Τρίτη 16 Απριλίου 2024

 

Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία








Eις την Aγάπην και Xιονίαν.
Χιὼν τὸ πῦρ ἦν τῇ Χιονίᾳ τάχα,
Οὗ συμμετασχεῖν ἠγάπησεν Ἀγάπη.

Eις την Eιρήνην.
Βέλος σε πέμπει πρὸς τὸν εἰρήνης τόπον,
Ἀφ' αἱμάτων σῶν ἐκμεθυσθὲν Εἰρήνη.

Χιονίην τ' Ἀγάπην ἐκκαιδεκάτῃ κατέκαυσαν.


Βιογραφία
Ήταν και οι τρεις αδελφές και πνευματικά βλαστάρια της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης. Οι ψυχές και των τριών παρθένων ήταν στολισμένες με πολλά χριστιανικά χαρίσματα. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών επί Μαξιμιανού, οι τρεις αδελφές κατέφυγαν σε κάποιο ψηλό βουνό. Η κρυψώνα τους, όμως, ανακαλύφθηκε. Το έτος 304 μ.Χ. συνελήφθήσαν και τις έφεραν μπροστά στον άρχοντα Δουλσήτιο. Αυτός με κάθε τρόπο προσπάθησε να τις κάνει να αρνηθούν το Χριστό. Αυτές, με όπλα τις αρετές που είχαν, ομολογούσαν Χριστόν Εσταυρωμένον. Τότε, η Αγάπη και η Χιονία πέθαναν, αφού τις έριξαν στη φωτιά. Η Αγία Ειρήνη αφού κλείσθηκε σε πορνείο (κανένας δεν τόλμησε όμως να την ενοχλήσει), βρήκε μαρτυρικό τέλος, από το βέλος που της έριξε ένας στρατιώτης.


Αποτέλεσμα εικόνας για Ага́пия, Ири́на и Хио́ния
Святые девы-мученицы Агапия, Ирина и Хиония
Константинополь. 985 г. Миниатюра Минология Василия II. Ватиканская библиотека. Рим.
Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία
 Μινιατούρα στό Μηνολόγιο τοῦ Βασιλείου τοῦ Β΄- Κωνσταντινούπολη τό ἔτος 985 μ.Χ.) Τώρα εὐρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ στήν Ρώμη



Τα ιερά λείψανα που απέμειναν από την πυρά συνελέγησαν από ευλαβείς Χριστιανούς και ενταφιάσθηκαν δυτικά της πόλεως, σε μικρή απόσταση από τα τείχη. Εκεί ανεγέρθηκε ένας ναΐσκος στην αρχή, που αργότερα έγινε μεγαλύτερος. 



Αποτέλεσμα εικόνας για Ага́пия, Ири́на и Хио́ния
Минея - Апрель (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии.
Μηναῖο -Απρίλιος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήν Ἐκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας 



Мученицы Агапия и Хиония. 
Миниатюра из греко-груз. рукописи. XV в. (РНБ)
Αγίες Αγάπη και Χιονία
Μικρογραφία (μινιατούρα) από ελληνικό χειρόγραφο τού 15ου αιώνα
Τώρα ευρίσκεται στήν Εθνική Βιβλιοθήκη τής Ρωσίας.Μόσχα




Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ὡς αὐτάδελφοι Κόραι καὶ οὐρανόφρονες, πρὸς εὐσέβειας ἀγῶνας ὁμονοούσαι καλῶς, τὸν ἀρχέκακον ἐχθρὸν κατεπαλαίσατε, Χιονὶα ἡ σεμνή, σὺν Ἀγάπη τὴ κλυτή, Εἰρήνη ἡ πανολβία. Καὶ νῦν Χριστὸν δυσωπεῖτε, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’.
Τά θαύματα τῶν ἁγίων σου Μαρτύρων, τεῖχος ἀκαταμάχητον ῆμῖν δωρησάμενος, Χριστέ ὁ Θεός, ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, βουλάς ἐθνῶν διασκέδασον, τῆς βασιλείας τά σκῆπτρα κραταίωσον, ὡς μόνος ἀγαθός καὶ φιλάνθρωπος.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.

Παρθενίας έσοπτρα, φωτοειδή πεφυκυίαι, νοερώς ηστράψατε, αθλητικάς λαμπηδόνας, πάσαν μέν, την Εκκλησίαν αγλαϊζούσας, νύκτα δέ, των νοσημάτων απελαυνούσας, Χιονία και Αγάπη, συν τη Ειρήνη, Χριστού κειμήλια.








ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ
(μετάφραση Google)



Βίοι των αγίων


Το Μαρτὐριο των αγίων μαρτύρων Αγάπης, Χιονίας και Ειρήνης

16 Απριλίου Μνήμη
Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός 2573 ήταν στην ιταλική πόλη Aquilea 2574 , ανακοινώθηκε από τη Ρώμη ότι όλα τα ρωμαϊκά μπουντρούμια ήταν γεμάτα με χριστιανούς, οι οποίοι, αν και επιδοθούν σε διάφορα βασανιστήρια, δεν αρνήθηκαν τον Χριστό τους. Όλοι έχουν έναν δάσκαλο του Χρυσόγκον και τον ακούν, κρατώντας σταθερά τις διδασκαλίες του. Απαντώντας σε αυτές τις ειδήσεις, ο Διοκλητιανός διέταξε το θάνατο όλων των χριστιανών, εκτός από έναν Χρυσογόνο, τον οποίο διέταξε να φέρει στο μαρτύριο του.
Όταν ο άγιος εξομοιωτής Χριστός Χρυσοχογόνος οδηγήθηκε από το δεσμό από τη Ρώμη στην Ακουιλέα στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο Άγιος Αναστασία ο συντονιστής τον ακολούθησε, όπως και ο δάσκαλος του, από μακριά.
Όταν έφτασε στον Διοκλητιανό, ο μάρτυρας του Χριστού βασανίστηκε σκληρά, σαν να μην υπακούει στην άγια βασιλική εντολή. τότε καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφάλισε 2575 έξω από την πόλη σε απομακρυσμένη έρημο. Το τίμιο σώμα του βρισκόταν στην παραλία, εγκαταλείφθηκε για να καταβροχθιστεί από θηρία και πουλιά.
Όχι πολύ μακριά από το μέρος υπήρχε μια παραμονή ενός ιερέα ονόματι Zoil, ένας ευσεβής γέρος. Τρεις παρθένες, αδελφές σώματος και ψυχής, η Αγαπία, η Χιονιά και η Ιρίνα, έζησαν κοντά του. Αυτός ο ιερέας, έχοντας μάθει, με την αποκάλυψη του Θεού, σχετικά με την τύχη του σώματος του ιερού μαρτύρου Χρυσογόνη, τον πήρε μαζί με το κεφάλι και, το βάζοντας σε ένα ξύλινο φέρετρο, το έκρυψε στο σπίτι του. Την τριακοστή μέρα μετά, ο ιερός Χριστός του εμφανίστηκε σε ένα όραμα και είπε: «Γνωρίστε ότι πριν από την εκπνοή των εννέα ημερών οι τρεις Παρθένες του Χριστού που μένουν κοντά σας θα μεταφερθούν στο μαρτύριο. Επομένως, πείτε στον υπηρέτη του Λόρδου Αναστασία να φροντίσει γι 'αυτούς, αναγκάζοντάς τους να υπομείνουν γενναιόδωρα το κατόρθωμα μέχρι να στεφανωθούν με ένα στενό κορώνα. Είστε με την καλή ελπίδα ότι θα λάβετε τα γλυκά φρούτα των εκμεταλλεύσεών σας, γιατί σύντομα θα είστε απαλλαγμένοι από τους γήινους δεσμούς, θα επιστρέψετε με χαρά στο Χριστό και θα αναπαυθείτε ειρηνικά με τους αγίους ".
Η ίδια αποκάλυψη ήταν η ιερή Αναστασία. Προκαλούμενο από το Θείο Πνεύμα, ήρθε στο σπίτι του Πρεσβυτέρου, τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ πριν, και τον ρώτησε:
- Πού είναι αυτές οι παρθένες για τους οποίους ο θάνατος του μαρτύρου σας αποκαλύφθηκε σε ένα όραμα;
Όταν βρήκε την κατοικία τους, ήρθε σε αυτούς, τους καλωσόρισε με αγάπη και έμεινε μαζί τους μία νύχτα, οδηγώντας μαζί τους μια κουβέντα ψυχή και θεία αγάπη γεμάτη αγάπη, που τους ώθησε θαρραλέα στο αίμα, για να αντέξουν το γαμπρό της - τον Χριστό. Αφού είδε τα λείψανα του ιερού μαρτύρου Χριστού Χρυσοχόν, τον αγαπημένο του δάσκαλο, στο σπίτι του ιερέα, η Αναστασία τους φώναζε για πολύ καιρό, ρίχνοντας τα δάκρυα πάνω τους και εμπιστευόμενος στις προσευχές αυτού του αγίου. Μετά από αυτό, επέστρεψε στην πόλη Aquilea και εκεί συνέχισε να εκτελεί τη συνήθη υπηρεσία της στους φυλακισμένους του Χριστού φυλακισμένους στα μπουντρούμια, βοηθώντας τους από τα υπάρχοντά τους.
Πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη, καθώς ο ιερός Χρυσογωνός είπε στον ιερέα Ζήνων σε ένα όραμα: δέκα μέρες αργότερα αυτός ο ιερός πρεσβυτέρας επανατοποθετήθηκε στον Κύριο και οι τρεις ιερές παρθένες Αγάπια, Χιονιά και Ιρινα κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό για να υποφέρουν.
Βλέποντάς τους, ο αυτοκράτορας ρώτησε:
- Τι παράνοια σου έχει διδάξει να ακολουθείς μια άθλια και άσχημη αυταπάτη, εξευτελίζεις τον δίκαιό μας νόμο και περιφρονώντας τους θεούς μας ως κάτι ακάθαρτο; Αλλά επειδή βλέπω ότι είστε μια ευγενής οικογένεια, νέος και όμορφος, τότε, με λύπη, σας συμβουλεύω να αποφύγετε τον εαυτό σας. Αποκλείστε τον Χριστό σας και προσφέρετε μια θυσία στους θεούς και θα σας δώσω, από το χέρι σας, τρεις νέους ανθρώπους μιας ευγενικής οικογένειας, πλήρως αντάξια της ομορφιάς σας, έτσι ώστε να έχετε λαμπρούς ανθρώπους, για χάρη της οποίας θα τιμηθείτε.
Η παλαιότερη αδελφή, η Αγία Αγάπη απάντησε σε αυτές τις βασιλικές παραπλανήσεις:
- Βασιλιάς, θα πρέπει να φροντίζεις τις υποθέσεις των ανθρώπων, τους αλλοδαπούς και τα στρατεύματα, και λέτε πολλά άδικο πράγματα, ταπεινώνοντας τον Ζωντανό Θεό, του οποίου τη βοήθεια χρειάζεστε και την καλοσύνη των μακροχρόνιων δεινών σας για σας. Τον βλάβατε.
Τότε ο Διοκλητιανός είπε:
- Αυτό το κορίτσι είναι τρελός. με φέρτε άλλο.
Ακολούθησε η αδελφή της, ο Άγιος Χιονιά, ο οποίος είπε στον βασιλιά τα εξής:
"Η αδερφή μου, ο βασιλιάς, δεν είναι τρελός." Αντίθετα, υποστηρίζοντας λογικά, έδειξε την αδικία της προτροπής σας - να λατρεύετε είδωλα.
Ο βασιλιάς, που δεν θέλησε να ακούσει περαιτέρω αυτή την αδελφή, διέταξε την τρίτη αδελφή, την Αγία Ειρήνη, να έρθει πιο κοντά σε αυτόν και της είπε:
«Επειδή οι αδελφές σου έχουν τρελαθεί, εσύ, ο μικρότερος από αυτούς, ρίχνεις το κεφάλι σου μπροστά στους θεούς, έτσι ώστε οι αδελφές σου, κοιτάζοντάς σου, να κάνουν το ίδιο».
Αλλά ο άγιος Ιρίνα απάντησε σταθερά:
"Αφήστε όλους τους αντιπάλους του αληθινού Θεού που είναι διαταραγμένοι στην κακία τους να πηδούν το κεφάλι τους πριν από τα είδωλα". Τι θα μπορούσε να είναι πιο θλιβερό και πιο τρελό από αυτό, πώς να λατρεύεις ένα έργο ενός καλλιτέχνη που έκανε από αυτόν για μια συγκεκριμένη αμοιβή; Για πρώτη φορά συμβουλευτείτε τον καλλιτέχνη, για ποια τιμή και τι είδωλο που πρέπει να κάνετε, είτε στέκεστε είτε κάθισε, ψέματα ή άλματα, γέλια ή κλάμα, ποιο υλικό πρέπει να δημιουργήσετε - από ξύλο ή πέτρα ή χαλκό ή από οποιοδήποτε άλλο υλικό . Και αν κάνει άσχημα, θα σπάσει την κατάσταση, και αν είναι καλό, τότε δίνετε την υποσχεθείσα πληρωμή. Και τότε λατρεύετε αυτό που αγοράσατε και φτιάξατε, καλώντας το είδωλό σας έναν θεό, ο οποίος είναι πιο πιθανό να ονομαστεί αγορασμένος σκλάβος από έναν θεό.
Απαντώντας σε αυτές τις ομιλίες των αγίων παρθένων, ο Διοκλητιανός είπε:
"Τέτοιες λέξεις πρέπει να απαντηθούν με τα μαρτύρια", και διέταξε τις ιερές παρθένες να ριχτούν στη φυλακή. Εν τω μεταξύ, η Αγία Αναστασία (που παρακάμπτει τους φυλακισμένους στα μπουντρούμια) ήρθε σε αυτές τις ιερές παρθένες και τους παρηγορούσε με την ελπίδα τους για τη βοήθεια του Θεού και την ελπίδα για μια ένδοξη νίκη και θρίαμβο πάνω στους εχθρούς τους.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο βασιλιάς έπρεπε να πάει στη Μακεδονία το 2576 για να οργανώσει κάποιες λαϊκές ανάγκες. Πίσω από αυτόν είχαν ληφθεί εκεί όλοι οι χριστιανοί που φυλακίστηκαν στην L'Aquila μαζί με τους τρεις αγίους Παρθένους, την Αγαπία, την Χιονιά και την Ιρίνα. Ακολούθησε και η Αγία Αναστασία. Όταν έφθασαν στην πΓΔΜ, ο βασιλιάς διέταξε τον hegemon 2577Dulkition να βασανίσει τους χριστιανούς για να τους αναγκάσει να κάνουν θυσίες ειδώλων. ο ανυπάκουος που διατάχθηκε να δολοφονήσει μετά από διάφορα βάσανα. Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να περιγραφούν τα βάσανα του πλήθους των ιερών μαρτύρων, εκείνη την εποχή αφιερωμένη σε διάφορα βάσανα, θα μιλάμε μόνο για τα πονηρά εκμεταλλεύματα των τριών αγίων παρθένων που αναφέρονται παραπάνω.
Όταν αυτές οι νύφες του Χριστού έφεραν στο μαρτύριο ενώπιον του ηγεμονικού θανάτου, αμέσως, βλέποντας την εκπληκτική ομορφιά τους, πυροδότησαν με ασάφεια επιθυμία γι 'αυτούς. Τους διέταξε να κρατηθούν και διέταξε να τους μεταβιβάσει μέσω του φύλακα ότι θα λάβουν ελευθερία και πολλά δώρα αν συμφωνήσουν να εκπληρώσουν την άγια επιθυμία του πρίγκιπα. Αλλά οι ιερές παρθένες θα προτιμούσαν να πεθάνουν χίλιες φορές από το να τους μολύνουν μια φορά, έτσι ώστε ο ηγεμόνας να μην τους πείσει να χαϊδεύουν, να απειλούν, να παρευρίσκονται ή να βασανίζουν για να δεχτούν την άγια επιθυμία τους. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις φλόγες της σφοδρής επιθυμίας που τον έκαψε, ο ηγεμόνας αποφάσισε να έρθει σε τους νύχτα στο δωμάτιο στο οποίο τους κρατούσαν για να τους κακοποιήσουν.
Τη νύχτα, οι αγίοι παρθένες άρχισαν να προσεύχονται, τραγουδώντας στον Θεό όλη τη νύχτα λατρεία και ψαλμούς. Ο Hegemon, θέλοντας να τους εισέλθει, μόλις άγγιξε το κατώφλι του δωματίου τους, αμέσως έγινε απογοητευμένος και δεν μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο. Κοντά στο δωμάτιο, όπου υπήρχαν τρεις αδελφές, υπήρχε μια κουζίνα όπου υπήρχαν πολλά σκάφη - γλάστρες, κατσαρόλες και μαύρες με αιθάλη. Δεν μπόρεσε να εισέλθει στην αίθουσα όπου βρισκόταν η αγία παρθένος, ο ηγεμόνας, παρασυρμένος από τους δαίμονες, εισήλθε στην κουζίνα και λερωμένος εδώ σε αιθάλη, μολύνθηκε το πρόσωπό του, τα χέρια και όλα τα ρούχα του, και έτσι πήγε στους υπηρέτες που τον περίμεναν το δωμάτιο με αναμμένα φώτα στα χέρια τους. Οι υπηρέτες, βλέποντας τον ηγεμόνα όλου του μαύρου, φοβερό ως Αιθίοπιο, φοβήθηκαν πολύ και, ρίχνοντας τους λαμπτήρες, έφυγαν από εκεί. Ο Ηγεμόν, αναρωτιέται γιατί οι υπηρέτες έτρεχαν στο βλέμμα του, νόμιζαν ότι γελούσαν και χλευάζονταν και έρχονταν σε μεγάλη οργή. Εκείνη την εποχή, ήταν ήδη ξημερώματα και οπουδήποτε πέρασε ο πρίγκιπας, όλοι παντού έτρεχαν στο βλέμμα του - και οι υπηρέτες, οι φρουροί και οι στρατιώτες, φεύγοντας από αυτόν σαν από τι τέρατα. Τότε ο ηγεμόνας πήγε στο βασιλικό παλάτι, σκοπεύοντας να παραπονεθεί στον βασιλιά για τους στρατιώτες που ήταν υπό την εντολή του, επειδή δεν τον υπακούσαν και ακόμη και τον χλευάζονταν. Όμως, μόλις πλησίασε τη βασιλική κατοικία, άκουσε ένα δυνατό και παρατεταμένο γέλιο που τον έφτασε από εκεί και μερικοί από εκείνους που είχαν πάει εκεί έφυγαν μετά από αυτόν, άλλοι άρχισαν να τον χτυπούν, τον απομακρύνουν από την πόρτα της βασιλικής κατοικίας, επειδή κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτό είναι ηγεμονία Dulkition, αλλά ο καθένας σκέφτηκε ότι ήταν κάποιο είδος ιερού ανόητος. Ωστόσο, ο ηγεμόνας δεν κατάλαβε ότι ήταν καλυμμένο με αιθάλη επειδή τα μάτια του, με τη δράση του διαβόλου, σκοτεινιάστηκαν. Φάνηκε σε τον ότι ήταν λευκό με το πρόσωπό του και τα ρούχα του και τα χέρια του ήταν καθαρά. Αλλά όταν, τελικά, οι υπηρέτες του μαντέψαν ότι ο πλοίαρχος τους ήταν τρελός, έτρεξε αμέσως μετά από αυτόν και τον έβγαλε σπίτι, λέγοντας: "Κοιτάξτε τον εαυτό σας, τι σας αρέσει!"
Όταν εισήλθε στο σπίτι, η σύζυγός του και όλοι οι εγχώριοι σκλάβοι και δούλοι άρχισαν να κλαίνε πολύ, σκέπτοντας ότι ήταν τρελός, και οι άλλοι τον αποφεύγονταν και δεν μπήκαν σε επικοινωνία μαζί του. Ο ίδιος ήταν ακόμη αμηχανία και αναρωτήθηκε γιατί κάποια κραυγή γι 'αυτόν, ενώ άλλοι ακόμη και περιφρονούσαν τον. Τότε ανοίχτηκαν τα άγια μάτια του και είδε τον εαυτό του μολυσμένο, παρατηρώντας στον καθρέφτη ότι το πρόσωπό του ήταν μαύρο, όπως ένας Αιθίοπας, και συνειδητοποιώντας ότι συγχύστηκε από έναν δαίμονα. Τότε ήταν πολύ θυμωμένος με τις ιερές παρθένες, σκέπτοντας ότι είχαν κάνει όλα αυτά μαζί του μέσα από τη μαγεία τους και σκέφτηκαν πώς να τους πάρουν εκδίκηση.Μετά από να πλύνει το σώμα του και να αλλάξει τα ρούχα του, καθόταν στο δικαστήριο ενόψει ολόκληρου του έθνους. Τότε ο ηγεμόνας διέταξε, έχοντας ετοιμάσει ένα όπλο για βασανισμό, να φέρει και πάλι τις παρθένες παρθένες. Όταν οι αγιοί παρθένοι έφεραν, ο ηγεμόνας διέταξε να τους γυρίσει για να δει το σώμα τους. Αλλά μόλις άρχισαν να εμπλέκουν τη στολή τους μαζί τους, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, διότι από το θέλημα του Θεού, τα ρούχα των αγίων δεσμεύονταν τόσο σταθερά στο σώμα τους, όπως το δέρμα στο σώμα, και όλοι θαυμάστηκαν σε ένα τέτοιο θαύμα. Οι υπηρέτες, αν και είχαν προσπαθήσει από καιρό να αφαιρέσουν τα ρούχα από τους αγίους, δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό.
Ο Ηγεμόν, καθισμένος στο κάθισμα κρίσης, ξαφνικά κοιμήθηκε και ξαφνικά κοιμήθηκε με έναν τόσο ήρεμο ύπνο που δεν μπορούσε να ξυπνήσει: έσπρωξε και φώναξε δυνατά δίπλα του, αλλά κοιμόταν σαν νεκρός. Τότε τον άφησε να κοιμάται, τον έφεραν στο σπίτι του. Αλλά μόλις τον έφεραν στο σπίτι, ξυπνούσε αμέσως.
Έχοντας μάθει για όλα όσα συνέβησαν με τον ηγεμόνα Ντουλκίτσε, ο βασιλιάς ήταν πολύ θυμωμένος μαζί του και διέταξε τις ιερές παρθένες να βασανιστούν για να κρίνουν τη Σισίνια. Αυτός ο δικαστής άρχισε την ανάκριση του με την μικρότερη αδελφή του, την Ιρίνα. Ρώτησε:
- Μήπως υπακούτε την εντολή του βασιλιά;
Ο άγιος απάντησε:
- Όχι, δεν υπακούω, επειδή είμαι Χριστιανός, σκλάβος του Παντοδύναμου Θεού.
Τότε ο δικαστής της διέταξε να μεταφερθεί στο μπουντρούμι. Τότε, που διέταξε να φέρει την Αγπαπή και την Χιονιά πριν από την κρίση, τους είπε:
- Η μικρότερη αδελφή σου ξεγελάστηκε και σπούδασε να περιφρονήσεις τους θεϊκούς νόμους. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να αναβάλω το μαρτύριο για τώρα, έτσι ώστε, βλέποντας το μαρτύριο σας, να φοβηθεί και να μας υπακούσει. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από το μαρτύριο, κάντε μια θυσία στους θεούς, όπως προσφέρουμε, υπακούοντας στην βασιλική εντολή.
Η Αγία Αγάπη απάντησε στον δικαστή:
- Η πίστη μας είναι ασταθής.
Τότε ο δικαστής είπε στον Χιονιά:
- Τι λέτε;
Η Χιονιά απάντησε:
- Η πίστη μας θα παραμείνει αμετάβλητη.
Τότε ο δικαστής ρώτησε:
- Έχετε χριστιανικά βιβλία;
Οι ιερές κοπέλες απάντησαν:
"Υπάρχουν βιβλία, αλλά είναι κρυμμένα στο μυαλό μας, από το οποίο δεν μπορούν να ληφθούν από τους εχθρούς του Χριστού".
Ο δικαστής ρώτησε:
- Ποιος σας διδάσκει να προχωρήσετε εθελοντικά σε ένα τέτοιο μαρτύριο;
Οι ιερές κοπέλες απάντησαν:
- Αυτά τα βασανιστήρια είναι προσωρινά και φέρνουν μεγάλα οφέλη, διότι μέσω αυτών μπορεί κανείς να επιτύχει αιώνια δόξα.
Ο δικαστής έλεγε αυστηρά:
- Εκπληρώστε τη βασιλική εντολή και προσφέρετε θυσίες στους θεούς.
Αλλά οι αγίοι Παρθένες είπαν:
«Προσφέρουμε την θυσία του δόξα στον Θεό, αλλά ποτέ δεν θα προσφέρουμε θυσίες στον διάβολο». Μην σκεφτείτε να μας απομακρύνετε από τον Κύριο Θεό μας, τον Ιησού Χριστό, αλλά να κάνετε ό, τι σας διέταξε ο βασιλιάς σας της γης, ακριβώς όπως κάνουμε τις εντολές του Βασιλιά ουρανού μας.
Τότε, θυμωμένος, ο δικαστής Σισσινί έδωσε μια τέτοια διαταγή σχετικά με τους αγίους:
"Διοικούν τον Αγάπη και την Χιονία, οι οποίοι, μετά από δικαστική επιβολή, δεν συμφώνησαν να εκπληρώσουν την βασιλική εντολή, να την κάψουν ζωντανή.
Ακούγοντας μια τέτοια πρόταση, οι αγίοι παρθένες γέμισαν με χαρά και αναφώνησαν δυνατά:
«Σας ευχαριστούμε, Κύριε Ιησού Χριστό, γιατί μας επιτρέπετε να γίνουμε πιστοί του Άγιου ονόματός σας». Στα χέρια Σου, Κύριε, πάρε τις ψυχές μας!
Ρίχνονται στη φωτιά, οι αγίοι παρθένες προσεύχονταν εκεί και με προσευχή έβαλαν τις ψυχές τους στα χέρια του Κυρίου τους 2578 . Εν τω μεταξύ, η ισχυρή φλόγα με κανένα τρόπο δεν έβλαψε όχι μόνο τα σώματα των ιερών παρθένων, αλλά ούτε καν έτρωγε τα ρούχα τους, επομένως δεν έμεινε πάνω τους κανένα ίχνος φωτιάς. Αυτό συνέβη ως ένδειξη στους Εθνικούς ότι οι άγιοι Παρθένοι δεν πέθαιναν από τη φωτιά, αλλά με τις προσευχές τους ζήτησαν την ευλογημένη κατάστασή τους από τον Θεό. Τα ειλικρινή τους σώματα, που δεν υπέστησαν ζημιά από τη φωτιά, τους υπηρέτες της Αγίας Αναστασίας, οι Nightmakers, τα πήραν τη νύχτα και τα έφεραν στην ερωμένη τους. Η Αγία Αναστασία, αφού χριστούσε τα άγια σώματα με τα αρώματα τους, με τιμή σε ένα νέο φέρετρο, χαίρεται στο πνεύμα της και προσευχόταν στον Κύριο, μπορεί επίσης να δεχθεί τη συμμετοχή της στην ευδαιμονία αυτών των αγίων παρθένων.
Την επόμενη μέρα, ο δικαστής Sisiniy κάθισε ξανά στο γήπεδο και διέταξε να φέρει την Αγία Ειρήνη. Όταν της έφεραν, της είπε:
"Φέρτε θυσίες στους θεούς, έτσι ώστε να μην χάσετε στη φωτιά ακριβώς όπως οι αδελφές σου έχασαν".
Αλλά ο άγιος απάντησε θαρραλέα:
«Δεν θέλω να θυσιάσω, γιατί θέλω πολύ να συμμετέχω στην ευδαιμονία των αδελφών μου, αλλά δεν θα απέχω πολύ από αυτά όταν στέκονται ενώπιον του Θεού».
«Ακούστε την επίθεσή μας», είπε ο δικαστής, «αλλιώς θα υποβληθείτε σε ακόμη πιο σκληρά βασανιστήρια από ό, τι οι αδελφές σας».
"Είμαι έτοιμος για κάθε είδους ταλαιπωρία", απάντησε ο άγιος, "γιατί θέλω να πεθάνω για την αλήθεια και μέσω του θανάτου να λάβω αιώνια ζωή. Εύχομαι, μέσα από τη φωτιά, να επιτύχουμε χαρά.
Τότε ο δικαστής της είπε:
"Θα σας διατάξω να γίνεστε γυμνοί σε μια πορνεία, έτσι ώστε να σας βάλουν να επικρίνετε εκεί μέχρι να πεθάνετε".
Ο άγιος απάντησε:
"Το σώμα μου θα υποφέρει επίσης από έναν πορνοβόλο, όπως ένα δάγκωμα σκύλου ή από έναν λύκο ή από μια αρκούδα ή από το τσίμπημα ενός φιδιού". Και είναι πολύ καλύτερο για μένα, αν υποφέρει το σώμα μου που έχει υποστεί βλάβη, από το να καταστρέφω την ψυχή μου με ειδωλολατρία, διότι μια αμαρτία που γίνεται με δισταγμό, όταν η ψυχή δεν το προσδίδει, δεν παραδίδεται στην ενοχή ενώπιον του Θεού. Έχουν μολύνει οι ίδιοι οι άγιοι, οι οποίοι νωρίτερα υπέφεραν για να ομολογήσουν το όνομα του Ιησού Χριστού, τον οποίο οι βασανιστές χύνουν βίαια το στόμα του ιερού ειδώλου;
«Δεν έχουν μολυνθεί τα γούστα των θυμάτων μας», ρώτησε ο δικαστής.
«Όχι μόνο δεν τους λεηλατούσαν», απάντησαν ο άγιος », αλλά στέφθηκαν με το Θεό γι 'αυτό, αφού αυτοί, έχοντας δεσμευμένα χέρια, αναγκάστηκαν να ανοίξουν το στόμα τους και να τους χύσουν με δύναμη να δώσουν αίμα. Η αμαρτία που δεσμεύεται οικειοθελώς αξίζει την τιμωρία, και δε δεσμεύεται από τη βούληση. Επίσης, σε μένα, που έδωσα το σώμα μου στον Χριστό, αν κάνεις κάτι με βία - ελπίζω ότι δεν θα με συγχωρήσω μπροστά στον αθάνατο Νυμφίο μου, αλλά θα λάβει την ανταμοιβή Του, γιατί για χάρη του υποφέρω βία από εσένα. Δεν θα δώσω προσοχή σε αυτό που θέλεις να κάνεις με το σώμα μου: εάν προδίδεις την καταπάγησή του ή τις πληγές ή τη φωτιά, είμαι έτοιμος να αντέξω τα πάντα για χάρη του ονόματος του Κυρίου, του Θεού μου. Αλλά ο Θεός μου έχει τη δύναμη και τη δύναμη και δεν θα σας επιτρέψει να κάνετε αυτό που έχετε προγραμματίσει να κάνετε μαζί μου.
Τότε ο δικαστής διέταξε τους στρατιώτες να μεταφέρουν τη νεαρή κοπέλα σε πορνεία και διέταξε να της δοθεί η δυνατότητα να κατηγορήσει μέχρι να πεθάνει.Στο δρόμο, όταν οι άγιοι οδηγήθηκαν από τους πολεμιστές, ξεπεράστηκαν από τους άλλους δύο πολεμιστές, πολύ μεγαλοπρεπείς στην εμφάνιση και φωτεινό πρόσωπο, και είπαν στους πολεμιστές που οδηγούσαν τον άγιο:
"Ο δικαστής μας έστειλε να σας πω να πάρετε αυτό το κορίτσι όπου θα σας δείξουμε".
Και τα έβγαλαν έξω από την πόλη και κάνοντας ένα, έναν πολύ ψηλό λόφο, είπαν στους στρατιώτες:
"Πήγαινε στον δικαστή Σικίνιους να βάζεις τη κόρη στο λόφο, όπως σου είπαν."
Οι πολεμιστές πήγαν στον δικαστή και οι δύο λαμπροί άνδρες έγιναν αόρατοι, γιατί αυτοί ήταν οι άγγελοι του Θεού.
Η ιερή παρθένο Ιρίνα βρισκόταν σε ένα λόφο, επαινώντας και χάρη στον Χριστό Θεό, ο οποίος την παρέδωσε από τα χέρια των αμαρτιών.
Όταν ο δικαστής ενημερώθηκε για το τι είχε συμβεί, ήταν πολύ θυμωμένος που η εντολή του δεν εκπληρώθηκε και, έχοντας τοποθετήσει το άλογό του, οδήγησε στο λόφο.
Κατά την άφιξη στο δικαστήριο, ο δικαστής είδε το ιερό κορίτσι να στέκεται σε ένα λόφο, αλλά δεν μπορούσε να ανέβει σε ένα λόφο, επειδή του φαινόταν ότι ο λόφος ήταν σαν να ήταν περιφραγμένος από ένα ψηλό τοίχο, το οποίο ήταν αδύνατο να διασχίσει. Περνώντας γύρω από το λόφο, έκαψε με έντονο θυμό το γεγονός ότι δεν μπορούσε να πλησιάσει την αγία παρθένο και γι 'αυτό ταξίδεψε από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να καταφέρει τίποτα. Μερικοί από τους στρατιώτες που ήταν μαζί του, τραβώντας τα τόξα τους, πυροβόλησαν βέλη στο ιερό και τραυμάτισαν την. Αναφώνησε, απευθυνόμενος στον δικαστή:
- Σας γελώ, καταραμένος ότι είσαι σαν κάποιος ισχυρός σύζυγος, ήρθε σε με, μια αδύναμη γυναίκα, με ένα όπλο. Αλλά εδώ είμαι, καθαρός και αδιάφορος από εσάς, πηγαίνω στον Κύριό μου Ιησού Χριστό, ο οποίος σήμερα θα με υπολογίζει στις αδελφές μου.
Τούτου λεχθέντος και ευχαριστώντας τον Θεό, ο άγιος καθόταν στο έδαφος και έδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Και αυτό συνέβη την ημέρα πριν την εορτή των αγίων του Πάσχα 2579 .
Όταν έπεσε η νύχτα, η Άγιος Αναστασία έστειλε τους υπηρέτες της για να πάρει το ιερό σώμα των ιερών μαρτύρων Ιρίνα από το λόφο και, αφού την χρίστηκε με αρώματα, το έβαλε μαζί με τα σώματα των αδελφών της.
Έτσι, οι άγιοι μάρτυρες, οι τρεις αδελφές της Παναγίας, η Αγπαπία, η Χιονιά και η Ιρίνα, ολοκλήρωσαν τα βάσανα τους και έδωσαν δόξα στο θρόνο της Αγίας Τριάδας, του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, του Ενός Θεού, σε αυτόν τη δόξα για πάντα. Αμήν.
* * *
2573
Ο Διοκλητιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας, βασιλεύει από 284 έως 305 γρ.
2574
Το Aquileia είναι στην αρχαιότητα μια μεγάλη και διάσημη πόλη στη βόρεια Ιταλία, που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους δύο αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού. Στην ιστορία της χριστιανικής εκκλησίας, η πόλη Aquileia είναι αξιοσημείωτη ως έδρα πολλών τοπικών καθεδρικών ναών και ως λίκνο του ειδικού συμβόλου της πίστης (το αποκαλούμενο "Aquilean").
2575
Θάνατος του Αγίου Μάρτυρος Χρυσογώνα από την Εκκλησία στις 22 Δεκεμβρίου
2576
Η Μακεδονία είναι μια χώρα στη Βαλκανική Χερσόνησο, δίπλα στη βορειοδυτική γωνία του Αιγαίου (κόλπος της Θεσσαλονίκης).
2577
Hegemon - ο περιφερειακός κυβερνήτης.
2578
Ο θάνατος των αγίων μαρτύρων Αγάπια και Υώνι ακολούθησε το 304.
2579
Ο θάνατος του ιερού μαρτύρου Ιρίνα ακολούθησε το 304.



ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΙΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΙΟΝΙΑΣ

Οι ιερείς μάρτυρες Αγαπία, Ιρίνα και Χιονιά ήταν αδελφές και έζησαν στα τέλη του 3ου - αρχές 4ου αιώνα κοντά στην ιταλική πόλη Ακουιλέια. Έγιναν ορφανά σε νεαρή ηλικία. Τα κορίτσια οδήγησαν σε μια ευσεβή χριστιανική ζωή και απέρριψαν την παρενόχληση πολλών κακοποιών. Ο πνευματικός ηγέτης τους ήταν ο ιερέας Zeno. Αυτός αποκαλύφθηκε σε όνειρο όνειρο ότι σύντομα θα πεθάνει και να πάρει τα ιερά παρθένες στο μαρτύριο. Η ίδια αποκάλυψη ήταν και στον Μεγάλο μάρτυρα Αναστασία που ήταν στην Ακουιλαία (+ 304, που τιμάται στις 22 Δεκεμβρίου / 4 Ιανουαρίου), που ονομάστηκε "Sainter" για την ατρόμητη επίσκεψη χριστιανών αιχμαλώτων, την ενθάρρυνση και τη βοήθεια τους. Ο Μεγάλος Μάρτυρας Αναστασία έσπευσε στις αδελφές και τους ώθησε να σταθούν γενναία για τον Χριστό. Σύντομα το προβλεπόμενο όραμα εκπληρώθηκε. Ο ιερέας Zenon πέθανε και οι τρεις παρθένες συνελήφθησαν και απεστάλησαν για δίκη στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό (284-305).
Βλέποντας τις νεαρές όμορφες αδελφές, ο αυτοκράτορας τους κάλεσε να παραιτηθούν από τον Χριστό και υποσχέθηκαν να βρουν ευγενείς οπαδούς από τη σουίτα του. Αλλά οι άγιοι αδελφές απάντησαν ότι έχουν έναν Ουράνιο γαμπρό - τον Χριστό, για την πίστη του οποίου είναι πρόθυμοι να υποφέρουν. Ο αυτοκράτορας τους προέτρεψε να παραιτηθούν από τον Χριστό, αλλά ούτε οι πρεσβύτερες αδελφές ούτε οι νεότεροι συμφωνούσαν. Κάλεσαν τους ειδωλολάτρες των ειδωλολάτρων από τα ανθρώπινα χέρια και κήρυξαν πίστη στον Αληθινό Θεό.
Με εντολή του Διοκλητιανού, ο οποίος πήγε στην Μακεδονία, οι ιερές αδελφές παραλήφθηκαν εκεί.Δόθηκαν στον δικαστή του Δούλκιτσιου.
Όταν είδε την ομορφιά των ιερών μαρτύρων, ανάβυσαν με ακάθαρτο πάθος. Πήρε τις αδελφές και τους είπε ότι θα είναι ελεύθεροι αν συμφωνήσουν να εκπληρώσουν την επιθυμία του. Αλλά οι άγιοι μάρτυρες απάντησαν ότι ήταν έτοιμοι να πεθάνουν για τον Ουράνιο γαμπρό τους - τον Χριστό. Στη συνέχεια, ο Dulkitsy αποφάσισε να τα κατάσχει κρυφά με βία τη νύχτα. Όταν οι ιερές αδελφές σηκώθηκαν για προσευχή τη νύχτα και επαίνεσαν τον Κύριο, ο Dulkiosy έπεσε στην πόρτα και ήθελε να εισέλθει. Αόρατη δύναμη τον χτύπησε, έχασε το μυαλό του και έσπευσε μακριά. Δεν βρήκε καμία διέξοδο, ο βασανιστής στο δρόμο έπεσε στην κουζίνα όπου υπήρχαν χυτοσίδηρο, ταψιά και γλάστρες, και το όλο θέμα ήταν λερωμένο με αιθάλη. Οι υπάλληλοι και οι πολεμιστές τον αναγνώρισαν σχεδόν αδύναμα. Όταν είδε τον εαυτό του. στον καθρέφτη, σκέφτηκα ότι οι άγιοι μάρτυρες τον είχαν μαγέψει και αποφάσισαν να τους εκδικηθούν.
Κατά τη δίκη, ο Δούλκιος διέταξε να βρεθούν μπροστά του οι άγιοι μάρτυρες. Αλλά οι πολεμιστές, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπάθησαν, δεν μπορούσαν να το κάνουν: τα ρούχα, ως έχουν, προσαρτημένα στα σώματα των αγίων παρθένων. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Dulkitsy αποκοιμήθηκε ξαφνικά και κανείς δεν τον ξυπνούσε. Αλλά μόνο που εισήλθε στο σπίτι, ξύπνησε αμέσως.
Όταν τα γεγονότα αναφέρθηκαν στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, θυμωμένος στο Δούλκιθο και παρέδωσε τις ιερές παρθένας στον δικαστή Σικελία. Ξεκίνησε την ανάκριση του με μια νεότερη αδελφή, την Ιρίνα. Πεισμένος από την αδιαλλαξία της, την έστειλε σε ένα μπουντρούμι και προσπάθησε να εξαναγκάσει τον Χιονίου και την Αγάπια να παραιτηθούν από τους αγίους. Αλλά δεν μπορούσαν να πείσουν να παραιτηθούν από τον Χριστό, και η Σισσινιά διέταξε την καύση των αγίων στον Αγάπιο και τον Χιονιά. Έχοντας ακούσει την ετυμηγορία, οι αδελφές ευχαρίστησαν τον Κύριο για τις κορώνες του μαρτυρίου. Στη φωτιά, η Αγάπια και η Χιονιά πήγαν στον Κύριο με προσευχή.
Όταν έπεφτε η φωτιά, ο καθένας είδε ότι τα σώματα των μαρτύρων και τα ρούχα τους δεν καίγονται από τη φωτιά και τα πρόσωπά τους ήταν όμορφα και ήρεμα, όπως οι άνθρωποι που είχαν κοιμηθεί σε έναν ήσυχο ύπνο. Την επόμενη μέρα, η Σισινιά διέταξε την ακρόαση της Αγίας Ειρήνης στο δικαστήριο. Τη φοβόταν με την τύχη των παλαιότερων αδελφών και τον έπεισε να παραιτηθεί από τον Χριστό και στη συνέχεια άρχισε να απειλεί να της δώσει τη βιασύνη σε μια πορνεία. Αλλά ο άγιος μάρτυρας απάντησε: "Αφήστε το σώμα μου να δοθεί σε βίαιη καταφρόνηση, αλλά η ψυχή μου δεν θα μολυνθεί από την άρνηση του Χριστού".
Όταν οι στρατιώτες Sisinios οδήγησε Αγίας Ειρήνης σε έναν οίκο ανοχής, θα καταφέρει να συμβαδίσει με δύο του πολεμιστή του φωτός και είπε, «Κύριε Sisinios σας θα εντολές για να φέρει το κορίτσι σε ένα ψηλό βουνό και την αφήσουμε εκεί, και στη συνέχεια να έρθει σ 'αυτόν, και να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της εντολής.» Οι πολεμιστές το έκαναν. Όταν το ανέφεραν αυτό στον Σισινίους, έγινε εξοργισμένος επειδή δεν έδωσε τέτοια εντολή. Οι λαμπροί πολεμιστές ήταν οι άγγελοι του Θεού που έσωσαν τον ιερό μάρτυρα από τον καθαρισμό. Η Σισινιή με μια ομάδα στρατιωτών πήγε στο βουνό και είδε την Αγία Ιρίνα στην κορυφή της. Έψαξε το δρόμο στην κορυφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν κατάφερε να το βρει. Έπειτα ένας από τους στρατιώτες τραυμάτισε την Αγία Ιρίνα με βέλος από τόξο. Ο μάρτυρας φώναξε στον Σισινίους: "Γελώ με την ανυπόφορη οργή σου και καθαρή, αμόλυντη, αναχωρώ από τον Κύριο, τον Ιησού Χριστό μου". Αφού ευχαρίστησε τον Κύριο, κατέβηκε στο έδαφος και εγκατέλειψε το πνεύμα της στο Θεό την ημέρα πριν από το Άγιο Πάσχα (+304).
Ο μεγάλος μάρτυρας Αναστασία γνώρισε το θάνατο των ιερών αδελφών και έθαψε τα σώματα τους με τιμή.

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΗΣ ΧΙΟΝΙΑΣ 

Με τον ερχομό και την εμφάνιση του Κυρίου και του Σωτήρος Ιησού Χριστού, όπως και πριν, η χάρη έγινε, και πολύ περισσότερο, και η νίκη των αγίων. Πράγματι, αντί των εχθρών του ορατού, κατακτώνται οι αόρατοι εχθροί: η αόρατη φύση των δαίμων φέρεται στη φωτιά από αγνές και τίμιες γυναίκες γεμάτες με το Άγιο Πνεύμα. Τρεις τέτοιες συζύγους, διακοσμημένες με αρετές, προέρχονταν από την πόλη της Θεσσαλονίκης, την οποία ο παλαίμαχος Παύλος δοξάζει για πίστη και αγάπη: «Η δόξα της πίστης σου στον Θεό πέθανε» [2] και σε άλλο μέρος για αδελφική αγάπη: «Δεν χρειάζεται να γράψεις σας, για σας τους εαυτούς σας διδάσκονται από τον Θεό να αγαπούν ο ένας τον άλλο » [3] .Όταν ξεκίνησε Maksimianovo [4] διώξεις, είναι η αγάπη του Θεού, να ακούσει τις εντολές του Ευαγγελίου, άφησε την οικογένεια, τον πλούτο και τη χώρα του, έχοντας κάνει μια συμφωνία άξια του Αβραάμ? φεύγουν για την προσδοκία των ουράνιων ευλογιών από τους διώκτες τους και φτάνουν σε ένα υψηλό βουνό. Εκεί περνούσαν χρόνο σε προσευχές, με το σώμα τους να παραμένει στο βουνό και να ζει στον ουρανό στην ψυχή τους.
Στο σημείο αυτό συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον διωκόμενο. Χάρη σε αυτό, έλαβαν ένα άδικο στέμμα, επειδή αγάπησαν τη Βλάντζα μέχρι το θάνατό τους και ακολούθησαν τις εντολές Του στο τέλος. Ένας από αυτούς, κατάστημα καθαριότητας και φωτισμού βάπτισμα σύμφωνα με το λόγο του προφήτη: «Omyeshi μένα, και πολύ περισσότερο του χιονιού ασπρισμένο» [5] , το όνομα Hyon [δηλαδή το χιόνι ]. Ένας άλλος, ο οποίος είχε το χάρισμα της ειρήνης από τον Θεό Σωτήρα μας και όλα του και είναι αυτό που ειπώθηκε από τον άγιο: «ειρήνη μου δίνω σε σας» [6] , που ονομάζεται Ιρίνα [δηλαδή, Κόσμος ]. Και εκείνος που απέκτησε την τελειότητα με την προτροπή και είχε αγάπη με όλη την καρδιά της για τον Θεό και τον γείτονα, ως προς τον εαυτό της, λέει: «Ο σκοπός της προτροπής είναι η αγάπη» [7] ονομάστηκε σύμφωνα με αυτή την Αγάπια [δηλαδή, Αγάπη ].
Και οι τρεις από αυτές τις γυναίκες, που του δόθηκε και δεν θέλουν να κάνουν θυσίες, ο βασιλιάς καταδικάστηκε να καεί - [συνέβη αυτό], έτσι ώστε μέσω αυτών privremenny φωτιά κέρδισε υπάκουος κυβερνήτη τον διάβολο και όλα οικοδεσπότες του στα επουράνια των δαιμόνων, η καθαρή στεφάνι της δόξας και με τους αγγέλους έγινε για πάντα να επαινέσω τον Θεό να τους παραχωρήσει τη χάρη Του.Ένα αρχείο για το τι συνέβη σε αυτούς δίνεται παρακάτω.
Όταν ο κυβερνήτης Dulkity [8] κάθισε στο δικαστήριο, commentarisius [9] είπε η Άρτεμη:
- Εάν εντολή, θα διαβάσω αυτό που η είδηση έφερε [σε δίκη] έστειλε ένα τοπικό νοσοκομείο [10] την ευτυχία σας.
«Διαβάστε το», είπε ο Δούλκιθος
Και για να διαβάσει:
- Εσύ, κύριέ μου, Cassandre δικαιούχο [11] . Γνωρίζετε, κύριε, ότι ο Αγαθών, η Ιρίνα, η Αγαπία, η Χιονιά, ο Κάσσιος, ο Φίλιππος και ο Ευτύχιος δεν ήθελαν να δοκιμάσουν ιερές θυσίες - τους στέλνω στην Ευτυχία Σου.
Ο ηγεμόνας τους είπε:
- Τι είναι αυτή η τρέλα; Γιατί να μην υπακούσει το διάταγμα του Θεού αγαπούν αυτοκράτορες μας και το Caesars [12] ;
Και είπε στον Αγαθών:
- Γιατί, αφού άρχισες να γιορτάζεις, όπως τους ευσεβείς, δεν τις γευόστανες;
Agathon: Γιατί είμαι Χριστιανός.
Χάρακας Δουλκίτιος: Είστε ακόμα μέχρι σήμερα;
Αγάθων: Ναι.
Δουλκίτιος: Τι λέτε, Αγαπία;
Αγαπία: Πιστεύω στον Ζωντανό Θεό και δεν θέλω να καταστρέψω τη συνείδησή μου.
Δούλκιου: Τι λέτε, την Ιρίνα; Γιατί δεν υπακούσατε στο διάταγμα των κυρίων των αυτοκράτορων και των Καίσαρ;
Ιρίνα: Λόγω του φόβου του Θεού.
Κυρίαρχος: Τι λέτε, Χιονία;
Chionia: Πιστεύω στον Ζωντανό Θεό και δεν θα το κάνει αυτό.
Κυρίαρχος: Τι λέτε, Cassia;
Cassia: Θέλω να σώσω την ψυχή μου.
Χάρακας: Θέλετε να ενταχθούν στα ιερά;
Cassia: Δεν θέλω.
Κυρίαρχος: Τι λέτε, Φίλιππος;
Philip: Θα πω το ίδιο πράγμα.
Κανόνας: Τι σημαίνει "το ίδιο" σημαίνει;
Φίλιππος: Εύχομαι καλύτερα να πεθάνω παρά να δοκιμάσω.
Κυρίαρχος: Τι λέτε, Ευτυχία;
Ευτυχία: Θα πω το ίδιο πράγμα: Εύχομαι καλύτερα να πεθάνω.
Κυρίαρχος: Έχετε σύζυγο;
Ευθυμία: Πέθανε.
Κυβερνήτης: Πότε πέθανε;
Ευτυχία: Περίπου επτά μήνες πριν.
Υπεύθυνος: Από ποιον είστε έγκυος;
Ευτυχία: Από σύζυγο που μου έδωσε ο Θεός.
Κυρίαρχος: Πώς είστε έγκυος [από αυτόν] όταν λέτε ότι ο σύζυγός σας είναι νεκρός;
Ευτυχία: Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη θέληση του Παντοδύναμου [13] .
Κυρίαρχος: Ζητώ από τον Ευτύχιο να εγκαταλείψει την παραφροσύνη του και να στραφεί στην κοινή λογική. Τι λέτε: θα υπακούσετε σε αυτοκρατορικό διάταγμα;
Ευτυχία: Δεν θα υπακούσω: Είμαι Χριστιανός, σκλάβος του Παντοδύναμου Θεού.
Κυρίαρχος: Καθώς είναι έγκυος, η Ευτυχία, ας την κρατήσει στη φυλακή.
Και συνέχισε: Τι λέτε, Αγάπια: Θα κάνεις ό, τι εμείς, οι ευσεβείς, κάνουμε σε σχέση με τους κυρίους μας, τους αυτοκράτορες και τους Καίσες;
Αγαπία: Ο Σατανάς δεν μπορεί να είναι καλός: δεν θα παρασυρθεί από τον λόγο μου. Το μυαλό μας είναι ασυναγώνιστο.
Κυρίαρχος: Τι λέτε, Χιονία; Chionia: Κανείς δεν μπορεί να αποπλανήσει το μυαλό μας.
Κυρίαρχος: Εσείς, κακοί χριστιανοί, έχετε γραφές, περγαμηνές ή βιβλία;
Chionea: Όχι, κύριε, αφού έχουν αποσυρθεί όλοι οι σημερινοί αυτοκράτορες.
Κυβερνήτης: Ποιος έβαλε τέτοιες σκέψεις σε σας;
Χιονέα: Παντοδύναμος Θεός.
Κυβερνήτης: Ποιος σας συμβούλευσε να στραφείτε σε τέτοιες τρελές σκέψεις;
Chionea: Παντοδύναμος Θεός και ο μοναδικός του γιος, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.
Δούλκυλος: Είναι απολύτως σαφές ότι όλοι πρέπει να υποτάσσονται στους ευσεβείς ηγεμόνες, τους αυτοκράτορες και τους Καίσαρ. Όταν εκδόθηκε η συνταγή και εκδόθηκαν τα κατάλληλα διατάγματα, εσείς, χωρίς καμία απειλή, αψήσατε τη διοίκηση των πιο ευσεβών αυτοκράτορων και των Καίσαρ μας και παρέμεινα σε άπιστη χριστιανική πίστη. Δεδομένου ότι έχετε κολλήσει σε κάποιο είδος τρέλας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και σήμερα, αναγκασμένοι από κυβερνήτες και κυβερνήτες, δεν θέλετε να παραιτηθείτε και να επιβεβαιώσετε την εκτέλεση της εντολής γραπτώς, επομένως θα λάβετε μια αξιοπρεπή τιμωρία.
Και έγραψε σε χαρτί και διάβασε την ετυμηγορία:
- Αγάπη και Hyon που φιλοσοφεί πονηρία εναντίον των θείων διατάγματα των αρχόντων μας, του Αυγούστου και Caesars, ακόμα τιμώντας άδειο, κακό και μισητός σε όλα τα θεοφοβούμενος χριστιανική πίστη, παρήγγειλα στην πυρκαγιά.
Και συνέχισε:
- Ο Αγαθών, η Ιρίνα, ο Κάσσιος, ο Φίλιππος και ο Ευτύχιος, ενόψει της νεολαίας τους, αφήνουν τους να πεταχτούν στη φυλακή προς το παρόν.
Και μετά τον θάνατο των αγίων από τη φωτιά, την επόμενη μέρα, όταν έφεραν και πάλι την Αγία Ιρίνα, ο Δούλκιτιτς της ηγούμενος της είπε:
- Το γεγονός ότι είσαι τρελός είναι ξεκάθαρο, αφού ήθελες ακόμη και να σώσεις τόσα πολλά περιστέρια, βιβλία, ταμπλέτες, βιβλία και σελίδες από τα συγγράμματα κάποτε κακών Χριστιανών.Όταν τους έφεραν, εξομολογήσατε πάντοτε, λέγοντας ότι δεν είναι δικοί σας. Δεδομένου ότι δεν φοβάστε να τιμωρήσετε τις αδελφές σας και δεν έχετε το φόβο του θανάτου μπροστά στα μάτια σας, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε τα βασανιστήρια σας. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να σας δώσουμε μια μικρή φιλανθρωπία: αν θέλετε τώρα να αναγνωρίσετε ακόμα τους θεούς, θα είστε απαλλαγμένοι από κάθε κίνδυνο και τιμωρία. Τι λέτε: θα εκπληρώσετε την εντολή των αυτοκράτορων και των Καίσαρ μας, θα συμφωνήσετε να δοκιμάσετε σήμερα τα ιερά δώρα και να θυσιάσετε τους θεούς;
Ειρήνα: Όχι, δεν συμφωνώ να το κάνω αυτό, γιατί ο Κύριος ο Θεός, που έκανε τον ουρανό, τη γη, τη θάλασσα και όλα σε αυτά, θα τιμωρήσει αυστηρά εκείνους που παραβίασαν τον λόγο του Θεού με αιώνια ταλαιπωρία.
Κυριαρχούσα Δουλκίτη: Ποιος σας συμβούλεψε να κρατήσετε αυτά τα περγαμηνή και τις γραφές μέχρι σήμερα;
Ιρίνα: Παντοδύναμος Θεός, που κάλεσε να τον αγαπήσει μέχρι θανάτου. Εξαιτίας αυτού, δεν τολμούσα να τους προδώσω, αλλά επέλεξα, φυσικά, είναι καλύτερα να μείνουμε και να υπομείνουμε, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σε μας, παρά να τους δώσουμε.
Υπεύθυνος: Ποιος ήξερε ότι ήταν στο σπίτι όπου ζούσατε;
Ειρήνα: Κανένας άλλος δεν τις έχει δει εκτός από τον Παντοδύναμο Θεό, ο οποίος ξέρει τα πάντα και έτσι - κανείς. Φοβόμαστε το δικό μας σπίτι περισσότερους εχθρούς, ανεξάρτητα από το πώς μας μεταδίδουν και εμείς οι ίδιοι δεν είπαμε σε κανέναν.
Κυβερνήτης: Πέρυσι, όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το διάταγμα των ηγεμόνων των αυτοκρατόρων και των Καίσαρ, πού κάνατε να κρύβετε;
Ειρήνα: Όπου ο Θεός ευθύνεται - στα βουνά. Ο Θεός βλέπει - κάτω από τον ανοιχτό ουρανό.
Κυρίαρχος: Ποιος ήταν εσύ;
Ιρίνα: Παντού στα βουνά κάτω από τον ανοιχτό ουρανό.
Κυρίαρχος: Ποιος σας έδωσε το ψωμί;
Ιρίνα: Ο Θεός δίνει σε όλους.
Κυρίαρχος: Συμφώνησε ο πατέρας σου μαζί σου;
Ερρίνα: Ορκίζομαι από τον Παντοδύναμο Θεό - δεν συμφωνώ και δεν γνωρίζω καθόλου.
Κυβερνήτης: Ποιος από τους γείτονες γνώριζε για εσάς;
Ιρίνα: Ρωτήστε τους γείτονες και τους ντόπιους αν κάποιος ήξερε πού βρισκόμαστε.
Κυβερνήτης: Μετά την επιστροφή σας από τα βουνά, όπως λέτε, έχετε διαβάσει αυτές τις γραφές παρουσία οποιασδήποτε;
Η Ιρίνα: Ήταν στο σπίτι μας και δεν τολμούσαμε να τις εκτελέσουμε. Ως εκ τούτου, ήμασταν με μεγάλη θλίψη ότι δεν μπορούσαμε να τις διαβάσουμε νύχτα και μέρα, όπως πάντα, μέχρι την περασμένη χρονιά, όταν τους έκρυψαν.
Κυρίαρχος Δουλκίτιος: Οι αδελφές σας έχουν ήδη λάβει την ετυμηγορία τους. Επειδή είστε ένοχοι τόσο στην πρώην πτήση όσο και στην απόκρυψη αυτών των βιβλίων και περγαμηνών, θα διατάξω να μην σας στερήσω τη ζωή σας αμέσως με τον ίδιο τρόπο. Αλλά θα πρέπει agoranomus [14] αυτής της πόλης και τον αξιωματικό Ζωσιμά σας βάλει γυμνή σε έναν οίκο ανοχής, λαμβάνοντας το παλάτι είναι μόνο ένα ψωμί, έτσι ώστε agoronomy δεν σας επιτρέπουν να αποσυρθεί εκεί.
Έτσι, όταν η αγρονομία και ο δημόσιος υπάλληλος Zosim εισήχθησαν, ο ηγεμόνας είπε:
- Να είστε σίγουροι ότι εάν κάποιος από τη μοίρα με πληροφόρησε ότι θα απαλλαγεί ακόμη και για το συντομότερο δυνατό χρόνο από τον τόπο όπου την διέταξα να παραδοθεί, τότε θα υποβληθείτε στην ίδια ποινή. Και οι γραφές έφερε σε σωλήνες Irinin [15] και κασετίνες, πρέπει να καεί δημοσίως.
Με εντολή του ηγεμόνα, ο λαός που διορίστηκε γι 'αυτό την οδήγησε σε δημόσιο πορνεία. Αλλά με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος διατήρησε και διατήρησε την αγνότητα της για τον Κύριο όλου του Θεού: κανείς δεν τόλμησε να την πλησιάσει και δεν προσπάθησε να το κάνει με τολμηρό, ακόμα και με λόγια.
Ο ηγούμενος Dulciti ονομάζεται το πιο ιερό, κάθισε στο δικαστήριο και είπε:
"Είστε ακόμα στην ίδια τρέλα;"
Ιρίνα: Όχι στην τρέλα, αλλά στην ευσέβεια.
Ο ηγεμόνας Δουλκίτιος: Από τις παρελθούσες απαντήσεις σας, κατέστη σαφές ότι είχατε αφοσιωθεί αβοήθητα στην αυτοκρατορική εντολή. Τώρα βλέπω ότι παραμένετε ακόμα σε αυτήν την τρέλα - επομένως, λάβετε την κατάλληλη τιμωρία.
Ζητώντας χαρτί, έγραψε την ακόλουθη πρόταση:
- Η Ιρίνα, επειδή δεν ήθελε να υποταχθεί στο αυτοκρατορικό διατάγμα και να κάνει μια θυσία, παραμένοντας σε κάποιο χριστιανικό δόγμα, καθώς και στις δύο αδελφές της, διέταξα να κάψω για το ζωντανό.
Αφού ο κυβερνήτης εξέδωσε μια τέτοια ποινή, οι πολεμιστές την πήραν και την πήραν σε κάποιο ψηλό μέρος όπου η αδελφή της είχε υποφέρει πριν. Άναψαν μια μεγάλη φωτιά και της είπαν να την αναρριχηθεί. Αγίας Ειρήνης, δοξάζοντας τον Θεό, τραγούδι ψαλμούς έσπευσαν στη φωτιά, και έτσι έχασαν τη ζωή τους στην ένατη υπάτου του Διοκλητιανού, τον Αύγουστο και τον όγδοο - Αυγούστου, Maximilian, τον Απρίλιο Kalends [16] , στο βασίλειο για πάντα και Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μαζί Του τη δόξα του Πατέρα με το Άγιο Πνεύμα για πάντα και πάντα, αμήν.
Έλενα Λουκόβνικοβα
Αλμανάκ "Άλφα και Ωμέγα", αρ. 26, 2000
Δείτε επίσης :. « Η ταλαιπωρία των Αγίων Μαρτύρων Αγάπη, Χιόνα και Ειρήνη » στην κατάσταση του Αγίου Ο Δημήτρης Ροστόφ.
Λογοτεχνία
Lexicon der christlichen Ikonographie. Rom, 1994. Bd. 5. 42. Wilpert J. Die Romischen Mosaiken und Malereien der kirchlichen Bauten vom 4. - 13. Jahrhundert. Freiburg i. Br., 1916. Bd. Ii. S. 710-711. Το Σχ. 304. Bd. IS 334-335. Bd. Iv. Tf. 205, 3. Restle Μ. Die byzantinische Wandmalerei στο Kleinasien. Recklinghausen, 1967. Bd. 3. Αριθ. 201, 218. Κωδικαί και Vaticani selecti, Il Menologio di Basilio II. Τορίνο, 1907. VIII. Tf. 267. Millet G. Monuments de l'Athos, Paris 1927. Tf. 165, 3. Η Ερμινιά ή η διδασκαλία στην εικονογραφική τέχνη, που αποτελείται από ιερομόναχο και ζωγράφο Διονύσιο Factory. 1701-1755 έτος. Πορφυρία, Επίσκοπος Τσιγκιρίνσκι. 1868. Επανέκθεση: Μ., 1993. C. 177. Stroganovsky εικονική ζωγραφική πρωτότυπο. M., 1869. Roeder H . Άγιοι και τα Χαρακτηριστικά τους. Λονδίνο - Νέα Υόρκη - Τορόντο, 1955. Σελ. 267.
Σημειώσεις
[1] Δεν έχουν φτάσει σε τόσο πολλά ζωντανά στοιχεία του αρχαίου χριστιανισμού. Συνήθως, συνάδελφοι μάρτυρες, μέλη της χριστιανικής κοινότητας της ίδιας πόλης, απλώς αγόρασαν τα πρωτόκολλα των ανακρίσεων και κατέγραψαν καταδίκες από Ρωμαίους αξιωματούχους και στη συνέχεια τους διανέμουν για να ενισχύσουν τους πιστούς, αφού τους έδωσαν ένα σύντομο σχόλιο. 
Ένα από αυτά τα μνημεία - «Μαρτύριο της Αγάπης, Ειρήνης, Χιόνα και ποτέ» (= BHG Hagiographica Bibliotheca Graeca / Εκδ. F. Ο Halkin. |. Bruxelles, 1957. Τόμος 1. 34), η οποία έχει έρθει σε μας μόνο σε ένα μόνο χειρόγραφο (Cod Vat., 1660, 916).
[4] Μαξιμιανός Ηρακλής - Ρωμαίος αυτοκράτορας (285-310), ηγέτης του Διοκλητιανού. που ήταν ο επικεφαλής του δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας, έγινε διάσημος για τις ιδιαίτερα σκληρές διώξεις των χριστιανών.
[8] Πιθανώς ο ίδιος Δούλκιθος, ο οποίος αναφέρεται στις πράξεις των Καντιά, Καντίν, Καντιάνιλα και Πρωτ, υπέφερε στην Ακίλια (BHL = Bibliotheca Hagiographica Latina / Ed Socii Bollandisti,Bruxelles, 1909, 1543-1549).
[9] commentarisius (commentarienses) - υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της επίσημα έγγραφα στα ηγεμόνων.
[10] Hospital (milesstationarii) υπάλληλοι -politseyskie τηρώντας τη σειρά της έχουν ανατεθεί στο τμήμα (statio).
[11] Οι δικαιούχοι (beneficiarii) - η αυτοκρατορική εποχή υπαξιωματικός βαθμό που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του γραφείου υποθέσεων.
[12] Αυτό αναφέρεται στο διάταγμα του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού της 23ης Φεβρουαρίου 303.
[13] Έτσι, ο μάρτυρας ξεπερνά μια προσπάθεια να την κατηγορήσει για ακολασία. - Ed.
[14] agoranomus - αξιωματούχοι της πόλης που παρακολούθησαν την διαδικασία της αγοράς. Η υπηρεσία τους, που αντιστοιχεί στο ρωμαϊκό edilat, διήρκεσε συνήθως 1 χρόνο.
[15] Γράμματα. 'turrets' (purg ... skoi) - περιπτώσεις για την αποθήκευση κυλίνδρων.
[16] 1 Απριλίου 304


ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ


ΑΓΑΠΗ, ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΙΝΗ
[Ελληνικά Χιονιά - χιονισμένο], [Ελληνικά. Ειρήνη - ειρήνη] († 304), οι μάρτυρες της Θεσσαλονίκης (Ιλλυρικός) (μνημόσυνο 16 Απριλίου, 2 Απριλίου, ελληνικά 22 Δεκεμβρίου, με αγίους Αναστασία και Χρυσογόνη , 1 ή 5 Απριλίου, 25 Δεκεμβρίου. ).

Η μνήμη των μαρτύρων του Α. Και Χιονίου των Μαρτύρων βρίσκεται ήδη στην αρχαιότερη ανατολή. Mesyatselov - Syriac (411/12). Η παλαιότερη έκδοση της ζωής, που χρονολογείται από τα πρωτόκολλα της ανάκρισης των μαρτύρων, διατηρήθηκε μόνο στον Κω. Vat. Gr. 1660 (916). Η Α. Χιονία, η Ιρίνα και τρεις άλλες ευσεβείς γυναίκες (μεταξύ των οποίων μια χήρα ονόματι Ευτύχια) χαίρονται από τη Θεσσαλονίκη και ο χριστιανός Agathon αιχμαλωτίστηκαν στα βουνά κοντά στην πατρίδα τους, όπου προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη δίωξη (προφανώς μετά από 1 Διάταγμα του Διοκλητιανού της 23ης Φεβρουαρίου 303 και στη συνέχεια δεύτερη φορά μετά τον 4ο (χειμερινό 304), αναγκάζοντας τα θύματα να υποστούν πόνους θανάτου) και τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου στη Ρώμη. τον χάρακα. Επιπλέον, τα σπίτια τους αναζητήθηκαν και κατασχέθηκαν από τον Χριστό. βιβλία, αποθήκευση σε-ryh ήταν επίσης αυστηρά απαγορευμένη. Απαγορεύοντας να συμμετέχει σε τρόφιμα που προσφέρουν είδωλα, πρώτα μπροστά από τον τοπικό αξιωματούχο Cassander, και στη συνέχεια πριν από το κεφάλι της Ρώμης. διοικήσεις στη Θεσσαλονίκη Dulkitiy, υποβλήθηκαν σε διάφορους τύπους τιμωριών. Ο Α. Και η Χιονία πυροδότησαν την πρώτη μέρα και οι νεότεροι Χριστιανοί φυλακίστηκαν για να τους δώσουν χρόνο να ξανασκεφτούν. Μετά από την επόμενη ανάκριση, ο Dulkitiy διέταξε την Ιρίνα να μεταφερθεί σε ένα πορνεία, αλλά κανένας δεν τόλμησε να την αγγίξει. Τότε καταδικάστηκε για να καεί (σύμφωνα με άλλες εκδόσεις, για να κοκκινίσει)? η ζωή των άλλων καταδικασθέντων ζωή δεν αναφέρεται.


Μάρτυρας Αγαπίας και Χιονίας. Η μικρογραφία του ελληνικού φορτίου. χειρόγραφα. XV αιώνα. (ΜΕΚ)
Η ιστορία των Α., Χιονέα και Ιρίνα (όπως και το μαρτύριο των αγίων Θεοδότ και Ευδοκία ) ήταν ενημερωμένη . που περιλαμβάνεται στη ζωή του Αγ. Anastasia Patternswoman , και η δράση μεταφέρεται στην Aquilea . Η ίδια η πλοκή αλλάζει: οι παρθένες κατοικούν με τον ευσεβή παλαιότερο Ζωή. Μετά το θάνατό του και την πρώτη ανάκριση, ο Διοκλητιανός στέλνει τους μάρτυρες στον Δουλκίτη, ο οποίος πρώτα γίνεται τυφλός και στη συνέχεια γίνεται γενικός γέλιο όταν προσπαθεί να βγάλει δημόσια τα ρούχα του. Η περίπτωση των μαρτύρων μεταφέρεται στη Σισσίνια, περάσει την κρίση του Α. Και της Χιονιούς και μετά την Ιρίνα, μετά τη θαυματουργή της σωτηρία σε ένα πορνεία, διώκεται, αλλά δεν μπορεί να πιαστεί και πεθαίνει σε ένα βουνό χτυπημένο από το βέλος ενός πολεμιστή. Σε συνάρτηση με την περαιτέρω συνύπαρξη και των δύο παραδόσεων, οι Α., Χιώνα και Ιρίνα είχαν τη διάνοια της Θεσσαλονίκης ή των μαρτύρων της Ιλλυρίας.

Οι αρχαίες πράξεις ήταν γνωστές στον Grosvite Gandersheim (δέκατο αιώνα), το οποίο αφιέρωσε σε αυτή την ιστορία της "Δουλκίτιδας" της. Lat η μετάφρασή τους έγινε κάρτα. G. Sirleto (XVI c.) Και χρησιμοποιείται από τους L. Suriy και T. Ruinart. Στο πρωτότυπο, δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από τον P. Franca de Cavalieri, και στη συνέχεια G. Musurillo.

Η βασιλική ήταν αφιερωμένη στους ιερούς μάρτυρες κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ελληνική συντήρηση Υπηρεσία (Codd Paris 13, 1573, 1574, 1561, 341, Laur I 70, Vatoped, 1104). Η εκτεταμένη ζωή των αγίων μαρτύρων μεταφράζεται σε δόξα. γλώσσα του 12ου αιώνα. στο Πρόλογο του Κωνσταντίνου Μοκίσκι . Στον 1ο όροφο. XIV αιώνα. ήταν εκ νέου μεταφραστεί (πιθανότατα Σέρβοι του Αγίου Όρους), που αποτελείται Stishnogo πρόλογο και υπηρεσιών Mineo . Στον XVI αιώνα. οι ζωές των αγίων μαρτύρων (μακροχρόνιες και σύντομες στίχοι - κάτω από τις 16 Απριλίου, μικρές μη ψηλές - κάτω από τις 22 Δεκεμβρίου) συμπεριλήφθηκαν στο VMT (Joseph, Αρ. Περιγραφή του VMT, Stb 81, 253-254).

Υμνογραφία
Typicon Μεγάλη c. (Χ.) Προβλέπει να γιορτάσει το «πάθος των αγίων Αγάπια, Υγιόνι και Ιρίνα» στις 3 Απριλίου. (Mateos, Typicon, σ. 262), ενώ στην K-Πολωνική Stishny Sinaksar του 11ου αιώνα, που αποτελείται από τον δικαστικό ποιητή Χριστόφορο της Μυτιλήνης , η μνήμη τους σημειώνεται στις 16 Απριλίου. Επίσης, σε διάφορες εκδόσεις του Χάρτη των Σπουδών, η μνήμη αυτών των αγίων αναφέρεται μερικές φορές στις 3 Απριλίου. (π.χ., Sergius (Spassky), Μήνες, T. 1. S. 452), και μερικές φορές - 16 (Messinskiy Tipicon, Υπηρεσία Σπουδών ετήσια Μινέα, Τ. 3 - XII αιώνα, NNB. Στα καταστατικά της Ιερουσαλήμ, ο εορτασμός της μνήμης τους είναι σαφώς καθορισμένος για τις 16 Απριλίου. Canon Joseph υμνογράφων (4η Plagal, t. Ε του 8ου, φωνή), που καθορίζεται στον τύπο Mineo Στουδίου (π.χ.., XII γ. SDS. Γρ. № 227. L. 52ob.- 53) με ακροστιχίδα ( Άγνωστος προς τη δόξα. Minee τυπωμένο) « Χριστοῦ προσοίσω Μάρτυσι θεῖον μέλος » , χαραγμένη στην τροπάρια και Theotokions και Συνόδου ύμνο προς την σημερινή. Έντυπο Mineyah, ελληνικά και η φήμη, συμπίπτουν? κοντακίου κλπ μόνο στη δόξα. ("       ") Και η στυλάρα των μαρτύρων για το "Κύριε, εγώ φρόνιζα" είναι διαφορετικά. Από τα χειρόγραφα των XII-XIV αιώνα. (XII σε Barb Gr 450. Fol 62V - 64? .... XIV σε Patm 901. Fol 72-75v ...) Είναι γνωστό κανόνα Γεωργίου (4ος Plagal, δηλαδή 8, φωνή ..) δεν που περιλαμβάνεται στα τυπωμένα μουσεία ( " νννεία κοσμήσασα τὴν ουσιν " ), με αλφαβητική ακροτική. Σύμφωνα με την εκδοχή πλάγια της Στουδίτης Μεσσήνης Typicon (1131), η υπηρεσία αυτή βασίζεται ΜΑΡΤΥΡΕΣ με Αλληλούια (Arranz. Typicon. P.145), καθώς και στα ρωσικά. Tipikonah - τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1010 και εγκρίθηκε στο παρόν. ώρα

Εικονογραφία
Οι εικόνες των Α., Χιονιών και Ιρίνας είναι ευρέως διαδεδομένες στην τέχνη της Ρώμης του 7ου-9ου αιώνα. Οι πρώτες εικόνες διατηρούνται στις τοιχογραφίες του αι. Santa Maria Antiqua, 7ος αι., Και γ. San Martino ai Monti, 847-855 χρόνια. Έρχονται τον τελευταίο μάρτυρα Παναγίας Βρεφοκρατούσας Ένθρονη, 2 εκ των οποίων στις κορώνες των ουράνιων δόξα, και ο τρίτος κατέχει τα σκήπτρα στην pokrovennyh χέρια. Στο βυζάντιο. Στην τέχνη διαδόθηκε ένας άλλος τύπος εικόνας, όπου οι μάρτυρες παρουσιάζονται με σταυρούς στα χέρια τους: στις τοιχογραφίες του 10ου αιώνα. στην Καππαδοκία, τα Tokals-Kilis και το Capella 7 στην κοιλάδα Göreme. μικρογραφία σε χειρόγραφο από το Υπουργείο Επιστημών (1327-1340 gg Oxon, Bodleian, F. 1. Fol. 36r.) και στο ελληνικό φορτίο. χειρόγραφα (XV αι., NNB, Ο Ι. 58. L. 110) - Α. και Chionii. Ένας παρόμοιος εικονογραφικός τύπος περιγράφεται στην αρχιτεκτονική εικονογράφησης Stroganov, τρίτο του XVIII αιώνα. Και παρουσιάστηκε στο εικονίδιο της Μόσχας που απεικονίζει τους μάρτυρες και την Αγία Θεόδωρος Στρατελάτης, κ. XVI αιώνα. (The State Tretyakov Gallery), στην εικονογράφηση Vologda Minera, con XVI αιώνα. (VGIAHMZ). Μαρτύριο Α, Hyon και Irene φαίνονται σε μικρογραφία ορολογία Βασιλείου Β - 2 Martyress απεικονίζεται καίγεται σε έναν κλίβανο, το τρίτο - επόμενη διαπερνάται από ένα ξίφος, ιερό ντυμένος με χιτώνες και mafory (976-1025 gg Vat Gr 1613. Π 267 ...) . στη μινωική τοιχοποιία του καθολικού του Μοντρίου Κούτλουμουσ στο Άγιον Όρος, 1540. το μαρτύριο ενός Α .- στη τοιχογραφία της τοιχογραφημένης μινωλογίας του νάρθηκα του γ. Αναχώρηση του μοναστηριού της Δεκανας (Γιουγκοσλαβία), 1348-1350

Πηγή: BHG, Ν 34, 81-82. ActaSS. Απρ. Τ. 1. Ρ. 245 sq.; MartHieron. Ρ. 169 sq .; Αχ. Vol. 8. Ρ. 185-199, 412-413; Franchi de Cavalieri Ρ . Η δοκιμή είναι πρωτότυπη σε SS. Agape, Irene e Chione // ST. 1902. Τ. 9. Ρ. 1-19; Οι Πράξεις των Χριστιανών Μαρτύρων / Εισαγωγή, Κείμενα και μεταφράσεις. από τον Η. Musurillo. Oxf., 1972, σελ. 281-293. Knopf R . Ausgewählte Martyrerakten. Tüb., 19654. S. 95-100; Halkin το F . Légendes grecques de "martyres romaines". Ρ., 1973 (SH 55). Ρ. 89-157; Zhsv. Απρ Σελ. 232-243.
Λιγ.: Σέργιος (Spassky) . Μήνες. T. 1. S. 431; T. 2. S. 110; Τ. 3. S. 143; Franchi de ' Cavalieri P . Nuove note agiografiche // StTheol. 1902. Vol. 9. R. 3-19; Delehaye . Πάθη. Ρ. 141-143; Σωφρόνιος (Εστραστρατίδης) . Αγιολόγιον. Σ. 124.

Εικονογραφία: MenolBas. Tab. 267; Sch ü tz του L . // LCI. Bd. 5. Sp. 42; Wilpert . Bd. 1. S. 334-335; Bd. 2. S. 710-711. Το Σχ. 304; Bd. 4. Tf. 205; Ξεκουραστείτε . Bd. 3. Ν 201, 218; Κεχρί . Άθως. Tf. 165; Roeder H . Άγιοι και τα χαρακτηριστικά τους. L. NY; Τορόντο, 1955. Ρ. 267; Soares Ε . Inventario de coleccao de Registros de Santos. Lisboa, 1955. Ν 04703; Reau . Vol. 3/1: Iconographie des Saints. AF. Ρ. 26; Mijoviž . Menolog. Pp. 336; Αντόνοβα, Μνεβ . Κατάλογος. Τόμος 2. Νο. 502; Yevseyev . Άθως βιβλίο. S. 296. Νο. 145.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου