαυρίζονται στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοπατώρων Ιωακείμ καί Αννας στο δυτικό μέρος της προσφυγικής Θεσσαλονίκης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας




Ιερά Μητρόπολη Φιλιππούπολης Βουλγαρίας  - Εικόνα με ενσωματωμένα λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Η εικόνα ήταν δώρο του Μητροπολίτου Ταμασού της Κύπρου, κ.κ. Ησαΐου, κατά την επίσκεψή του εκει τον Αύγουστο του 2012.



Μικροτεμάχια αγίων λειψάνων των (από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω):
Μεγαλομάρτυρος Ευστρατίου, Ιερομάρτυρος Φωκά, Αποστόλου Θωμά, Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού,
Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, Οσίου Ακακίου Αθωνίτου, Μάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου,
Γρηγορίου του Θεολόγου, Οσίου Πέτρου του Αθωνίτου, Οσιομάρτυρος Ιγνατίου του Νέου, Αθωνίτου,

Οσιομάρτυρος
 Ευθυμίου 
του Νέου, Αθωνίτου και της Αγίας Άννας, Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Αποθησαυρίζονται στον 
Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.


 С Афона в Днепропетровск передана частица мощей святой праведной Анны
После долгих раздумий братия обители Святой Горы 
Афон согласились передать в Украину частицу мощей: 
Από τον Άθωνα έως το Ντνιεπροπετρόβσκ, ένα κομμάτι από τα λείψανα της ιεράς δίκαιης Άννας
Μετά από πολύ διαλογισμό, οι αδελφοί  Ιεράς Μονής τού Αγίου Όρους
συμφώνησαν να μεταφερθεί ένα τεμάχιο λειψάνων στην Ουκρανία, στοΤο Ντνίπρο ή Ντνιεπροπετρόφσκ, (πρώην Αικατερίνοσλαβ, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,1 εκατομμύριο κατοίκους. Βρίσκεται νοτιανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου, στον ποταμό Δνείπερο) 



ποταμό Δνείπερο) 




Частица мощей святых праведных Иоакима и Анны Божией Матери
находится в Казанском кафедральном соборе Санкт-Петербурга.
Μέρος των λειψάνων του ιερού δίκαιου Ιωακείμ και της Άννας της Μητέρας του Θεού
βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Αγίας Πετρούπολης του Καζάν.
(Ο Καθεδρικός Ναός του Καζάν (ο καθεδρικός ναός της Καζανικής Εικόνας της Θεοτόκου ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στην Αγία Πετρούπολη . Χτίστηκε στο Nevsky Prospekt το 1801-1811 από τον αρχιτέκτονα Andrei Voronikhin για να αποθηκεύσει τον αξιόλογο κατάλογο της θαυματουργής εικόνας της Μητέρας του Θεού του Καζάν . Μετά τον Πατριωτικό Πόλεμο του 1812, απέκτησε την αξία ενός μνημείου στη ρωσική στρατιωτική δόξα.) 







Η λειψανοθήκη με την κάρα της Αγίας Άννας κατάφορτη από τα αναθήματα
των ευσεβών κατοίκων του Castelbuono.

Η ωραία λειψανοθήκη της κάρας της Αγίας Άννας.
Κατασκευάστηκε στο Παλέρμο το 1521.
Ανακατασκευή 1669-1670.




Το ιερό της Cappella Palatina με την κάρα της Αγίας Άννας.
Το κάστρο του Castelbuono που τώρα ανήκει στο Δήμο της πόλης έχει εσωτερικά μία εκκλησία, ένα παρεκκλήσι για την ακρίβεια, την Cappella Palatina που χτίστηκε το 1683 και ένα χώρο διαμορφωμένο σε εκκλησιαστικό μουσείο. Στην εκκλησία του κάστρου φυλάσσεται η θαυματουργή κάρα της Αγίας Άννας, μητέρας της Θεοτόκου, που θεωρείται προστάτης του Castelbuono και των κατοίκων της. 

Η λειψανοθήκη με την κάρα της Αγίας Άννας.
Η κάρα, δώρο του δούκα της Λωρραίνης (ίσως του Ματθαίου Β' της Λωρραίνηςτο 1242 στην οικογένεια Ventimiglia, προερχόταν από την περίοδο των Σταυροφοριών, αλλά η προγενέστερή της ιστορία δεν είναι γνωστή.



Η κάρα της Αγίας Άννας.






Λειψανοθήκη με μικρό λείψανο της Αγίας Άννας. 
Βρίσκεται στο μικρό εκκλησιαστικό μουσείο του κάστρο του Castelbuono.



Λειψανοθήκη με τμήμα της δεξιάς χείρας της Αγίας Άννας στον
Καθεδρικό Ναό της Τρηρ (Trier) Γερμανίας




Καθεδρικός Ναός τής πόλης τών Βρυξελλών που τιμάται στο όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης. Λειψανοθήκη του 1923 που περιέχει σύμφωνα με την επιγραφή λείψανο της Αγίας Άννας, μητέρας της Θεοτόκου,
αλλά που δεν φέρει καμία σφραγίδα πιστοποίησης αυθεντικότητας από την Καθολική Εκκλησία.
Επιγραφή: "S. ANNA MATER BEATAE MARIAE VIRGINIS ".



Οστέινο μικροτεμάχιο της Αγίας Άννας πάνω σε αυτό το χέρι που είναι από κερί (wax). 
Μικρολείψανα άλλων αγίων περιμετρικά του χεριού.



Ιερά Λείψανα: Μέρος της αριστεράς χειρός της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στην ομώνυμη Μονή Λυγαριάς Λαμίας και στη Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής.
Μέρος αδιαφθόρου σαρκός της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή της ρωμαιοκαθολικής Διεθνούς Σταυροφορίας Αγίων Λειψάνων.
Ένας καρπός της Αγίας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγ. Παύλου «ἐκτός τῶν Τειχῶν» Ρώμης.




Μέρος του αδιάφθορου αριστερού ποδός της Αγίας βρίσκεται στην ομώνυμη Σκήτη Αγίου Όρους.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος και η ιστορία του.













Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου
Η Σκήτη της Αγίας Άννης βρίσκεται κοντά στη Μονή Αγίου Παύλου και κατοικείται από Έλληνες μοναχούς, οι οποίοι ακολουθούν τον ιδιόρρυθμο βίο. Το κυριακό χτίστηκε το 1752 και τοιχογραφήθηκε λίγο αργότερα. Κατά την παράδοση, τα υλικά για την ανοικοδόμηση του ναού μετέφεραν οι ίδιοι οι μοναχοί, χωρίς να χρησιμοποιήσουν ζώο ή άλλο μεταφορικό μέσο, σε ένδειξη ιδιαίτερης τιμής στην Αγία Άννας
Στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος φυλάσσεται, σαν πολύτιμος θησαυρός, τμήμα του αριστερού ποδιού της Αγίας.
Για το ιερό αυτό λείψανο  υπάρχουν οι εξής πληροφορίες στον Κώδικα  3 της Σκήτης.
«Κάποιος ιερέας, εφοδιασμένος με έγγραφο του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε ένα από τα ταξίδια του επισκέφτηκε την πόλη Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη) της Αρμενίας. Στον ναό των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου υπήρχαν πολλά λείψανα αγίων, μεταξύ των οποίων και το πόδι της Αγίας Άννας. Προκειμένου να μην περιέλθει το λείψανο αυτό σε χέρια αλλοδόξων  το αγόρασε, παίρνοντας πιστοποιητικό από τους Μητροπολίτες Καισαρείας της Καππαδοκίας Επιφάνιο και Χαλδείας  Σίλβεστρο.
Μερικά χρόνια αργότερα δύο Άραβες αρχιερείς, του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, περιόδευαν στο Άγιο Όρος για ελεημοσύνη, έχοντας το λείψανο της Αγίας Άννας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό γνησιότητας, τα οποία είχαν αγοράσει από τον εν λόγω ιερέα. Φτάνοντας στην Σκήτη της Προβάτας συνάντησαν τον πνευματικό Ματθαίο τον Λέσβιο, που ήταν εξομολόγος του βοεβόδα Κατακουζηνού. Ο  Γέροντας Ματθαίος έχοντας οικονομική άνεση, αγόρασε από τους Άραβες Αρχιερείς το λείψανο του αριστερού ποδιού της Αγίας Άννας μαζί με το πιστοποιητικό  της γνησιότητάς του.
Όταν ο Διονύσιος Γ΄ο  Βάρδαλης επεξέτεινε το Κυριακό της Σκήτης το 1666, οι αδελφοί της Σκήτης αποφάσισαν να αποκτήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Άννας. Έστειλαν αντιπροσωπεία στο κελί του Αγίου Γεωργίου στην Προβάτα, όπου εγκαταβίωνε  ο πνευματικός Ματθαίος ο Λέσβιος. Την αντιπροσωπεία την αποτελούσαν ο πνευματικός Γερμανός και ο πνευματικός Διονύσιος από την Μικρά Αγία Άννα, Λέσβιοι και αυτοί.
Ο Γέροντας Ματθαίος αρνήθηκε στην αρχή να τους δώσει τον πολύτιμο αυτό θησαυρό. Μετά όμως δεκαπέντε μέρες, χωρίς άλλη ενόχληση από τους πατέρες της Σκήτης, πιθανόν μετά από κάποιο θαυμαστό σημείο που είδε, πήγε στην Αγία Άννα και κατέθεσε στο «Κυριακό» το ιερό λείψανο, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα και επιτελεί  πλήθος θαυμάτων.
Ο Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος γράφει τα εξής για το ιερό αυτό λείψανο της Αγίας Άννας.
«…Με δέος ατενίζουμε το ιερό λείψανο της Αγίας Άννας –το πάνσεπτο πέλμα του ποδός της συγκεκριμένως –το οποίο παλαιόθεν είναι θησαυρισμένο στο ιερό Βήμα του Κυριακού και ιεροτελεστικώς εξοδεύεται από εκεί καθ΄ ορισμένη στιγμή. Και έχει πολλά να σκεφτεί ο νους μας….
“Aυτό το Άγιο πέλμα έφερε από συλλήψεως και κατά την κυοφορία και από γεννήσεως περιέφερε εν τοις εξής την πρόξενο της σωτηρίας μας Μαρία. Αυτό το άγιο πέλμα ποδηγέτησε την Πανάμωμο Κόρη στις αυλές της Ναζαρέτ για μόλις μια τριετία και συμβάδισε ακολούθως με τα ποδαράκια της Θεόπαιδος Μαριάμ στον Ναό του Σολομώντος,  για να την αποχωρισθεί οριστικώς, αφού νηπιάζουσα την προσήγαγε και την αφιέρωσε κατά αυτοθέλητη υπόσχεση και κατ΄εκπλήρωσιν θείας βουλής στα Άγια των Αγίων για την αγγελική προετοιμασία της για την κοσμοσωτήριο αποστολή της: «…Ἄπιθι τέκνον, τῷ δοτῆρι γενήθητι, καὶ ἀνάθημα, καὶ εὐῶδες θυμίαμα. Εἴσελθε εἰς τὰ ἄδυτα, καὶ γνῶθι μυστήρια, καὶ ἑτοιμάζου γενέσθαι, τοῦ Ἰησοῦ οἰκητήριον, τερπνὸν καὶ ὡραῖον…»
(Απόστιχο Εσπερινού Εισοδίων)
…….Μπροστά μας λοιπόν τώρα, μια ακόμα συγκλονιστική διαχρονική απόδειξις της οικονομίας του Παντάνακτος Θεού. Δεν είναι δυσωδία αποπνέοντα και αποστροφή προκαλούντα, όπως συμβαίνει με τα πτώματα και τα λοιπά έκδοχα των κοινών και δη εν αμαρτίαις τεθνηκότων συνανθρώπων μας, αλλά επιθυμητά προς θέα, αφή και ασπασμό τα τίμια λείψανα των αγίων μελών της Εκκλησίας μας, και μάλιστα εκείνων του αμεσωτάτου περιβάλλοντος του Κυρίου, και, έτι πλέον, των οικογενών της ανθρωπίνης για την σωτηρία μας υποστάσεώς Του.
Εν προκειμένω και υπ’ όψιν έχουμε – πέρα της ως ανωτέρω περιγραφείσης θαυματουργού Εικόνος – το πλησιέστερο προς την Μητέρα Του βιολογικό στοιχείο, μέσα σε πεποικιλμένη αργυροθήκη΄ οφθαλμοφανές δηλαδή, ψηλαφητό, προσκυνητό και ασπαστό το ιερό αυτό κατάλοιπο της μετ’ Εκείνου κατά σάρκα συγγενείας Του μαζί μας. Είναι να χάνη κανείς τον νου του όταν σκεφθή  και εμβαθύνη λιγάκι στα όσα οικονομεί  και εξακολουθεί να ενεργή ο Πανάγαθος Θεός. Χάριτί Του δε υπερβαλλόντως αυτά τα στενώς κατά σάρκα συγγενικά Του πρόσωπα, όχι μόνο εμποδίζουν να μη χαθούμε οι ταλαίπωροι εμείς, αλλά και συντελούν στο να γινώμεθα ‘μέρα με τη ‘μέρα όλο και πιο άξιοι ευσπλαχνίας και ελέους, ακολούθως δε όλο και πιο κατάλληλοι για αγιασμό και για θείες κατακοσμήσεις. Αλοίμονό μας, εν ημέρα κρίσεως, αν δεν επωφεληθούμε αυτών των παροχών και καταξιώσεων.
ΠΗΓΕΣ
Α.Γερασίμου Σμυρνάκη .ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Εκδόσεις Πανσέληνος 1988.
Β.Η Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας ,έκδοση Αδελφότητας Καρτσωναίων 2007.
Γ.Ευαγγέλου Λέκκου.Η Αγία Άννα-Βίος και Παρακλητικός Κανόνας.
Δ.Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου. Θεομητορικά και εξόδια στον Άθωνα.

Ἀπολυτίκιον 

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ζωὴν τὴν κυήσασαν, ἐκυοφόρησας, ἁγνὴν Θεομήτορα, θεόφρον Ἄννα, διὸ πρὸς λῆξιν οὐράνιον, ἔνθα εὐφραινομένων, κατοικία ἐν δόξῃ, χαίρουσα νῦν μετέστης, τοῖς τιμῶσί σε πόθῳ, πταισμάτων αἰτουμένη, ἱλασμὸν ἀειμακάριστε.
Κοντάκιον

Ἦχος β’. Τά ἄνω ζητῶν.

Προγόνων Χριστοῦ, τὴν μνήμην ἑορτάζομεν, τὴν τούτων πιστῶς, αἰτούμενοι βοήθειαν, τοῦ ῥυσθῆναι ἅπαντας, ἀπὸ πάσης θλίψεως, τοὺς κραυγάζοντας, ὁ Θεὸς γενοῦ μεθ᾽ ἡμῶν, ὁ τούτους δοξάσας ὡς ηὐδόκησας.



Мощи праведных Богоотец Иоакима и Анны

Святые праведные Иоаким и Анна [греч. Ιωακείμ και Άννα] — родители Пресвятой Богородицы. Они, как и другие библейские праведники, являются родственниками Иисуса Христа по плоти, и в православном литургическом Предании именуются Богоотцами.

Согласно сведениям электронной версии Православной Энциклопедии, мощи праведной Анны и её мафорий были перенесены в 710 году при императоре Юстиниане II из Иерусалима в Константинополь (Сергий (Спасский). Месяцеслов. Т. 3. С. 284). В средние века западные паломники сообщали, что видели в монастыре Ставровуни (Кипр) плечо и ладонь праведной Анны. Части её мощей также находятся в монастырях на Афоне: левая стопа праведной Анны была перенесена из её скита близ монастыря Хозива в Большой скит праведной Анны на Афоне. Её правая стопа находится в монастыре Кутлумуш, левая рука — в монастыре Ставроникита. Частицы мощей праведной Анны хранятся в монастырях и храмах Греции: в обители великомученика Пантелеимона, монастыре преподобного Ксенофонта, обители Успения Пресвятой Богородицы Макелларии близ Калавриты (полуостров Пелопоннес), обители Успения Пресвятой Богородицы в Прастосе в Кинурии, в церкви святого Герасима в р-не Ано-Илисия в Афинах, в монастыре Иоанна Богослова на острове Патмос (Meinardus O. F. A. A Study of the Relics of Saints of the Greek Church // Oriens Chr. 1970. Bd. 54. S. 143), а также в монастырях святой Анны близ Ламии и Иоанна Богослова близ Суроти. Частица мощей праведного Иоакима находится в церкви Панагии Горгоэпикоос в Фессалонике. Икона святых праведных Богоотец Иоакима и Анны с частицами их мощей имеется в Болгарии, в Пловдивской епархии.

В России частица мощей святой Анны находится в Валаамском монастыре, частицы мощей святых праведных Иоакима и Анны имеются в Казанском кафедральном соборе Санкт-Петербурга. В Украине частица святых мощей праведной Анны, привезённая с Афона, находится в храмовом комплексе Иверской иконы Божией Матери города Днепропетровска, где святыня хранится в ковчеге в нижнем приделе соборного храма во имя праведных Богоотец Иоакима и Анны. Также частицы святых мощей родителей Пресвятой Богородицы находятся и в другом уголке нашего Отечества — в крымском ставропигиальном мужском монастыре во имя святого преподобного Паисия Величковского.

Τα λείψανα των δικαίων προγόνων του Θεού Ιωακείμ και Άννα

Άγιοι Ιωακείμ και Άννα [Gk. Ιωακείμ και Άννα] - οι γονείς της Παναγίας. Αυτοί, όπως και άλλες βιβλικές δίκαιοι που είναι συγγενείς του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με τη σάρκα, και στη λειτουργική παράδοση Ορθόδοξη ονομάζεται Bogoottsami.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ηλεκτρονική έκδοση Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια, Αγία Άννα δύναμη και mafory του μεταφέρθηκαν στο 710, όταν ο Ιουστινιανός Β από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη (Sergy (Spassky). Μηνολόγιο. 3. Τ Σ 284). Κατά τον Μεσαίωνα οι δυτικές προσκυνητές ανέφεραν ότι είδαν στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου (Κύπρος) σον ώμο και το χέρι Δίκαιης Άννας. Μέρη των λειψάνων της είναι, επίσης, στα μοναστήρια του Αγίου Όρους: το αριστερό πόδι της Αγίας Άννας μεταφέρθηκε από το ερημητήριο του κοντά στο μοναστήρι Hoziva Big Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος. το δεξί πόδι της είναι στη μονή Κουτλουμουσίου αριστερό χέρι - στο μοναστήρι Σταυρονικήτα. Λείψανα της Αγίας Άννας φυλάσσονται σε μοναστήρια και ναούς στην Ελλάδα: το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, το Μοναστήρι του Αγίου Ξενοφώντος, το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακελάρισσας κοντά στα Καλάβρυτα (Πελοπόννησος), το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Prastose στην Κυνουρία, στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην περιοχή  Άνω Ιλίσσια - στην Αθήνα, στο μοναστήρι του Ιωάννη τού Ευαγγελιστή στο νησί της Πάτμου (Meinardus ΟΦΑ Μια μελέτη των Λειψάνων των Αγίων της ελληνικής Εκκλησίας // Oriens Χρ. 1970. Bd. 54. Σ 143), και στα μοναστήρια της Αγίας Άννας κοντά Λαμία και Ιωάννη Ευαγγελιστή κοντά Σουρωτή στην Θεσσαλονίκη. Κειμήλια των δικαίων είναι Ιωακείμ στην εκκλησία της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στη Θεσσαλονίκη. Εικόνα του Αγίου Δίκαιος προγόνων του Θεού Ιωακείμ και της Άννας με σωματίδια λείψανα υπάρχουν στη Βουλγαρία, Φιλιππούπολη μητρόπολη.

Στη Ρωσία, τα λείψανα της Αγίας Άννας βρίσκεται στη Μονή Βαλαάμ, τα λείψανα του αγίου δικαίων Ιωακείμ και η Άννα είναι στον καθεδρικό ναό Καζάν στην Αγία Πετρούπολη. Στην Ουκρανία, ένα σωματίδιο των ιερών λειψάνων της Αγίας Άννας, έφερε από το Άγιο Όρος, που βρίσκεται στο συγκρότημα του ναού της Ιβηρικής Εικόνα της Μητέρας του Θεού της Dnepropetrovsk, όπου το λείψανο φυλάσσεται στην κιβωτό στο κάτω παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού στο όνομα των δικαίων προγόνων του Θεού, Ιωακείμ και Άννα. Επίσης, τα σωματίδια των ιερών λειψάνων της Παναγίας είναι οι γονείς και σε μια άλλη γωνιά της πατρίδας μας - στο μοναστήρι Κριμαίας Σταυροπηγιακή Εξάρτηση του Αγίου Σεπτού Παϊσίου Βελιτσκόφσκι.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου