Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020






ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ



ΕΑΝ   ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΘΦΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ



Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής


Месяцеслов (фрагмент). 
Фреска.  1721 г.
Монастырь Ватопед (Афон).
Όσιος Μάξιμος.
 Τοιχογραφία (Fresco) τού ἐτους 1721 μ.Χ. 
στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Άγιον Όρος 








Τοιχογραφία του Εμμανουήλ Πανσέληνου
(έζησε γύρω στο 13ο με 14ο αιώνα) 
στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους.






Прп. Максим. 
 Фреска. 1547 г. Афон (Дионисиат)
Тзортзи (Зорзис) Фука.
Όσιος Μάξιμος. 
Τοιχογραφία (Fresco) τού έτους 1547 μ.Χ.  
στην Ιερά Μονή  Διονυσίου Αγίου Όρους
από τον αγιογράφο Τζώρτζη (Ζώρζη) Φουκά






St. Maximus the Confessor
 Patriarchate Of Pec
Άγιος Μάξιμος Ομολογητής
στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Πεκίου (Πέτς)
Κοσσυφοπέδιο. Σερβία 





Ἄχειρ, ἄγλωττος, χεῖρα καὶ γλῶτταν φύεις
Καὶ χερσὶ Θεοῦ, Μάξιμε, ψυχὴν δίδως.
Εἰκάδι πρώτῃ πότμος Μαξίμου ὄσσ’ ἐκάλυψεν.






Βιογραφία

Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. από πλούσιους και ευγενείς γονείς. Πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπερασπισθεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών.




Άγιος Αναστάσιος Μαξίμος ο εξομολογητής.  Ψηφιδωτό του μοναστηριού του Όσιου Λουκά (Ανατ. Λουκά), Ελλάδα.  1030s - 1040s
Святой Преподобный Максим Исповедник. 
Мозаика  1030-е - 1040-е годы
монастыря Осиос Лукас (Преподобного Луки), Греция.
Όσιος Μάξιμος. 
 Ψηφιδωτό (Μωσαϊκό)  μεταξύ τών ετών 1030 - 1040 μ.Χ.
στήν  Ιερά Μονή Οσίου Λουκά. Στείρι Βοιωτίας




Прп. Максим. 
Мозаика . Греция. 2-я половина XI в.
собора монастыря Неа Мони на острове Хиос
Όσιος Μάξιμος. 
Ψηφιδωτό (Μωσαϊκό)  τού 2ου μισού τού 11ου αιώνα 
στον Καθεδρικό Ναό τής Νέας Ιεράς Μονής στη Χίο.



 Γίνεται μοναχός και αρχίζει ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. Στον αγώνα του αυτό συναντά πολλά εμπόδια, κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών και έφθασε στο σημείο να συγκαλέσει ψευδο-σύνοδο, η οποία καταδίκασε και αναθεμάτισε τον όσιο και τέλος τον παρέδωσε στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Μαστιγώνεται και τέλος του κόβουν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια στην υπηρεσία της υγείας της ψυχής και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό.



 Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου Solvychegodsk 




(ΛΕΠΤΟΜΈΡΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΙΚΌΝΑ)


(ΛΕΠΤΟΜΈΡΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΙΚΌΝΑ)



Прп. Максим с житием. Истома Гордеев (?). Икона. Сольвычегодск. Конец XVI - начало XVII в. 197.3 х 157.2. Из сольвычегодского Благовещенского собора. Поставление Максима Яковлевича Строганова. Сольвычегодский музей.
Όσιος Μάξιμος με τον βίο του. Εικόνα τού τέλους τού 16ου - αρχές τού 17ου αιώνα μ.Χ. από τον . ζωγράφο στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Solvychegodsk ( ρωσικά : Сольвычегодск, ανάβει "το αλάτι στον ποταμό Vychegda") που είναι μια πόλη στην Kotlassky Περιφέρεια της Περιφέρεια Αρχάγγελσκ , Ρωσία , που βρίσκεται στην δεξιά όχθη  τού Vychegda Ποταμού 25 χιλιόμετρα (16 μίλια) βορειοανατολικά της Kotlas , η διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Η Εικόνα δόθηκε από τόν  Μαξιμο Γιακοβλίεβιτς Στρογκάνωφ. 
Τώρα ευρίσκεται στο  Solvychegodsk Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης .



Избранные святые (Свтт. Дионисий Ареопагит, Афанасий, Василий Великий, Иоанн Златоуст, прпп. Максим Исповедник, Иоанн Дамаскин). Миниатюра "Догматическое всеоружие" Евфимия Зигавина. Византия. 1-я половина XII в. ГИМ. Москва.
 Άγιοι (Διονύσιος Αρεοπαγίτης, Αθανάσιος ο Μέγας, Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος,  Μάξιμος ο Ομολογητής, Ιωάννης ο Δαμασκηνός). Μικρογραφία (Μινιατούρα) τού  1ου εξάμηνου τού 12ου αιώνα μ.Χ. από τήν "(Δογματική ΠΑΝΟΠΛΙΑ ή δογματική θωράκιση της Ορθοδόξου πίστεως) τού Ευθύμιου Ζιγαβηνού. Τώρα ευρίσκεται στό  Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Ρωσίας  στην Μόσχα.






Прп. Максим Исповедник. Миниатюра из Минеи. Византия. XIII в.
Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Μικρογραφία (Μινιατούρα) των Αγίων. Βυζάντιο. 13ος αιώνας μ.Χ.







Максим Исповедник, прп. (21 января)
Менологий 18-21 января; Византия. Греция; XIV в.; памятник: Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 10 x 13 см.; местонахождение: Англия. Оксфорд. Бодлеанская Библиотека (Bodleian Library)
Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής
Βυζαντινό Μηνολογία (18-21 Ιανουαρίου) τού 14ου αιώνα μ.Χ.   Τώρα ευρίσκεται στην  Βιβλιοθήκη Bodleian. Οξφόρδη. Αγγλία




 Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια αφήνει τη μακάριά του ψυχή στον τόπο της εξορίας του (Λαζική του Πόντου, στο φρούριο Σχίμαρις, σημερινή Δυτική Γεωργία) το 662 μ.Χ. Το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στη μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών. Από τον τάφο του έβγαινε φως κάθε νύχτα και φώτιζε την περιοχή, γεγονός που πιστοποιούσε την αγιότητά του.

Μια παλιά γεωργιανή παράδοση αναφέρει ότι ο τάφος του Αγίου Μαξίμου διατηρήθκε μέχρι σήμερα κάτω από το Άγιο Βήμα ενός ναού αφιερωμένου στον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή στο Τσαγκέρι της Γεωργίας.Ο ναός του Αγ.Μαξίμου έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον Αγ.Αρσένιο,όπου και είχαν ανακομισθεί τα λείψανά του με τά την κοίμησή του.Κατα την κομμουνιστική περίοδο ο ναός είχε εγκαταλειφθεί,η ανάμνηση του αγίου όμως έμεινε ζωντανή σε όλη την Γεωργία.
 Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο τοπικός επίσκοπος Στέφανος (Kalaijshvili)το 2010 εγκαινίασε μία σειρά αρχαιολογικών ανασκαφών στον ναό.Οι έρευνες είχαν επικεφαλή τον  Revaz Christian,καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας.
Οι έρευνες έβγαλαν στην επιφάνεια στο πρώτο επίπεδο τα οστά τριών ατόμων και ενός ατόμου σε ένα δεύτερο επίπεδο.


Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι σ'έναν από τους σκελετούς έλειπε το δεξί χέρι ενώ στον λαιμό είχε ένα σοβαρό κτύπημα το οποίο ίσως να προκάλεσε και τον θάνατο και να προήλθε από το ξερίζωμα της γλώσσας,πρακτική πολύ συνηθισμένη στο Βυζάντιο. Επίσης οι αρχαιολόγοι όρισαν ότι πρέπει να ήταν περίπου 83 ετών.
Οι ανθρωπολογικές έρευνες στην Γεωργία αλλά και στην Γαλλία και στην Ρωσία υποστηρίζουν ότι τα οστά του πρώτου επιπέδου ανήκουν στον Άγιο Μάξιμο και στους μαθητές του τον μοναχό Αναστάσιο και τον Αναστάσιο τον Αποκρισάριο,ενω τα όστα του δευτέρου επίπέδου ανήκουν στον κτίτορα της μονής,Άγ.Αρσένιο.
Αυτές οι ανακαλύψεις έρχονται να συμπληρώσουν όσα γνωρίζαμε για τον Άγιο Μαξιμο.Τα μόνα γνωστά μέχρι σήμερα ήταν ότι το δεξί του χέρι το οποίο έκοψαν οι αιρετικοί αντίπαλόι του,το πήραν οι μαθητές και διατηρείται εδώ και πολλούς αιώνες στην Μονή του Αγ.Παύλου στο Άγιο Όρος. (Πηγή / μετάφραση www.proskynitis.blogspot.com)








Το φαράγγι όπου βρίσκεται το φρούριο, όπου ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής έζησε στην εξορία και πήγε στον Κύριο
Ущелье, где находится крепость, в которой жил в ссылке и отошел ко Господу преподобный Максим Исповедник
Το φαράγγι όπου βρίσκεται το φρούριο, όπου ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής έζησε στην εξορία και πήγε στον Κύριο


Загрузить увеличенное изображение. 500 x 621 px. Размер файла 57042 b.  Архиепископ Цагерский и Лентехский Стефан на конференции, посвященной преподобному Максиму Исповеднику (октябрь 2010 г.)
Архиепископ Цагерский и Лентехский Стефан на конференции, посвященной преподобному Максиму Исповеднику (октябрь 2010 г.)
Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφαν του Τσάγκερ και ο Λέντεχ σε συνέδριο αφιερωμένο στον μοναχό Μάξιμο τον Ομολογητή (Οκτώβριος 2010)


- Κάνατε μια αναφορά στη Μόσχα: "Νέα αρχαιολογική έρευνα στην ταφή του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή". Ενημερώστε μας για την πρόοδο αυτών των μελετών. Τι βρήκατε;
Σύμφωνα με το μύθο, τα λείψανα του μοναχού Μάξιμου του Ομολογητή βρίσκονται στο ναό του Μαξίμου του Ομολογητή στο φρούριο Μουρί κοντά στην πόλη Τσαγκέρι. Φυσικά, όταν ήμουν ο επίσκοπος αυτής της μητρόπολης, ήθελα, και επιπλέον, ήμουν υποχρεωμένος να μελετήσω αυτό το ζήτημα. Ως εκ τούτου, προσπάθησα να μάθω όλα τα δεδομένα, να μελετήσω όλα τα επί του παρόντος γνωστά έργα σχετικά με τη σύνδεση και το θάνατο του Αγίου Μάξιμου. Γνωρίστηκα με τις πρωταρχικές πηγές, όπως το μήνυμα του Αναστασίου Απόκρησιαου Θεοδόσου του Γανγκρά, που γράφτηκε το αργότερο από τον Αύγουστο του 666 από έναν από τους μαθητές του Μοναχού Μαξίμ, ο οποίος μοιράστηκε τη μοίρα του δασκάλου του και εξορίστηκε στη Λαζίκα το 662 και το Μνημόσυνο, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 669 από τον Θεοδόσιο του Γκάνγκρα (ή τον αδερφό του Θεόδωρο Σπυρέδη), με τους ελληνικούς καταλόγους τους, με τις λατινικές και αρχαίες γεωργιανές μεταφράσεις τους, καθώς και με τα έργα των K. Kekelidze, A. Brilliantov, L. Epifanovichi και άλλων συγγραφέων. Τα έργα αυτά εξετάζουν λεπτομερώς τα γεγονότα σχετικά με τη διαμονή στη Γεωργία του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή. Επιπλέον, συναντήθηκε με ένα ημερολόγιο αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Muri το 1914. Όλα αυτά μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε περαιτέρω στην έρευνά μας.

Το γεγονός είναι ότι στις πρωτεύουσες πηγές το φρούριο Σχιμάρης, που βρίσκεται στα βουνά της Λαζίκας, αναφέρεται ως τόπος εξορίας και θανάτου του Μοναχού Μαξίμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον 7ο αιώνα οι Έλληνες ονόμαζαν ολόκληρο το δυτικό τμήμα της Γεωργίας, το οποίο ήταν κάτω από το προτεκτοράτο του Βυζαντίου, το όνομα της νοτιότερης Μαύρης Θάλασσας της Γεωργίας, το Lazeti, το κέντρο του οποίου ήταν το Trapezunt.

Οι κύριες πηγές περιγράφουν τη θέση του φρουρίου Schimaris: ο τόπος αυτός βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στο Lazik, κοντά στο "ψηλότερο βουνό στον κόσμο", κοντά στην Αλάνια.

Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτό το ζήτημα δεν είχαν ομόφωνη γνώμη για τη θέση του φρουρίου του Σχισμάρη. Σύμφωνα με τα λόγια, ο θρύλος έδειξε ότι ο τόπος ταφής του Μοναχού Μαξίμου ο Ομολογητής βρισκόταν κοντά στο φρούριο του Μουρί κοντά στο Τσαγκέρι, αλλά οι περισσότεροι μελετητές εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι ο Σχιμάρης είναι ο Τ. Μούρης (δηλαδή το φρούριο του Μουρί).

Πρέπει να πω ότι μια τέτοια λύση σε αυτό το ζήτημα δεν με ικανοποίησε, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το φρούριο του Μουρί είναι σε μια δυσπρόσιτη περιοχή, στο "ψηλότερο βουνό του κόσμου".

Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Άρχισα το υπουργείο μου στη μητρόπολη με περιηγήσεις μελέτης στα ιερά μέρη της μητρόπολης. Δεν πίστευα ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εκδρομών θα βρεθεί ο τόπος εξορίας του Αγίου Μάξιμου ο Ομολογητής. Αλλά μια φορά, όταν πήγαμε να περιγράψουμε τα ιερά της μητρόπολης, το αυτοκίνητό μας δεν μπορούσε να διασχίσει τον ποταμό εξαιτίας της πλημμύρας, οπότε δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας, αλλά εκείνη την εποχή ο Καμάζ έφτασε κατευθυνόμενος προς τον τόπο που χρειαζόμασταν. Μετακινήσαμε σε αυτό και προχώρησα. Στο δρόμο, ο οδηγός άρχισε να μας λέει για τα αξιοθέατα της περιοχής. Σε ένα σημείο, επισήμανε προς το φαράγγι ενός μικρού ποταμού βουνού, που στηριζόταν σε μια ψηλή κορυφή που καλύφθηκε με χιόνι, και είπε ότι υπήρχε το Σκιμέρι, το οποίο είναι ένα ιερό μέρος γι 'αυτούς. Άρχισα να θυμάμαι τον Σχιμαρή - αυτά τα δύο ονόματα ήταν πολύ συγγενή: Σκιμέρη - Σχιμάρης. Την επόμενη μέρα πήγαμε με άλογο σε αυτόν τον τόπο. Η μετάβαση ήταν πολύ δύσκολη. Σε ένα μέρος που ονομάζεται Σκίμερη, πέντε δρόμοι συγκλίνουν, περνώντας από τέσσερα περάσματα. Δεν υπάρχουν πρακτικά κυκλικοί κόμβοι, όλοι οι δρόμοι περνούν από αυτόν τον τόπο. Και το πιο σημαντικό, τα ερείπια σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή (τουλάχιστον 1 εκτάριο) είναι σαφώς ορατά εδώ. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι το ίδιο το μέρος - ο Σχιμάρης.

Όσο για το μνημείο που δείχνει ότι ο τάφος του Μεγάλου Μαξίμου ο Ομολογητής ήταν αρχαίο μοναστήρι κοντά στο φρούριο Μουρί, πηγαίνει πίσω στις πηγές του 9ου αιώνα, όπου λέγεται ότι ο μοναχός Μάξιμος ο Ομολογητής θάφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Αρσένιου, το όνομα του οποίου αργότερα άλλαξε και έγινε γνωστός ως μοναστήρι του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή.

Η εκκλησία, στην οποία, σύμφωνα με το μύθο, θάφτηκε ο Μοναχός Μέγιστος ο Ομολογητής, μοιάζει μάλλον αφύσικο, αφού η Μονή καταστράφηκε αρκετές φορές κατά τους τρεις προηγούμενους αιώνες. Μετά την τελευταία καταστροφή από τους ντόπιους το 1988, μόνο ένα μικρό εκκλησάκι αποκαταστάθηκε στο παλιό ίδρυμα, κάτω από το βωμό του οποίου, όπως έχει το θρύλο, τα λείψανα του αγίου καθίσματος. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να ενημερωθεί το εσωτερικό αυτής της εκκλησίας και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του Θεού, να χτιστεί ένας μεγάλος ναός πάνω σε αυτή την εκκλησία, ώστε να βρίσκεται στον κάτω όροφο, κάτω από τον βωμό ενός μεγάλου ναού.

Όταν ξεκινήσαμε να δουλέψουμε, αναδιατάξαμε το θρόνο, αφαιρέσαμε το τέμπλο, αφαιρούσαμε το τσιμεντένιο δάπεδο, κάτω από το σκυρόδεμα ήταν, έτσι να μιλάμε, το κακό του 20ού αιώνα: θραύσματα μπουκαλιών, κόκαλα τρώγονται "θυσίες" κλπ. Καταργήσαμε αυτό το επίπεδο. Στη συνέχεια, αποφάσισαν να τοποθετήσουν σταυροειδώς δύο χαρακώματα αναγνώρισης και στο τέλος ενός από τα χαρακώματα εμφανίστηκε ένα κρανίο.


Μετά από αυτό, με την ευλογία του πατριάρχη, ξεκίνησε μια αρχαιολογική μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά έχουμε ήδη προκαταρκτικά αποτελέσματα. Αυτό είναι το ανθρωπολογικό συμπέρασμα του γεωργιανού ανθρωπολόγου Δρ Β. Ασλανισβίλι.

Λέει ότι τέσσερις ανθρώπινοι σκελετοί βρέθηκαν θάβονται το ένα πάνω στο άλλο. Από αυτά, τα τρία είναι ελλιπή, σαφώς μεταφερθούν από άλλο τόπο, και το χαμηλότερο, όπως μπορεί να φανεί, θάφτηκε αρχικά σε αυτό το μέρος. Οι τρεις μεταφερμένοι σκελετοί ανήκουν, όπως μπορεί να φανεί από τα φθαρμένα γόνατα - εξαιτίας του μεγάλου γονατισού - και άλλων σημείων, μοναχών. Η κατά προσέγγιση ηλικία καθορίστηκε από τη φθορά των δοντιών: μία - 80-84 χρόνια, η άλλη - 65-69 χρόνια και η τρίτη - 70-74 χρόνια. Υπάρχουν ίχνη βασανιστηρίων, χτυπήματα στο κεφάλι, κοψίματα στα χέρια και τα πόδια, τα χέρια απουσιάζουν σαφώς, είναι εμφανή ίχνη μόλυνσης στην στοματική κοιλότητα, πιθανώς λόγω της αποκοπής της γλώσσας. Σύμφωνα με προκαταρκτικές παραδοχές, αυτά πρέπει να είναι λείψανα: τα κατώτερα λείψανα του Αγίου Αρσένιου, στους οποίους αφιερώθηκε αρχικά το μοναστήρι και τα τρία ανώτερα κειμήλια, ο Μόνικ Μαξίμ (80-84) και οι δύο μαθητές του, τα λείψανα των οποίων μεταφέρθηκαν σε αυτό το μοναστήρι από τους τόπους αρχικής τους ταφής. Ο Αναστάσιος Μαξίμ - από τον Σχιμάρη και ο άγιος Αναστάσιος ο μοναχός και ο άγιος Αναστάσιος ο Αποκρισιανός - από τους τόπους της προηγούμενης ταφής τους, άγνωστοι σε μας. Προφανώς, οι μοναχοί του μοναστηριού του Αγίου Αρσένιου ήξεραν πού ήταν οι τάφοι τους και συγκέντρωσαν όλα τα λείψανα μαζί στο μοναστήρι του Αγίου Αρσένιου.

Τον Οκτώβριο του 2010, πραγματοποιήθηκε στη Γεωργία η Τρίτη Διεθνής Επιστημονική και Θεολογική Διάσκεψη αφιερωμένη στον Μοναχικό Μαξίμο τον Ομολογητή. Το θέμα των ευρημάτων συζητήθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις αυτής της διάσκεψης. Οι διάσημοι μεγιστολόγοι, όπως ο Jean-Claude Larcher, ο επίσκοπος Αθανάσιος (Yevtich), ο Γκριγκόρι Μπενέβιτς, εκπρόσωποι του PSTU της Μόσχας, Γεωργιανοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του αρχαιολόγου και ανθρωπολόγου που διεξήγαγαν άμεσα την έρευνα, επέστρεψαν ξανά και ξανά για να συζητήσουν αυτό το ζήτημα. Το τελικό έγγραφο της διάσκεψης εγκρίθηκε.

- Βλάντυ, υπάρχουν συζητήσεις με εκείνους που δεν πιστεύουν ότι ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής είναι θαμμένος σε εκείνο τον τόπο; Υπάρχει κάποιος άλλος τόπος, ο οποίος, από την άποψή σας, ονομάζεται αδικαιολόγητα;

Κατ 'αρχήν, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες. Ίσως κάποιος να μην συμφωνεί μαζί μας, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Τουλάχιστον δεν με συναντήθηκαν. Είναι στην "Παθολογία" J.-P. Ο Μίνγια, στη δεύτερη σειρά του, αναφέρει ότι τα λείψανα του Αγίου Μάξιμου μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτή η γνώμη δεν έχει απολύτως καμία επιβεβαίωση. Αυτό είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι 'αυτό, έγραψε ο A. Brilliantov στις αρχές του περασμένου αιώνα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου βρίσκονται τα λείψανα του μοναχού Μαξίμου του Ομολογητή. Μόνο στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος υπάρχει ένα σωματίδιο των λειψάνων (του χεριού) του αγίου. Δοκίμασα πολύ σκληρά για να δώσω τουλάχιστον κάποια στοιχεία για την Κωνσταντινούπολη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει κανένα αποτέλεσμα.

 Θα συναντήσετε μια διεθνή επιτροπή που θα αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας;

- Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο να εκδώσουμε κάποια ειδική διεθνή ετυμηγορία. Η εργασία συνεχίζεται. που θέλει να εξερευνήσει αυτό το θέμα - είστε ευπρόσδεκτοι, μόνο υπόκεινται σε κατάλληλα προσόντα. Καλούμε επίσης όλους να συμμετάσχουν στη συζήτηση επί αμφιλεγόμενων ζητημάτων. Μια ετυμηγορία ... Νομίζω ότι δεν θα είναι εντελώς σωστή. Εάν υπάρχει κάποια γνώμη, θα το συζητήσουμε, σε καμία περίπτωση δεν θα το αγνοήσουμε. Μέχρι στιγμής, όλη μας η έρευνα διεξήχθη ανοιχτά και σε διάλογο. III Διεθνές Συνέδριο - επιβεβαίωση αυτού. Διεξήχθησαν συζητήσεις για όλα τα θέματα, όλες οι πτυχές που ήταν πιθανές θεωρήθηκαν: ανθρωπολογική, αρχαιολογική, τοπική ιστορία και ιστορική. Τα διεθνή συνέδρια αφιερωμένα στον μοναχό Μάξιμο του Ομολογητή έχουν ήδη γίνει τακτικά, έτσι ώστε όλα τα θέματα να μπορούν να προβληθούν για συζήτηση.

- Μπορούν οι πιστοί να προσκυνήσουν τώρα στα λείψανα του μοναχού Μάξιμου του Ομολογητή και να τους προσκυνήσουν;

- Οι ανασκαφές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Τα λείψανα τοποθετούνται στην κιβωτό, αλλά δεν είναι όλα έτοιμα για να ανοίξουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά. Ο Θεός πρόθυμος, μετά το Πάσχα θα είναι δυνατό.

- Vladyka, παρακαλώ πείτε μου αν υπάρχει μια τέτοια θέση στη Γεωργία που θέλετε να επισκεφθείτε; Και αν ναι, γιατί;

- Ειλικρινά, δεν ξεχωρίζω ιδιαίτερα κάποια θέση στη Γεωργία. Μου αρέσει να επισκέπτονται όλα τα ιερά μέρη της. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος για συχνές επισκέψεις σε ιερούς τόπους, αλλά επισκέπτομαι τον τάφο του Αγίου Μαξιμού σχεδόν κάθε μέρα, όταν είμαι στη μητρόπολη μου.

Ο Shio Otarashvili, φοιτητής της SDS 3ης χρονιάς, μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Τσάγκεσκι και τον Λεντέκσκι Στέφαν
29 Δεκεμβρίου 2010
http://hrammaxim.ru/index.php/maxim/346-2011-01-17-13-17-11



blogentry-4773-0-23307600-1473454212_thumb.jpg

blogentry-4773-0-36860900-1473454502_thumb.jpg

Не упуская собственный логос


blogentry-4773-0-77096100-1473454620_thumb.jpg
Рака с мощами прп. Максима Исповедника, г. Цагери (Грузия)
В 2010 г. в Грузии, в древнем монастыре во имя прп. Максима Исповедниика близ г. Цагери, были обретены мощи этого святого, а также мощи двух его учеников и св. Арсения. Это важное событие, имеющее мировое значение, произошло по инициативе и при личном участии митрополита Цагерского и Лентехского Стефана (Калаиджишвили).

 Λάρνακα με τα λείψανα τού Αγ. Μάξιμου τού Ομολογητή, Τσαγκέρι (Γεωργία)
Το 2010, στη Γεωργία, σε αρχαίο μοναστήρι στο όνομα της Αγίας Ο Μαξίμος ο Ομολογητής κοντά στην πόλη Τσαγιέ, τα λείψανα αυτού του αγίου, καθώς και τα λείψανα των δύο μαθητών του και της Αγίας Arseny. Αυτό το σημαντικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας έλαβε χώρα με πρωτοβουλία και με την προσωπική συμμετοχή του Μητροπολίτη Στεφάνου Τσάγκεσκι και Λεντέκσκι (Καλαϊντζίσιβιλι).



Κατεβάστε μεγαλύτερη εικόνα.  500 x 396 px.  Μέγεθος αρχείου 97160 β.  Μέρος των λειψάνων του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή
Часть мощей преподобного Максима Исповедника
Μέρος των λειψάνων του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή





Μελέτες επιβεβαίωσαν ότι έχουν βρεθεί τα λείψανα του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή

Раскоп с мощами преподобного Максима Исповедника, двух его учеников и святого Арсения
Ανασκαφή με τα λείψανα του μοναχού Μαξίμου του Ομολογητή, των δύο μαθητών του και του Αγίου Αρσένιου



Исследования подтвердили - в Грузии действительно найдены мощи преподобного Максима Исповедника

В Тбилиси по благословению Патриарха Илии прошла 5-я Международная богословская конференция. В этом году в конференции, посвященной жизни и деятельности преподобного Максима Исповедника, приняли участие ученые, исследователи и духовные лица из Сербии, Греции, России, Великобритании и Австралии.  
На конференции было объявлено о результате исследований, которые длились несколько лет и были посвящены подлинности обретенных в 2010 году в Грузии мощей преподобного.
На встрече присутствовали архиепископ Цагерский и Лентехский Стефан, митрополит Манглисский и Тетри-Цкаройский Анания, а также гости - духовенство и ученые.


Был объявлен и зачитан результат исследований, показавших, что мощи, обретенные в 2010 году в Цагери, действительно принадлежат прп. Максиму Исповеднику и являются бесценным богатством и сокровищем Грузинской Церкви.

«В Грузии всегда было церковное предание, что мощи преподобного Максима находятся в монастыре преподобного Максима у крепости Мури, близ Цагери, под престолом ныне восстановленной маленькой церкви. - рассказывал об обретении святых мощей архиепископ Цагерский и Лентехский Стефан Когда я был еще школьником, то уже тогда знал, что где-то у Цагери есть место, где он похоронен. Со временем я стал ближе знакомиться с этим вопросом, с источниками, с богословскими исследованиями, с результатами археологических раскопок, проводившихся в 1914 году. Безусловно, я пользовался работами Корнелия Кекелидзе, Александра Бриллиантова и Сергея Епифановича и некоторыми другими. Экспедиция 1914 года проводила раскопки не внутри, а только вокруг церкви. Ее результаты подтвердили, что церковь на этом месте стояла и раньше, что там был монастырь, но ничего связанного напрямую с преподобным Максимом найти не смогли. Потом началась Первая мировая война, потом была революция, раскопки были свернуты», –рассказывал еще в 2012 году историю обретения мощей святого архиепископ Цагерский и Лентехский Стефан.

Именно он руководил работами, когда мощи были наконец обретены: «Приступая к раскопкам внутри церкви, мы сомневались в необходимости такого решения, тем более что окончательно его утвердить мог только Святейший Патриарх Илия. Однако в любом случае необходимо было провести реставрационные работы внутри самой церкви: поменять пол, поставить новый мраморный престол. Нынешняя церквушка была восстановлена без специального проекта местными жителями в 1988 году на месте разрушенной большевиками. Уверенность, что именно здесь покоятся мощи преподобного, у нас была, потому что из поколения в поколение передается предание об этом. В годы советской власти в народе почитали это место как могилу преподобного Максима».

«Мы знаем, что преподобный Максим Исповедник и его ученики за свою веру подверглись пыткам: для того чтобы лишить их возможности проповедовать, им отрезали язык и пальцы рук. У обнаруженных останков как раз отсечены пальцы на руках, а также в ротовой полости сохранились следы инфекции, которая могла развиться только на открытых ранах при жизни человека. Всего были обнаружены мощи четырех человек. Один из них был захоронен уровнем ниже; и это, скорее всего, останки святого Арсения, именем которого был назван вначале этот монастырь. Трое похороненных вместе немного выше, по мнению антрополога, преподобный Максим и его ученики Анастасий Апокрисиарий и Анастасий Монах», - вскоре после обретения рассказывал владыка.
Теперь же исследования, к которым были привлечены ученые, археологи, антропологи и паталогоанатомы, доказали: обретенные мощи действительно принадлежат Максиму Исповеднику.
  Источник: pravoslavie.ru


Το 5ο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα με την ευλογία του Πατριάρχη Ηλία. Φέτος, ένα συνέδριο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του  μοναχού Μάξιμου του Ομολογητή παρακολούθησαν μελετητές, ερευνητές και κληρικοί από τη Σερβία, την Ελλάδα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.  
Το συνέδριο ανακοίνωσε το αποτέλεσμα έρευνας που διήρκεσε αρκετά χρόνια και ήταν αφιερωμένη στην αυθεντικότητα των κειμηλίων του αιδεσιμότατου που αποκτήθηκε το 2010 στη Γεωργία.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Στέφαν του Τσάγκερ και Λεντέκ, ο Μητροπολίτης Ανανίας Μανγκλής και ο Τετρί-Τσκάρο, καθώς και φιλοξενούμενοι - κληρικοί και λόγιοι.


Το αποτέλεσμα των μελετών ανακοινώθηκε και διαβάστηκε, δείχνοντας ότι τα λείψανα που αποκτήθηκαν το 2010 στο Tsageri ανήκουν πραγματικά στο pr. Ο Μαξίμονας ο Ομολογητής και είναι ο ανεκτίμητος πλούτος και θησαυρός της Γεωργιανής Εκκλησίας.

"Στην Γεωργία υπήρξε πάντα μια εκκλησιαστική παράδοση ότι τα λείψανα του Αγίου Μαξίμ είναι στο μοναστήρι του Αγίου Μαξιμού στο φρούριο του Μουρί, κοντά στο Τσαγιέ, κάτω από τον θρόνο του ανακαινισμένου μικρού ναού. - ο αρχιεπίσκοπος Tsaresky και ο Lentekhsky Stefan μίλησαν για τα λείψανα των ιερών κειμηλίων. Όταν ήμουν ακόμα μαθητής, ήξερα ήδη ότι κάπου στο Τσαγιέ υπήρχε ένας τόπος όπου θάφτηκε. Με την πάροδο του χρόνου έγινα πιο εξοικειωμένος με αυτό το ζήτημα, με πηγές, με θεολογική έρευνα, με τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν το 1914. Φυσικά, χρησιμοποίησα τα έργα της Cornelia Kekelidze, του Alexander Brilliantov και του Sergey Epifanovich και κάποιων άλλων. Η εκστρατεία του 1914 δεν εκσκαφεί μέσα, αλλά μόνο γύρω από την εκκλησία. Τα αποτελέσματά του επιβεβαίωσαν ότι η εκκλησία είχε προηγουμένως βρεθεί σε αυτή την περιοχή, ότι υπήρχε ένα μοναστήρι, αλλά δεν μπορούσε να βρει τίποτα άμεσα συνδεδεμένο με τον Μονακό Μαξίμ. Τότε άρχισε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, τότε υπήρξε μια επανάσταση, οι ανασκαφές περιορίστηκαν ", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τσάγκεσκι και Λεντέκσκι Στέφεν στην ιστορία των λειψάνων του αγίου το 2012.

Ήταν αυτός που σκηνοθέτησε το έργο όταν τελικά αποκτήθηκαν τα λείψανα: «Όταν ξεκινήσαμε να ανασκαφεί μέσα στην εκκλησία, αμφισβητήσαμε την ανάγκη για μια τέτοια λύση, ειδικά αφού μόνο ο Αγιώτατος Πατριάρχης Ηλία θα μπορούσε τελικά να την επιβεβαιώσει. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του ίδιου του ναού: να αλλάξει το πάτωμα, να βάλει ένα νέο μαρμάρινο θρόνο. Η σημερινή εκκλησία αποκαταστάθηκε χωρίς ιδιαίτερο έργο από κατοίκους του νησιού το 1988 σε χώρο που καταστράφηκε από τους Μπολσεβίκους. Είχαμε εμπιστοσύνη ότι ήταν εδώ ότι τα λείψανα του αιδεσιμότατου αναπαύονται, επειδή από γενιά σε γενιά το μύθο γι 'αυτό μεταβιβάστηκε. Κατά τη διάρκεια των ετών της σοβιετικής εξουσίας, ο λαός σεβάστηκε αυτό το μέρος ως τον τάφο του Αγίου Μάξιμου ».

«Γνωρίζουμε ότι ο μοναχός Μάξιμος ο εξομολόγος και οι μαθητές του βασανίστηκαν για την πίστη τους: για να τους αποτρέψουν από το κήρυγμα, έκοψαν τις γλώσσες και τα δάχτυλά τους. Τα ανακαλυμμένα απομεινάρια απλώντα δάχτυλα στα χέρια, καθώς και στην στοματική κοιλότητα, διατηρήθηκαν ίχνη λοίμωξης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μόνο σε ανοιχτές πληγές κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Συνολικά ανακαλύφθηκαν τα λείψανα τεσσάρων ατόμων. Ένας από αυτούς ήταν θαμμένος κάτω από ένα επίπεδο. και αυτό είναι πιθανότατα τα ερείπια του Αγίου Αρσένιου, του οποίου το όνομα πήρε το όνομά του από το μοναστήρι αυτό. Τα τρία που θάφτηκαν μαζί είναι ελαφρώς υψηλότερα, σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο, τον Μονακό Μαξίμ και τους μαθητές του Αναστάσιο Αποκρισιάριο και Αναστάσιο τον μοναχό », δήλωσε ο Βλάντκα λίγο μετά την απόκτηση του.
Τώρα, μελέτες με επιστήμονες, αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους και παθολόγους έχουν αποδείξει: τα λείψανα που αποκτήθηκαν ανήκουν πραγματικά στον Μαξίμο τον Ομολογητή.
  Πηγή: pravoslavie.ru




Слева – Максим Исповедник (582-662), справа – Иоанн Дамаскин (675-753), а между ними – Шота Руставели, принимавший участие в росписи монастыря, который запечатлел и свой портрет. Надпись на грузинском: “Расписавшему сей [храм] Шоте Руставели да простит Бог [грехи], аминь. Руставели” Иерусалим, Израиль



Прпп. Максим Исповедник и Иоанн Дамаскин

Shota Rustaveli.jpg

Прпп. Максим Исповедник и Иоанн Дамаскин 
Надпись на грузинском: “Расписавшему сей [храм] Шоте Руставели да простит Бог [грехи], аминь. Руставели”
Монастырь Честного Креста в Иерусалиме.
Οι Όσιοι Μάξιμος ο Ομολογητής καί Ιωάννης ο Δαμασκηνός
Τοιχογραφία τού πρώτου μισού τού 13ου αιώνα μ.Χ.
από τόν  Σότα Ρουσταβελί (Шота Руставели)
(ι Γεωργιανό πολιτικό και ποιητή τού 12ου αιώνα . Θεωρείται συγγραφέας του επικού ποίηματος του βιβλίου «Ο Ιππότης στο δέρμα των τίγρεων » (επιλογή μεταφράσεων - «Ο ιππότης στο δέρμα λεοπάρδαλης»).
Η επιγραφή στην Γεωργιανή: "Ο Θεός [αμαρτίες] συγχωρεί τον άνθρωπο που ζωγράφισε αυτόν τον ναό Σότα Ρουσταβελί (Шота Руставели). αμήν. Ρουσταβελί  "
στήν Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρου στήν Ιερουσαλήμ. Άγιοι Τόποι



Σ



Σημείωση: Η Ανακομιδή και μετάθεση του Λειψάνου του Οσίου Μάξιμου του Ομολογητή εορτάζεται στις 13 Αυγούστου,
Κινοῦσί σου Μάξιμε πιστοὶ τὴν κόνιν,
Δηλοῦντες, ὡς ζῇς, ἐξαμείβων καὶ τόπους.
Μαξίμου ἀμφὶ τρίτην νεκρὸν δεκάτην μεταθῆκαν.
ενώ η μνήμη του επαναλαμβάνεται στις 20 Σεπτεμβρίου.
Πολλά θλιβέντες Mάξιμος και Mαρτίνος,
Πολλών επαίνων αξιούσθων οι δύω.






Ιερά Λείψανα: 
Η δεξιά του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγ. Παύλου Αγίου Όρους.




Όπως είναι γνωστό από τον βίο του, ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής συνελήφθη και προσήχθη στην Κωνσταντινούπολη από τον μονοφυσίτη αυτοκράτορα Κώνστα Β΄ με τις κατηγορίες της απείθειας σε αυτοκρατορικό διάταγμα, αλλά και της αίρεσης. Θα δικαστεί και θα καταδικαστεί συνολικά τρεις φορές σε εξορία, αλλά την τρίτη φορά ο Όσιος (μαζί και οι συνοδοί μαθητές του) θα βασανιστεί, θα του κοπεί η γλώσσα από τον φάρυγγα και επιπλέον το δεξί χέρι, ούτως ώστε ούτε να μπορεί να ομιλεί, ούτε να γράφει. Μάλιστα, όπως περιγράφεται στον βίο του, τα αποκομμένα μέλη θα κρεμαστούν πάνω του και θα διαπομπευτεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, καθώς μεταφέρονταν στον τελευταίο τόπο της εξορίας του.
Όμως αυτό το ακρωτηριασμένο χέρι του Οσίου, ενάντια σε όλες τις περιστάσεις, θα διασωθεί και ταξιδεύοντας διαμέσου των αιώνων και των ιστορικών μεταβολών θα «αναπαυτεί» από τον 12ο αιώνα και μετά στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους. Θεωρείται μάλιστα και το μόνο γνωστό λείψανο του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού.





Святые мощи Преподобного Максима Исповедника доступны для поклонения в Храме пророка Божьего Илии в Обыденском переулке в пределе апостолов Петра и Павла, г.Москва
Τα ιερά λείψανα του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή είναι διαθέσιμα για λατρεία στην Εκκλησία του Προφήτη του Θεού Ηλία στην οβίδα Ομπένδενσκι στα όρια των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Μόσχα





Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος, τη επομβρία, ρείθρα έβλυσας, τη Εκκλησία, υπερκοσμίων δογμάτων πανεύφημε, θεολόγων δε του Λόγου την κένωσιν, ομολογίας αγώσι διέλαμψας. Πάτερ Μάξιμε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθσι ημίν το μέγα έλεος.


Минея - Январь (фрагмент). Икона. Русский Север. 1-я половина XVI в. 55.9 х 40.2. Из коллекции Н.И.Репникова. В 1964 из собрания Ф.А. Калинина поступила в ГРМ. Санкт-Петербург.
Μηναίο - Ιανουάριος (τεμάχιο). Εικονίδιο Ρωσικό τού 1ου εξάμηνου τού 16ου αιώνα μ.Χ.  Από τη συλλογή Repnikov, Nikolai Ivanovich. Το 1964 στην συλλογή Fyodor Antonovich Καλίνιν - συλλέκτη. Αγία Πετρούπολη.




Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ὀρθοδοξίας ὁδηγέ, εὐσεβείας Διδάσκαλε καί σεμνότητος, τῆς Οἰκουμένης ὁ φωστήρ, τῶν Μοναζόντων θεόπνευστον ἐγκαλλώπισμα, Μάξιμε σοφέ, ταῖς διδαχαῖς σου πάντας ἐφώτισας, λύρα τοῦ Πνεύματος. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.


Минея - Январь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии
Μηναῖο - Ιανουάριος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας .



Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Τόν τῆς Τριάδος ἐραστήν καί Μέγαν Μάξιμον, τόν ἐκδιδάξαντα τρανῶς πίστιν τήν ἔνθεον, τοῦ δοξάζειν τόν Χριστόν, ἐν δύο φύσεσι, θελήσεσί τε καί ἐνεργείαις ὑπάρχοντα, ἐπαξίως ἐν ᾠδαῖς πιστοί τιμήσωμεν, ἀνακράζοντες· Χαῖρε κήρυξ τῆς Πίστεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου