Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016


Ο Προφήτης Ναούμ



Прор. Наум. Тзортзи (Зорзис) Фука. Фреска. Афон (Дионисиат). 1547 г.
Προφήτης Ναούμ.  Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1547 μ.Χ.  από τον Γεώργιο Φουκά στην Ιερά Μονή  Διονυσίου Αγίου Όρους



Ναούμ, τὸν Ἑλκεσαῖον ἐκπεπνευκότα,
Ἕλκει πόθος με σμυρνίσαι σμύρνῃ λόγου.
Πρώτη ἐκ βιότοιο Δεκεμβρίου ᾤχετο Ναούμ.
Βιογραφία
Ο Προφήτης Ναούμ είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες. Έζησε τον 5ο αιώνα προ Χριστού (άκμασε περί το 460 π.Χ.) και ήταν από τη φυλή του Συμεών. Πατρίδα είχε την Ελκεσέμ, γι' αυτό ονομάστηκε και Ναούμ ο Ελκεσαίος.

Το βιβλίο της προφητείας του αποτελείται από τρία μικρά κεφάλαια και αφορά την τύχη της πόλης Νινευή. Στο Α' κεφάλαιο, υμνεί το Θεό, στο Β' κεφάλαιο, προαναγγέλλει τον όλεθρο της Νινευή με τα άρματα της, τους Ιππείς και τους θησαυρούς της ενώ στο Γ' κεφάλαιο, χαρακτηρίζει τη Νινευή σαν πόλη των αιμάτων, του ψεύδους, της μεγάλης αδικίας και πορνείας.


.. Миниатюра Минология Василия II. Константинополь. 985 г. Ватиканская библиотека. Рим.
Ο Προφήτης Ναούμ.  Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. 985 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη


Ας δούμε, όμως, τι λέει για τους αμαρτωλούς ανθρώπους τέτοιας πόλης, και τι γι' αυτούς που είναι κοντά στον Κύριο: «Χρηστὸς Κύριος τοῖς ὑπομένουσιν αὐτὸν ἐν ἡμέρᾳ θλίψεως καὶ γινώσκων τοὺς εὐλαβουμένους αὐτὸν καὶ ἐν κατακλυσμοῖς πορείας συντέλειαν ποιήσεται τοὺς ἐπεγειρομένους, καὶ τοὺς ἐχθροὺς αὐτοῦ διώξεται σκότος» (Ναούμ, Α' 7 -8). Δηλαδή ο Κύριος είναι ευεργετικός για εκείνους που μένουν κοντά Του στις ημέρες των θλίψεων τους. Γνωρίζει ο Κύριος και περιβάλλει με συμπάθεια εκείνους που Τον σέβονται. Εναντίον όμως των αμαρτωλών, που αλαζονικά με κάθε είδους αμαρτία εγείρονται εναντίον Του, θα ορμήσει σαν κατακλυσμός για να τους εξαφανίσει τελείως. Θα καταδιώξει τους εχθρούς Του και θα τους κυριεύσει το σκοτάδι του θανάτου.

Ο προφήτης Ναούμ πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του.

Ιερά Λείψανα: Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στην Ιερή Μονή Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Τοῦ Προφήτου σου Ναοὺμ τὴν μνὴμην, Κύριε ἑορτάζοντες, δι᾽ αὐτοῦ σε δυσωποῦμεν· Σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Νόμω ἔλαμψας, προαναγγέλλων, τᾶς τῆς χάριτος, Ναοὺμ Προφήτα, ὀμωνύμως παρακλήσεις ἐν Πνεύματι· δι' ὧν ὁ Λόγος οὐσίαν τὴν βρότειον, ἐπιφανεῖς τοὶς ἀνθρώποις κατηύφρανεν ὅθεν πρέσβευε, Τριάδι τὴ πανοικτίρμονι, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ὡς πυρσὸς ἀκοίμητος Ναοὺμ Προφῆτα, φρυκτωρεῖς ἐν πέρασι, δι’ αἰνιγμάτων ἱερῶν, τὴν τῶν μελλόντων ἀλήθειαν, ὧν τὰς ἐκβάσεις ὁρῶντες τιμῶμέν σε.

Минея - Декабрь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναῖο - Δεκέμβριος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας .



Κάθισμα
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀμιγῆ χαρακτήρων τῶν κάτω ἔνδοξε, σὺ τὸν νοῦν κεκτημένος, τοῦ θείου Πνεύματος, καθαρώτατον Ναοὺμ δοχεῖον γέγονας, τὰς ἐλλάμψεις τὰς αὐτοῦ, εἰσδεχόμενος λαμπρῶς, καὶ πᾶσι διαπορθμεύων· διό σε ἐκδυσωποῦμεν, ὑπὲρ εἰρήνης τοῦ κόσμου πρέσβευε.

Μεγαλυνάριον
Φρόνημα οὐράνιον αἰσχηκώς, οὐρανίου δόξης, ἐχρημάτισας θεωρός, βίῳ τε τὸν λόγον, Ναοὺμ ἐπισημαίνων· διὸ σὲ ὡς Προφήτην, θεῖον γεραίρομεν.






Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων


Θνῄσκει ὁ πᾶσαν ἀρετὴν φερωνύμως,
Πάτερ φιλήσας, τόν γε μὴν οἶκτον πλέον.
Βιογραφία
Ο Άγιος Φιλάρετος ήταν υπόδειγμα κάθε αρετής και ιδιαίτερα της αγαθοεργίας. Έζησε στους χρόνους του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και της μητέρας αυτού Ειρήνης της Αττικής (780 - 797 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Αμνία (ή Αμνεία) της Γάγγρας (Παφλαγονία) από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Άννα. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά. Ένα γιο, τον Ιωάννη, και δύο κόρες, που την πρώτη έλεγαν Υπατία και τη δεύτερη Ευανθία. Ο Φιλάρετος ήταν γεωργός και από τα εισοδήματα του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ελεημοσύνη στους φτωχούς. Πεινασμένο έβρισκε; τον χόρταινε. Γυμνό; τον έντυνε. Χήρα και ορφανό; βοηθούσε και παρηγορούσε.

Αλλά ο Θεός επέτρεψε και ο Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε .Όλα αυτά τα υπέμεινε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει. Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες, δυνατές και παραγωγικές. Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του.

Ο Θεός που είδε την ασυναγώνιστη πίστη του οικονόμησε με την πρόνοια Του, ώστε ο Κωνσταντίνος ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, να πάρει για γυναίκα του την εγγονή του Αγίου, Μαρία, επειδή ήταν πολύ ωραία στην ψυχή και στο σώμα. Τους γάμους τέλεσε ο Άγιος Ταράσιος (βλέπε 25 Φεβρουαρίου) τον Νοέμβριο του 788 μ.Χ., ο οποίος ήταν τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Τον δε Φιλάρετο, ο Αυτοκράτορας τον τίμησε με το αξίωμα του υπάτου (έπαρχος). Έτσι έγινε κάτοχος πολλού πλούτου, που τον διαμοίραζε ακόμα πιο άφθονα στους φτωχούς.


.. Миниатюра Минология Василия II. Константинополь. 985 г. Ватиканская библиотека. Рим.
Ο Άγιος Φιλάρετος.  Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. 985 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη



Λίγο πριν πεθάνει, κάλεσε τους συγγενείς του και είπε τα εξής: «Παιδιά μου, μη ξεχνάτε ποτέ τη φιλοξενία, μη επιθυμείτε τα ξένα πράγματα, μη λείπετε ποτέ από τις ακολουθίες και λειτουργίες της Εκκλησίας, και γενικά όπως έζησα εγώ έτσι να ζείτε και εσείς». Και αυτά αφού είπε, ξεψύχησε με τη φράση: «γενηθήτω τὸ θέλημά σου».

Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας.

Ιερά Λείψανα: Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.


Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως περιουσίᾳ, διεσκόρπισας τοῖς δεομένοις τὸν προσιόντα σοι πλοῦτον, Φιλάρετε· καὶ εὐσπλαχνίᾳ κοσμήσας τὸν βίον σου, τὸν χορηγὸν τοῦ ἐλέους ἐδόξασας· Ὃν ἱκέτευε δοθῆναι τοῖς εὐφημοῦσι σε ῥανίδα οἰκτιρμῶν καὶ θεῖον ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τοῦ Ἰὼβ κτησάμενος, ἐν πειρασμοῖς τὴν ἀνδρείαν, τοῖς πτωχοῖς διένειμας, ὡς συμπαθὴς τὸν σὸν πλοῦτον· ὤφθης γὰρ, τῆς εὐσπλαγχνίας ἔμψυχος βρύσις, νάμασι, τῶν θείων τρόπων σου ἱλαρύνων, τοὺς ἐκ πόθου σοι βοῶντας· χαίροις θεράπον Χριστοῦ Φιλάρετε.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις τῶν πενήτων ὁ προμηθεύς, καὶ τῶν δυστυχούντων, ἀντιλήπτωρ καὶ βοηθός· χαίροις ὁ ἐν οἴκτῳ, τὸν Λόγον θεραπεύσας, Φιλάρετε τρισμάκαρ, Δικαίων σύσκηνε.












Η ζωή του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος 

Μνήμη 1ης Δεκέμβρη
«Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί αυτοί θα λάβουν το έλεος" ( Ματθαίος 5: 7 ) - Λέει ο Κύριος. Αυτά τα πράγματα ήρθε να περάσει στο ευλογημένο Φιλάρετος ο Ελεήμων, ο οποίος το μέγα έλεος του στους φτωχούς που έλαβε από τον Θεό και μια πλούσια ανταμοιβή στην παρούσα ζωή αλλά και στο μέλλον - ως απόδειξη της οικογένειας της ευλογημένης ζωής του.
Ευλογημένος Filaret έζησε στην Παφλαγονία 7933 στο χωριό που ονομάζεται Amnie7934 . Noble γονείς του, ο Γιώργος και η Άννα, ανατραφεί από την παιδική ηλικία στην ευσέβεια και ο φόβος του Θεού του, και η ζωή του ήταν διακοσμημένο με όλα τα είδη της αγνότητας και άλλες αρετές. Έχοντας φτάσει την τέλεια ηλικία, Filaret συνάψει γάμο με μια ευγενή και πλούσια κοπέλα που ονομάζεται Theosebia, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: α. Γιος - Ιωάννη και δύο κόρες - Υπατία και Evanfiya Θεός ευλόγησε ευλόγησε Filaret, όπως τον παλιό καιρό, ο δίκαιος Ιώβ, και πολλαπλασιάζοντας το ακίνητο και άφθονο πλούτο. Είχε, επίσης, μεγάλα κοπάδια και τα χωριά, εύφορα χωράφια και αφθονία σε όλα? θησαυροφυλάκια ήταν γεμάτο από κάθε λογής ανέσεις πλάσμα και ένα μεγάλο πλήθος των σκλάβων και των σκλάβων κορίτσια ήταν στο σπίτι του. Και Filaret ήταν γνωστή ως ένα από τα πιο διάσημα άρχοντες της χώρας. Με ένα τέτοιο μεγάλο πλούτο και να δει την ίδια στιγμή, πολλοί ήταν προβληματισμένος από τη φτώχεια και την ακραία φτώχεια, ένιωθε συμπόνια για αυτόν, και με συγκίνηση της ψυχής, είπε στον εαυτό του:
- Είναι πραγματικά τόσα πολλά οφέλη που έλαβα από το χέρι του Κυρίου είναι μόνο για χάρη των δικών τους ένα για να φάνε και να ζήσουν σε χαρά, την τροφοδοσία με δική τους κοιλιά; Δεν πρέπει να έχω να μοιραστώ χαρίστηκαν σε μένα από τον Θεό τον μεγάλο πλούτο για τους φτωχούς, τις χήρες, τα ορφανά, τους ξένους και τους φτωχούς, το οποίο ο Κύριος κατά την Τελική Κρίση πριν από τους αγγέλους και τους ανθρώπους δεν πρέπει να ντρέπεται να καλέσετε τους αδελφούς Του, όπως λέει, «όπως το κάνατε σε έναν από αυτούς τους αδελφούς μου, το κάνατε για μένα »( Κατά Ματθαίον 25 :. 40 ) 7935 ; Και τι οφέλη θα μου φέρει την Ημέρα της Κρίσης όλα τα υπάρχοντά μου, αν, από την πλεονεξία του, να τους κρατήσει για τον εαυτό του και μόνο, για το Δικαστήριο δεν θα λάβουν τη χάρη εκείνων που δεν έχουν έλεος ( Ιάκωβος 2 :. 13 ). Θα το όνομά μου για μένα στο μέλλον αθάνατη ζωή του με βάση το κρέας και το ποτό; Μπορώ να εξυπηρετήσει είναι μαλακά ένδυσης ένδυσης μου αδιάφθορος; Όχι, αυτό δεν θα είναι! Γι 'αυτό είναι ό, τι λέει ο Απόστολος: «Φέραμε τίποτα στον κόσμο? ορισμένες μπορούμε να μεταφέρει τίποτα έξω »( 1 Τιμόθεο 6: 7 ). Έτσι, αν κάποιο από τα γήινα υπάρχοντά μας για να πάρουν μαζί τους από εδώ και δεν μπορούμε, είναι πολύ καλύτερο να δώσει αυτά τα πράγματα στο Θεό ως δάνειο, τα χέρια της ζητιάνους? Και ο Θεός ποτέ δεν θα μου, ούτε η γυναίκα μου, ούτε τα παιδιά μου να φύγει. Αυτό με βεβαιώνει τον προφήτη Δαβίδ, λέγοντας: «Ήμουν νέος και τώρα είμαι παλιά, και δεν έχουν δει ποτέ τους δίκαιους Forsaken, ούτε το σπέρμα του επαιτεία ψωμί" (Ψαλμός 36 :. 25 ).
Έτσι σκέφτεται στην καρδιά μου, το ευλογημένο Φιλάρετος έγινε ελεήμων στους φτωχούς, όπως ένας πατέρας στα παιδιά του: θρέψει τον πεινασμένο, ντύσει το γυμνό, να λάβει στο σπίτι σας σε ξένους και την αγάπη για να τους δώσει οποιαδήποτε ειρήνη. Και αυτό ήταν ένας δίκαιος άνθρωπος είναι σαν ένα αρχαίο Φιλόξενοι Αβραάμ 7936 και nischelyubtsu εργασίας . Ως εκ τούτου, ήταν αδύνατο να κρύφτηκε κάτω από ένα μπούσελ αυτό το φωτιστικό, διακοσμημένο με έργα της φιλανθρωπίας, και έγινε διάσημη σε όλη τη χώρα, ως πόλη, ζωγραφίζεται στην κορυφή του βουνού ( Mt 5 :. 14 ). Στο σπίτι του ως ασφαλές καταφύγιο, καταφύγιο σε μια βιασύνη όλες οι φτωχοί και οι άθλιοι. Και ένας από αυτούς που τον ρώτησε αν τα τρόφιμα, ρούχα Μήπως, άλογο, το βόδι, το γαϊδούρι, ή οτιδήποτε άλλο - και στη συνέχεια του έδωσε Filaret φιλικό γενναιοδωρία.
Αλλά ήρθε η ώρα όταν ο Κύριος της Ανθρωπότητας, όλα χτισμένα στο ανθρώπινο υπέρ, έκανε και Filaret δίκαιοι, όπως η αρχαία άγιος δουλειά του, να μπει στον πειρασμό, με σκοπό και την υπομονή ενός αγίου μπορεί να φαίνεται σαν την υπομονή του Ιώβ, και ότι καθαρίζονται στον πειρασμό, όπως ο χρυσός στο φούρνο, φάνηκε να είναι ένας άξιος δούλος του Θεού. Ξεκίνησε με το γεγονός ότι η ευλογημένη Φιλάρετος άρχισε να πέσουν σε φτώχεια: αλλά αυτά τα πράγματα δεν αλλάξουν τη συμπόνια και το έλεος του στους φτωχούς, και συνέχισε να δώσει μακριά τους άπορους από το γεγονός ότι είχε.
Εκείνη την εποχή, το επίδομα του Θεού για τη χώρα στην οποία έζησε Filaret επιτέθηκε Ισμαηλίτες 7937 ? σαν ανεμοστρόβιλος της φλόγας και θρήνησε pozhigayuschemu, που κατέστρεψε τη χώρα και τα πήρε μαζί του πολλά από τους κατοίκους? Είχαν αφαιρεθεί και Filaret όλα τα πρόβατά του και τα βόδια, άλογα και γαϊδούρια, και είχε αιχμάλωτος, πολλοί από τους δούλους του. Στη συνέχεια, αυτή η συμπονετική σύζυγό φτάσει σε τέτοια καταστροφή που έχει παραμείνει στην τελευταία μόνο δύο δούλοι, ένα ζευγάρι βόδια, ένα άλογο και μια αγελάδα.Τα υπόλοιπα είναι όλα τα περιουσιακά στοιχεία ή Filaret διανεμήθηκε στους φτωχούς της γενναιόδωρο χέρι του, ή λεηλατήθηκαν Ισμαηλίτες? χωριά, καθώς ανέλαβε την κήπους και nivami διαβίωσης γύρω από τους αγρότες, ορισμένοι από αυτούς - τα αιτήματα, τους άλλους - τη βία. Και Filaret ήταν το μόνο σπίτι στο οποίο έζησε, αλλά ένα cornfield. Που υποβάλλονται σε τέτοια φτώχεια, η στέρηση και τέτοιες αντιξοότητες, αυτός καλός άνθρωπος δεν είχε ποτέ θρηνήσει και δεν διαμαρτύρονται, και η δεύτερη δουλειά δίκαιοι, τίποτα δεν είχε αμαρτήσει ενάντια στον Θεό - ούτε καν μια λέξη: «δεν αμαρτάνει με τα χείλη του" 7938 . Αλλά ακριβώς όπως ένας απολαμβάνει την αφθονία του πλούτου του, και χάρηκαν στη φτώχεια του, η οποία έχει καταλογιστεί για το μεγάλο θησαυρό, γνωρίζοντας ότι η φτώχεια είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σωτηρία από τον πλούτο, όπως είπε ο Κύριος ότι «ο πλούσιος θα δύσκολα μπει στη βασιλεία ουρανό "( Ματθαίος 19 :. 23 ) 7939 .
Μια μέρα πήρε δύο βόδια του, Filaret πήγε μέχρι έφυγε από το γήπεδο. Ενώ εργάζεται, επαίνεσε και με χαρά ευχαρίστησε τον Θεό που ξεκινά στις εντολές Του ιερό, με τον ιδρώτα του προσώπου του έχει το ψωμί τους ( Γεν 3: 19 ), και ότι το έργο του τον έσωσε από την οκνηρία και αδράνεια - αυτούς τους καθηγητές όλα τα κακά.
Θυμήθηκε τα λόγια του Αποστόλου, έχει επέπληξε τον τεμπέλη ραθυμία και τρυφερός άνθρωπος, "αν υπάρχουν, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, ούτε θα πρέπει να έχει φάει" (2Fess.3: 10). Και καλλιεργούσαν τη γη τους Filaret ευλογημένο να μην είναι ανάξια γι 'αυτόν να έχει το ψωμί του.
Την ίδια μέρα, καλλιεργούνται στον τομέα του και ένας χωρικός. Και ξαφνικά μια βοδιών του, και αρρώστησε. Πικρά έκλαψε απαρηγόρητα θρηνήσει τον αγρότη και, επιπλέον, ότι τα βόδια και ο ίδιος δεν ήταν του - σχεδόν τους παρακάλεσε να τον γείτονά του για τα πεδία επεξεργασίας. Τότε θυμήθηκε το ευλογημένο Φιλάρετος και είπε:
- Ω, αν δεν ήταν εξαθλιωμένη τις πολύ ευγενικό nischelyubets! Ποιος θα πάει σ 'αυτόν και θα τον έχουν ίσως όχι μόνο ένα, αλλά ακόμα και δύο βόδια. Αλλά ο ίδιος είναι τώρα σε μεγάλη ανάγκη, και δεν είχε τίποτα για να βοηθήσει τον άλλο, σαν να ήθελε ούτε την καρδιά του. Ωστόσο, εγώ θα πάνε όλα το ίδιο για να τον - αυτός, τουλάχιστον, τα ανταλλακτικά μου τη λέξη και αν άνεση του μου και την ευκολία βαριά θλίψη και οδύνη μου.
Λαμβάνοντας το προσωπικό του, χωρικός πήγε στον όσιο Filaret και τον βρήκε στην εργασία στο πεδίο, έσκυψε σε αυτόν και δάκρυα μίλησε για τη θλίψη της - αιφνίδιο θάνατο ενός βοδιού. Ευλογημένος Filaret, βλέποντας πόσο αναστατωμένος αυτός ο άνθρωπος, τώρα ανεξέλεγκτη από το ζυγό ενός από τα βόδια του, και έδωσε στον χωρικός είπε:
- Πάρ 'το, αδελφέ, ότι τα βόδια μου και να πάω να επεξεργαστεί τη γη τους λόγω του Κυρίου.
Με ευγνωμοσύνη υποκλίθηκε χωρικός ευλογημένη Filaret, λαμβάνοντας γενναιόδωρη ελεημοσύνη του, και είπε:
- Κύριέ μου! Μεγάλη και άξια έκπληξη απόφαση και το θέλημα του Θεού το έλεος σου, αλλά δεν είναι καλό για το διαχωρισμό δύο βόδια, εργάστηκαν μαζί, και μία από αυτές θα είναι δύσκολο να κάνετε τη δική σας.
- Πάρ 'το, αδελφό, ένα βόδι, το οποίο σας δίνω, - οι δίκαιοι απάντηση του, - και να πάει σε ειρήνη? Έχω επίσης ένα άλλο σπίτι βόδι.
Ο αγρότης υποκλίθηκε στο έδαφος και ευλογημένο, λαμβάνοντας ένα βόδι, και πήγε μακριά, δοξάζοντας τον Θεό και χάρη στην ευγενική ευεργέτη.
Filaret, λαμβάνοντας το υπόλοιπο του βοδιού και βάζοντας το ζυγό στους ώμους τους, και πήγε σπίτι του. Όταν πλησίασε την πύλη του σπιτιού του, η σύζυγός του, βλέποντας ότι το βόδι είναι μπροστά, και ο σύζυγός της να τον ακολουθεί με ένα ζυγό στους ώμους του, του είπε:
- Κύριέ μου! Που μπορείτε να βρείτε την άλλη βόδι;
Filaret της απάντησε επίσης:
- Ενώ ήμουν ανάπαυσης μετά τη δουλειά, και βόδια βόσκουν στην ελευθερία, στη συνέχεια ένας από αυτούς πήγε μακριά και χάθηκες - ή ίσως κάποιος πήρε και οδήγησε σ 'αυτόν.
Ακούγοντας αυτό, η σύζυγος Filaret πολύ στενοχωρημένο και έσπευσε να στείλει το γιο του για να βρει ένα χαμένο βόδι. Παρακάμπτοντας πολλούς τομείς, ο νεαρός άνδρας βρήκε επιτέλους το βόδι του στο ζυγό στο συγκεκριμένο γεωργό.Αναγνωρίζοντας το βόδι, ο θυμωμένα είπε στον αγρότη:
- Angry, ανέντιμοι άνθρωποι! Πώς τολμάς να αξιοποιήσει το βόδι άλλων ανθρώπων, και να εργάζονται σε αυτό; Πού και πώς μπορείτε να πάρετε αυτό το βόδι και pripryag σε αυτήν; Δεν είναι ότι την ίδια ενορία, ο οποίος εξαφανίστηκε από τον πατέρα μου; Είσαι δυσκολεύονται, έκλεψε, σαν λύκος, και να εκχωρήσετε στον εαυτό σας. Δώσε μου ένα βόδι, και αν έχετε πληρώσει, η απάντηση στο δικαστήριο για αυτό, σαν κλέφτης!
Ο αγρότης του απάντησε απαλά:
- Να μην είναι θυμωμένος μαζί μου, νεαρός άνδρας, ο γιος του άγιος άνθρωπος, και μην μου κάνεις κακό, χωρίς δική μου υπαιτιότητα. Μετά από όλα, ο πατέρας σας, λαμβάνοντας κρίμα για το πρόβλημα και τη φτώχεια μου, μου έδωσε εθελοντικά ότι το βόδι του, ως ενορία μου, που εργάζονται κάτω από το ζυγό, ξαφνικά έπεσε.
Ακούγοντας αυτό, ο νεαρός άνδρας ήταν ντροπή των περιττών θυμό του. Σπεύσει στο σπίτι, είπε όλα αυτά στη μητέρα του. Εκείνη, αφού τον άκουσε, αναφώνησε με δάκρυα:
- Αλίμονο είμαι εγώ, φτωχή σύζυγό άσπλαχνος σύζυγό!
Και τραβώντας τα μαλλιά της και φωνάζοντας και κραυγές ήρθε τρέχοντας στον άντρα της, τον κατηγόρησε:
- Απάνθρωπης σας πετρώδη καρδιά του ανθρώπου! Γιατί είστε μέχρι νωρίς για να μας σκοτώσουν με την πείνα; Εδώ για τις αμαρτίες μας, έχουμε ήδη χάσει όλα τα υπάρχοντά τους, αλλά ο Θεός, ο οποίος έχει έλεος για τους αμαρτωλούς και μας άφησε δύο βόδια, έτσι ώστε να μπορέσουμε, με τη βοήθεια των οποίων, είναι σε θέση να ταΐσουν τα παιδιά μας? κάνατε, που έζησε πριν από το μεγάλο πλούτο και ποτέ δεν λειτούργησε με τα χέρια τους, είναι τώρα σε συνθήκες φτώχειας, τεμπέληδες και δεν θέλουν να εργαστούν και να καλλιεργούν τη γη, αλλά θέλετε γλυκά υπόλοιπο στο δωμάτιό της. Και για όνομα του Θεού, όχι επειδή σας έδωσε το βόδι χωρικός σας, αλλά και για τους δικούς του λόγους, να μην λειτουργήσει για να αξιοποιήσει στο ζυγό, και να ζουν σε οκνηρία και αδράνεια. Ωστόσο, τι είδους απάντηση που δίνουν στον Κύριο, αν εξαιτίας της τεμπελιάς σας, εγώ σου παιδιά πεθαίνουν από την πείνα;
Ματιές στον σύζυγό του, Filaret ευλογημένη με ευγένεια της είπε:
- Ακούστε τι ο ίδιος ο Θεός λέει, είναι πλούσιος σε έλεος, "Ιδού τα πετεινά του ουρανού: για να μην σπείρουν, ούτε μήπως αποκομίσουν, ούτε συγκεντρώνουν σε αποθήκες? αλλά ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει. Είσθε δεν είναι πολύ καλύτερα από ό, τι τους "(; Ματθαίος 6: 26 )? Δεν θέλει να μας εμποτισμό, πολύ πιο αγαπητή σ 'αυτόν από τα πτηνά; Εκείνος υπόσχεται να δώσει το εκατονταπλάσιο, koi για το Ευαγγέλιο Του και να διανέμει τα προϊόντα της στους φτωχούς. Έτσι, σκεφτείτε το: αν για ένα βόδι, θα αποκτήσουν μια εκατό, γιατί θα πρέπει να θρηνήσει ότι η βούληση, η οποία έδωσα εις το όνομα του ενδεείς;
Είπα αυτά τα πράγματα ευγενική σύζυγό της, όχι γιατί ο ίδιος παρηγοριά με την ελπίδα της ανταμοιβής στο εκατονταπλάσιο σε αυτή τη ζωή, αλλά για να κατευνάσει τη σύζυγό άνανδρη του. Και ήταν σιωπηλή, βρίσκοντας καμία αντίρρηση στα συνετή λόγια του συζύγου της.
Μόλις μετά από πέντε ημέρες, όπως το βόδι, το οποίο έδωσε χωρικός ευλόγησε Filaret, είχε φάει ένα δηλητηριώδες φυτό, και έπεσε. Αυτό έχει οδηγήσει σε σύγχυση και ένα χωρικό, για άλλη μια φορά ήρθε στην Filaret, είπε σ 'αυτόν:
- Κύριε! Έχω αμαρτήσει εναντίον σου, και να σου τα παιδιά, που χώριζε ένα ζευγάρι των βοοειδών σας? αλήθεια, γιατί δεν έχω γίνει δίκαιος Θεός να επωφεληθούν από βόδι σου, γιατί γεμιστά κάποια zeliya και πέθανε.
δεν προφέρει ούτε μια λέξη, η ευλογημένη Φιλάρετος οδήγησε γρήγορα τελευταίο ταύρο του και αφήστε το χωρικό, είπε:
- Πάρτε έναν αδελφό του βοδιού και να τον πάρει? Έχω, επίσης, να φύγει για μια μακρινή χώρα και δεν θέλουν να εργαστούν το βόδι παρέμεινε χωρίς εμένα στο σπίτι της αδράνειας μου.
Ανέφερε επίσης ότι αυτά τα πράγματα ευλόγησε για χάρη των ανθρώπων που δεν αρνήθηκε να τον ίδιο και ένα άλλο βόδι λάβει. Ο χωρικός, λαμβάνοντας ένα βόδι, επέστρεψε στο σπίτι του, θαυμάζοντας το μέγα έλεος του ευλογημένο άνθρωπο. Εν τω μεταξύ, στο σπίτι Filaret σύντομα όλοι γνώριζαν για τις ενέργειές του. Τα παιδιά άρχισαν να κλαίνε με τη μητέρα της και είπε:
- Πραγματικά ανελέητο πατέρα μας και αγαπά τα παιδιά του, γιατί σκορπίζει τελευταία μας περιουσία? Μόνο και αριστερά από το γεγονός ότι δύο βόδια, έτσι ώστε να μην πεθαίνουν από την πείνα, και έδωσε τον ξένο.
Βλέποντας τη θλίψη και τα δάκρυα των παιδιών τους, το ευλογημένο Φιλάρετος τους απευθύνονται με αυτά τα λόγια:
- Παιδιά! Γιατί να επιδοθούν σε θλίψη; Γιατί βασανίζουν τον εαυτό σας και για μένα; Θα νομίζετε ότι μου σκληρότητα; Θα έχω, στην πραγματικότητα, που έχει προγραμματιστεί να σας καταστρέψουν; Ηρεμήστε: Έχω σε ένα μέρος, το οποίο είναι άγνωστο σε σας, διατηρείται όσο πλούτο και τόση θησαυρό που έχετε αρκετή για εκατό χρόνια από τη ζωή, ακόμα κι αν δεν κάνουν τίποτα, και τίποτα δεν τον ένοιαζε. I ακόμη ο ίδιος δεν μπορείτε να βρείτε όλους τους θησαυρούς ετοιμάσει για σας.
Τούτου λεχθέντος, ο δίκαιος Filaret δεν εξαπατούν τα παιδιά τους, αλλά βλέπει αληθινά πνευματικά μάτια του τι επρόκειτο να γίνει πραγματικότητα αργότερα.
Λίγο αργότερα, στη χώρα είναι μια βασιλική εντολή, για να συγκεντρώσει όλους τους στρατιώτες του σε συντάγματα τους και να αντιταχθούν τους κακούς βαρβάρους, ξεσηκώθηκαν εναντίον της Ελληνικής Αυτοκρατορίας? στην περίπτωση αυτή απαιτείται ότι κάθε πολεμιστής ήταν πάνοπλη και με δύο άλογα.Ήταν κατατάσσεται ως ένα από τα συντάγματα και κακή πολεμιστή που ονομάζεται Musil? Είχε μόνο ένα άλογο, αλλά αυτός ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ξαφνικά αρρώστησε και έπεσε. Με κανένα τρόπο για να αγοράσει ένα άλογο, ένας φτωχός στρατιώτης πήγε στον Όσιο Filaret και του είπε:
- Κύριέ μου! Ελέησόν με, βοήθησέ με. Ξέρω ότι και ο ίδιος γίνει κακή στα άκρα, και έχετε μόνο ένα από το άλογο. Όμως, για χάρη του φιλεύσπλαχνος Κύριος, σας παρακαλώ, να μου δώσει το άλογό σας, και επιτρέψτε μου να μην πέσουν στα χέρια tysyaschnika, και ότι ο ίδιος δεν με χτύπησαν βάναυσα.
Ευλογημένος Filaret του είπε το εξής:
- Πάρ 'το, αδελφέ, το άλογό μου και να πάω στην ειρήνη? αλλά απλά να ξέρετε ότι δεν είναι λόγω του φόβου της τιμωρίας από tysyaschnika δίνω σε σας, αλλά για τη χάρη του Θεού.
Πολεμιστής πήρε επίσης το άλογο από τον άγιο, τον άφησε, δοξάζοντας τον Θεό.Και μετά φύγαμε Αγίου Φιλαρέτου του συνόλου του ακινήτου είναι μόνο μια αγελάδα με ένα μοσχάρι, ένα γαϊδουράκι και μερικές κυψέλες των μελισσών. Εν τω μεταξύ, ένας φτωχός άνθρωπος από την αθέατη πλευρά, άκουσε για Filaret του Ελεήμονος, ήρθε σ 'αυτόν και τον παρακαλούσαν, λέγοντας:
- Κύριέ μου! Δώσε μου ένα από μοσχάρι σας από το κοπάδι, που υπηρέτησα ως δώρο σας μια ευλογία από εσάς, γιατί ξέρω ότι προικοδότησης σας φέρνει ευλογία για το σπίτι και αλλιώς εμπλουτίζουν.
Από τότε ευχαρίστως έδωσε μόνο Filaret ευλογημένη μοσχάρι του και το έδωσε στον ζητιάνο, λέγοντας:
- Είθε ο Κύριος να είναι μαζί σας την ευλογία μου, ο αδελφός μου, και να δώσει σοι άφθονος σε όλα αυτά που χρειάζεστε.
Και ο άνθρωπος υπέκυψε Filaret και τον άφησε, αφού αποσύρθηκαν με τον εαυτό του μοσχαριού. Εν τω μεταξύ, η αγελάδα, δεν βλέπουμε μοσχάρι του, άρχισε να ψάχνει για τον ίδιο και, μη βρίσκοντας πουθενά αλλού, έθεσε δραματική βρυχηθμό του συνόλου αυλή. Όλα τα εγχώρια Filaret εξέφρασε τη λύπη έντονα την αγελάδα, ειδικά το αναξιοπαθούντα σύζυγό Filaret. Με δάκρυα άρχισε να κατηγορείτε τον σύζυγό της, λέγοντας:
- Πόσο καιρό θα εξακολουθεί να ανέχεται από εσάς; Ποιος δεν θα γελάσω με τρέλα σας; Βλέπω καθαρά τώρα ότι δεν νοιάζονται για μένα, τη σύζυγό σας και τα παιδιά τους θα πεινασμένο? και τώρα δεν είναι καν μετανόησε και χαζή βοοειδή, τη διατροφή μόσχων και χωρίς έλεος και τον έσωσε από τη μητέρα του. Ποιος θα το κάνετε αυτό καλή πράξη; Και το σπίτι του λήστεψαν και απογοητευμένος, και αυτός που θα παρακαλούσε ένα μοσχάρι, δεν εμπλουτίζεται, και επειδή είχε ένα μοσχάρι χωρίς μια μητέρα πεθαίνει, και χωρίς μοσχάρι αγελάδα της θα θλίβομαι και θορυβώδης? Έτσι, ποιο είναι το όφελος για μας και τον άνθρωπο;
Ακρόαση αυτά τα λόγια της συζύγου του, ο δίκαιος Filaret της απάντησε με ευγένεια:
- Τώρα είστε η πραγματική αλήθεια είπε, η γυναίκα μου! Πραγματικά δεν το κάνω φιλεύσπλαχνος και συμπονετικός, ως ένα μικρό μοσχάρι χωριστεί από τη μητέρα του? αλλά τώρα θα το κάνω καλύτερα.
Και, σπεύσει μετά ο άνθρωπος uvedshim μοσχάρι, Filaret τον κάλεσε:
- Επιστροφή, αδελφός, επιστροφή στο μοσχάρι? αγελάδα χωρίς μοσχάρι δεν μας δίνει ανάπαυση, μουγκρίζει και γρυλίσματα στην πύλη του σπιτιού.
Ο φτωχός άνθρωπος, στο άκουσμα αυτά τα πράγματα από Filaret, νόμιζα ότι ήθελε να πάρει μοσχάρι του παρουσιάστηκε σε αυτόν, και είπε στον εαυτό του: «Φαίνεται ότι δεν είμαι άξιος να λάβει από αυτόν δίκαιος άνθρωπος, έστω και ένα από τα λίγα θηρίο? κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη και μου ζήτησε να το πάρει μακριά από μένα. " Όταν ο άνθρωπος επέστρεψε στην Filaret, το μοσχάρι, όταν είδε τη μητέρα του έτρεξε σε αυτήν, καθώς επίσης και η μητέρα της με μια ευτυχισμένη μουγκρητό που έσπευσαν να τον. Το μοσχάρι στη συνέχεια, που βρίσκεται στα στήθη της, μακριά αναχώρησε από τη μητέρα του και η σύζυγός Theosebia Filaret, βλέποντας αυτό, ήμουν ευτυχής που ο μόσχος είχε επιστρέψει στο σπίτι. Ευλογημένος είναι Filaret είδε έναν φτωχό άνθρωπο, που στέκεται δυστυχώς και δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη, είπε:
- Ο αδερφός μου, η γυναίκα μου λέει ότι έχω αμαρτήσει, έχω χωρίσει μοσχάρι με τη μητέρα του, και ότι είπε την αλήθεια. Ως εκ τούτου, να λάβει με ένα μοσχάρι και μια αγελάδα, και να πάει σε ειρήνη? Ο Κύριος να σας ευλογεί και να πολλαπλασιάζεται, και το κοπάδι σου, ως μία φορά-και το δικό μου!
Και πήρε ότι ο άνθρωπος με το μοσχάρι αγελάδα, και πήγε με χαρά στο σπίτι. Και ο Θεός ευλόγησε το σπίτι του, για χάρη του αγίου Του Filaret? που του δόθηκε από μια αγελάδα με ένα μοσχάρι, μέσα σε λίγα χρόνια, είχε γίνει περισσότερες από δύο κοπάδια βόδια και αγελάδες.
Λίγο μετά ήρθε ένα λιμό στη χώρα, και οι δίκαιοι Filaret ήρθε στην τελευταία ακραία φτώχεια? ό, τι δεν έχει να θρέψει τη γυναίκα και τα παιδιά του, Filaret έκανε ένα γάιδαρο που είχε απομείνει μόνο ένας με τον - και πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση με εκείνη του φίλου του? λαμβάνοντας τον για δάνειο έξι μέτρα του σιταριού και που είναι σχετικά με το γαϊδούρι, επέστρεψε στη χαρά του σπιτιού του, και κορεσμένη τη σύζυγο και τα παιδιά. Όταν Filaret ξεκουραζόταν στο σπίτι μετά από ένα δρόμο, τότε ένας ζητιάνος ήρθε σ 'αυτόν και ζήτησε να του δώσει ένα κόσκινο σιτάρι.
- Σύζυγος! - Στη συνέχεια, είπε ότι αυτό που αξίζει μιμητής του Αβραάμ, στρέφονται προς της, ενώ η ίδια έσπειρε το σιτάρι, - θα ήθελα να δώσω αυτό το ζητιάνο ένα μέτρο του σιταριού.
Η γυναίκα του απάντησε: 
- Περιμένετε μέχρι να πρέπει να συμπληρώνονται τα παιδιά σας, και η σύζυγός σας, και πάνω απ 'όλα να μου δώσει ένα μέτρο, και τα παιδιά σας, καθώς και των εργαζομένων και τη δική μας, και ότι θα παραμείνει πέρα ​​από την δώσει σε ποιον θέλετε. 
Την κοίταξε και γέλασε και είπε: 
- Και δεν μου αφήνουν; 
- Ναι, επειδή είστε ένας άγγελος - απάντησε Theosebia - και όχι ένας άνθρωπος, και δεν χρειάζεται τροφή? αν χρειάζεται τροφή, δεν θα διανεμηθούν στους άλλους να δανειστούν το σιτάρι.
Filaret, κοιμόταν σιωπηλά σιτάρι δύο μέτρα τα έδωσε στον ζητιάνο. Στη συνέχεια Filaret σύζυγός έχασε τελικά τη θλίψη και το θυμό της και φώναξε σε αυτόν:
- Δώστε το ζητιάνο ήδη και ένα τρίτο μέτρο, επειδή έχετε πολλά σιτάρι. 
Filaret έχει μετρηθεί μέτρο και αφήστε το φτωχό άνθρωπο. Ερεθισμένο σε αυτόν Theosebia διαιρείται το υπόλοιπο μεταξύ τους το σιτάρι και τα παιδιά τους. Εν τω μεταξύ δανειστεί σιτάρι σύντομα ήρθε Theosebia και τα παιδιά της έπρεπε να λιμοκτονήσουν και πάλι.
Στη συνέχεια πήγε στους γείτονες και τους ζήτησε polhleba δανείου, συγκολλημένο με αυτό, και έδωσε quinoa πεινασμένα παιδιά και το ίδιο διογκωμένα μαζί τους, και οι πρεσβύτεροι δεν θυμάμαι καν να καλέσετε το γεύμα σας. 
Εν τω μεταξύ, η δεινή θέση της Filaret ακούσει ένας από τους παλιούς φίλους του, ήταν πλούσια. Τον έστειλε τέσσερις καροτσάκια φορτωμένα με σιτάρι, κάθε δέκα βήματα, και ταυτόχρονα έγραψε: «αγαπητός αδελφός μας, ένας άνθρωπος του Θεού! Σας στέλνω σαράντα μέτρα από το σιτάρι για τα τρόφιμα σε εσάς και το σπίτι σας, και όταν τα πράγματα έρχονται σε σας, τότε θα σας στείλουμε ένα άλλο ίδιο ποσό? και προσεύχεστε για μας στο Θεό.
Αποδοχή αυτό το δώρο, Filaret, με την έννοια του ευγνωμοσύνη για τη χάρη του Θεού, έπεσε στο έδαφος? Στη συνέχεια, να πάρει μέχρι και απλώνει τα χέρια του προς τον ουρανό, είπε:
- Σας ευχαριστώ, Κύριε ο Θεός μου, ότι δεν με αφήνουν, σου υπηρέτης, θα ανταμείψει επάνω σου κάθε ελπίδα. 
Βλέποντας αυτό η χάρη του Θεού, Filaret σύζυγό ηρέμησε και μειλίχια είπε στον άντρα της: 
- Κύριέ μου, χωρίζω το σιτάρι, πολλοί θεωρούν ότι είναι απαραίτητο, και τα παιδιά μας, καθώς και να δώσει, και να δανειστεί από τους γείτονες - οι ίδιοι, επίσης, να λάβει μέρος τους και να ενεργούν μαζί της, όπως εσείς επιθυμείτε. 
Filaret και ενήργησε σύμφωνα με τη σύζυγό του, και διαιρείται το σιτάρι, αφήνοντας τον εαυτό του πέντε μέτρα, τα οποία διένειμε στους φτωχούς, και μέσα σε δύο ημέρες. Αυτό πάλι είχε ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια Theosebia και αυτή δεν θα είναι καν να φάει μαζί του, αλλά είχε δείπνο με τα παιδιά ατομικά και μυστικά από αυτόν. Μόλις τυχαία αυτά που αλιεύονται στο δείπνο Filaret τους ευλόγησε και είπε:
- Παιδιά! Πάρε με στο γεύμα σας, αν δεν σας αρέσει ο πατέρας σας, στη συνέχεια, ως επισκέπτης και ξένο.
Εκείνοι γέλασε και τον πήρε για να την? ενώ έτρωγαν, η σύζυγός του τού είπε:
- Κύριέ μου! Πόσο καιρό θα σας κρύψει από εμάς ο θησαυρός, το οποίο, όπως λέτε, θα φυλάσσονται κάπου; Ίσως να γελούν με εμάς και να δώσουμε έμφαση μας σαν ανόητα παιδιά με ψεύτικες υποσχέσεις; Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε να μας δείξει ο θησαυρός σας - τότε θα το πάρει κάτω και να αγοράσει τρόφιμα για τον εαυτό τους, και πάλι θα έχουμε δείπνο μαζί, όπως ήταν πριν.
- Περιμένετε λίγο περισσότερο, - απάντησε Filaret ευλογημένη - και σύντομα θα σας δείξει και να δοθεί ένα μεγάλο θησαυρό. 
Τέλος, ο Άγιος Φιλάρετος ήρθε σε τέτοια φτώχεια που δεν είχε πλέον τίποτα, αλλά λίγες κυψέλες με μέλι, το οποίο έφαγε, η σύζυγος και τα παιδιά του. Αλλά ακόμη και σε τέτοια ανάγκη, αν ήρθε στην ανάγκη, που, λόγω έλλειψης ψωμιού, από κοινού με τους μέλι. του κατοικίδιο ζώο, είδε ότι ήταν έτσι στερούνται τροφής και τελευταίο, πήγε ήσυχα με τις μέλισσες που ληστεύουν το υπόλοιπο του μελιού, αλλά βρήκαν μόνο μία κυψέλη, από την οποία πήρε το σύνολο του αποθέματος.Και το επόμενο πρωί ήρθε και πάλι ένα ζητιάνο να Filaret και του ζήτησε ελεημοσύνη. Filaret πήγε στην κυψέλη, αλλά ήταν ήδη άδειο? βλέποντας ότι δεν υπάρχει τίποτα να δώσει σε ζητιάνο, ευλόγησε Filaret απογειώθηκε εξωτερικά ρούχα του, και του έδωσε. Όταν ήρθε στο σπίτι σε μια χαμηλότερη ένδυμα, η σύζυγος του είπε:
- Πού είναι τα ρούχα σας; Μπορεί να είναι ότι θα δώσει σε έναν ζητιάνο;
- Θα περπάτησε γύρω από κνίδωση - Filaret απάντησε η γυναίκα του, - και την άφησε εκεί. 
Στη συνέχεια, ο γιος του πήγε στον τόπο και δεν βρήκε τα ρούχα του πατέρα του, είπε για τη μητέρα του. Ότι, ντρέπεται να δει τον σύζυγό της στην ακατάλληλη μορφή, να την τροποποιήσει τα ρούχα του και να θέσει στην ανδρική Filaret.
Σε εκείνες τις ημέρες, ο θρόνος του ελληνικού βασιλείου του Χριστού πήρε τη βασίλισσα Ιρίνα και ο γιος του Κωνσταντίνος 7940 . Δεδομένου ότι έχει ήδη φθάσει στην ηλικία της πλειοψηφίας, που έχουν σταλεί σε όλο τον χώρο της ελληνικής αγαπημένα, αξιόπιστη και λογικοί άνθρωποι, για να βρείτε μια όμορφη, ενάρετη και ευγενή κορίτσι που θα ήταν άξιος να παντρευτεί τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο. Έστειλε τους άνδρες που θέλουν να εκπληρώσουν με επιτυχία την βασιλική εντολή, προσεκτικά αποφεύγονται όλες τις περιφέρειες, τις πόλεις και τις κωμοπόλεις, ακόμη και το κωφών? από τον τρόπο, που ήρθε στο χωριό και Amniyu στην Παφλαγονία.
Πλησιάζοντας τον από μακριά, ακόμα είδε ένα όμορφο και υψηλή σπίτι Filaret, την ομορφιά ξεπερνά όλους τους άλλους. Νομίζοντας ότι ζούσαν εκεί κάποια ευγενή και πλούσια ιδιοκτήτη του τόπου, είχαν αποσταλεί στους δούλους του, έτσι ώστε να προετοιμαστεί για αυτούς υπάρχει ένα δωμάτιο και ένα γεύμα. Αλλά ένας από τους στρατιώτες που συνόδευαν αγγελιοφόροι του βασιλιά τους είπε:
- Μην πηγαίνετε σε εκείνο το σπίτι, κύριοι, γιατί, αν και μεγάλο και όμορφο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό είναι άδειο, οπότε δεν μπορεί να βρεθεί όχι μόνο ό, τι κάποιοι ανέσεις, αλλά ακόμη και οι βασικές ανάγκες? ζει μόνος γέρος, τον οποίο κανείς δεν φτωχότερα σε αυτόν τον τομέα.
Ωστόσο, η βασιλική έστειλε δεν πίστεψε τα λόγια του πολεμιστή και διέταξε τους υπηρέτες του να πάει και να κάνουν αυτό που κατηγορήθηκαν. 
Ευλογημένος είναι Filaret, μόλις είδε κατάλληλη για τους ανθρώπους του στο σπίτι, πήρε το ραβδί του και πήγε να τους συναντήσει? που υποκλίθηκε στο έδαφος, τους πήρε με χαρά και είπε:
- Κύριε, πραγματικά σας έφερε άρχοντες μου, να μου υπηρέτης σας? Τιμώ μεγάλη τιμή για τον εαυτό του, το οποίο απονεμήθηκε να δεχθεί τέτοιες προσφορές σε άθλιες στέγασης μου.
Στη συνέχεια, έσπευσε να τη σύζυγό του, ο μοναχός της είπε: 
- Αγαπητοί Theosebia, να προετοιμάσει ένα ωραίο γεύμα για να διασκεδάσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ο οποίος ήρθε από μακριά? που μου άρεσε πολύ.
Theosebia αντιτάχθηκε σε αυτό: 
- Τι μπορώ να μαγειρέψουν ένα καλό δείπνο; Σε όλες σπίτι μας δεν είναι αρνί ή ακόμα και το κοτόπουλο. Μόνο, και μπορώ να μαγειρέψουν quinoa, την οποία οι ίδιοι τρώνε, και στη συνέχεια, χωρίς λάδι? του λαδιού και του κρασιού, και δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν στο σπίτι μας.
Αλλά ο σύζυγός της της είπε πάλι: 
- Razvedi αν και μόνο μια φωτιά και να προετοιμάσει την άνω βουλή, και πλύνετε παλιό τραπέζι μας είναι κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο, - Κύριε, τρέφοντας κάθε σάρκα, και θα μας δώσει το φαγητό που θα αντιμετωπίζουν τους άνδρες. 
Theosebia άρχισε να εκτελέσει την εντολή και την επιθυμία του συζύγου της. Εν τω μεταξύ, οι πλούσιοι κάτοικοι του χωριού, αφού έμαθε ότι αγγελιοφόροι του βασιλιά έφτασε στο σπίτι Filaret έσπευσε να φέρει πίσω τα πρόβατα, τα πρόβατα, τα κοτόπουλα και περιστέρια, το ψωμί και το κρασί, και όλα τα απαραίτητα για την έκδοση της τόσο πολλούς επισκέπτες. Έχοντας αυτές τις προσφορές, Theosebia άρχισε να προετοιμάσει διάφορα πιάτα τους και κανόνισε ένα δείπνο στο επάνω δωμάτιο. Συγκέντρωσε για δείπνο βασιλικό πρέσβεις και έκπληξη και το μεγαλείο του δωματίου σε ένα σπίτι αρκετά φτωχός άνθρωπος και ένα πολυτελές τραπέζι φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο, χρυσό λάμπει. Αλλά οι περισσότεροι από ό, τι άγγιξε βαθιά ειλικρινή φιλοξενία του οικοδεσπότη, ο οποίος βλέπει την προσφυγή του και ήταν σαν ο ίδιος ο Αβραάμ φιλόξενοι. Ενώ οι φιλοξενούμενοι κάθονταν στο τραπέζι, ήρθα εδώ Filaret ευλογημένη γιο - John, όπως και ο πατέρας του, και συγκεντρώθηκαν επίσης ευλογημένο εγγόνια, η οποία έγινε σκληρά για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες στο τραπέζι. Κοιτάζοντας τους, οι επισκέπτες θαύμασαν αξιοπρεπή ήθη τους και ζήτησαν Filaret:
- Πείτε μας, ειλικρινείς σύζυγος, αν υπάρχει ένας σύζυγος που έχετε; 
- Ναι, άρχοντες μου, - τους απάντησε Filaret - αλλά αυτοί οι νέοι άνθρωποι - παιδιά και τα εγγόνια μου. 
Και είπε προς αυτόν μετά το βασιλιά: 
- Αφήστε τη γυναίκα σας να έρθει εδώ και να μας χαιρετά. 
Theosebia έρθει. Βλέποντας αυτήν, αν και ακόμα όμορφη, αλλά η ηλικιωμένη γυναίκα, που ρώτησε:
- Και αν έχετε μια κόρη; 
- Σε παλαιότερη κόρη μου - τους είπα, ευλογημένη Filaret, - υπάρχουν τρία κορίτσια - κόρες. 
Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν: 
- Ας τους αφήσουμε να έρθουν εδώ είναι η νεανίδα, ότι μπορούμε να τα δούμε?για έχουμε εντολή από τους βασιλιάδες μας, μας έστειλε να διερευνήσει όλες τις νεαρές κοπέλες σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες και να επιλέξετε το δικαιότερο τους αξίζει του γάμου του βασιλιά.
Ευλογημένος είπε: 
- Μην συμπεριλάβετε αυτά τα πράγματα, η λέξη για μας, κυρίες και κύριοι, και οι κυβερνήτες μας, όπως εμείς - ως υπηρέτες σας, των φτωχών και άθλια. Ωστόσο, η ίδια είναι πλέον τρώνε και να πίνουν, γιατί ότι ο Θεός έστειλε, και να είναι χαρούμενα, και το υπόλοιπο του τρόπου και usnite, και αύριο - το θέλημα του Κυρίου ας είναι!
Το πρωί, όταν ο ήλιος έχει ήδη γίνει, η ευγενής επισκέπτες Filaret ξύπνησε και του είπε: 
- Εντολή του Κυρίου, να μας φέρει τα εγγόνια τους, που τα βλέπουμε. 
- Όπως θέλετε, άρχοντες μου, και τη βούληση, - είπε προς αυτούς, Ευλογημένος Filaret. - Ωστόσο, την ίδια στιγμή σας ζητώ να με ακούσει ευγενικά καταδέχονται οι ίδιοι να υπεισέλθω σε εσωτερικούς θαλάμους του σπιτιού μου, όπου θα δείτε τα κορίτσια μας, γιατί ποτέ δεν έχουν αφήσει τους φτωχούς της περιουσίας μας.
Οι επισκέπτες αμέσως σηκώθηκε και πήγε μετά Filaret σε τμήματα της οικογένειάς του? όπου συναντήθηκαν τα τρία κορίτσια, ταπεινά και με σεβασμό υποκλίθηκε με τους επισκέπτες. Όταν απεσταλμένοι του βασιλιά δει εδώ ότι η εγγονή Filaret - το πιο όμορφο από όλα τα κορίτσια, που είχαν δει σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν τις ενθουσιώδεις εκφράσεις έκπληξης και είπε:
- Ευχαριστούμε ο Κύριος μας έχει δώσει για να βρείτε το επιθυμητό, ​​διότι ένα από τα κορίτσια είναι ακόμα ένας άξιος νύφη του βασιλιά μας - το καλύτερο από εμάς δεν βρείτε τουλάχιστον έπρεπε να περάσουν ολόκληρο το σύμπαν. 
Και, σύμφωνα με την ανάπτυξη του βασιλιά, που έχουν επιλέξει νύφη για τον πρωτότοκο εγγονή του Filaret ευλογημένο, που ονομάζεται Μαρία, ο οποίος ήταν ψηλότερος από ό, τι τις άλλες αδελφές. Ευχαριστημένος με την επιτυχία της επιχείρησής του, βασιλικό πρεσβευτές κάλεσε Μαίρη μαζί με τον πατέρα της και τη μητέρα, τον παππού και όλους τους γείτονές τους - συμπεριλαμβανομένων των τριάντα άτομα - και πήγε μαζί τους με τη βασιλική πρωτεύουσα - Κωνσταντινούπολη. Μαζί τους πήγε και δέκα εκλεγεί αλλού κορίτσια, μεταξύ των οποίων ήταν η όμορφη κόρη ενός ευγενή αξιωματούχου Γεροντίου. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ένα εύλογο και ταπεινή εγγονή ευλόγησε Φιλάρετος στράφηκε προς τις φίλες του, τα άλλα παρθένες, με αυτά τα λόγια:
- Ω, η αδελφή μου, κορίτσια! Επειδή είμαστε όλοι εδώ για τον ίδιο λόγο - που θα παρουσιαστεί στον βασιλιά, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους πώς θα προχωρήσουμε, όταν ο βασιλιάς του Ουρανού θα μας δώσει ένα του γήινου βασιλείου, τον διορισμό της ως συζύγου του στο βασιλιά. Δεδομένου ότι είναι αδύνατο για όλους μας να συνδεθείτε σε αυτό το πολύ ψηλό, αλλά μόνο ένας από εμάς έχει εκλεγεί, τότε ας το θυμούνται στην βασιλική μεγαλειότητα του και δεν θα μας αφήσει με την υποστήριξή τους.
Κόρη των αρχόντων του Γεροντίου είπε αυτά τα πράγματα στη Μαρία: 
- Ας γίνει γνωστό σε όλους σας, ότι κανένας από εσάς δεν μπορεί να εκλεγεί στη σύζυγο του βασιλιά, αλλά εμένα, επειδή είμαι πάνω απ 'όλα να σας για μια ευγενή καταγωγή και τον πλούτο και την ομορφιά, και τη νοημοσύνη? όταν hudorodii φτώχεια σου και απλά, όπως μπορείτε να ελπίζουμε να πάρουμε στα βασιλικά ανάκτορα, στηριζόμενη μόνο για την ομορφιά του προσώπου σας;
Ακρόαση αυτά τα τρελά και υπερήφανος λόγια, η Μαρία ήταν σιωπηλοί, αλλά πρόδωσε τον εαυτό του με το θέλημα του Θεού και επικαλέστηκε τις προσευχέςτου αγίου γέροντα, ο παππούς του.
Τέλος, η πρεσβεία έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και τα κορίτσια μεταφέρθηκαν στο βασιλικό παλάτι, όπου άφιξή τους ήταν άμεση ενημέρωση για την προσέγγιση του βασιλιά και το κεφάλι του παλατιού του Stavrikiya. Πρώτα απ 'όλα παρουσιάστηκε Stavrikiya κόρη του Γεροντίου. περηφάνια της δεν ξεφύγει από το άγρυπνο βλέμμα ενός έμπειρου αυλικός, και της είπε:
- Είσαι καλή και όμορφη κοπέλα, αλλά για να είναι ο βασιλιάς του συζύγου δεν μπορείτε. 
Και, απλόχερα έδωσε, ας πάει στο σπίτι. Πληρούσε τα λόγια της Γραφής: «ο καθένας που εξυψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, και ταπεινώνεται θα υψωθεί»Λουκ. 18 : 14 ).
Μετά από όλα τα shows ήταν η εγγονή του Φιλαρέτου, η Μαρία, μαζί με τη μητέρα της, με τον παππού της και όλους τους γείτονές της. Βλέποντας αυτά, ήμουν χτυπημένος με την πνευματική καλοσύνη και την ευπρέπεια του βασιλιά, και η μητέρα του, και Stavrikiya. Πολλοί ήταν κατάπληκτος με όλη την ομορφιά και η Μαρία, του οποίου το πρόσωπο είχε εκφράσει με σαφήνεια τις καλές ποιότητες της: πραότητα, ταπείνωση και το φόβο του Θεού. Σεμνά χαμηλωμένα μάτια, στάθηκε μπροστά στον βασιλιά, Μαρία, ενώ το φωτεινό ρουζ εξαπλωθεί πάνω από τα μάγουλά της. Και πολύ σαν να ήταν ο βασιλιάς, και αυτός την ευαγγελίζεται ως νύφη του. Το δεύτερο είναι η αδελφή της επέλεξε τη νύφη του ένας από αυτούς που είναι κοντά στον βασιλιά, τους ευγενείς, την ευγενή πατρίκιος 7941 Konstantiky, και η τρίτη αδελφή ήταν παντρεμένη με τον άρχοντα Lombard 7942 , μέσα από την σχετική ένωση, ο γάμος με την εγγονή του βασιλιά της Filaret ευλόγησε συνοδεύεται από μεγάλες διασκεδάσεις? συμμετείχαν βασιλικό ευγενείς, και οι άνθρωποι, και όλη η οικογένεια είναι ευλογημένη Filaret. Ο βασιλιάς αγάπησε ειλικρινά και μακαριστού γέροντα, φιλικό προς το αγκάλιασμα, το φίλημα σεβάσμιο κεφάλι του. Filaret επαίνεσε για την ευσέβεια του και ολόκληρη την οικογένειά του, ο βασιλιάς έχει περιβάλλεται όλοι τους μεγάλη τιμή και απονέμεται ασήμι, χρυσό και πολύτιμους λίθους, πολυτελή ρούχα, όμορφα σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Σχεδόν ευτυχισμένος φιλιά και έτσι, ο βασιλιάς τον αφήσω να φύγει με την οικογένεια στη ελεύθερα τους έδωσε ένα μεγάλο σπίτι.
Έχοντας τέτοια πλούσια δώρα, Filaret γυναίκα και τα παιδιά του και όλα θυμήθηκε τα λόγια του Filaret, όχι απλά να τους πω ότι είναι αποθηκευμένο στο μυστικό τόπο από τους θησαυρούς που ο Θεός έχει ετοιμάσει γι 'αυτούς. Έπεσε στα πόδια του αγίου, του είπαν:
- Συγχώρεσέ μας, Κύριε, και κύριέ μου, τι είναι τόσο τρελός, όλοι έχουν αμαρτήσει μπροστά σας! Συγνώμη, έχουμε καταδικάσει και θα επικριθεί για τη γενναιόδωρη ελεημοσύνη σας στους φτωχούς και άπορους. Τώρα μόνο ήμασταν πεπεισμένοι ότι «Ευλογημένος είναι αυτός που κρίνει τους φτωχούς [και ο ζητιάνος]!» ( Ψαλμ.40 : 2 ). Σίγουρα όλα αυτά που δίνει ο άνθρωπος τον αδελφό του που έχουν ανάγκη, να του δώσετε να ο ίδιος ο Θεός, ο Οποίος εκατονταπλασίαν τον ανταμείψει σε αυτόν τον κόσμο και να του δώσει μια μακάρια ζωή στην αιωνιότητα. Έτσι, για λόγους σου ελεημοσύνη στους φτωχούς, ένας άνθρωπος του Θεού, ο Κύριος σας έστειλε πλούσιος σε έλεος Του, και για σας και για όλους μας.
Ευλογημένος είναι ο γέρος άπλωσε τα χέρια του προς τον ουρανό και αναφώνησε: 
- Ευλογητός ο Θεός, ποιον θα θέλατε αυτά τα πράγματα. "Γενηθήτω το όνομα του Κυρίου, τώρα και για πάντα» ( Ψαλμ. 112 : 2 ).
Στροφή, στη συνέχεια, στην οικογένειά του, Filaret είπε: 
- Ακούστε συμβούλιο μου, να προετοιμάσει ένα ωραίο δείπνο και επαιτεία για να έρθει σε εμάς για τη γιορτή του βασιλιά και άρχοντα του μας όλα ευγενών του. 
- Όπως θέλετε - όπως είπαν - έτσι ας είναι! 
Όταν όλα ήταν έτοιμα για την γιορτή, η Ευλογημένη βγήκε έξω από το σπίτι του και άρχισε να περπατήσει γύρω από την πόλη και τη γύρω περιοχή, ψάχνοντας για τους φτωχούς, τους λεπρούς, τυφλούς, το κουτσό, το παλιό και άρρωστη.Φέρνοντας τους μέχρι διακόσια άτομα, τους οδήγησε στο σπίτι του, και έφυγε πριν από την πρώτη πύλη, ένα πήγε στο σπίτι τους και τους είπε:
- Τα παιδιά μου! ο βασιλιάς και οι ευγενείς του πλησιάζει. Όλα Είστε έτοιμοι για μια απόλαυση;
- Τα πάντα είναι έτοιμα, αιδεσιμότατος πατέρας - που του απάντησε. 
Ευλογημένος beckoned με το χέρι του στους φτωχούς, και αυτό είναι με την απερίγραπτη έκπληξη του σπιτιού, το σπίτι έγινε ένα μεγάλο πλήθος των φτωχών και των απόρων? Μερικά από αυτά κάθονταν στο τραπέζι, Filaret, ενώ άλλοι, λόγω έλλειψης χώρου, έπρεπε να καθίσει στο πάτωμα και μεταξύ αυτών και τον εαυτό σας ταιριάζει ιδιοκτήτη. Βλέποντας αυτό, συνειδητοποιήσαμε εγχώρια Filaret ότι το κάλεσμα του βασιλιά, εννοούσε τον εαυτό του Χριστού, ο οποίος είναι τώρα στο σπίτι τους με το πρόσχημα της ζητιάνους, και ο μεγάλος άνθρωπος είναι ο βασιλιάς του Ουρανού - όλα τα άθλια αδελφοί, ότι πολλά μπορούν Θεός τις προσευχές τους. Και αναρωτήθηκε εγχώρια μεγάλη ταπεινοφροσύνη, ο πατέρας του, ο οποίος, έχοντας φτάσει σε τέτοια φήμη και είναι μια βασίλισσα παππούς δεν έχει ξεχάσει την αγάπη του για την ελεημοσύνη, και τώρα ξαπλώνει ανάμεσα στους φτωχούς και τους φτωχούς και να εξυπηρετούν τους ως σκλάβος. Και είπαν:
- Πράγματι, είναι - ένας άνθρωπος του Θεού και μια αληθινή μαθητής του Χριστού, είναι καλά μάθει τις εντολές του Χριστού, ο οποίος είπε: «μάθετε από μένα, γιατί είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά» ( Ματθ. 11 : 29 ).
Επίσης, ευλόγησε και διέταξε τον γιο του Ιωάννη - ο πρώην ήδη Spafariy 7943 - καθώς και τα εγγόνια του, να είναι στο τραπέζι, και κάθισε στο τραπέζι για να εξυπηρετήσει τους αδελφούς. Κλήση, στη συνέχεια, την οικογένειά του, ο Ευλογημένος είπε:
- Εδώ, τα παιδιά μου, που απροσδόκητα λάβετε τον πλούτο από το Θεό, όπως σας υποσχέθηκα, έχοντας εμπιστοσύνη στο έλεος του Θεού. Αυτά τα πράγματα υπόσχεση εκπληρώθηκε. Πες μου, δεν έμεινε εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για μένα;
Αυτοί, θυμάται ο πρώην λόγια του, και έκλαιγε όλη δήλωσε ομόφωνα: 
- Πράγματι, κύριέ μου, που προβλέπει το μέλλον, ως υπηρέτης του Θεού? και ήμασταν τρελοί που σας ενόχλησε, σεβάσμια υπερήλικες. Ως εκ τούτου, σας εκλιπαρώ: Μην θυμάστε τις αμαρτίες της άγνοιας μας!
Ευλόγησε τους είπε: 
- Ελεήμων και γενναιόδωρη Κύριε, μας δίνουν μια εκατονταπλάσια για ό, τι λίγο έχουμε εξυπηρετήσει τους φτωχούς στο όνομά του? Αν θέλετε να κληρονομήσει την αιώνια ζωή, αφήστε τον καθένα από εσάς αποθαρρύνεστε από δέκα χρυσά νομίσματα από αυτή την άθλια αδελφοί, και ο Κύριος θα τους πάρει μακριά από εσάς, όπως και οι δύο χήρες ακάρεων.
Εγκάρδια έσπευσαν να εκπληρώσει την επιθυμία του. Και Filaret ευλογηθεί αρκετό έχοντας περιθάλψει τους φτωχούς και τους έδωσε κάθε ένα χρυσό νόμισμα και να τους αφήσουμε να πάνε.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η ευλογημένη Φιλάρετος ονομάζεται και πάλι τη γυναίκα και τα παιδιά του και είπε: 
- Ο Κύριος μας είπε: "τους, καταλαμβάνουν μέχρι έρχομαι» ( Λουκ. 19 : 13 ). Και θέλω να ακολουθήσουν σε αυτή την θεϊκή εντολή? Θέλω να πουλήσει μέρος της περιουσίας μου έδωσε ο βασιλιάς? Μπορείτε να μου αγοράσει το τμήμα και να μου δώσει το χρυσό, επειδή είναι απαραίτητο για μένα? αν δεν συμφωνούν να αγοράσουν, δίνω μακριά όλους τους αδελφούς μου - κακή? Έχω αρκετά καλά να ονομάζεται ο παππούς της βασίλισσας.
Θεωρούσαν την περιουσία του, αξιολόγησε και τον αγόρασε για 60 λίτρων 7944χρυσό. Έχοντας αυτά τα πράγματα χρυσό, ευλογημένος αυτός διανέμεται στους φτωχούς. Όταν η οικογένεια έμαθε για τον βασιλιά και των ευγενών του, ήταν πολύ ευχαριστημένοι με τη γενναιοδωρία του Φιλαρέτου και έχει γίνει από τότε ο δίκαιος δώσει μια πολύ χρυσό για διανομή στους φτωχούς. Μόλις Filaret έδωσε τρεις περιπτώσεις, εντελώς όμοια σε μέγεθος και εμφάνιση, και συμπληρώθηκε ένας από αυτούς - χρυσά νομίσματα, και το άλλο - το ασήμι, και το τρίτο - χαλκό.Εποπτεία αυτών, ο ίδιος έδωσε εντολή πιστός υπηρέτης του Callista. Όταν ήρθε σε ένα φτωχό άνθρωπο ζητώντας βοήθεια, τότε Filaret διέταξε την αναφέρουσα να υποβάλει Callista. Όταν ο υπάλληλος ζήτησε, έξω από το κουτί θα πρέπει να βοηθήσει ζητώντας, ο άγιος του απάντησε:
- Από έξω από το Θεό σας, έτσι ώστε οι εντολές, ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες του καθενός, φτωχούς και πλούσιους, και εμποτίζει όλα τα έμβια για την καλή χαρά Του ( Ψαλμ. 144 : 16 ).
Αυτά τα πράγματα που είπε στους δίκαιους προκειμένου να δείξει τη διαφορά μεταξύ των φτωχών, επαιτεία. Διότι υπάρχουν αιτούντες οι οποίοι ήταν πρώην πλούσιοι, αλλά λόγω των διαφόρων προβλημάτων και κακοτυχίες καταστράφηκε και έχασε όχι μόνο το σύνολο της περιουσίας, αλλά και του ψωμιού? Ωστόσο, διατηρώντας κάποια από τα παλιά ρούχα, κρύβεται κάτω από την ανάγκη να του, ντροπή της, και για χάρη της ακραίας κραυγή για βοήθεια. Υπάρχουν και άλλοι αιτούντες, koi φόρεμα σκοπό σε κακή ρούχα και κρύβουν τον πλούτο τους στο πλαίσιο της φτώχειας με θέα επίδομα δέλεαρ? Αυτά μπορεί να ονομαστεί και άπληστος ειδωλολάτρες. Με όλα αυτά τα πράγματα στο μυαλό σου, αγαπητέ μου, Filaret είπε:
- Ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες του καθενός, και ο ίδιος, ως βούλεται, και καθοδηγεί το χέρι της για να δώσει ελεημοσύνη. 
Και ακόμα ευλογημένη nischelyubets, δίνοντας ελεημοσύνη, βάζει το χέρι του στο ταμείο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και ότι το ατύχημα έγινε έξω από το κουτί - χαλκό, ασήμι ή χρυσό, και έδωσε το ζητιάνο. Και είπε ότι αυτό σεβάσμιος γέροντας με όρκο, καλώντας τον Θεό για να βεβαιώσει ότι πόσες φορές είδε ένα άτομο σε μέτρια ενδυμασία, βυθίζεται το χέρι του μέσα στην αντίπαλη περιοχή, έχοντας κατά νου να πάρει ένα χάλκινο νόμισμα, έτσι ώστε να μην θεωρείται ένας άνθρωπος αν κρίνουμε από τα ρούχα του στους φτωχούς, και κάθε φορά που το χέρι του χωρίς τη θέλησή τους έπεσε σε ένα κουτί με ένα ασημένιο ή χρυσό, που έδωσε με τον αναφέροντα. Μερικές φορές, όμως, ζήτησα βοήθεια από Filaret εντελώς διαφορετική, ντυμένοι με κουρέλια, και άπλωσε το χέρι του, που επιθυμούν να εφαρμόσουν πιο γενναιόδωρη ελεημοσύνη, και όμως το χέρι του σαν να σταματήσει και πήρε ένα μικρό. Τώρα αυτό δεν συνέβη τυχαία, αλλά κατευθύνεται η πρόνοια του Θεού, ο οποίος γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες μας.
Μέσα από κάθε τέσσερα χρόνια ευλογημένος Filaret ήρθε στο παλάτι για να επισκεφθείτε την εγγονή της - η βασίλισσα, αλλά ποτέ δεν είναι ντυμένος με μωβ ρούχα με ένα χρυσό ζωνάρι. Όταν αναγκάστηκε να ντύσει σε ένα πολυτελές φόρεμα, είπε:
- Αφήστε με ήσυχο - Ευχαριστώ τον Θεό μου, και να επαινέσω τη μεγάλη και υπέροχη όνομά του γιατί μου έθεσε από τη φτώχεια και την αφάνεια σε τέτοιο ύψος. Είναι ελάχιστα τιμή μου να ονομάζεται ο παππούς της βασίλισσας; Και αυτό ήδη για μένα είναι αρκετό.
Και σε αυτή την ευλογημένη ταπεινοφροσύνη Έμεινα που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αξιοπρέπεια ή τον τίτλο, που ονομάζεται απλά Amniatskim Filaret. Έτσι, οι δαπάνες όλη του τη ζωή στην ταπείνωση και τη φιλανθρωπία, Filaret ευλόγησε προσέγγισε το τέλος της ζωής του. Ενημερωθεί για το Θεό, τον ευλογημένο Φιλάρετος, ενώ ακόμα υγιείς, στα κρυφά από όλους, πήρε πιστός υπηρέτης του, και πήγε μαζί του σε ένα από τα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης, που ονομάζεται "Ροδόλφο", όπου κατέφυγε στην ασκητική ζωή της Παναγίας chernorizitsy. Παραδίδοντας Ηγουμένη ένα σημαντικό ποσό του χρυσού για τις ανάγκες της Μονής, ζήτησε να του δώσει ένα νέο φέρετρο και είπε:
- Θέλω Θέλω να ξέρετε, αλλά καμία από αυτές δεν έχει αναφερθεί ότι μετά από λίγες μέρες θα φύγω από την επίγεια ζωή και να προχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό κόσμο και μια διαφορετική βασιλιά. Και σας ζητώ γι 'αυτό όλο το σώμα μου που στο νέο τάφο.
Και ο υπηρέτης του, ο ίδιος απαγόρευσε να μιλήσει γι 'αυτό σε κανέναν, αλλά αυτός δεν είχε ανοίξει αυτό. Λίγο μετά δίνει μακριά όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και άπορους, Filaret αρρώστησε στη μονή και slёg κρεβάτι. Την ένατη ημέρα, κάλεσε τη γυναίκα και τα παιδιά του και όλη την οικογένειά του και τους είπε ευγενικά, με χαμηλή φωνή:
- Ας γίνει γνωστό σε σας, παιδιά μου, ότι το Άγιο βασιλιάς με καλεί να Τον σήμερα, και γι 'αυτό σας αφήσει και να πάει σ' Αυτόν. 
Δεν καταλαβαίνουν αυτά τα λόγια, αλλά, νομίζοντας ότι Filaret δήλωσε σχετικά με το γήινο βασιλιά, ο ίδιος αντιτάχθηκε: 
- Δεν μπορείς να πάει τώρα στον βασιλιά, όπως βάζετε άρρωστος. 
Filaret είπε επίσης σε αυτά: 
- Θα έχει προετοιμαστεί για εκείνους που θέλουν να με πάρει, και στον βασιλιά. 
Τότε συνειδητοποίησαν ότι Filaret είπε για την αναχώρησή του στο βασιλιά του ουρανού και έθεσε μια δυνατή κραυγή, όπως και στην αρχαιότητα, ο Ιωσήφ και οι αδελφοί του πάνω από τον πατέρα του Ιακώβ ( Γένεση. 50 : 1, 10 ). Έχει κάνει ένα σημάδι με το χέρι του για να τους, ότι σώπασε, άρχισε να τους διδάξει, και την άνεση, λέγοντας:
- Τα παιδιά μου, ξέρετε, και να δούμε τι είδους ζωή πέρασα από τη νιότη μου, ακόμη και ο Θεός ξέρει ότι δεν είμαι η εργασία των άλλων έζησαν, αλλά την εργασία τους για να κερδίσουν το ψωμί τους? πλούτος είναι ότι ο Θεός μου έδωσε, εγώ θα πρέπει να εξυψωθεί, αλλά αποφεύγοντας την υπερηφάνεια, αγαπούσε ταπεινοφροσύνη, για τον Απόστολο της υπακοής, η οποία απαγορεύει:«πλούσιο σε αυτόν τον κόσμο προτρέπουν, ότι δεν είναι ιδιαίτερα σκεφτεί τον εαυτό τους» ( 1 Τιμ. 6 : 17 ) - υψηλό για να μην σκεφτείτε για τον εαυτό σας, δεν υπεροπτική. Επίσης, όταν έπεσα σε κατάσταση φτώχειας, δεν είναι zaskorbel και καταράστηκε τον Θεό, αλλά, όπως ο δίκαιος Ιώβ, τον ευχαρίστησε, ότι στην αγάπη Του Μου τιμωρηθούν, αλλά βλέποντας και πάλι ευγνώμων υπομονή μου με έφερε από τη μιζέρια και με έφερε στην αξιότιμη επικοινωνίας και στενούς συγγενείς του βασιλιάδες και πρίγκιπες. Πότε και σε τέτοιο ύψος, μου τέθηκε, εγώ πάντα έμεινε σε μια βαθιά ταπεινότητα στην καρδιά μου: «Κύριε! Δεν σήκωσε πάνω από την καρδιά μου και όχι τα μάτια ανάβαση μου, και εγώ δεν πάω σε μεγάλη και ανέφικτο για μένα » ( Ψαλμ. 130 : 1 ) 7945 . Ένας πλούτος που μου έδωσε ο βασιλιάς της γης, δεν είχα χρησιμοποιήσει στις ανέσεις πλάσμα, αλλά το έδωσε στον βασιλιά του ουρανού κακή χέρια. Έτσι, σας ζητώ, αγαπημένη μου, να μιμηθούν το παράδειγμα που σας έχει δοθεί? εάν περισσότεροι κάνουν το καλό, που απονέμονται ακόμα πιο ευδαιμονία. Μην αγαπάμε skorotekuschim πλούτο, αλλά να το στείλετε όπου κι αν πάω τώρα. Μην αφήνετε τα αγαθά σας εδώ δεν έχουν χρησιμοποιήσει τους ξένους ή τους εχθρούς που σας μισούν. Μην ξεχάσετε να ψυχαγωγήσει τους ξένους ( Εβρ. 13 : 2 ). Μεσιτεύει για τις χήρες, να βοηθήσει τα ορφανά, τους αρρώστους και να επισκεφθείτε κρατουμένων στις φυλακές. Μην αποφεύγουν τον διάλογο με την εκκλησία του Αγίου, κάποιος άλλος δεν απήχθη, για να μην προσβάλω κανέναν, δεν συκοφαντία, δεν χαίρονται με τις λύπες και τις καταστροφές, ακόμη και τους εχθρούς. Και να ασκηθούν οι νεκροί θάψει τη μνήμη τους σε ιερούς ναούς? Θα ήθελα επίσης, ανάξιο, είναι θυμόμαστε στις προσευχές σας, και δεν έχουν ακόμη κινηθεί προς την αιώνια ζωή του ευλογημένο.
Μετά την ολοκλήρωση εποικοδομητικό εκμάθησή του, η ευλογημένη Φιλάρετος είπε ο γιος του, Τζον, 
- Φέρτε μου τους γιους σου - τα εγγόνια μου. 
Όταν έφτασαν, τους είπε για το τι πρόκειται να τους συμβεί στη ζωή τους.Εγγονός, είπε:
- Μπορείτε izberesh μια φίλη από την αθέατη πλευρά, και ζείτε με αυτό ευλαβικά και με σύνεση. 
Δεύτερη εγγονός, δήλωσε: 
- Είσαι σε για 24 χρόνια, με το βαθμό του μοναχού, καλή ponesesh ζυγό του Χριστού, και, έχοντας ζήσει ευσεβή, θα πάμε στον Κύριο. 
Επίσης, το ένα τρίτο στον εγγονό ευλογημένο το μέλλον του είχε προβλεφθεί. Και όλες αυτές οι προβλέψεις βγήκαν αληθινές αργότερα ευλόγησε τους απογόνους του. Ακριβώς όπως και στην αρχαιότητα, ο πατριάρχης Ιακώβ, και αυτό το ευλογημένο άνθρωπο, όπως ο προφήτης, προέβλεψε όλες μέλλον και προέβλεψε με σαφήνεια την τύχη του τα εγγόνια τους. Ήρθαμε να Filaret μαζί με τους άλλους, και δύο εγγονές, παρθένες του, και του είπε:
- Ευλόγησε μας, Πατέρα! 
- Και ο Θεός να σας ευλογεί, - είπε Filaret. - Θα περάσετε τη ζωή σας στην παρθενία, αποξενωμένοι από αυτόν τον κόσμο και όχι greholyubivogo μόλυναν σαρκικές πάθη του, και όχι για πολύ, αλλά ευχάριστο στο Θεό για να υπηρετήσει τον Κύριο, καταδέχονται να δεχτεί από αυτόν τα μεγάλα οφέλη!
Και όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα τα τελευταία λόγια των δικαίων? Γι 'αυτούς τους δύο ευσεβείς κόρες εισήλθε το μοναστήρι κοριτσίστικη Παναγίας, ο οποίος ήταν στην Κωνσταντινούπολη, και μετά από 12 χρόνια ανιδιοτελούς αφοσίωσης προς τα παρθένα καθαρότητα, νηστεία, αγρυπνία προσευχή και άλλα μοναστικά κείμενα των δύο, την ίδια στιγμή, με τον κόσμο έχουν αποκοιμηθεί στον Κύριο.
Μετά την προσευχή για τη γυναίκα του, τα παιδιά, όλη την οικογένεια της δικής του, και τον κόσμο, Filaret ευλογημένο πρόσωπο έλαμπε σαν τον ήλιο, και άρχισαν να τραγουδούν με χαρά ένα ψαλμό του Δαβίδ: 7946 ( Ψαλμ. 100 : 1 ).
Σύμφωνα με αυτούς το τέλος του ψαλμού, ολόκληρη η αίθουσα ήταν γεμάτη με το υπέροχο άρωμα (όπως χυμένου ευωδιαστά αρώματα). Μετά το ψαλμός που έγινε ευλογημένη να πω την προσευχή: « Πατέρα μας που είναι στον ουρανό" - όταν είπε, «Γενηθήτω το θέλημά Σου!" Στη συνέχεια, αυξάνοντας τα χέρια του προς τον ουρανό και να απλώνεται στο κρεβάτι, και έδωσε την ψυχή του στον Κύριο? ήταν τότε 90 ετών. Ωστόσο, ακόμη και σε τέτοια προχωρημένη χρόνια, το πρόσωπό του δεν άλλαξε, αλλά το φως της ανείπωτη ομορφιά, μια ωριμάσει μήλο.
Ακρόαση σχετικά με την κοίμηση του αγίου, η μονή έσπευσε να έρθει στο βασιλιά και τη βασίλισσα με πρίγκιπες τους, και φίλησε το ιερό πρόσωπο Filaret και τα χέρια. Και φώναξε όλα τα σχετικά με το θάνατό του και υπηρέτησε γενναιόδωρη ελεημοσύνη στους φτωχούς στη μνήμη του 7947 .
Όταν υπέστη σοβαρές Filaret στο χώρο ταφής, τα μάτια όλων φανταστεί ένα εντυπωσιακό και συγκινητικό θέαμα για την ταφή του του που συγκεντρώθηκαν από διάφορες πόλεις και χωριά των αμέτρητων φτωχών και των απόρων, και είναι όλα ουρλιάζοντας και κλαίγοντας, σαν τα μυρμήγκια, γεμάτο γύρω από το φέρετρο, άλλοι του - χωλότητα, άλλοι - ανίχνευση και φωνάζει: 
- Ω, Κύριε ο Θεός! Γιατί μας στέρησε ενός πατέρα και προστάτη της οικογένειας μας; Ποιος χωρίς να θρέψει και να ντύσει μας γυμνοί και πεινασμένοι; Ποιος θα είναι καταφύγιο στο σπίτι του από τους ξένους; Που πέθανε, εγκατέλειψε στο δρόμο, και priberet προδώσει ειλικρινής ταφή; Θα ήταν καλύτερα για όλους μας να πεθάνει πριν από αυτόν από εμάς να χάσουν ευεργέτη μας!
Βλέποντας τα δάκρυα και άκουσε τις κραυγές των φτωχών, που άγγιξε και φώναξε, και ο βασιλιάς και η βασίλισσα, και η μεγάλη αγαπημένους τους που πήγε μαζί τους πέρα ​​από τον τάφο. 
Εκείνη την εποχή, καθώς το σώμα μεταφέρθηκε στο ευλογημένο τάφο προετοιμασμένοι, ξαφνικά ο κόσμος υπήρχε ένας φτωχός άνθρωπος που ονομάζεται Kavokokos, που συχνά πήραν τις ελεημοσύνες του Αγίου Φιλαρέτου.Από πολύ τη γέννησή του, αυτός ο άνθρωπος είχε καταληφθεί από ακάθαρτο πνεύμα, που το hath πολλές φορές στη φωτιά, το νερό - κατά τη διάρκεια της νέας σελήνης στην τρέλα του. Όταν άκουσα αυτό το φτωχό σύζυγό σχετικά με το θάνατο του Filaret και ότι το ιερό σώμα του μεταφέρθηκε στο χώρο ταφής, αμέσως έσπευσε στον τάφο του. Και τότε, όταν είχε ήδη φτάσει το φέρετρο, ότι το κακό πνεύμα που ήταν σ 'αυτόν δεν θα μπορούσε να σταθεί μια τέτοια ζήλο στην Αγία του και άρχισαν να τον βασανίζουν και να τον μετακόμισε στο βλασφημία κατά του Αγίου? και γάβγιζε άρρωστο σαν σκυλί, και έτσι σφιχτά άρπαξε ένα κρεβάτι, την οποία καθορίζουν το σώμα του νεκρού, ήταν αδύνατο να το δάκρυ μακριά από αυτόν. Όταν ένα κρεβάτι, που ασκήθηκε από το προετοιμασμένο τάφο, το κακό πνεύμα, έπεσε στο έδαφος πόνο, βγήκε από αυτόν, και πήρε υγιή, επαινώντας και δοξάζοντας τον Θεό. Όλοι οι άνθρωποι ήταν κατάπληκτοι με αυτό το θαύμα και δόξασαν τον Θεό, ο οποίος έχει δώσει τέτοια χάρη υπάλληλος Filaret.Μετά σεβάσμιο σώμα του είχε τοποθετηθεί σε ένα φέρετρο με την προβλεπόμενη παρθενική μοναστήρι στον ίδιο χώρο, που ο ίδιος επέλεξε για τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Έτσι ο Θεός ευλόγησε το φιλεύσπλαχνος, και στην πραγματική ζωή (όπως είδαμε από μόλις διαβάσει), και στο μέλλον, (όπως μαθαίνουμε από αυτό που ακολουθεί).
Ένας από τους στενότερους φίλους του Filaret, ένα λογικός άνθρωπος, ένας ευσεβής και θεοφοβούμενος, καλώντας τον Θεό να γίνει μάρτυρας, δήλωσε με όρκο στα εξής: 
- Μια μέρα, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά το θάνατο του οσίου Filaret - λέει, - νύχτα τρόμου αισθάνθηκε τον εαυτό μου μεταφέρεται σε ένα μέρος που δεν μπορεί να περιγραφεί, και? Εκεί είδα κάποια άνθρωπος, φωτεινό βλέμμα που μου έδειξε το ποτάμι της φωτιάς που ρέει τόσο θορυβώδη και απειλητικό, ότι αυτό δεν θα μπορούσε να αντέξει το θέαμα δεν θα είχε κανένα άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά του ποταμού μπορεί να δει ήταν ένα όμορφο παράδεισο γεμάτο από ανείπωτη χαρά και αγαλλίαση, ένα ευωδιαστό άρωμα ανείπωτη? τεράστιο, όμορφο και παραγωγικός δέντρα που επηρεάζονται από την ήσυχη άνεμο, και έκανε μια θαυμάσια θρόισμα. Και δεν μπορείτε καν να μεταφέρω με λόγια όλα τα καλά του ουρανού, "Αυτό που ο Θεός ετοίμασε γι 'αυτούς που τον αγαπούν» ( 1 Κορ. 2 : 9 ).
Και εκεί είδα πολλούς ανθρώπους με τις λευκές στολές, χαρά, και να φάτε τον καρπό των δέντρων του παραδείσου. κοιτάζοντας προσεκτικά τους ανθρώπους, είδα έναν άνθρωπο (ότι ήταν Filaret, αλλά εγώ δεν τον αναγνωρίζει), ντυμένη με ένα πανέμορφο ρόμπα, καθισμένος σε ένα χρυσό θρόνο στη μέση του κήπου? από τη μία πλευρά σε πλευρά του στάθηκε τα πρόσφατα φωτισμένη παιδιά με κεριά στα χέρια τους, από την άλλη πλευρά - πολύ φτωχούς και άπορους με τις λευκές στολές, οι οποίοι συνωστίζονται γύρω του, καθώς καθένα από αυτά ήθελε να πάρει πιο κοντά σε αυτόν. Και υπήρχε ένας νεαρός άνδρας με ένα φωτεινό πρόσωπο, αλλά μια φοβερή θέα, κρατώντας στο χέρι της ένα χρυσό σκήπτρο. Τότε εγώ, αν και με φόβο και τρόμο, τόλμησε να τον ρωτήσω:
- Θεέ μου! Ποιος είναι αυτός που κάθεται σε θρόνο στη μέση αυτών των επιφανών ανδρών svetloobraznyh; Μήπως αυτό ο Αβραάμ;
Και μου απάντησε φωτεινό νεαρός άνδρας: 
- Είναι Amniatsky Filaret, ο οποίος με τη μεγάλη του αγάπη για τους φτωχούς και ελεημοσύνη και ειλικρινής και καθαρή ζωή, όπως ο Αβραάμ, εδώ έρχεται. 
Μετά από αυτό μια νέα Αβραάμ, άγιος και δίκαιος Filaret, με κοιτάζει με τα φωτεινά μάτια του, άρχισαν να καλούν σε αυτόν και είπε ήσυχα: 
- Γιε μου, έρχονται και είστε εδώ για να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη. 
Εγώ του απάντησα: 
- Δεν μπορώ, Ευλογημένος ο Πατέρας, για να φτάσει εκεί: και επιτρέψτε μου να τρομάξει Και αυτό το ποτάμι της φωτιάς: το πέρασμα είναι στενό και η γέφυρα είναι άβολο να περάσει μέσα από αυτό και πολλοί άνθρωποι σε αυτό καίγονται με τη φωτιά? Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να φτάσετε εκεί, - και που εγώ τότε απόσπασμα;
Άγιος είπε: 
- Μην φοβάστε και με ασφάλεια κινούνται, όπως όλοι όσοι είναι εδώ τώρα, έρχονται εδώ με τον ίδιο τρόπο, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αλλά αυτό. Κι εσύ, παιδί μου, χωρίς φόβο να περάσει σε μας, και θα σας βοηθήσει.
Και άπλωσε το χέρι του για μένα, να μου τηλεφωνείς. Ένιωσα το θάρρος, άρχισε να κινείται με ασφάλεια κατά μήκος του ποταμού, και επέστησε σχεδόν στο ιερό χέρι και άγγιξε, τότε αυτά τα πράγματα θαυμαστά όραμα εξαφανίστηκε αμέσως?Ξύπνησα και, κλαίγοντας πικρά, είπα στον εαυτό μου, πώς μπορώ να προχωρήσουμε σε αυτό το φοβερό ποτάμι και πώς να φτάσετε στο χωριό της Εδέμ;
Αυτό το πολύ μυθιστόρημα με όρκο επιβεβαίωσε ένας από τους συγγενείς του ευλογημένου Filaret, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η χάρη του Θεού την τιμή να δίνουν ελεημοσύνη στους φτωχούς στο όνομά του. 
Ευλογημένος είναι Theosebia, η σύζυγός του Αγίου Φιλαρέτου, για την ταφή μιας δίκαιης σώμα του συζύγου της, επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη στην πατρίδα του, Παφλαγόνα χώρα, και εκεί έχει χρησιμοποιήσει την περιουσία του προέρχεται από το βασιλιά και τη βασίλισσα, για την κατασκευή και την ανανέωση των εκκλησιών του Θεού, κάηκε από τους Πέρσες στις παλιές μέρες. Έχει επίσης προμηθεύσει αυτά τα ιερά σκεύη και τα ενδύματα. Ίδρυσε επίσης ένα μοναστήρι εκεί, ξενώνες και καταφύγια για τους φτωχούς και τους αρρώστους, και στη συνέχεια και πάλι πήγε στην Κωνσταντινούπολη για την εγγονή του, Queen Mary.Εδώ, ξοδεύοντας το χρόνο που απομένει από τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού, που αναπαύονται ειρηνικά στον Κύριο, και θάφτηκε στον τάφο του δικαίων σύζυγό του.
προσευχές τους, έτσι έχουμε την ευκαιρία να την ημέρα της κρίσης χάρη από τη μια γενναιόδωρη και ευγενική του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Είναι χωρίς να αρχίσει με τον Πατέρα Του και το Άγιο Πνεύμα αρμόζει τιμή και δόξα στους αιώνες των αιώνων. Αμήν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου