Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016


Δ Ι ΑΒ Α Σ Τ Ε

( σελίδες 1437 - 1452 )




Η Αγία Μάρτυς Ιουλιανή


Мц. Иулиания. Мозаика. Греция (Хосиос Лукас). Начало XI в.
Μάρτυς Ιουλιανή. Μωσαϊκό στις αρχές τού 11ου αιώνα μ.Χ. στην Ιερά Μονή 
Οσίου Λουκά στο χωριό Στείρι. Βοιωτία. Ελλάδα



Ἰουλιανῆς ἀγλάϊσμα τὸ ξίφος,
Ὡς προξενῆσαν ἀγλαὸν ταύτῃ στέφος.
Ἔκτανον εἰκάδι πρώτῃ Ἰουλιανὴν ἐρατεινήν.
Βιογραφία
Οι γονείς της Ιουλιανής ήταν ειδωλολάτρες και θέλησαν να τη μνηστεύσουν με κάποιο διακεκριμένο αξιωματούχο της Αντιόχειας, τον Ελεύσιο. Αλλά η Ιουλιανή αρνήθηκε σθεναρά. Η άρνησή της κατέπληξε τους γονείς της, διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν τους είχε φέρει καμιά αντίρρηση και ήταν υπάκουη κόρη. Ο Ελεύσιος με πληγωμένο εγωισμό ζητούσε εκδίκηση. Αφού ερεύνησε και παρακολούθησε για πολύ καιρό την Ιουλιανή, έμαθε ότι εν αγνοία των γονέων της είχε γίνει χριστιανή. Έτσι ο Ελεύσιος την κατήγγειλε στον έπαρχο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακισθεί.

Мч. Иулиания. Икона. Новгород. 1-я половина XIII в. 73.4 х 64. Оборот иконы "Знамение". Дом-музей П.Д. Корина. ГТГ. Москва.
Μάρτυς Ιουλιανή. Εικόνα από τον κύκλο εργασιών "Σύνδεση" στο  Novgorod. τού πρώτου εξάμηνου τού 13ου αιώνα μ.Χ..  Τώρα ευρίσκεται στο Σπίτι-Μουσείο του Π.Δ. Κορίνα.  Μόσχα.


Μέσα στη φυλακή, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες να γίνει σύζυγος του Ελευσίου και να αποφύγει τον κίνδυνο του θανάτου. Αλλά η Ιουλιανή προτιμούσε να πεθάνει, παρά να πάρει ειδωλολάτρη σύζυγο. Τότε ο Ελεύσιος με διαταγή του έπαρχου και πολύ μίσος την μαστίγωσε ανελέητα. Έπειτα, έκαψε το πρόσωπό της με πυρακτωμένο σίδερο, και της είπε: «Πήγαινε τώρα στον καθρέπτη να καμαρώσεις την ομορφιά σου». Η δε Ιουλιανή, με ένα ελαφρό μειδίαμα του απάντησε: «Στην ανάσταση των δικαίων, στα πρόσωπα δε θα υπάρχουν πληγές και εγκαύματα. Θα υπάρχουν μόνο οι πληγές των ψυχών από την αμαρτία. Γι' αυτό, Ελεύσιε προτιμώ τώρα τις πληγές του σώματος, που είναι προσωρινές, παρά τις πληγές της ψυχής, που βασανίζουν αιώνια». Μετά από λίγο, το ξίφος του δημίου έκοψε το νεανικό κεφάλι της Ιουλιανής.

Мучение св. Иулиании. Тзортзи (Зорзис) Фука. Фреска. Афон (Дионисиат). 1547 г.
Μαρτύριο Αγίας Ιουλιανής. Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1547 μ.Χ.  
από τον Γεώργιο Φουκά στην Ιερά Μονή  Διονυσίου Αγίου Όρους





Мучение св. Иулиании. Миниатюра Минология Василия II. Константинополь. 985 г. Ватиканская библиотека. Рим.
Άθληση Μάρτυρος Ιουλιανής.  Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. 985 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη






До революции величайшей святыней Ульяновского монастыря были мощи святой мученицы Иулиании Никомидийской. Они покоились в Троицком соборе в специальной раке. Когда прошли годы гонений на церковь, в монастырь вернулась только рака мученицы Иулиании, местонахождение мощей пока не известно. Рака святой мученицы Иулиании находится в Троицком храме нашего монастыря, на солее слева. Она хранит силу святых мощей.

Πριν από την επανάσταση, στο μεγαλύτερο Παρεκκλήσι της Μονής Αγίας Τριάδος Στέφανου Ουλιάνοφσκ ήταν λείψανα τής Αγίας Μάρτυρος ιουλιανής τής Νικομήδειας. Τάφηκαν στο Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος τἠς Μονἠς σε ειδικό τάφο. Στη σοβιετική εποχή, η μονή Ουλιάνοφσκ έκλεισε, και η περιουσία της λεηλατήθηκε. Πολλοί μοναχοί είχαν κατασταλεί. Καταστραφηκε ολοσχερώς ο κΚθεδρικό Ναό τής Αγίας Τριάδας (που καταλαμβάνει μια κεντρική θέση), η πλειοψηφία των κτιρίων της  ήταν σε κακή κατάσταση.Κ αθώς τα χρόνια περνούσαν τοὐ διωγμού της Εκκλησίας, στην Μονή επέστρεψε μόνο η λάρνακα τής Μάρτυρος Ιουλιανής, όμως η θέση τών λειψάνων της δεν είναι ακόμα  μέχρι σήμερα γνωστή. Η λάρνακα βρίσκεται στην εκκλησία τής Αγίας Τριάδας της Μονής μας, στα αριστερά του σολέα. 

Η Μονή Αγίας Τριάδας Στέφανου Ουλιάνοφσκ είναι Ορθόδοξο Μοναστήρι Σικτιβκάρ Επισκοπή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας . Βρίσκεται στο χωριό Ulyanovo Ουστ-Kulom περιοχή του Κόμι Δημοκρατία .





Αργότερα ο Ελεύσιος, όταν βρέθηκε ναυαγός σε κάποιο άγνωστο νησί, βρήκε τραγικό τέλος, όταν τον κατασπάραξε ένα άγριο λιοντάρι.

Η σύναξή της τελείται στο μαρτύριο αυτής, πλησίον της μάρτυρος Ευφημίας στο Πέτριο.


Минея - Декабрь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.

Μηναῖο - Δεκέμβριος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας .




Свв. Варвара, Параскева, Иулиания. Икона. Псков. Последняя 
четверть XIV в. ГТГ. Москва.
Αγίες Βαρβάρα, Παρασκευή, Ιουλιανή. Εικόνα από το Πσκοβ Ρωσίας τού 14ου αιώνα μ.Χ. Τώρα ευρίσκεται στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ, η οποία είναι μια σημαντική πινακοθήκη τής Ρωσίας που βρίσκεται στη Μόσχα και θεωρείται σπουδαιότερη τού είδους της σ΄ όλη τη χώρα.


Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς νύμφη πανάμωμος καὶ ἀθληφόρος σεμνή, τῷ Λόγῳ νενύμφευσαι τοῦ ἀθανάτου Πατρός, Ἰουλιανὴ ἔνδοξε, σὺ γὰρ φθαρτὸν μνηστήρα παριδοῦσα, ἐμφρόνως ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν καὶ τὸν ὄφιν καθεῖλες· καὶ νῦν ταῖς τοῦ νυμφίου σου τρυφᾶς φαιδρότησι.





Άγιος Μάρτυς  Θεμιστοκλής




Τὰς ἐκ σιδηρῶν ὀξέων ἥλων ξέσεις,
Ὥς τις σιδηροῦς καρτερεῖς Θεμιστόκλεις.
Βιογραφία
Ο άγιος Θεμιστοκλής καταγόταν από τα Μύρα της Λυκίας και έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου. Ήταν βοσκός στο επάγγελμα.

Την εποχή εκείνη ο Ασκληπιός, ο διοικητής της Λυκίας, ξεκίνησε διωγμό κατά των χριστιανών και ο στόχος του ήταν να συλλάβει τον άγιο μάρτυρα Διοσκουρίδη. Ο Διοσκουρίδης όμως κατέφυγε στο όρος όπου έβοσκε ο Θεμιστοκλής τα πρόβατά του. Οι άνθρωποι του διοικητή κίνησαν και αυτοί προς το όρος όπου και συνάντησαν τον Θεμιστοκλή. Όταν ερωτήθηκε για την πίστη του δεν δίστασε ούτε στιγμή να ομολογήσει τον έναν και μοναδικό Θεό. Οι στρατιώτες ακούγοντας την ομολογία αυτή της πίστης του τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον Ασκληπιό. Παρ' όλες τις απειλές που δέχθηκε ο άγιος έμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Αυτό εξόργισε τον Ασκληπιό και διέταξε τον βασανισμό του.


 Миниатюра Минология Василия II. Константинополь. 985 г. Ватиканская библиотека. Рим.
Άθληση Μάρτυρος Θεμιστοκλή.  Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. 985 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη


Ο άγιος Θεμιστοκλής παρέδωσε το πνεύμα του κατά την διάρκεια του μαρτυρίου το 251 μ.Χ.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου