Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020




ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ



ΕΑΝ   ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΘΦΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ




( σελίδες  1311 - 1328 )




Pio-Franchi-de-Cavalieri-Hagiographica-Studi-e-testi-19-Roma-1908





Ο Άγιος Μάρτυς Τρύφων





Σὺ δὲ Τρύφων τὶ; τὸ ξίφος θνῄσκω φθάσας.
Καιρὸς δὲ τίς σου τοῦ τέλους; Νουμηνία.
Ἐν Φεβρουαρίοιο Τρύφων πρὸ τομῆς θάνε πρώτῃ.



Τρύφων ἀληθοῦς ἀξίωσον τρυφῆς με,
Γεράσιμον μέλψαντα σὰς ἀριστείας.



Βιογραφία


O Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου (244-249) και Δεκίου (249-251).



Мч. Трифон.
 Фреска. Метеоры (Николай Анапафса). 1527 г.
Феофан Критский.
Άγιος Τρύφων.  
Τοιχογραφία (Fresco)  τού έτους 1527 μ.Χ. 
στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Μετέωρα
έργο τού αγιογράφου Θεοφάνους τού Κρητός







Мч. Трифон. 
Фреска. Афон (Ватопед). 1677-1678 гг.
Άγιος Τρύφων.  
Τοιχογραφία (Fresco) μεταξύ τών έτών 1677 - 1678 μ.Χ. 
στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Άγιον Όρος





Мч. Трифон. 
Фреска церкви Панагии Аракос. Кипр. 1192 год.
Άγιος Τρύφων.  
Τοιχογραφία (Fresco)  τού έτους 1192 μ.Χ.  
στην Ιερά Μονή τής Παναγίας του Άρακα,  
που ευρίσκεται κοντά στο χωριό Λαγουδερά Λευκωσίας. Κύπρος



 Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως όμως μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι, σιγά-σιγά ο Τρύφων με την ευσεβή φιλομάθεια του, κατόρθωσε όχι μόνο να διδαχθεί ο ίδιος, αλλά και να διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες της πίστεως του. Γρήγορα η ευσεβής ψυχή του δέχθηκε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και ο Θεός αξίωσε τον Τρύφωνα να θαυματουργεί.

Ο άγιος Τρύφων. Τοιχογραφία στον
 Άγιο Γερμανό Πρεσπών, έτ. 1743.




Ο άγιος Τρύφωνας. 
Τοιχογραφία στο ναό του Προδρόμου, 
στο Απόζαρι Καστοριάς, έτ. 1728.





Τοιχογραφία στην Εβραΐδα
Καστοριάς, 19ου αιώνα




Τοιχογραφία στη Λιθιά 
Καστοριάς, έτ. 1850.




Τοιχογραφία του αγίου Τρύφωνα
στο Βογατσικό, 18ου αιώνα.















Όμως ο Άγιος θεράπευε όχι μόνο κάθε ασθένεια, αλλά και εξάγνιζε τις μολυσμένες από τα δαιμόνια ψυχές. Όταν ο αυτοκράτορας Γορδιανός, πληροφορήθηκε για τις θαυματουργικές ικανότητες τού Τρύφωνα, τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. O αυτοκράτορας προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντας στον Άγιο αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Τρύφων ευγενικά αρνήθηκε.



Ο Άγιος Τρύφων. 
Τοιχογραφία επάνω στο βράχο, έξω από το καθολικό της Μονής τού Τιμίου Προδρόμου στη χαράδρα του Λούσιου


Όταν αυτοκράτορας έγινε ο Δέκιος, εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών. Το 250 μ.Χ. ο Άγιος, επειδή δεν λάτρευε τους θεούς της ειδωλολατρικής θρησκείας και ήταν Χριστιανός, συνελήφθη από κάποιον στρατιωτικό που ονομαζόταν Φρόντων (ή Φόρτων) και οδηγήθηκε ενώπιον των επάρχων της Ανατολής, Τιβέριου Γράγχου και Κλαυδίου Ακυλίνου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Ο μάντης Πομπηϊανός τον παρουσίασε στους ηγεμόνες. Ο Άγιος Τρύφων ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Τότε υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Του κατατρύπησαν με σπαθιά όλο του το σώμα, έπειτα τον έδεσαν από τα πόδια σε άλογα και τον έσυραν, σε ώρες φοβερού ψύχους, σε δύσβατες και πετρώδεις τοποθεσίες. Εκείνος προσευχόταν και έλεγε: «Κύριε, μην τους καταλογίσεις αυτή την αμαρτία». Μετά το φρικτό μαρτύριο τον ρώτησαν αν σωφρονίσθηκε και ήθελε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Μάρτυρας του Χριστού απάντησε τότε στον έπαρχο Ακυλίνο: «Ανόσιε και κακών αρχηγέ, είναι δυνατόν να είσαι σωφρονισμένος, όταν είσαι μεθυσμένος από τον διάβολο; Εγώ πάντοτε περνάω τον βίο μου με σωφροσύνη, γιατί έχω τον Χριστό βοηθό της ελπίδας μου». Ύστερα από αυτό τον έκλεισαν στο δεσμωτήριο με σκοπό να του δώσουν διορία, για να απαλλαγεί από την «άνοια» αυτού και να αρνηθεί την πίστη του στον Χριστό. Λίγες ημέρες μετά ο έπαρχος κάλεσε τον Άγιο και τον ρώτησε εάν το διάστημα του χρόνου και τα βασανιστήρια τον έπεισαν να θυσιάσει στους θεούς. Ο Άγιος και πάλι ομολόγησε με πνευματική ανδρεία το Όνομα του Θεού. Τον έσυραν τότε γυμνό πάνω σε σιδερένια καρφιά, κατόπιν τον μαστίγωσαν και στη συνέχεια του έκαψαν με λαμπάδες τα πλευρά. Στο τέλος, μόλις ο Μάρτυρας παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό λέγοντας το «Κύριε Ιησού Χριστέ, δέξαι το πνεύμα μου», απέκοψαν την τίμια κεφαλή αυτού.

Мучение св. Трифона.
Фреска. Афон (Дионисиат). 1547 г.
Тзортзи (Зорзис) Фука.
Μαρτύριο Αγίου Τρύφωνος. 
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1547 μ.Χ.  
 στην Ιερά Μονή  Διονυσίου Αγίου Όρους
έργο τού Τζώρτζη (Ζώρζη) Φουκά









Мученики Кир и Иоанн,. Миниатюра Минология Василия II. Константинополь. 985 г. Ватиканская библиотека. Рим.
Άθληση τού Άγίου Μάρτυρος Τρύφωνος .  
Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. 985 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη











Трифон Апамейский, мч. Вендимиан Вифинийский, пустынник, прп. (01 февраля)
Менологий 30 января - 1 февраля;; Византия. Греция; XIV в.; памятник: Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 10 x 13 см.; местонахождение: Англия. Оксфорд. Бодлеанская Библиотека (Bodleian Library)
Άθληση τού Άγίου Μάρτυρος Τρύφωνος . 
Βυζαντινό Μηνολόγιο τού Ιανουάριου - Φεβρουαρίου (30 - 1)  τού 14ου αιώνα μ.Χ. και ευρίσκεται Αγγλία. Βιβλιοθήκη Bodleian στην Οξφόρδη. Αγγλία

Η βιβλιοθήκη Μπόντλιαν είναι η βασική βιβλιοθήκη για έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια από τις παλαιότερες στην Ευρώπη και δεύτερη σε μέγεθος στο Ηνωμένο Βασίλειο










Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του Μάρτυρος και αφού το έχρισαν με πολύτιμα μύρα και το τύλιξαν σε σινδόνα, το κατέθεσαν σε λάρνακα και το απέστειλαν στην πόλη της Λαμψάκου κατά την επιθυμία του.

Η Σύναξη του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος ετελείτο στο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν μέσα στο σεπτό Αποστολείο του Ιωάννου του Θεολόγου, πλησίον της Μεγάλης Εκκλησίας.

Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Τρύφωνα έκτισε ο μέγας Ιουστινιανός (527-565 μ.Χ.) στην τοποθεσία του Πελαργού Κωνσταντινουπόλεως. Μονή του Αγίου Τρύφωνος αναφέρεται και μετά τα μέσα του 9ου αιώνος μ.Χ., παρακείμενη στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος, στην οποία εκάρη μοναχός ο μετέπειτα Πατριάρχης Νικόλαος ο Μυστικός (901-907, 912-925 μ.Χ.).


Ιερά Λείψανα: 
Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.


Η τιμία Κάρα του, ιερόν φυλακτήριον, στην Καστανιά των Αγράφων.
Της Αθηνάς Κ. Ζαχαρού-Λουτράρη

Η Καστανιά έχει τη μεγάλη ευλογία να φυλάσσει μέρος της τιμίας Κάρας του Αγίου Τρύφωνος. Άγιος Τρύφωνας - Καστανιά Καρδίτσας - ΆγραφαΌπως αναλυτικά εκθέτει στο βιβλίο του ο Γ. Κλήμος (Ιστορικά στοιχεία Καστανιάς και Μούχας Αγράφων, Καρδίτσα 2010, σελ. 307-322), με βάση τα επίσημα έγγραφα που συγκέντρωσε και την προφορική παράδοση, ευσεβείς κάτοικοι την αγόρασαν από ληστές στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και την εναπόθεσαν στο κατεστραμμένο σήμερα Μοναστήρι του Αγίου Τρύφωνος της Μούχας, απ’ όπου μεταφέρθηκε στην εκκλησία της Καστανιάς.









Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βέροιας. Λειψανοθήκη με οστά του αγίου Τρύφωνος. Έχει 25,5 εκ. ύψος, 19 εκ. διάμετρο και κατασκευάστηκε το 1827 από τον αργυροχόο Αθανάσιο. Αφιερωτής της ήταν ο Συμεών, ηγούμενος Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βεροίας.





Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βέροιας. Λειψανοθήκη με αποτμήματα λειψάνων των αγίων Μόδεστου, Χαραλάμπους, Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Τρύφωνος. Έχει διαστάσεις 22 x 16 εκ. με ύψος 8 εκ. και κατασκευάστηκε το 1802 από τον αργυροχόο Νάνο. Αφιερωτής της ήταν ο Μελέτιος ιερομόναχος.

 Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους. Άγια λείψανα του Αγίου Αμφιλοχίου Ικονίου, της Αγίας Πελαγίας, του Αγίου Κυπριανού, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Παντελεήμονος, των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του Αγίου Ιερομάρτυρος Μοδέστου, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Τρύφωνος, του Αγίου Προκοπίου, της Αγίας Μαρίνης, του Αγίου Παντελεήμονος, των Αγίων Δισμυρίων, του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, του Αγίου Τρύφωνος, του Αγίου Γρηγορίου της Μεγάλης Αρμενίας, της Οσίας Ευπραξίας κ.ά.









Sfintele moaşte se află la mănăstirea Mega Spileo, Grecia
Εικόνα και Απότμημα λειψάνων τού Αγίου Τρύφωνα στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα





Σπάνια Σταυροθήκη με Τίμιο Ξύλο και λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσιοστόμου,
Αγίας Παρασκευής και Αγίου Τρύφωνος. Χρησιμοποιούνταν επίσης από "ταξιδευτές"
σε περιοδείες "ιεράς ζητείας" προς συλλογή ελεών.

Το 2006, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας (Σόφια) διοργάνωσε μία έκθεση με τίτλο: "Βουλγαρικοί Θησαυροί 9ος-19ος αιώνες", της οποίας τα κύρια εκθέματα ήταν οι θησαυροί του Στρατιωτικού Ταμείου της Βουλγαρίας, οι οποίοι ήταν μέχρι τότε αφανείς, ενώ έγινε γνωστή η ύπαρξή τους μόλις το 1992.

Το 1916, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μία επιτροπή 200 Βούλγαρων ειδικών τριγύρισε τη Μακεδονία και τη Θράκη και λεηλάτησε μουσεία, εκκλησίες και μοναστήρια (γνωστότερη περίπτωση είναι οι κειμηλιακοί θησαυροί της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου). Οι λεηλατημένοι πολιτιστικοί θησαυροί, θα έπρεπε να επιστραφούν από τη Βουλγαρία βάσει της Συνθήκης Ειρήνης του Νεϊγύ (1919)  στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ
Σύμφωνα με τις λεζάντες των εκθεμάτων προέρχονται από τους κειμηλιακούς θησαυρούς της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου:









Ιερά Λείψανα των Αγίων Νικολάου Μύρων, Αγαπίου, Γεωργίου Τροπαιοφόρου, Χαραλάμπους,
Τρύφωνος και Παντελεήμονος σε λειψανοθήκη του 1815 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Διονυσίου του εν Ολύμπω Νομος Πιερίας


Ιερά Λείψανα των Αγίων Αποστόλου Θωμά, Παντελεήμονος, Ελευθερίου, Αρτεμίου, Τρύφωνος,
Χαραλάμπους και Ιωάννου του Χρυσοστόμου σε λειψανοθήκη του 1806 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Διονυσίου του εν Ολύμπω Νομος Πιερίας





Λειψανοθήκη της Ιεράς Mονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βραγκιανών Αργιθέας.
Περιέχει λείψανα του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, του Οσίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού, 
του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του Θαυματουργού.
















Λείψανα των Αγίων Μαρτύρων Τρύφωνος, Γεωργίου, Θεοδώρου Τήρωνος, Ελευθερίου, Χαραλάμπους και Παρασκευής.
Λείψανα των Αγίων Μαρτύρων Τρύφωνος, Γεωργίου, Θεοδώρου Τήρωνος, Ελευθερίου, Χαραλάμπους και Παρασκευής.
Στην αριστερή πλευρά ιερά λείψανα των αγίων μαρτύρων Τρύφωνος, Γεωργίου, Θεοδώρου Τήρωνος, Ελευθερίου, Χαραλάμπους και Παρασκευής (από τα αριστερά προς τα δεξιά). Τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν σε μαλλί προβάτου.
Οι άγιοι εικονίζονται επίσης στο πάνω μέρος της λειψανοθήκης (επιζωγραφισμένοι), ενώ ψηλότερα βρίσκουμε ελληνικές επιγραφές με τα ονόματά τους.
Το σπάνιο αυτό κειμήλιο βρίσκεται σήμερα σε νέα ασημένια λειψανοθήκη, ενώ οι δύο πινακίδες αποχωρίστηκαν και στη μέση ενσωματώθηκε ασημένια πλάκα με ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Ήταν άραγε το κειμήλιο αυτό δώρο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου σε ευσεβείς και φιλόχριστους ηγεμόνες και βογιάρους της Μολδαβίας και Βλαχίας επειδή ανέλαβαν δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη της μονής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ή ίσως επειδή χρηματοδότησαν σημαντικές οικοδομικές εργασίες της μονής την ίδια περίοδο; Η ιστορία του είναι ακόμη άγνωστη.Πηγές: BISERICA SFINTEI CRUCI SI A SFANTULUI VASILE CEL MARE biserica-sfantulvasile.ro – leipsanothiki.blogspot.be
Calea Victoriei 198, sector 1, Bucuresti





Μέρη της Κάρας του Αγίου βρίσκονται στη Μητρόπολη Άρτης και τις Μονές Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων και Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου.

Η δεξιά (πλήν της παλάμης) του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους.

Μέρος της δεξιάς του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

Η δεξιά παλάμη του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Προυσού Εὐρυτανίας.

Τεμάχια της δεξιάς και 9 άλλα τεμάχια του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Ένας βραχίονας του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Φρασινέϊ Ρουμανίας.

Μέρος χειρός του Αγίου βρίσκεται στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Μία πτέρνα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.

Μέρος του αριστερού ποδός του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Κορνοφωλιάς Έβρου, Γουμένισσας Κιλκίς, Οσίου Διονυσίου Λιτοχώρου, Θεοτοκιού Άρτης, Κορώνας Καρδίτσας, Κοιμ. Θεοτόκου Λιγοβιτσίου Αιτωλοακαρνανίας, Αμπελακιώτισσας Ναυπακτίας, Σαγματά Βοιωτίας, Πεντέλης Αττικής, Νταού Πεντέλης, Οσίου Θεοδοσίου Άργους, Χρυσοπηγής Δίβρης Ηλείας, Βουλκάνου Μεσσηνίας, καθώς και Κουτλουμουσίου, Καρακάλου και Δοχειαρίου Αγίου Όρους.





Biserica Sfântul Sava din Iași.  Moastele Sf. Mucenic Trifon, Sf. Mare Mucenic Marina
Αποτμήματα λειψάνων τού Αγίου Τρύφωνα και τής Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στο Ιάσιο στη Ρουμανία




 Parohia Bălănoaia, comuna Frăteşti, din Episcopia Giurgiului,În biserică, avem părticele din moaştele Sfântului Mucenic Trifon

Ενορία Bălănoaia , δήμος Fratesti, τής Μητρόπολης Giurgiu  στην Ρουμανία. Στην εκκλησία, έχουνε τα λείψανα του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος










Moaştele Sf.Mc. Trifon ce se află în Catedrala din Kotor, Muntenegru
Απότμημα λειψάνων τού Αγίου Τρύφωνα στον καθεδρικό Ναό τού Κότορ, που είναι παραθαλάσσια πόλη στο Μαυροβούνιο




Sf. Mucenic Trifon. Racla cu 55 părticele din moaştele Sfinţilora Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din s. Suruceni DIN REPUBLICA MOLDOVA
Άγιος Τρύφων. Λειψανοθήκη μέ 55 λείψανα Αγίων στην Ιερά Μονή "Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου » σε απόσταση 12 χλμ από το Κισινάου, κοντά στο χωριό Suruceni στη δημοκρατία τής Μολδαβίας







Икона с частицами мощей мученика Трифона, находящаяся сейчас в храме иконы Знамения Божией матери (к которому приписана церковь Трифона)

Η Εικόνα με λείψανα τού Μάρτυρα Τρύφωνα, ευρίσκεται τώρα στηνΕκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού "Ο Οιωνός" στον οικισμό Pereyaslav στη Μόσχα. Ρωσία  













Частица мощей мученика Трифона хранится в Обыденском храме в
Απότμημα λειψάνου τού Αγίου Τρύφωνα στον Ναό τού Προφήτη Ηλία στην περιοχή Obydenskiy στην Μόσχα.  Ρωσία 



Holy relics in the monastery Ghighiu
Απότμημα λειψάνου τού Αγίου Τρύφωνα στηνΙερά Μονή Ghighiu (που βρίσκεται πλησίον του Ploiesti), Ρουμανία και είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή








Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τρυφὴν τὴν ἀκήρατον, ἰχνηλατῶν ἐκ παιδός, βασάνους ὑπήνεγκας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, καὶ ἤθλησας ἄριστα ὅθεν τὴν τῶν θαυμάτων, κομισάμενος χάριν, λύτρωσαι πάσης βλάβης, καὶ παντοίας ἀνάγκης, Τρύφων Μεγαλομάρτυς, τοὺς σὲ μακαρίζοντας.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ὁ Μάρτυς σου Κύριε ἐν τὴ ἀθλήσει αὐτοῦ, τὸ στέφος ἐκομίσατο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἠμῶν, ἔχων γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλεν, ἔθραυσε καὶ δαιμόνων, τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτοῦ ταὶς ἰκεσίαις Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Ὡς ἀπαρχᾶς
Τριαδικὴ στερρότητι, πολυθεΐαν ἔλυσας ἐκ τῷ περάτων Ἀοίδιμε, τίμιος ἐν Κυρίῳ γενόμενος, καὶ νικήσας τυράννους ἐν Χριστῷ, τῷ Σωτήρι τὸ στέφος εἴληφας τῆς μαρτυρίας σου, καὶ χαρίσματα θείων ἰάσεων, ὡς ἀήττητος.

Минея - Январь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии (29 число).
Μηναῖο - Ιανουάριος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας .


Κάθισμα
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τῶν πόνων μακάριε κατατρυφῶν τῆς σαρκός, τὴν θείαν καὶ ἄπονον ἐν Παραδείσῳ τρυφήν, ἀξίως ἀπείληφας, στέφος ἀθανασίας, ἐκ Θεοῦ δεδεγμένος· ὅθεν καὶ ἰαμάτων, ποταμοὺς ἀναβλύζεις, τοῖς πόθῳ καταφεύγουσι Μάρτυς τῇ σκέπῃ σου.

Ὁ Οἶκος
Ἱερὰν πανδαισίαν προτίθεται φιλεόρτων τὸ σύστημα σήμερον, προεόρτια σύμβολα φέρουσαν, τοῦ Κυρίου τεσσαρακονθήμερον τὴν ἐκ Παρθένου φρικτὴν γέννησιν, καὶ πρεσβύτου σεπτοῦ ἐναγκάλισιν, καὶ σεπτοῦ ἀθλοφόρου μνημόσυνα· δι΄αὐτὸν γὰρ τὸν Χριστόν, τελειοῦται νικητικῶς, ὡς ἀήττητος.

Μεγαλυνάριον
Ἴχνεσιν ἑπόμενος ἀκλινῶς, Τρύφων ἀθλοφόρε, τοῦ φανέντος ἐπὶ τῆς γῆς, τῶν αὐτοῦ χαρίτων δοχεῖον ἀνεδείχθης, καὶ ἱεροῖς ἀγῶσι Μάρτυς διέπρεψας.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Φύλαττε ἐκ βλάβης τε καὶ φθορᾶς, ἡμῶν τὰς ἀμπέλους, καὶ τοὺς κήπους καὶ τὰ φυτά, ὡς μεγίστην χάριν, λαβὼν παρὰ Κυρίου, καὶ δίωκε θηρία Τρύφων τὰ φθείροντα.










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου