Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

 

ΕΑΝ   ΘΕΛΕΤΕ

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

 

Ianuarios ep. m

 

 


Άγιος Ιανουάριος ο Επίσκοπος και οι Πρόκουλος, Σώσσος και Φαύστος οι Διάκονοι,

Δισιδέριος ο Αναγνώστης, Ακούτιος και Ευτύχιος

 


Eις τον Iαννουάριον.
Τὸν Ἰανουάριον ἄνδρα γεννάδαν
Ἀπρίλιος μὴν εἶδεν ἐκτετμημένον.

Eις τον Πρόκουλον, Σώσσον και Φαίστον.
Σὺν τῷ Προκούλῳ Σῶσσον, ἀλλὰ καὶ Φαῦστον,
Πρὸ κουλεοῦ κύψαντας ἔκτεινε ξίφος.

Eις τον Δισιδέριον.
Δισιδέριος τὴν δέριν δοὺς τῷ ξίφει,
Τομὴν ὑπέστη, καὶ παρέστη Κυρίῳ.

Eις τον Aκούτιον και Eυτύχιον.
Φωνῆς ἀκουτίσθητι τῆς, Ἀκουτίου,
Λέγοντος· Εὐτύχιε, συντμήθητί μοι,

Ἰανουαρίοιο κάρην τάμον εἰκάδι πρώτῃ.

 

Βιογραφία

Ο Άγιος Ιανουάριος ήταν επίσκοπος στη Νεάπολη της Ιταλίας, στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-304) και όταν έπαρχος στην περιοχή αυτή ήταν ο Τιμόθεος. Ο Ιανουάριος μαζί με μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών-χριστιανών, που την αποτελούσαν: οι διάκονοι Πρόκουλος (ή Πρόκλος), Σώσσος, Φαύστος, ο αναγνώστης Δησιδέριος, ο Ακούτιος και ο Ευτύχιος, αγωνίζονταν τον άγιο αγώνα της αρετής και έφερναν στο Χριστό πολλούς ειδωλολάτρες. Όταν έγινε ο μεγάλος διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθησαν και υπέστησαν φοβερά βασανιστήρια. Τον Ιανουάριο έριξαν στη φωτιά για να καεί, αλλά με τη θεία χάρη έμεινε αβλαβής. Αμέσως, τότε, τον οδήγησαν σε άλλο τόπο, όπου του έκοψαν τα νεύρα και έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

 

 Сщмч. Ианнуарий и с ним пострадавшие. 
Миниатюра Минология Василия II. Константинополь.
985 г. Ватиканская библиотека. Рим.
Μαρτύριο Αγίου Ἱανουαρίου
Μινιατούρα (Μικρογραφία) τού έτους 985 μ.Χ
 Μηνολογία Βασιλείου ΙΙ Κωνσταντινούπολη.
Τώρα ευρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανού. Ρώμη.

 Στο δρόμο για το μαρτύριο, συνέβη το έξης περιστατικό: Οι πολυάριθμοι χριστιανοί της Νεάπολης, προσπάθησαν να πάρουν από τα χέρια των στρατιωτών τον Ιανουάριο. Εκείνος, όμως, αρνήθηκε και τους είπε: «Αφήστε, παιδιά μου, να τελειώσω τον καλό αγώνα του μαρτυρίου, και σας υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντοτε προστάτης της πόλης σας». Έτσι και έγινε. Η Νεάπολη τον ανακήρυξε πολιούχο της Άγιο.



 

Στο Συναξάρι του Αγίου Ιανουαρίου αναφέρεται ότι μια γυναίκα, που ονομαζόταν Μαξιμίνα και ήταν χήρα, είχε την ατυχία να χάσει το μονάκριβο παιδί της. Κάποια στιγμή, ενώ θρηνούσε, συνήλθε για λίγο και κοιτάζοντας ψηλά, είδε άνω από την πύλη του ναού ένα ύφασμα κρεμασμένο, στο οποίο ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα του Αγίου Ιανουαρίου. Τότε η γυναίκα έφερε στο νου της εκείνο που κάποτε έκανε ο προφήτης Ελισσαίος, όταν ανέστησε τον υιό της Σωμανίτιδος. Αφού κινήθηκε λοιπόν η Μαξιμίνα από θείο φωτισμό, έκανε και αυτή το ίδιο. Σχημάτισε δηλαδή κατάλληλα τον υιό της και ακολούθως σχημάτισε το ομοίωμα του Αγίου Ιανουαρίου. Στη συνέχεια δε, στα μάτια του παιδιού της προσάρμοσε τα μάτια της εικόνας του Αγίου. Το ίδιο έκανε και με τα αυτιά, το στόμα και με τα υπόλοιπα μέλη. Κάνοντας το έργο αυτό η γυναίκα προσευχόταν θερμά προς τον Άγιο Ιανουάριο λέγοντας: «Δούλε του Θεού, ελέησέ με και ανάστησε τον υιό μου, γιατί είναι το μόνο μου παιδί, δεν έχω άλλο». Και πραγματικά, ο Άγιος άκουσε την παράκληση της Μαξιμίνας και ανέστησε τον υιό αυτής.

 


Ιερά Λείψανα:

Naples, Campania: the beautiful Cathedral in the historic centre of the city

 

Relics of St Januarius - Cappella del Succorpo - Cathedral - Naples - Italy

Τα Λείψανα του Αγίου βρίσκονται

στον ομώνυμο ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό Νεαπόλεως Ιταλίας.

 

Μετά τον θάνατό του πήραν το σώμα του στην πόλη της Νάπολι και οι κάτοικοι μάζεψαν το αίμα του που είχε χυθεί κάτω και είχε πήξει.Το έβαλαν σ΄ένα μπουκαλάκι και το φύλαξαν με πολύ ευλάβεια.Όσες φορές το πλησιάζαν στο κεφάλι του Αγίου αυτό υγροποιούνταν και αρχιζε να βράζει.Και πολλά τέτοια θαύμα έγιναν στο λείψανο του Αγίου Ιανουαρίου''.

 

 

 

 

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς Ἱεράρχης καὶ σοφὸς θεηγόρος, τύπος ἐγένου πρὸς ἀθλήσεως πόνους, Πάτερ Ἰανουάριε τοὶς περὶ σεαυτόν. Σῶσος γὰρ καὶ Πρόκουλος, Δισιδέριος Φαῦστος, καὶ σὺν Ἀκουτίωνι, ὁ Εὐτύχιος ἅμα, σὺν σοῖ ἀθλούσι μάκαρ εὐσεβῶς, μεθ' ὧν δυσώπει, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Καί τρόπων μέτοχος, καί θρόνων διάδοχος, τῶν Ἀποστόλων γενόμενος, τήν πρᾶξιν εὗρες θεόπνευστε, εἰς θεωρίας ἐπίβασιν· διά τοῦτο τόν λόγον τῆς ἀληθείας ὀρθοτομῶν, καί τῇ πίστει ἐνήθλησας μέχρις αἵματος, Ἱερομάρτυς Ἰανουάριε· πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἐν τῷ κόσμῳ λάμψαντες, ὥσπερ λυχνία, μυστικῶς ἑπτάφωτος, καταφωτίζετε ἡμᾶς, Ἰανουάρις ἔνδοξε, σὺν τοῖς συνάθλοις, μεθ᾽ὧν εὐφημοῦμέν σε.

 

 Μετάφραση Google

Άγιος Δημήτριος του Ροστόφ (Tuptalo

Βίοι των αγίων

Μαρτύριο του ιερού μάρτυρα Ιανουαρίου

Εορτασμός 21 Απριλίου

Ενώ οι κακοί αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιανός 2682 διώκουν σκληρά τους Χριστιανούς, ο Επίσκοπος Ιανουάριος συνελήφθη και παρουσιάστηκε για ανάκριση στον κυβερνήτη της Εκστρατείας 2683 Τιμόθεο. Όταν ο διοικητής είδε ότι ο Ιανουάριος, αναγκασμένος με διάφορους τρόπους να λατρεύει τα είδωλα - τώρα εξαπατημένος από χάδια, φοβισμένοι τώρα από απειλές - παρέμεινε αναλλοίωτος στη χριστιανική πίστη, διέταξε να τον βυθίσει σε έναν καυτό φούρνο για καύση. Αλλά ο άγιος, όπως και οι τρεις νέοι στη σπηλιά της Βαβυλώνας ( Δαν. 3: 100 ), παρέμεινε αβλαβής από την καύση της φωτιάς, αφού ο Άγγελος του Θεού κατέβηκε σε αυτόν, καταστρέφοντας τη δύναμη της φωτιάς, και ο άγιος χαίρεται μέσα στη φωτιά, τραγουδώντας και δοξάζοντας τον Θεό.

Όταν βγήκε από το φούρνο, όλοι παρατήρησαν ότι η φωτιά δεν άγγιξε καν τα ρούχα του, και ήταν πολύ έκπληκτοι με αυτό. Ο στρατιωτικός ηγέτης, πιστεύοντας ότι ο χριστιανικός επίσκοπος είχε αναδυθεί από τη φωτιά, καθώς φρουρούταν από κάποια μαγική δύναμη, ήταν γεμάτος με τον ισχυρότερο θυμό εναντίον του αγίου και του διέταξε να τεντωθεί σε μια μηχανή βασανιστηρίων τόσο σφιχτά, ακόμη και τα μέλη του σώματός του χωρίστηκαν από τις αρθρώσεις τους, και στη συνέχεια διέταξαν να χτυπήσουν τον άγιο χωρίς έλεος έως ότου βασανίστηκε ολόκληρο το σώμα του και τα γυμνά οστά του ήταν ορατά και το έδαφος γύρω του βάφτηκε με αίμα.

Αυτό το φοβερό θέαμα παρακολούθησαν δύο κληρικοί - ο διάκονος Φέστις και ο αναγνώστης Ντιζιντέριος, που, στεμένος στο πλήθος των ανθρώπων, παρακολούθησαν με δέος τα δεινά του επισκόπου τους. Και δεδομένου ότι μερικές φορές χαίρονται στις ψυχές τους για την υπομονή που έδειξε ο μάρτυρας και έκλαιγαν για τα σκληρά δεινά που του υπέστησαν, οι ειδωλολάτρες μαντέψουν από αυτά τα σημάδια ότι ήταν Χριστιανοί. Τότε οι κακοί τους κατέλαβαν και οι δύο, αφού τους έδεσαν μαζί με τον ιερό μάρτυρα Επίσκοπο Ιανουάριο, οδήγησαν τον στρατιωτικό ηγέτη στην πόλη του Πούτωλι 2684 , όπου τους έριξαν στη φυλακή.

Στο ίδιο μπουντρούμι, ο Proclus και ο Sossius, διάκονοι της πόλης Puteoli, και δύο λαϊκοί Eutykhios και Akution, οι οποίοι καταδικάστηκαν να χωριστούν από θηρία, φυλακίστηκαν εδώ για ομολογία του Χριστού.

Με την έλευση της ημέρας, όλοι, μαζί με τον επίσκοπο, μεταφέρθηκαν στην πλατεία και δόθηκαν στα ζώα. Αλλά ο Θεός, που δοξάζεται ανάμεσα στους αγίους Του, εμπόδισε το στόμα των θηρίων, όπως κάποτε μπλόκαρε το στόμα των λιονταριών στο κρησφύγετο στο οποίο ρίχτηκε ο Δανιήλ ( Δαν . 6 ). Κανένα από αυτά τα κτήνη δεν άγγιξε τους ιερούς μάρτυρες, αλλά όλοι, αφού άλλαξαν προσωρινά τη φυσική τους αγριότητα σε λιβάδια προβάτων, πλησίασαν τον ιερό επίσκοπο Ιανουάριο και έπεσαν στα πόδια του. Αυτό το εξαιρετικό περιστατικό εξέπληξε και τρόμαξε όλους τους ανθρώπους που ήταν εκεί. Εν τω μεταξύ, ο στρατιωτικός ηγέτης, αποδίδοντας αυτό στη φανταστική μαγική δύναμη των Χριστιανών, σκέφτηκε πώς θα μπορούσε να σκοτώσει τον άγιο του Θεού και όλους εκείνους που ήταν μαζί του.

Ενώ αυτός, ο οποίος ήταν τυφλός με πνευματικά μάτια, το σκέφτηκε αυτό, έχασε ξαφνικά τη σωματική του όραση και ένιωσε την ανάγκη για οδηγό, αισθανόμενος τους τοίχους. Όταν ο άγιος και μάρτυρας του Χριστού Γιανναρίου, από την αθωότητά του, προσευχήθηκε για τον βασανιστή του, τον στρατιωτικό ηγέτη Τιμόθεο, ο τελευταίος ξαναβρήκε αμέσως το βλέμμα του σωματικά, αλλά όχι διανοητικά. Οι άνθρωποι, βλέποντας όλα αυτά τα θαύματα, πίστεψαν στον Χριστό σε αριθμό περίπου πέντε χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά ο στρατιωτικός ηγέτης, ο οποίος είδε μέσα από τις προσευχές του μάρτυρα από ξαφνική τύφλωση, μια αχάριστη και απολιθωμένη καρδιά, όχι μόνο δεν γνώριζε την αλήθεια, αλλά μπήκε σε ακόμη μεγαλύτερη τρέλα και, αντί να δώσει έπαινο στον Χριστό, τον Κύριό μας, είπε βλασφημία εναντίον Του. φλεγμονή με κακία λόγω της μετατροπής τόσων πολλών ανθρώπων σε Χριστό, έδωσε εντολές να αποκεφαλίσουν τους αγίους μάρτυρες με το σπαθί. Έτσι, ο ιερός μάρτυρας, ο Άγιος Ιωάννης του Θεού, με τους συμπονετικούς διακονείς του, Φέστιους, Πρόκλους και Σώσιος, με τον αναγνώστη Ντιζερίδιο και με τον Ευτύχιο και τον Ακούσι - λαϊκούς, έλαβαν το στέμμα του μάρτυρα, σκοτώθηκαν από αυτούς με ένα σπαθί έξω από τα τείχη πόλη Puteola 2685 .

Τα σώματα αυτών των ιερών μαρτύρων μεταφέρθηκαν από τους κατοίκους των γύρω πόλεων, και κάθε πόλη πήρε έναν μάρτυρα, επιθυμώντας να έχει ο καθένας τον δικό του μεσολαβητή ενώπιον του Θεού. Το σώμα του μάρτυρα Ιανουάριου ελήφθη από τους κατοίκους της πόλης της Νάπολης. το έφεραν με τιμή στην πόλη τους, το έβαλαν στην εκκλησία τους. Εκείνη την εποχή, όταν πήραν το σώμα του αγίου από την πόλη του Πουτόλι, συνέλεξαν το αίμα του αγίου που ψήθηκε εκεί από το έδαφος, το έβαλαν σε ένα γυάλινο δοχείο και το κρατούσαν με σεβασμό μαζί μας. Όταν ένα αγγείο με αυτό το αίμα τοποθετήθηκε στο κεφάλι του μάρτυρα, διαλύθηκε αμέσως και έγινε ζεστό, σαν να είχε χυθεί. Διάφορα θαύματα πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Νάπολη μέσω των προσευχών του ιερού μάρτυρα Ιανουάριου. Το επόμενο θαύμα δοξάστηκε ιδιαίτερα εκεί.

Κάποτε, το Βεζούβιο 2686 ξέσπασε σε μια τόσο μεγάλη ποσότητα φλογερή λάβα που ο φόβος και ο τρόμος έπιασαν τους κατοίκους όχι μόνο των κοντινών, αλλά και των απομακρυσμένων πόλεων. Αλλά όταν οι άνθρωποι, αφού έφτασαν στον τάφο του αγίου, άρχισαν να του φωνάζουν για βοήθεια με δάκρυα, η φλογερή λάβα έκρυψε αμέσως σε αυτό το βουνό και δεν υπήρχε καμία ζημιά στους ανθρώπους. Ένα άλλο ένδοξο θαύμα έγινε πάνω στους νεκρούς νέους.

Μία γυναίκα, μια χήρα, με το όνομα Maximilla, είχε έναν μόνο γιο, και όταν πέθανε, φώναξε ανυπόφορα γι 'αυτόν. Φτάνοντας στην εκκλησία , παρατήρησε ένα εικονίδιο πάνω από τις πόρτες της εκκλησίας, που φέρει την εικόνα του ιερού Επισκόπου Ιανουρίου. Υπενθυμίζοντας το θαύμα που υπήρχε κάποτε στην Παλαιά Διαθήκη, ακριβώς πώς ο ιερός προφήτης Ελισσα ανέστησε τον γιο ενός Σομαίτη (2Βασιλέων 4: 1–44 ), έθεσε τη σταθερή εμπιστοσύνη της στον Θεό και στον άγιο του Θεού και ενήργησε όπως ο Ελισσά: Παίρνοντας την εικόνα του ιερού μάρτυρα Γιάννουριου, το έβαλε στα νεκρά της νεανικά, βάζοντας τα μάτια της στα μάτια, το στόμα στο στόμα και το υπόλοιπο της ομοίωσης του απεικονιζόμενου σώματος στο σώμα του νεκρού, και προσευχήθηκε με φώναξη και ζεστό δάκρυα, λέγοντας:

- Μια ευχαρίστηση του Θεού! Έλεξε με και ηρέμησε τη λύπη μου: αναστήσω τον μοναδικό γιο μου

Όταν προσευχήθηκε με αυτόν τον τρόπο, ο γιος της αναβίωσε αμέσως και σηκώθηκε υγιής. Όλοι όσοι μαζεύτηκαν στην κηδεία του, βλέποντας ένα τόσο υπέροχο θαύμα, εξεπλάγησαν, δοξάστηκαν και ευχαρίστησαν τον Θεό, ο οποίος εργάζεται μέσω των αγίων Του θαυμάσια θαύματα και μεγεθύνει τους επαίνους του ιερού μάρτυρα Γιαννουάριου, ως ταχέως βοηθού τους, του οποίου οι ιερές προσευχές μπορεί να δώσει ο Κύριος μας τα έλεος Του για πάντα. Αμήν.

* * *

2682 

Ο Διοκλητιανός κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από το 284 έως το 305 και ο Μαξιμιός Γαλέριος από το 305 έως το 311.

2683 

Η Καμπανία είναι το νοτιότερο τμήμα των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας, που βρίσκεται κατά μήκος των ακτών του Τυρρηνικού Πελάγους από το όρος Massica έως τον ποταμό Σίλαρ.

2684 

Το Puteoli είναι μια παραθαλάσσια πόλη στην Καμπανία, κοντά στη Νάπολη.

2685 

Ο θάνατος των αγίων μαρτύρων ακολούθησε περίπου. 305 π.Χ.

2686 

Ο Βεζούβιος είναι ένα ηφαίστειο στην Ιταλία κοντά στην πόλη της Νάπολης. Το 79 μ.Χ. Χρ. ήταν η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου, η οποία κάλυψε τις πόλεις της Ηρακουλάνης, της Πομπηίας και της Στόβιας. Από τότε, η έκρηξη του Βεζούβιου επαναλαμβάνεται περιοδικά, μερικές φορές αρκετές φορές τη δεκαετία.Παρεμπιπτόντως, το 1906, υπήρξε μια μάλλον βίαιη έκρηξη που κατέστρεψε αρκετές πόλεις.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου