Τρίτη 18 Ιουλίου 2017


Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε












(ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)











Άγιος Μάρτυς Αιμιλιανός

Ο άγιος Αιμιλιανός. Φορητή εικόνα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Προσεφέρθη ως δώρον κατά την κουράν του Μοναχού Αιμιλιανού από τον Ηγούμενον της Μονης Σιμωνόπετρας Αρχ. Ελισαίον. Αγιογραφήθηκε εις την Ι. Μ. Ορμυλίας. Ο Γέροντας Εφραίμ ονόμασε Αιμιλιανόν τον νέον μοναχόν προς τιμήν του Προηγουμένου της Μονής Σιμωνόπετρας π. Αιμιλιανού.





Αἰμιλιανὸς εἰς πυρὰν βεβλημένος,
Χριστῷ παραστάς, τέρπεται σὺν Ἀγγέλοις.
Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ φλογὶ Αἰμιλιανὸς ἐβλήθη.



Aιμιλιανός ανθράκων βληθείς μέσον.
Oν Hσαΐας είδεν άνθρακα βλέπει.
Oγδοάτη δεκάτη καύσαν πυρί Aιμιλιανόν.



Βιογραφία

Ο Άγιος Αιμιλιανός γεννήθηκε στο Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας, τότε που αυτοκράτορας ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.

Ήταν δούλος σε ένα σκληρό και φανατικό ειδωλολάτρη (άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν γιος τοπικού αξιωματικού ονόματι Σαββατιανού), που όταν έμαθε ότι ο Αιμιλιανός πίστευε στο Χριστό, εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε αφού τον έβρισε με τα πιο χυδαία λόγια, έπειτα τον μαστίγωσε ανελέητα. Βέβαια, του επεσήμανε ότι, αν συνεχίσει να είναι χριστιανός, θα πάθαινε πολύ χειρότερα. Αλλά οι τιμωρίες και οι απειλές, αντί να κάμψουν το φρόνημα του Αιμιλιανού, φούντωσαν περισσότερο τη φλόγα της πίστης του στο Χριστό. Μάλιστα την επόμενη μέρα πήγε σε ειδωλολατρικό ναό, οπού με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα που ήταν μέσα στο χώρο αυτό. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες ιερείς, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν να δικαστεί.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό ο κύριος του Αιμιλιανού, αμέσως έτρεξε στο κριτήριο, όπου, αφού έβρισε τον Αιμιλιανό για την πράξη του, έπειτα διέταξε να αρνηθεί χωρίς αντίρρηση το Χριστό. Ο Αιμιλιανός χαμογελώντας απάντησε στον κύριο του: «Μπορείς να διατάξεις ότι θέλεις, θα σε υπακούσω, αλλά η πίστη μου είναι εκτός των δικαιωμάτων σου. Ως προς αυτήν ένα και μόνο Κύριο αναγνωρίζω, τον Ιησού Χριστό. Αυτός είναι ο μέγας και παντοτινός μου Κύριος, που εξουσιάζει το σώμα και την ψυχή μου, και ποτέ δε θα τον αρνηθώ». Ο ειδωλολάτρης άρχοντας με μίσος χαστούκισε τον Αιμιλιανό.


Мучение св. Емилиана. Тзортзи (Зорзис) Фука. Фреска. Афон (Дионисиат). 1547 г.
Μαρτύριο Αγίου Αιμιλιανού. Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1547 μ.Χ. ἀπό τόν 
 Τζώρτζη (Ζώρζης) Fuca στην Ιερά Μονή Διονυσίου Άγιον Όρος




Έπειτα, αφού τον βασάνισαν, τον έριξαν στη φωτιά, το δε λείψανο του Αγίου, κήδεψε μεγαλοπρεπώς η γυναίκα του άρχοντα ειδωλολάτρη, που ήταν κρυπτοχριστιανή.






Ο Αγιος Αιμιλιανός τιμάται ιδιαιτέρως απο την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και τεμάχια των ιερών λειψάνων του θησαυρίζονται στο Μητροπολιτικό Ναό στη πόλη Σίλιστρα (Δορόστολο) και στον Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου στο Βουκουρέστι.Αφιερωμένο επίσης στον Αγιο Αιμιλιανό Μάρτυρα του Δοροστόλου, είναι και το γυναικείο Μοναστήρι CIOLPANI στη πόλη Buhusi,Bacau County της Ρουμανίας.
Στις 18.07.2012 έγινε επίσημη καθαγίαση του Παρεκκλησίου "Αγιος Αιμιλιανός"στο χωριό Yordanovo,κοντά στα Σίλιστρα, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δοροστόλου Αμβροσιο. Η ημερομηνία των εγκαινίων επιλέχθηκε με την ευκαιρία της 1650ης επετείου από το θάνατο του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού Dorostolski, που γεννήθηκε και έζησε στην πόλη Dorostol (τώρα Σίλιστρα),και εκοιμήθη στις 18 Ιουλίου 362 .

На 18.07.2012г. бе извършено тържествено освещаване на параклис „Св. Емилиан Доростолски” в с. Йорданово от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий. Датата на освещаването е избрана по повод на 1650 годишнината от смъртта на Св. мъченик Емилиан Доростолски, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра), починал на 18 юли 362г. Параклисът, носещ името на светеца, е изграден в сградата на неработещото вече селско училище.
На събитието в с. Йорданово присъстваха председателя на Общински съвет-Силистра, д-р Мария Димитрова, директор дирекция „Обща администрация“ при Община Силистра, Мирослава Червенкова, общински съветници.
След светата Литургия, водена от протосингела на епархията, отец Добри Чаков, председателят на Общински съвет- Силистра отправи поздравления към Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, присъстващите Божи служители, кмета и жителите на с. Йорданово и гости от други населени места.
Д-р Димитрова отправи пожелания от името на местната власт към обединените от християнската вяра да се събират заедно на всички празници и ги поздрави за силата, съхранила вярата им в Бог и църквата в тези трудни времена и обединила усилията им за изграждането на християнския параклис.

Σε 18.07.2012g. Διεπράχθη επίσημη αφιέρωση του παρεκκλησίου "St. Αιμιλιανού Dorostolski "στο. Yordanovo από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αμβροσίου Dorostol. Η ημερομηνία της αφοσίωσης εξελέγη με την ευκαιρία του 1650 επέτειο από το θάνατο του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού Dorostolski γεννήθηκε και έζησε στην πόλη. Dorostol (σύγχρονη Σιλίστρα), πέθανε στις 18 του Ιούλη 362 γρ. Το παρεκκλήσι, το όνομά του από τον άγιο, χτίστηκε το κτίριο ήδη Broken σχολείο του χωριού.
Η εκδήλωση στο. Yordanovo συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιλίστρα, Δρ Μαρία Ivanova, Διευθυντής της "Γενική Διοίκηση" στο Σιλίστρα, Miroslava CHervenkova, δημοτικούς συμβούλους.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, με επικεφαλής τον βοηθός της μητρόπολης, Πατέρα Καλή Chakov, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου-Σιλίστρα επεκταθεί χαιρετισμούς προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αμβροσίου Dorostolski, φοιτούν υπηρέτες του Θεού, ο δήμαρχος και οι κάτοικοι του χωριού. Yordanovo και επισκέπτες από άλλες πόλεις.
Ο Δρ Ντιμίτροβα ευχήθηκε εκ μέρους των τοπικών αρχών να Ηνωμένες χριστιανική πίστη για να συγκεντρώσει όλες τις γιορτές και τους συνεχάρη για την εξουσία κράτησαν την πίστη τους στον Θεό και την εκκλησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και ενωμένοι προσπάθειές τους να οικοδομήσουν μια χριστιανική εκκλησία.



Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς προσφορὰ καὶ ὁλοκάρπωμα θεῖον, διὰ πυρὸς προσενέχθεις τῷ Δεσπότῃ, τοὶς ὄμβροις τῶν χαρίτων σου εὐφραίνεις νῦν ἠμᾶς, πῦρ γὰρ τὸ οὐράνιον, τὴ ψυχὴ περιφερών, ὥσπερ αὔραν ἔφερες, τὴν κατάφλεξιν Μάρτυς. Ἀλλὰ μὴ παύση πάντοτε φρουρείν, τοὺς σὲ τιμώντας, Αἰμιλιανὲ ἔνδοξε.












Минея - Июль (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναίο - Ιούλιος (τεμάχιο). Εικονίδιο. Russ. Αρχές του 17ου αιὠνα στήν. Εκκλησία και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.







ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

КРАТКОЕ ЖИТИЕ МУЧЕНИКА ЕМИЛИАНА ДОРОСТОЛЬСКОГО

Свя­той Еми­ли­ан был ра­бом мест­но­го гра­до­на­чаль­ни­ка и тай­ным хри­сти­а­ни­ном. Воз­му­щен­ный же­сто­ким ука­зом, свя­той Еми­ли­ан про­ник в язы­че­ское ка­пи­ще, раз­бил мо­лот­ком из­ва­я­ния идо­лов, опро­ки­нул ал­та­ри и све­тиль­ни­ки и вы­шел, ни­кем не за­ме­чен­ный. Вско­ре языч­ни­ки об­на­ру­жи­ли, что ка­пи­ще раз­гром­ле­но. Разъ­ярен­ная тол­па ста­ла из­би­вать од­но­го кре­стья­ни­на, слу­чай­но про­хо­див­ше­го ми­мо. То­гда свя­той Еми­ли­ан гром­ко крик­нул, чтобы не тро­га­ли невин­но­го че­ло­ве­ка, и ска­зал, что сам ка­пи­ще раз­ру­шил. Его схва­ти­ли и по­влек­ли к су­дье Ка­пи­то­ли­ну. По при­ка­зу са­нов­ни­ка свя­то­го Еми­ли­а­на дол­го и бес­по­щад­но би­ли, а за­тем осу­ди­ли на со­жже­ние...




ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ DOROSTOLSKOGO

Αγίου Αιμιλιανού ήταν ένας σκλάβος του τοπικού δημάρχου και ένα μυστικό Χριστιανός. Εξόργισε σκληρή απόφαση, του Αγίου Αιμιλιανού διεισδύσει στο ειδωλολατρικό ναό, αγάλματα έσπασαν με ένα σφυρί είδωλα ανέτρεψε βωμοί και οι λαμπτήρες και βγήκε έξω απαρατήρητη. Σύντομα οι ειδωλολάτρες ανακάλυψαν ότι ναό συνθλίβονται. Το εξαγριωμένο πλήθος άρχισε να νικήσει έναν αγρότη, ανέμελα περνούσε. Στη συνέχεια, του Αγίου Αιμιλιανού φώναξε να μην αγγίξετε ένα αθώο πρόσωπο, και είπε ότι κατέστρεψε το ναό. Συνελήφθη και σύρθηκε ενώπιον δικαστή Capitolina. Με διάταξη του αξιωματούχου του Αγίου Αιμιλιανού μακρά και ανελέητα ξυλοδαρμό, και στη συνέχεια καταδικάστηκε να καεί. Ρίχνεται στη φωτιά, δεν είχε πεθάνει, αλλά οι φλόγες σφραγίσει πολλές στέκεται γύρω από τους Εθνικούς. Φωτιά έσβησε, του Αγίου Αιμιλιανού καθορίζουν στις ακόμα-σιγοκαίει κάρβουνα και με την προσευχή έδωσε το πνεύμα του στον Κύριο († 363). Αργότερα, στην εκκλησία της Κωνσταντινούπολης χτίστηκε προς τιμήν του αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού, όπου και πραγματοποίησε ιερών λειψάνων του.

ΠΛΗΡΗΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ DOROSTOLSKOGO

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των ασεβών αποστάτη Ιουλιανό [1] ανατράφηκε από μια βάναυση δίωξη των χριστιανών, η οποία, σαν ανεμοστρόβιλος ή τη θύελλα σύγχυση ολόκληρο τον κόσμο. Καθ «όλη τη βασιλεία της Ρώμης, σε όλες τις επαρχίες και πόλεις στάλθηκαν εντολές ότι οι Χριστιανοί, από ό, τι φυλή και οι άνθρωποι ανήκουν, και τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες, χωρίς έλεος δόθηκαν σε διαφορετικές αλεύρια και απάνθρωπο θάνατο. Έτσι άδικο διαταγές να bogonenavistny τον βασιλιά έσπασε τους κανόνες και τους νόμους της βάφονται ολόκληρη ανελέητα χυθεί αίμα Χριστιανών Ανατολής και Δύσης, απίστευτα με θυμό και μίσος εναντίον του Χριστού και των υπαλλήλων του.Μεταξύ άλλων μορφών σκληρής ηγεμόνα, ο οποίος έστειλε σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και τα βασανιστήρια των χριστιανών, διόρισε στην πόλη Dorostol, σε Misia, άσπλαχνος καταπιεστή για λογαριασμό της Capitolina, καταστροφέας των ανθρώπων, και ο υπουργός των ειδώλων? έφτασαν στην πόλη που ονομάζεται, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ειδωλολατρικό ναό, μια θυσία στους δαίμονες και υποκλίθηκε άψυχο είδωλα. Στη συνέχεια, την επόμενη μέρα πήγε στο δικαστήριο, ο πρώην στην πλατεία, κάθισε σε ένα υψηλό θρόνο, με υπερηφάνεια και απειλητικά στον φόβο και Χριστιανοί, κήρυξε βασιλική εντολή, άρχισε προσεκτικά να ρωτήσω αν τους αντιπάλους των θεών της πόλης, δεν αναφέρει αν υπάρχει κάποιος χριστιανός; Πολίτες με όρκο δήλωσε ότι είχε στην πόλη δεν υπάρχει τέτοια, αλλά ότι όλοι λατρεύουν τους θεούς και θυσίες για να τους καθημερινά. Ακούγοντας αυτό, ο ηγεμόνας Capitolina πολύ ευχαριστημένος και κάλεσε όλους τους διάσημους ανθρώπους για δείπνο, λέγοντας:
– Επειδή βλέπω ότι έχετε σοβαρά τιμήσουν τους θεούς των πατέρων μας, ότι έχουμε σήμερα μαζί για να φάτε, να πιείτε και να διασκεδάσετε.
Ήταν σε αυτή την πόλη ένα μυστικό Χριστιανός ονομάζεται Αιμιλιανού, έναν υπηρέτη του μια σεβαστή επιβλητική όψη, Τζεντίλε. Είναι κατά τη διάρκεια της γιορτής με τους αρχηγούς του ηγεμόνα, την κατάσχεση η κατάλληλη στιγμή ήρθε ένα (κανείς δεν είδε) στο ναό των ειδώλων και να φέρει το σφυρί σιδήρου, και άρχισε να χτυπάει τα είδωλα? Τους έσπασε σε κομμάτια, και ανέτρεψε βωμούς τους, διάσπαρτα το θύμα, και έσπασε σε κομμάτια τα μεγάλα φώτα, τα οποία ήταν τα είδωλα και κατέστρεψαν τα πάντα, ως ένας γενναίος στρατιώτης, αριστερά, χαρά και θρίαμβο στο ντους. Μετά πήγε στο σπίτι ενός από των εθνών? βλέπουμε ότι τα πάντα είναι ερειπωμένο, ήταν τρομοκρατημένος και έσπευσε να πει ότι η Εισαγγελία και να δειπνήσουν μαζί του τους υπηκόους. Αμέσως όλοι τρόμαξαν, ηγεμόνα ήταν έξαλλος και διέταξε να μάθετε ποιος το έκανε? αποστέλλονται έσπευσε και σύντομα είδα κάποια χωρικός, ο οποίος περπατούσε παρελθόν τους ναούς του τομέα? Τον άρπαξε και τον έσυραν στον Εισαγγελέα, και τον χτύπησαν ως κακοποιός? και πολλοί άνθρωποι με τους ιερείς τους ακολούθησαν, και όλοι μιλούσαν για την ντροπή των θεών τους, και εξοργίστηκε. Μακάριοι Αιμιλιανού ίδια, βλέποντας αυτό, σκέφτηκα να τον εαυτό μου σε:
– Αν έχω κρύψει το τέχνασμα, τι θα μπορώ να επωφεληθούν από αυτό; Είμαι απλά περισσότερα προβλήματα συνείδησή μου, ή επειδή σκότωσε έναν αθώο άνθρωπο, και θα είμαι ένας δολοφόνος του Θεού.
Σκεπτόμενος έτσι, στράφηκε προς εκείνους που οδήγησε και χτύπησαν χωρικός, και προσπάθησε να τους σταματήσει, να φωνάζει δυνατά:
– Εκκίνηση ενός αθώου ανθρώπου, πάρε με, εγώ συνθλίβονται και σφραγίζεται κατά άκαρδη θεούς σου!
Εκείνοι αφήνοντας χωρικός, κατελήφθη με τη μανία του Αγίου Αιμιλιανού και τον έφερε στον Εισαγγελέα με ξυλοδαρμούς και ύβρεις. Ηγεμόνα, κάθεται στο συνήθη τόπο του δικαστηρίου ενώπιον όλων των ανθρώπων, και βλέποντας τον μειώνεται σε Αιμιλιανού, ζήτησε από τους πολίτες:
– Ποιος είναι;
Πολίτες απάντησε:
– Αυτό κακοποιός καταστείλει τους θεούς και ποδοπατούνται θύμα.
Ηγεμόνα, που ξεχειλίζουν από θυμό, ζήτησε από τους πολίτες με μια επίπληξη:
– Και είπατε νωρίτερα ότι στην πόλη σας, δεν υπάρχει εχθρός των θεών? Εδώ βρίσκονται τέτοιο οφείλεται σε αμέλεια σας? για το συγκεκριμένο κρασί που κάνετε στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο λίτρο χρυσού [2] .
Τούτου λεχθέντος πολίτες, στράφηκε προς Emilianu και θυμωμένα άρχισαν να τον ρωτήσω:
– Πείτε μας, πονηρά, πώς μπορείτε να καλέσετε!
Ο γενναίος στρατιώτης του Χριστού απάντησε:
– Είμαι Χριστιανός.
Ηγεμόνα, πιο θυμωμένος, είπε:
– Το όνομά σας να μας πείτε, άσχημο άνδρα!
Μάρτυρας απάντησε:
– Οι γονείς μου μου τηλεφώνησε Emilianom, ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός μου επέτρεψε να ονομάζεται χριστιανός.
Ηγεμόνας ρώτησε:
– Πες, ένας κακός άνθρωπος, ο οποίος δίδαξε να βάλει μια τέτοια προσβολή για τους αθάνατους θεούς;
Υπηρέτης του Χριστού απάντησε:
– Ο Θεός και η ψυχή μου με διέταξε να καταστρέψει τα άψυχα είδωλα, που ονομάζεται από τους θεούς, έτσι ώστε ο καθένας μπορούσε να δει ότι – άψυχα, κωφάλαλους, δεν με πειράζει, αλλά είναι η πέτρα και το ξύλο, το οποίο δεν αισθάνεται? Να ξέρετε ότι ο αληθινός Θεός που δημιούργησε τα πάντα, δεν είχα προκαλέσει αδίκημα, αλλά προσβεβλημένος ψεύτικους θεούς σας που δεν έχουν κάνει τίποτα, αλλά έχετε κάνει, και εγώ τους έριξε στο έδαφος, έτσι ώστε να χαθεί για πάντα!
Ηγεμόνας είπε το εξής:
– Μπορείτε έσπασε ένας από τους θεούς ή κάποιος άλλος ήταν μαζί σου;
Υπεύθυνος ιερή:
– Ένα, είμαι χρησιμοποιώντας τον Χριστό μου σκούπισε τη σκόνη από τα είδωλά σας, και να ποδοπατούνται θύμα και λάμπες τους? και κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει εκδίκηση για μένα για το αδίκημα, ακόμη και ο ίδιος δεν μπορούσε να ξεφύγει από τα χέρια μου, όπως είναι ανίσχυροι, αναίσθητος. Είναι έτσι, και μπορείτε να τους κάνουν, και όλοι όσοι εμπιστεύονται σε αυτά.
Ηγεμών με μανία διέταξε να γδύνομαι ο υπηρέτης του Χριστού, για να τον νικήσει. Όταν απομακρύνονται από τα ενδύματα του μάρτυρα, Ηγεμόνα του είπε:
– Πείτε μας, καταραμένο, που σας δίδαξε να σπάσει τους θεούς;
Υπεύθυνος ιερή:
– Σας έχω πει πριν, και εξακολουθούν να λένε, ότι δεν είναι άλλος από τον μόνο Θεό και την ψυχή μου με διέταξε να το κάνει.
Στη συνέχεια ηγεμόνας διέταξε τους υπηρέτες του:
– Το γυμνό και να χτυπήσει σκληρότερα, έτσι ώστε ήξερε ότι η οργή του δεν θα τον βοηθήσει και να τον ελευθερώσει από ένα από τα χέρια μου!
Και άρχισαν να τον χτυπούν με αυστηρότητα.
Όταν τόσο πολύ έχει ήδη ηττηθεί μαρτύρησε, ότι η γη είναι βάφονται με το αίμα του, ηγεμόνα ζήτησε από τον άγιο:
– Πες μου, καταραμένο, που σας δίδαξε να το κάνετε αυτό κακία;
Μάρτυρας έχει αναρτηθεί μεταξύ τους ξυλοδαρμούς:
– Σου είπα ότι ήμουν διέταξε να το κάνει, ο Θεός και η ψυχή μου, και ακόμα δεν με πιστεύετε? και δεν κάνω κακό, και την καλοσύνη, γιατί ντροπιάσει τον διάβολο, και δόξασαν τον Θεό.
Ηγεμόνας είπε στους δούλους του:
– Στρέψτε πάνω και χτύπησε στο στομάχι και το στήθος: είναι περήφανος, ανυπάκουος πρόσωπο νόμους του βασιλιά!
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ξυλοκοπήθηκε αλύπητα μάρτυρα? ηγεμόνας τότε διέταξε να σταματήσει χτυπάει το άγιο και τον ρώτησε:
– Είσαι ένας δούλος ή ελεύθερος;
– Είμαι ένας σκλάβος με το δήμαρχο, – απάντησε ο Άγιος.
Τότε ηγεμόνα ήταν θυμωμένος με τον δήμαρχο, ιδιοκτήτη Αιμιλιανού, για το τι μας επιφυλάσσει σε μια τέτοια σκλάβος, ο εχθρός των θεών και την εντολή του επαναστατική βασιλιά, τον καταδίκασε να καταβάλει πρόστιμο στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο σε ασήμι λίτρων και μάρτυρας καταδικάστηκε να καεί. Αμέσως δούλος και πολλοί άνθρωποι άρπαξε το άγιο και οδήγησε έξω από την πόλη? Στη συνέχεια, στις όχθες του ποταμού Δούναβη, τη διάδοση τεράστια φωτιά, τον έριξε ένα μάρτυρα.Φλόγες της φωτιάς που περιβάλλεται τον άγιο, αλλά δεν τον αφορούν? Στη συνέχεια χυθεί πάνω στην μακρινή απόσταση, και έκαψαν όλους τους άπιστους, στους οποίους μόνο έφτασε, και άλλα πολλά καμένης, και άλλοι μετά βίας διέφυγε. Εκείνοι που ήταν μεταξύ των ανθρώπων των μυστικών Χριστιανοί δεν έχουν λάβει καμία ζημιά από τη φωτιά, αλλά τις φλόγες και ήρθε σε αυτούς. Ιερά ήταν στην πυρκαγιά, που αντιμετωπίζει ανατολικά, προστατεύοντας το σταυρό και την ευλογία του Θεού.Και προσευχόμαστε όσο ήθελε, είπε:
– Κύριο Ιησού Χριστό, λαμβάνει το πνεύμα μου [3] !
Με αυτό κάθισε και αναπαύθηκε εν Κυρίω, όταν η φωτιά έχει σβήσει. Το σώμα του δεν ήταν καθόλου ζημιές από πυρκαγιά, ακόμα και μια τρίχα υπέγραψε. Και αυτοί οι άνθρωποι που ήταν μυστικό Χριστιανοί, πήγε με τη σύζυγό ηγεμόνα του, επίσης κρυφά φανερά χριστιανικής πίστης, της είπε τα πάντα για την ιερή και την έπεισε να παρακαλέσω τον σύζυγό της να θάψει το σώμα του μάρτυρα, ως εκ θαύματος ανέγγιχτη από τη φωτιά. Έπεισε το σύζυγό της, και επέτρεψε ελεύθερα να πάρει το σώμα του αγίου? και πήρε πιστοί, πέπλο πληγή του με αρώματα και το έθαψαν με την τιμή σε ένα μέρος που λέγεται Giozidina απέχουν τρεις επιδιώξεις της πόλης [4] . Να υποφέρει για Μάρτυρος Αιμιλιανού δέκατο όγδοο του Χριστού του Ιουλίου, Παρασκευή, από Capitolina ηγεμόνα, κατά τη βασιλεία των Ρωμαίων και των Ελλήνων της Ιουλιανός ο Παραβάτης, και πάνω από εμάς – ο Κύριος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με τον ως τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα που αποδίδουμε τιμή και δόξα, τώρα και στο απέραντο ποτέ. Αμήν.

σημειώσεις
[1] Ιουλιανός ο Παραβάτης βασίλεψε από το 361 έως το 363
[2] λίτρων – ένα μέτρο του βάρους ίση με 72 καρούλι? σε ασήμι ήταν αξίας περίπου 40 π., σε χρυσό μέχρι 500 σ.
[3] Ο θάνατος του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού ακολουθείται σε 363
[4] Στη συνέχεια, στην Κωνσταντινούπολη χτίστηκε μια εκκλησία προς τιμήν του αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού, τα οποία μεταφέρθηκαν τα λείψανα του μάρτυρα. Χωριό στην Κωνσταντινούπολη, όπου χτίστηκε ο ναός, που ονομάζεται Ravda (από την ελληνική λέξη ράβδο – .. Ότι ο Μωυσής έφερε υπό τον Μέγα στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στην εκκλησία της Παναγίας αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, κοντά στον δρόμο ήταν Αιμιλιανού ναού).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου