Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019



ΕΑΝ   ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΘΦΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ



Συμεών τοῦ Μεταφραστοῦ
(σελίδες 997 - 1105 )







Η Αγία Μεγαλομάρτυς Χαριτίνη




Ὅπερ δι' εὐχῆς εἶχε, σαρκὸς τὴν λύσιν,
Ἰδοὺ δι' εὐχῆς λαμβάνει Χαριτίνη.
Πέμπτην Χαριτίνη εἰσέδραμεν ἄστυ Θεοῖο.




Βιογραφία
Η Αγία Χαριτίνη άθλησε επί Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Υπήρξε δούλη του συγκλητικού Κλαυδιανού (ή Κλαύδιου).

Το 304 μ.Χ. κάποιοι την κατήγγειλαν στο Δομετιανό ως Χριστιανή κι εκείνος την κάλεσε σε ανάκριση παρουσία και του κυρίου της. Όταν η Αγία ομολόγησε μετά παρρησίας την πίστη της στον Χριστό, υπεβλήθη σε φρικωδέστατα μαρτύρια.

Мучение св. Харитины Амисийской. 
Фреска. 1547 г.
Афон (Дионисиат). 
Тзортзи (Зорзис) Фука.
Μαρτύριο της Αγίας Χαριτίνης. 
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1547 μ.Χ. 
στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους 
έργο τού αγιογράφου Τζώρτζη (Ζώρζη) Φουκά







Мц. Харитина Амисийская.
Миниатюра 985 г.
Минология Василия II. Константинополь.
Ватиканская библиотека. Рим.
Αγία Χαριτίνη.
Μικρογραφία (Μινιατούρα)τού έτους 985 μ.Χ.
στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '.Κωνσταντινούπολη.
Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη









Харитина Амисийская, мц. (5 октября)
Менологий на 4-7 октября
Византия. Греция; XIV в.; памятник: 
Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 
10 x 13 см.;  местонахождение: Англия. Оксфорд. 
Бодлеанская Библиотека 
Αγία Χαριτίνη. 
Μηνολόγιο 4 -7 Οκτωβρίου
Βυζαντινή Μηνολόγιο  τού 14ου αιώνα μ.Χ. 
Τώρα ευρίσκεται στην  Αγγλία. Οξφόρδη. 
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)




 Της ξύρισαν το κεφάλι αλλά δια θαύματος, αμέσως το κεφάλι της ξαναγέμισε μαλλιά. Έπειτα βάζουν το κεφάλι της σε κάρβουνα αναμμένα και χύνουν από πάνω ξύδι. Κατόπιν καίνε τα πλευρά της με αναμμένες λαμπάδες, και με μια πέτρα στο λαιμό τη ρίχνουν στη θάλασσα. Αλλά και πάλι ο Θεός την έσωσε. Τότε διατάχθηκε να πάει σε πορνείο. Η Χαριτίνη, όμως, προσευχήθηκε, και η αγνή ψυχή της παραδόθηκε πλέον στο ζωοδότη Θεό.


Να σημειώσουμε εδώ ότι η Αγία Χαριτίνη έχει το ίδιο δίστιχο με την Αγία Χαριτίνη που εορτάζει στις 4 Σεπτεμβρίου.









Ιερά Λείψανα: Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Κύκκου Κύπρου και Ιερουσαλήμ Βοιωτίας.








Минея - Октябрь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναίο - Οκτώβριος (τεμάχιο). Εικονίδιο στις αρχές τού 17ου αιώνα  στην Εκκλησία καί το  Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας.





Минологий-Октябрь (мцц. Мамелхва и Харитина, ап. Фома). Фреска церкви Благовещения. Грачаница. Косово. Сербия. Около 1318 г.
Μηνολόγιο Οκτωβρίου ( Αγία Χαριτίνη, Αγία Μαμελίβα, Απόστολος Θωμά). Τοιχογραφία (Fresco) τού 1318 μ.Χ. περίπου στήν Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γκρατσάνιτσα. Το Κοσσυφοπέδιο. Σερβία. 




Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θεία χάριτι, κραταιωθεῖσα, κράτος ἤσχυνας, τῆς δυσσεβείας, Χαριτίνη ὑπὲρ φύσιν ἀθλήσασα ὅθεν χαρίτων πηγὴν ἀδαπάνητον, ὡς γλυκασμὸν ἀναβλύζεις τοὶς κράζουσι. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.













ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ
( μετάφραση Google)




Βίοι των αγίων


Το μαρτυρίο της μάρτυρος Χαριτίνης

Μνήμη 5 Οκτωβρίου
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Διοκλητιανού, στον Πόντο έζησε ένας ευγενής και πλούσιος άνθρωπος, ονομάστηκε Κλαύδιος. από τη φύση του ήταν ευγενικός και ευσπλαχνικός στους φτωχούς. Μια μέρα, ο Claudius είδε ένα κοριτσάκι που ονομάζεται Haritina, που έχασε τους γονείς της στην παιδική της ηλικία. Ο Κλαύδιος την έβλεπε, την πήρε, τον έφερε και ερωτεύτηκε σαν τη δική του κόρη. Και πράγματι, ο Χαρίντ ήταν πολύ άξιος αγάπης. Όταν μεγάλωσε, έγινε όχι μόνο ένα όμορφο πρόσωπο, αλλά και άριστες ηθικές ιδιότητες: πενία, ταπεινότητα, υπακοή, σιωπή, αγνότητα και λογική. Πιστεύοντας στον Χριστό, αυτή ήταν φλεγόμενη με μια ένθερμη αγάπη γι 'Αυτόν και, έχοντας ντροπιασθεί Του, κράτησε την παρθενία της και ως εκ τούτου εγκαταστάθηκε σε μια ξεχωριστή απομονωμένη κατοικία.Ο Claudius, ο δάσκαλος και ο δάσκαλός της, όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε σε μια τόσο καλή πρόθεση της, αλλά ήταν πολύ χαρούμενη για την αγνή και άγια ζωή της. Δημιούργησε μια ειδική κατοικία γι 'αυτήν, όπου ζούσε στην απομόνωση, μελετώντας μέρα και νύχτα στο νόμο του Κυρίου. Οι πιστοί άρχισαν να την επισκέπτονται και τους διδάσκει στη σωτηρία, διδάσκοντάς τους με ολόψυχες διδασκαλίες. οδήγησε τους άπιστους στην αληθινή πίστη, κηρύσσοντας τον Χριστό σε αυτούς. Έτσι η Χάριτιν ήταν για όλους δάσκαλος της πίστης και μια ζωή ευχάριστη για τον Θεό.
Εκείνη την εποχή, ο πονηρός βασιλιάς της Ρώμης, ο Διοκλητιανός 6341,ανέστησε σοβαρή δίωξη κατά των Χριστιανών. Κατά την εντολή του, οι Χριστιανοί αναζητούνταν παντού και βασανίστηκαν. Συγκεκριμένα, οι διωγείς διώκουν εκείνους για τους οποίους εξαπλώθηκε η φήμη, όπως για τους ιδιαίτερα ενάρετους και ευφυείς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, ο άγιος Haritin προσβλήθηκε από τον δήμαρχο Domitian. κατηγορήθηκε ότι έγινε Χριστιανός και πολλοί άλλοι και στρέφεται προς την πίστη στον Χριστό.Έχοντας ακούσει για αυτό, ο δήμαρχος έγραψε μια επιστολή στον Claudius, που τον διέταξε να του στείλει τον Haritin. Ο Claudius, έχοντας διαβάσει το μήνυμα του δημάρχου, ήταν πολύ λυπημένος, ντυμένος με σακάκι και θρηνούσε την, γνωρίζοντας ότι ήταν αδύνατο να αντισταθεί στον δήμαρχο.Ωστόσο, όταν οι στρατιώτες της στάλθηκαν, δεν μπορούσε να χωρίσει με τη Χάριτανα, αντιστάθηκε σε αυτούς όσο μπορούσε, φωνάζοντας και κρατώντας την με τα χέρια της, και όχι δίνοντάς της στους κατακτητές. Οι πολεμιστές την έσυραν και ο Κλαύδιος τους εμπόδισε να την απελευθερώσει από τα χέρια του. Σχεδόν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, η Άγιος Χαρίτανα είπε στον κύριό της:
"Αφήστε με, κύριέ μου, και μην θλίβομαι, αλλά χαίρεσαι, γιατί θα ευχαριστήσω τον Θεό με θυσία για τις αμαρτίες μου και τις αμαρτίες σου."
Οι πόλεμοι, πολύ εξοργισμένοι, με τράβηξαν τη Χαρίντινα από τα χέρια του Κλαύδιου, απατώντας τα πρόβατά της από το κοπάδι σαν τους λύκους και την οδήγησαν στον δήμαρχο. Συνοδεύοντας της, ο Κλαύδιος έκλαψε λέγοντας:
"Θυμηθείτε μπροστά στον Βασιλιά του Ουρανού, όταν εμφανίζεστε μπροστά του, μέσα σε μια σειρά από ιερούς μάρτυρες!"
Ο Άγιος Χαρίτων έφερε στο δήμαρχο και στάθηκε μπροστά του, καλώντας τον Θεό με όλη του την καρδιά για να βοηθήσει τον εαυτό του.
Ο δήμαρχος της ρώτησε:
"Είναι αλήθεια ότι άκουσα για εσένα, κορίτσι, ότι εσύ είσαι χριστιανός και σου παρασύρεις πολλούς άλλους, μετατρέποντας την ίδια άγια πίστη;"
Η Αγία Χαρίτανα απάντησε με τόλμη:
- ότι είμαι Χριστιανός είναι αλήθεια, και ότι αποπλανώω άλλους ανθρώπους είναι ένα ψέμα? Δεν αποπλανούμαι άλλους, αλλά γυρίζω από την κακία και το λάθος και οδηγώ στο αληθινό μονοπάτι, οδηγώντας τους στον Χριστό, πίστη στον Άνθρωπο που δεν είναι ασεβείς, όπως νομίζετε άδικο, αλλά ιερό και δίκαιο. Η πίστη σας είναι γεμάτη από κάθε ακαθαρσία, επειδή πιστεύετε σε κακούς και κακούς δαίμονες και κάνετε το θέλημά τους.
Ακούγοντας μια τέτοια απάντηση από την Αγία Haritina, ο δήμαρχος ήταν πολύ θυμωμένος και του διέταξε να ξυλοκοπήσει σοβαρά. Στη συνέχεια, βάζοντας μια ζώνη σιδήρου γύρω από το λαιμό της, την έστειλε στο δικαστήριο στον κυβερνήτη της περιοχής. Αυτός ο άδικος δικαστής, ο οποίος εμφάνισε στους Kharitina όλα τα εργαλεία των βασανιστηρίων, της είπε:
- Λυπάς τον εαυτό σου, για να μην πεθάνεις με σκληρό βάσανο. Ακούστε τη συμβουλή και τη θυσία μου στους αθάνατους θεούς και στη συνέχεια θα λάβετε τριπλό όφελος για τον εαυτό σας: θα propitiate τους θεούς, να κερδίσει το έλεος του βασιλιά και να διατηρήσει την ανθισμένη σας ομορφιά άθικτη από σκληρό βάσανο.
Ως απάντηση σε αυτό, ο μάρτυρας έθεσε τα μάτια του στον ουρανό, ζητώντας τον εαυτό του για προστασία από εκεί. Αφού έδωσε το σημάδι του Σταυρού, είπε στον δικαστή:
- Είσαι πονηρός, δικαστής και άδικος! Αλλά δεν θα με πιάσετε ούτε με την πονηριά σας ούτε με το φόβο για το μαρτύριο, δεν θα με προσελκύσετε στην κακία σας και δεν θα αλλάξετε την ένθερμη επιθυμία μου να υποφέρω για τον Χριστό. Σκεφτείτε καλύτερα τι θα είναι πιο επωφελής για την ψυχή σας και μην λατρεύετε τον εαυτό σας ψυχικά είδωλα, μήπως χάσετε με τους δαίμονες τους οποίους λατρεύετε ως θεούς.
Ακούγοντας τέτοια λόγια, ο δικαστής άρχισε να κατηγορεί τον ιερό μάρτυρα και διέταξε την αποκοπή της τρίχας στο κεφάλι της. Ο άγιος, σιωπηλός ως πρόβατο πριν τη διατμήσει, ήταν σιωπηλός, μιλώντας ψυχικά με τον αγαπημένο του Νυμφίο τον Χριστό του και τον ικετεύοντας να τον βοηθήσει να επιτύχει το κατόρθωμα του μαρτυρίου. Όταν κόπηκε αμέσως, μπροστά σε όλους, άλλα μαλλιά μεγάλωναν στο κεφάλι της, μακρύτερα και καλύτερα από πριν. Βλέποντας αυτό, ο δικαστής έγινε πολύ εξαγριωμένος και διέταξε το κεφάλι του μάρτυρα να πασπαλισθεί με καίγοντας κάρβουνα, με το οποίο ήταν πολύ καμένη. Στη συνέχεια, για μεγαλύτερη αμαρτία ο άγιος, το καυσμένο σώμα του βρέθηκε με ξύδι αναμεμειγμένο με χολή. Αλλά ο άγιος υπομείνει υπομονετικά όλα, προσευχόμενος στον Κύριο και λέγοντας:
- Κύριε Ιησού Χριστό, ένας ισχυρός βοηθός που ελπίζει σε Σένα, ο οποίος έχει συντηρήσει τις τρεις αγίές σου άσχημες μέσα σε μια φλεγόμενη φλόγα, βιαστείς και στη βοήθειά μου και με ενδυναμώνεις με το μαρτύριο που υπέστη για χάρη σου, ώστε οι εχθροί μου να μην πούν: Πού είναι ο Θεός της;
Μετά την προσευχή, αισθάνθηκε ανακούφιση από το μαρτύριο και ευχαρίστησε τον Θεό. Ο μαρτύρης εφευρέθηκε όλο και περισσότερο βασανιστήριο γι 'αυτήν: έχοντας φουσκώσει σιδερένιες ράβδους, διέταξε να τρυπήσει τις θηλές της και να κάψει τα πλευρά της με καμένα κεριά. Και η Αγία Χάριτα, σαν να μην αισθανόταν μια πυρκαγιά, πυροδοτήθηκε από την πνευματική φλόγα της θείας αγάπης και δεν έπαψε να ομολογεί τον Ιησού Χριστό με την καρδιά και τα χείλη της. Βλέποντας μια τέτοια σκληρότητα ο άγιος, ο δράστης διέταξε να τον βυθίσει στη θάλασσα. Οι υπάλληλοι που την οδήγησαν οδήγησαν στη θάλασσα. Ο άγιος, περπατώντας, φώναξε στον Θεό:
- Σας ευχαριστώ, Κύριε Θεός, ότι για χάρη του ιερού σου ονόματος, μετά από φλογερό μαρτύριο, θα περάσω από θαλασσινό νερό. παρακαλώ να εμφανίζομαι καθαρός την ημέρα της ανάστασης. αλλά τώρα, όπως πάντα, δείξτε τα θαύματά Σου πάνω μου, έτσι ώστε το Μεγάλο Όνομά Σου να μπορεί να δοξαστεί ακόμη περισσότερο.
Εν τω μεταξύ, οι υπηρέτες έφεραν τον Χαρίντίν στη θάλασσα και, έχοντας δέσει μια μεγάλη πέτρα στο λαιμό της, την έριξαν στα βάθη της θάλασσας. Αλλά η πέτρα αμέσως αποκολλημένη από το λαιμό της και εξαφανίστηκε στη θάλασσα, και ο άγιος, αόρατος ενισχυμένος από τη δύναμη του Θεού, στάθηκε στα κύματα και πήγε μαζί τους σαν μια συμπαγής πέτρα. Πηγαίνοντας στην ξηρά, επέστρεψε στον δικαστή και του είπε:
- Δείτε τη δύναμη του Χριστού Μου και πιστεύετε σε Αυτόν!
Ο δικαστής, βλέποντας ότι ο Kharitin δεν πνίγηκε, αλλά ήταν ζωντανός, φοβήθηκε τόσο που σχεδόν έχασε τη συνείδηση ​​και ήταν σιωπηλός. Μόλις ανέκτησε, είπε ότι ήταν μαγεία και είχε αποφύγει να πνιγεί στη θάλασσα με μαγεία και την διέταξε να ληφθεί και να έρθει γυμνή σε έναν τροχό, κάτω από τον οποίο τοποθετήθηκαν διάφορα αιχμηρά σιδερένια εργαλεία, μαχαίρια και σπαθιά και πολλά κάρβουνα καύσης. Ο δικαστής διέταξε τους υπηρέτες να γυρίσουν τον τροχό με το ιερό δεμένο σε αυτό, έτσι ώστε τα κοφτερά εργαλεία που βρισκόταν κάτω από τον τροχό να έσκισαν το σώμα του, και καύση κάρβουνα τον καύση και με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσει στον αγίτη ακόμη περισσότερο βασανισμό. Αλλά οι υπηρέτες δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τις εντολές του βασανιστή, διότι, σύμφωνα με την εντολή του Θεού, ο τροχός δεν γύρισε και τα χέρια τους αποδυναμώθηκαν και οι καίνοι κάρβουνοι εξήλθαν. Ο άγιος παρέμεινε αβλαβμένος, γιατί ο Άγγελος του Κυρίου προστατεύει και προστατεύει τη νύφη του Χριστού. Βλέποντας αυτό, ο δικαστής έγινε ξαφνικά μανιασμένος και διέταξε τα νύχια και τα δάχτυλα των ποδιών να τραβηχτούν έξω και τα δόντια της να χτυπηθούν έξω - και ο άγιος υπέστη το θάρρος πάρα πολύ. Τότε, ο άνομος δικαστής αποφάσισε να καταστρέψει την παρθενιά του και γι 'αυτό διέταξε τη σύγκληση πολλών διαλυμένων ανθρώπων για να τους προσδώσει το ιερό στην βεβήλωση. Η Αγία Χαρτίνα, ακούγοντας μια τέτοια άθετη εντολή από έναν άδικα δικαστή, δήλωσε:
- Ο Χριστός μου είναι μαζί μου: Θα καταστρέψει όλα τα δικά σας σχέδια και θα με πάρει αφόρητα.
Τούτου λεχθέντος, ο μάρτυρας σήκωσε τα χέρια και γύρισε το βλέμμα του στον ουρανό, προσευχώντας με ειλικρίνεια στο Θεό, που θα την παρέδιδε από τα χέρια των ασεβών. Όταν οι συνειδητοποιημένοι ελευθερινοί ήθελαν ήδη να την εκνευρίσουν, πρόδωσε ξαφνικά την καθαρή και άψογη ψυχή της στα χέρια του Κυρίου της 6342 και το παρθένο σώμα της έμεινε νεκρό ανάμεσα στις άσχημες και ακάθαρτες επιθυμίες των ελευθεριών. Βλέποντας ότι ο άγιος ήταν νεκρός, ο δικαστής διέταξε το σώμα της να τεθεί στη γούνα και να χυθεί άμμος στη γούνα για να τον πετάξει με το σώμα του αγίου στη θάλασσα. Έτσι βυθίστηκε στη θάλασσα από τους νεκρούς που κατά τη διάρκεια της ζωής τους δεν είχαν υποστεί βλάβη στα νερά! Τρεις μέρες αργότερα, τα κύματα της θάλασσας πλένονται στην ξηρά του σώματος του αγίου, που δεν υπέστη καμία βλάβη στο νερό. Ο Κλαύδιος, που ανέστησε τον Άγιο Χάριτιν ως την κόρη του, πήρε το ειλικρινές και μακροχρόνιο σώμα του και, με το κλάμα και τη χαρά, το έδωσε σε σωστή ταφή, δοξάζοντας τον Σωτήρα, γεννημένο από την Παναγία, σε τιμήν και δόξα για πάντα και πάντα. Αμήν.

* * *
6341
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός βασίλεψε από 284 έως 305 σύμφωνα με τον R.H.

6342
Ο ιερός μαρτύριος Χαριτίνα υπέστη περίπου 304 σύμφωνα με τον R. X στην πόλη Αμισία, στον Πόντο, στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου