Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017



Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε




Ο Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Η Υπαπαντή του Κυρίου - α' μισό 18ου αι. μ.Χ. - 
Ιερά Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος





Eις τον Συμεών.
Ἤγγειλε νεκροῖς Πρέσβυς, ὡς Θεὸς Λόγος,
Ἄνθρωπος ὀφθείς, μέχρι καὶ τούτων φθάσει.

Eις την Άνναν.
Οὐ γὰρ ἀπῆρεν ἡ Φανουὴλ θυγάτηρ,
Ἕως ἐπ' αὐτῆς τὸν Θεὸν εἶδε βρέφος.

Τῇ τριτάτῃ δεσμοῖο βίαιο λύθη Συμεώνης.







Праведный Симеон Богоприимец Ватопед
Ο Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος
 στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Άγιον Όρος



Βιογραφία

Ο Συμεών κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος
από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό. Η χαρμόσυνη αυτή πληροφορία τον εμψύχωνε ως τα βαθειά γεράματα του. Τέλος, ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό. Ετοιμάστηκε, λοιπόν, με νεανική ζωηρότητα, πήγε εκεί και στάθηκε στην πόρτα, γεμάτος ευχαρίστηση και αγαλλίαση. Μέσα στην προσδοκία αυτή, φάνηκαν να έρχονται ο Ιωσήφ με την Παρθένο, που κρατούσε τον Ιησού. 










Св. Симеон. 
Икона. Греция. XVI в.
Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος. 
Εικόνα τού 16ου αιώνα μ.Χ.
στον Ιερό Ναού Αγίου Ματθαίου Σιναιτών. Κρήτη
έργο τού ζωγράφου Μιχαήλ  Δαμασκηνού




Св. Симеон. Икона. Русь. XVI в.
Άγιος Συμεών. Εικόνα τού 16ου αιώνα μ.Χ. στην Ρωσία. 




Праведный Симеон Богоприимец
Ватопед, первая половины XVIII века
Ο Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος. 
Εικόνα τού πρώτου μισού τού 18ου αιώνα 
στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Άγιον Όρος






Ο Συμεών, πληροφορημένος από το Πνεύμα ότι το βρέφος αυτό είναι ο Χριστός, τρέχει και παίρνει τον Ιησού στην αγκαλιά του. Τον κρατάει ευλαβικά και, αφού καλά - καλά παρατήρησε το νήπιο και δέχθηκε όλη την ιλαρότητα της θείας μορφής του, ύψωσε το βλέμμα του επάνω και είπε ευχαριστώντας το Θεό: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη· ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις άποκάλυψιν εθνών και δόξαν λάου σου Ισραήλ». Τώρα, δηλαδή, πάρε την ψυχή μου Δέσποτα, σύμφωνα με το λόγο σου, ειρηνικά, διότι τα μάτια μου είδαν αυτόν που θα φέρει τη σωτηρία που ετοίμασες για όλους τους λαούς και θα είναι γι' αυτούς φως, που θα αποκαλύψει τον αληθινό Θεό και θα δοξάσει το λαό σου Ισραήλ.





Праведный Симеон Богоприимец. Миниатюра Минология Василия II. Константинополь. 985 г. Ватиканская библиотека. Рим.
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και η Προφητιδα Άννα .  Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. 985 μ.Χ. Κωνσταντινούπολη. Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη


Η Προφήτιδα Άννα ήταν θυγατέρα του Φανουήλ και καταγόταν από τη φυλή του Ασήρ, ογδόου γιου του Ιακώβ. Παντρεύτηκε πολύ νέα, και μετά επτά χρόνια έμεινε χήρα. Από κει και πέρα έζησε μόνη της, χωρίς να έλθει πλέον σε νέο γάμο. Παρηγοριά και ευχαρίστηση της ήταν η προσευχή, η νηστεία, η ανάγνωση των Γραφών, η φιλανθρωπία και η συχνή παρουσία της στο Ιερό σ' όλες τις πρωινές και εσπερινές δεήσεις. Για τον τρόπο αυτό της ζωής της, το Άγιο Πνεύμα μετέδωσε στην Άννα το προφητικό χάρισμα. Αξιώθηκε μάλιστα, αν και 84 ετών τότε να υποδεχθεί στο Ναό μαζί με τον δίκαιο Συμεών, το θείο Βρέφος. Κατά τη συνάντηση εκείνη, η καρδιά της Άννας υπερχάρηκε και σκίρτησε. Πλησίασε, προσκύνησε το παιδί και κατόπιν, αφού ευχαρίστησε και δοξολόγησε και αυτή το Θεό, διακήρυττε ότι ήλθε ο Μεσσίας προς όλους, οι όποιοι ζούσαν περιμένοντας με ειλικρινή ευσέβεια τη λύτρωση του Ισραήλ.

Η μνήμη της Προφήτιδας Άννας επαναλαμβάνεται στις 28 Αυγούστου.

Η Σύναξή τους ετελείτο στο Αποστολείο Ιακώβου του Αδελφοθέου, που ήταν παρεκκλήσιο του ναού της Θεοτόκου Ευουρανιωτίσσης.




Ιερά Λείψανα:


Τα Λείψανα του Αγίου Συμεών, άγνωστο πότε, μεταφέρθηκαν από την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκαν στο Ναό της Παναγίας των Χαλκοπρατείων, όπου φυλάσσονταν και τα Λείψανα του Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου και του Προφήτου Ζαχαρίου, πατρός του Προδρόμου. Από εκεί αφαιρέθηκαν το 1204 μ.Χ., πέντε ημέρες μετά την άλωση της Πόλεως από τους Φράγκους, από τους Βενετούς Πέτρο Steno, Άγγελο Drusiano και Ανδρέα Balduino και μεταφέρθηκαν στη Βενετία. Μετά την αναγνώριση του 1317 μ.Χ. τα Λείψανα τοποθετήθηκαν σε μαρμάρινη σαρκοφάγο, η οποία το 1733 μ.Χ. τοποθετήθηκε κάτω από την Αγία Τράπεζα του προς τιμήν του Ναού, όπου και σήμερα φυλάσσονται.


ДЕСНИЦА ПРАВЕДНОГО СИМЕОНА БОГОПРИИМЦА – СВЯТЫНЯ АХЕНА
Το δεξί χέρι του δίκαιου Συμεών  φυλάσσεται επίσης στο Ναό Aix La Chapelle, στο Άαχεν της Γερμανίας.

 В реликварии хранятся мощи (десница) святого Симеона, принявшего на свои руки принесенного Божией Матерью в иерусалимский храм Младенца Иисуса, – рассказывает сотрудник сокровищницы София Мокел. – Реликварий из серебра с позолотой, изготовлен ахенскими мастерами между 1330–1340 годами. Украшен камеями и драгоценными камнями. Как видите, этот реликварий необычен по своей форме. Перед нами своеобразная скульптурная композиция, представляющая трогательную встречу святым Симеоном Младенца Иисуса. Фигуры Богородицы с двумя голубями в руках и старца-священника Симеона, держащего Младенца Иисуса, являют иллюстрацию к известному евангельскому повествованию апостола Луки об этом знаменательном событии. Между фигурами Богоматери и праведника – столик для приношений, где и хранятся мощи святого Симеона. О размерах реликвария: высота – 37,9 см, длина – 59, 6 см, ширина – 14,6 см…
Мощи святого во второй половине VI века были перенесены в Константинополь, где хранились в Халкопратийском храме, то есть церкви у Медных врат византийской столицы. В XII веке мощам святого праведного Симеона Богоприимца в Константинополе поклонялся святитель Антоний, архиепископ Новгородский.

По некоторым данным, в 1243 году мощи святого Симеона появились на берегу Адриатического моря в городе Зара (итальянское название современного хорватского города Задар). В настоящее время часть мощей праведника хранится в особом реликварии-саркофаге церкви святого Симеона в Задаре (Хорватия), а другая часть – еще в одном хорватском городе – Загорье. В Ахене мощи святого Симеона известны еще с XII века, но служители сокровищницы кафедрального собора не могут объяснить, как они попали в Германию.

Предполагается, что первоначальный реликварий, в котором находились мощи святого Симеона в XII веке, был совсем другим и своей формой напоминал пенал или шкатулку. К сожалению, к мощам святого Симеона в сокровищнице нельзя приложиться. Только 8 сентября, когда в Ахене отмечают день памяти праведного Симеона Богоприимца, это дозволяется.



Οι λειψανοθήκες λείψανα (δεξιά) του Αγίου Συμεών, ο οποίος πήρε στα χέρια του έφερε την Μητέρα του Θεού στο Ναό της Ιερουσαλήμ στο παιδί του Ιησού, - λέει το ταμείο των εργαζομένων mokele Σόφια. - Λειψανοθήκη από ασήμι και χρυσό, από τους πλοιάρχους Άαχεν μεταξύ 1330-1340 χρόνια. Διακοσμημένο με στιγμιότυπα και πολύτιμους λίθους. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή η λάρνακα είναι ασυνήθιστο στη μορφή του. Μπροστά μας είναι ένα είδος γλυπτικής, που αντιπροσωπεύουν μια συγκινητική συνάντηση του Αγίου Συμεών του Θείου Βρέφους. Τα στοιχεία της Παναγίας με δύο περιστέρια στα χέρια του και το γέροντα ιερέα Συμεών, κρατώντας το βρέφος Ιησού, είναι μια απεικόνιση της γνωστής Ευαγγέλιο της αφήγησης του Αγίου Λουκά αυτής της σημαντικής εκδήλωσης. Μεταξύ των στοιχείων της Παναγίας και των δικαίων - ένα τραπέζι για τις προσφορές, όπου τα λείψανα του Αγίου Συμεών. Σχετικά με το μέγεθος του λειψανοθήκη: ύψος - 37,9 εκατοστά, μήκος - 59, 6 cm, πλάτος - 14,6 εκατοστά ...


Τα λείψανα του αγίου κατά το δεύτερο μισό του αιώνα VI μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου και φυλάσσονται σε Halkopratiyskom ναό, δηλαδή, την εκκλησία στη βυζαντινή πρωτεύουσα Πύλη του χαλκού. Στο XII αιώνα τα λείψανα του αγίου δίκαιος Συμεών λατρευόταν στην Κωνσταντινούπολη, Άγιος Αντώνιος, Αρχιεπίσκοπος του Νόβγκοροντ.

Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, το 1243 τα λείψανα του Αγίου Συμεών εμφανίστηκε στις ακτές της Αδριατικής Θάλασσας στην πόλη της Zara (το ιταλικό όνομα της σύγχρονης Κροατική πόλη Ζαντάρ). Επί του παρόντος, μέρος των λειψάνων των δικαίων φυλάσσεται σε ειδική λειψανοθήκη σαρκοφάγο, η εκκλησία του Αγίου Συμεών στο Ζαντάρ (Κροατία), και ένα άλλο μέρος - σε μια άλλη Κροατική πόλη - Zagorje. Στο Άαχεν, τα λείψανα του Αγίου Συμεών είναι γνωστή από το ΧΙΙ αιώνα, αλλά οι υπουργοί του θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού δεν μπορεί να εξηγήσει πώς ήρθαν στη Γερμανία.

Υποτίθεται ότι η αρχική λειψανοθήκη στην οποία τα λείψανα του Αγίου Συμεών του XII αιώνα, ήταν μια πολύ διαφορετική και το σχήμα του μοιάζει με μια μολυβοθήκη ή κουτί. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να επισυνάπτονται τα λείψανα του Αγίου Συμεών στο ταμείο. Μόνο το 8 Σεπτεμβρίου, οπότε στο Άαχεν γιορτάσουν την ημέρα της μνήμης των δικαίων Συμεών επιτρέπεται.





 мощи св. Симеона Богоприимца были переданы представителям Иерусалимского Патриархата.
Απότμημα λειψάνου τού Δικαίου Συμεών τού Θεοδόχου παραδόθηκε
στο Ὀρθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων


Частица мощей святого праведного Симеона Монастырь св. Симеона
в Иерусалиме
Τώρα τό απότμημα τού λειψάνου τού Δικαίου Συμεών τού Θεοδόχου ευρίσκεται  στην Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών
στα Ιεροσόλυμα








Икона праведного Симеона Богоприимца с частичкой мощей Храм Покрова Божьей Матери Русская Православная Церковь, Митрополичий округ в Республике Казахстан, Астанайская и Алма-Атинская епархия
Εικόνα τού Δικαίου Συμεών τού Θεοδόχου μέ απότμημα λειψάνου του στον Ναό της μεσιτείας της Μητέρας του Θεού στην  Αλμάτι περιοχή στην Περιφέρεια της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Αστάνα και Alma-Ata επισκοπή



Икона праведного Симеона Богоприимца с частичкой мощей
Εικόνα τού Δικαίου Συμεών τού Θεοδόχου μέ απότμημα λειψάνου του στην Ρωσία 















Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’.
Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἠμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἠμῶν, χαριζόμενον ἠμὶν καὶ τὴν Ἀνάστασιν.




Минея - Февраль (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναῖο - Φεβρουάριος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας .


Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τὸν Ὕπερθεον Λόγον σάρκα γενόμενον, ἐνηγκαλίσω ὡς βρέφος ἐν τῷ Ναῷ τοῦ Θεοῦ, Θεοδόχε Συμεὼν Πρεσβῦτα ἔνδοξε, ὅθεν καὶ Ἄννα ἡ σεπτή, ἀνθομολόγησιν αὐτῶ, προσήγαγεν ὠς Προφήτις, ὅθεν ὑμᾶς εὐφημοῦμεν, οἴα Χριστοῦ θείους θεράποντος.

Κοντάκιον
Ἦχος α’.
Ὁ μήτραν παρθενικὴν ἁγιάσας τῷ τόκῳ σου, καὶ χεῖρας τοῦ Συμεὼν εὐλογήσας ὡς ἔπρεπε, προφθάσας καὶ νῦν ἔσωσας ἠμᾶς Χριστὲ ὁ Θεός. Ἀλλ' εἰρήνευσον ἐν πολέμοις τὸ πολίτευμα, καὶ κραταίωσον Βασιλεῖς οὓς ἠγάπησας, ὁ μόνος φιλάνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου