ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
от часовни Иоанна Богослова в келье святого Прокопия, на территории Свято-Афинского монастыря
работа неизвестного иконописца
Απόστολος Πέτρος
Τοιχογραφία (Fresco) τού 14ου αιώνα μ.Χ.
από το Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο κελί του Αγίου Προκοπίου, στην επικράτεια τής Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους
έργο αγνώστου αγιογράφου
COMMENTARIUS DE SS. PETRO ET PAULO
(ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)
The Bones of St. Peter The First Full Account of the Search for the Apostle's Body by John Evangelist Walsh © 1982, Doubleday & Co.
Τα οστά του Αγίου Πέτρου
Το πρώτο πλήρως υπόψη της αναζήτησης για το σώμα του Αποστόλου
από τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή Walsh
© 1982, Doubleday & Co.
(ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)
The Bones of St. Peter The First Full Account of the Search for the Apostle's Body by John Evangelist Walsh © 1982, Doubleday & Co.
Τα οστά του Αγίου Πέτρου
Το πρώτο πλήρως υπόψη της αναζήτησης για το σώμα του Αποστόλου
από τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή Walsh
© 1982, Doubleday & Co.
Ταουσάνοβιτς, Βλαδίμηρος Κ.
Ο Παύλος εν Αθήναις :
Διατριβή επί διδακτορία ... Εν Αθήναις Τύποις "Πανελληνίου Κράτους" 1912.
Ο Απόστολος Παύλος :
Ήτοι αι πρώται νίκαι του χριστιανισμού (μετά εικόνων) κατά τον W. Naumann
υπό Αγαθαγγέλου Στεφανάκη Επισκόπου Μυρέων.Εν Σμύρνη, 1875.
Ο Παύλος εν Αθήναις :
Διατριβή επί διδακτορία ... Εν Αθήναις Τύποις "Πανελληνίου Κράτους" 1912.
Ο Απόστολος Παύλος :
Ήτοι αι πρώται νίκαι του χριστιανισμού (μετά εικόνων) κατά τον W. Naumann
υπό Αγαθαγγέλου Στεφανάκη Επισκόπου Μυρέων.Εν Σμύρνη, 1875.
Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος
Апостолы Петр и Павел.
Открытые в 2010 году фрески катакомбы Санта-Текла в Риме. IV век.
Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.
Τοιχογραφίες (Fresco) τού 4ου αιώνα μ.Χ. τής κατακόμβης τηςΑγίας Θέκλας στη Ρώμη.
Ανακαλύφθηκαν το 2010,.
Σταύρωσις εἷλε κήρυκα Χριστοῦ Πέτρον, Τομὴ δὲ Παῦλον, τὸν τεμόντα τὴν πλάνην. Τλῆ ἐνάτῃ Σταυρὸν Πέτρος εἰκάδ' ἄορ δέ γε Παῦλος. |
Ο Πέτρος γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά, κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, όπου με τον αδελφό του Ανδρέα ασκούσαν το επάγγελμα του ψαρά, μαζί με δυο άλλους Αποστόλους, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, γιους του Ζεβεδαίου.
Κατοικουσε στην Καπερναούμ από όπου καταγόταν η γυναίκα του, για την οποία ωστόσο τίποτα δεν είναι γνωστό. Γνωρίζουμε ότι ο Πέτρος ήταν έγγαμος, γιατί ο Χριστός θεραπεύσε την πεθερά του. Είναι πολύ πιθανό η σύζυγος να μην ζούσε όταν τον κάλεσε ο Χριστός στο αποστολικό αξίωμα. Μάλιστα, στις ιεραποστολικές του περιοδείες, είχε και ο Πέτρος μαζί του όχι τη γυναίκα του αλλά χριστιανή αδελφή για να τον υπηρετεί.
Ап. Петр
фреска XIV века н.э.от часовни Иоанна Богослова в келье святого Прокопия, на территории Свято-Афинского монастыря
работа неизвестного иконописца
Απόστολος Πέτρος
Τοιχογραφία (Fresco) τού 14ου αιώνα μ.Χ.
από το Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο κελί του Αγίου Προκοπίου, στην επικράτεια τής Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους
έργο αγνώστου αγιογράφου
Η κλήση του στο αποστολικό αξίωμα έγινε σταδιακά. Πρώτα παρουσίασε τον Πέτρο στο Χριστό ο αδελφός του Ανδρέας. Ήταν παρών, προφανώς, στο γάμο της Κανά και αμέσως μετά από το γάμο αυτόν εγκαταστάθηκε με τον Ιησού και άλλους μαθητές στην Καπερναούμ.
Οι ειδήσεις για την ιστορία του Πέτρου μετά την Ανάσταση δεν είναι πολλές και δε μπορούμε να έχουμε ένα διάγραμμα της πορείας του και κανένα σταθερό σημείο για μια σωστή χρονολόγηση. Στην ιστορία της πρώτης Εκκλησίας και πάλι πρωτοστατεί ο Πέτρος στην πρώτη διοικητικού χαρακτήρα πράξη των Αποστόλων, όταν υπέδειξε σε κοινή σύναξη των πιστών να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του Ιούδα του Ισκαριώτη. Την ημέρα της Πεντηκοστής πάλι ο Πέτρος σηκώθηκε μαζί με τους άλλους έντεκα Αποστόλους και μίλησε προς το συγκεντρωμένο πλήθος ώστε να πιστέψουν και να βαπτιστούν 3.000. Στη συνέχεια ο Πέτρος θεράπευσε κάποιο χωλό στο Ναό, όντας με τον Ιωάννη, μίλησε για δεύτερη φορά προς το πλήθος. Αυτός ο λόγος είχε συνέπεια να οδηγηθεί με τον Ιωάννη στο συνέδριο. Οι Ιουδαίοι και μάλιστα οιΣαδδουκαίοι συνέλαβαν για δεύτερη φορά τον Πέτρο και τον Ιωάννη και τους φυλάκισαν, για να αποφυλακιστούν όμως με θαυμαστό τρόπο.
Απόστολος Πέτρος - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής) |
Μετά από μια μακρά περιοδεία που είχε ξεκινήσει από την Ιουδαία κατά την οποία ο Πέτρος ίδρυσε την Εκκλησία της Αντιόχειας και έκανε κηρύγματα, βαπτίζοντας και χειροτονώντας Επισκόπους σε διάφορα μέρη, αφού πρώτα πέρασε από την Σικελία (όπου χειροτόνησε τους πρώτους Επισκόπους των Συρακουσών και της Κατάνης) κατέληξε στη Ρώμη όπου χειροτόνησε τον άγιο Λίνο πρώτο Επίσκοπο της Ρωμαΐκης Πρωτεύουσας. Εκεί, έμαθε ότι σχεδιαζόταν η σύλληψή του, εξαιτίας των Διώξεων κατά των Χριστιανών, και γι' αυτό ετοιμαζόταν να φύγει από την πόλη.
Απόστολος Πέτρος - 1542 μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον Όρος - Kρητική σχολή |
Βγαίνοντας από την Ρώμη, είδε τον Χριστό να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση κρατώντας έναν σταυρό. Ο Πέτρος περίεργος τον ρώτησε "Πού πηγαίνεις Κύριε;/Quo vadis, Domine?" κι Εκείνος του απάντησε "Πηγαίνω στη Ρώμη για να σταυρωθώ ξανά / Romam vado iterum crucifigi"(Πραξ. Απ). Τότε ο Πέτρος κατάλαβε ότι έπρεπε να υπομείνει το μαρτύριο και επιστρέφοντας στη Ρώμη παραδόθηκε.
Μάλιστα, ζήτησε να τον σταυρώσουν ανάποδα, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο να υπομείνει μαρτύριο παρόμοιο με αυτό του Χριστού. Μαρτύρησε στις29 Ιουνίου του έτους 64 ή 67, στο Ιπποδρόμιο του Νέρωνα.
Ενταφιάστηκε στον Βατικάνειο Λόφο, έξω από τον Ιππόδρομο όπου και μαρτύρησε (οι αρχαιολογικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η μεταξύ τους απόσταση ήταν περίπου 150 μέτρα), και σε εκείνο το σημείο τοποθετήθηκε αρχικά μια κόκκινη πέτρα. Σε εκείνο το σημείο κτίστηκε ένας μικρός ευκτήριος οίκος, όπου οι πρώτοι Χριστιανοί λειτουργούσαν, ενώ με την επίσημη αναγνώριση του Χριστιανισμού από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, εκεί κτίστηκε μεγαλόπρεπη Βασιλική, η οποία αντικαταστάθηκε αργότερα από εκείνη του Μιχαήλ Αγγέλου. Ο Τάφος του εντοπίζεται κάτω από την κεντρική Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Ο Πέτρος απεικονίζεται ως μεσήλικας με άσπρα πυκνά μαλλιά και κοντή γενειάδα. Φέρει πάντοτε σκούρο μπλέ χιτώνα και κίτρινο ιμάτιο, χρώματα καθιερωμένα τόσο στην Ορθόδοξη όσο και στην Δυτική Εικονογραφία. Συχνά κρατάει κάποια περγαμηνή στο αριστερό του χέρι όπου αναγράφεται κάποιο χωρίο από την Επιστολή του, ενώ κρατά κλειδιά στο άλλο χέρι, ως έμμεση αναφορά στο Ευαγγελικό χωρίο "σύ εἶ ὁ Πέτρος, καί ἐπί ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τήν ἐκκλησίαν, καί πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς"(Ματθ. 16, 18-19). Η παρερμηνεία αυτού του χωρίου οδήγησε αρκετές φορές την Εκκλησία σε διαμάχη, αφού χρησιμοποιείται ακόμη από την Εκκλησία της Ρώμης ως δικαιολογία για το"Παπικό Πρωτείο" της επί των άλλων Πατριαρχείων. (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)
Ο απόστολος Παύλος γεννήθηκε μεταξύ 10 και 15μ.Χ., ήταν επίσης Εβραίος, καταγόταν από τη φυλή Βενιαμίν, ανήκε στους κύκλους των Φαρισαίων και κατοικούσε στην Ταρσό της Κιλικίας. Από τον πατέρα του είχε αποκτήσει τον τίτλο και τα δικαιώματα του Ρωμαίου πολίτη. Το αρχικό του όνομα ήταν Σαούλ ή Σαύλος. Μαθήτευσε κοντά στον νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ και ήταν πιστότατος οπαδός του Μωσαϊκού Νόμου, σε σημείο ώστε να καταδιώκει με κάθε τρόπο όσους πίστευαν στο κήρυγμα του Χριστού. Σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, ήταν μεταξύ όσων επεδίωξαν το μαρτύριο του αγίου Στεφάνου (Πράξεις Αποστόλων ζ’, 60). Κατά την παράδοση, κρατούσε τα ενδύματα των βασανιστών του αγίου, όταν εκείνοι τον λιθοβολούσαν.
Η μεταστροφή του Σαούλ στην πίστη του Χριστού έγινε με τρόπο θαυματουργικό, ενόσω πορευόταν προς τη Δαμασκό. Πριν την είσοδο της πόλης έχασε την όρασή του, έπεσε στη γη από το άλογο, στο οποίο επέβαινε, και άκουσε φωνή από τον ουρανό να τον προστάζει να βρει στη Δαμασκό τον απόστολο Ανανία, ο οποίος του δίδαξε την αλήθεια του Ευαγγελίου και τον βάπτισε (Πράξεις Αποστόλων θ’, 1-18).
Μετά τη μεταστροφή του περιόδευσε σε μεγάλο μέρος της τότε γνωστής οικουμένης, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο του Χριστού. Η ιεραποστολική πορεία του χωρίζεται σε τέσσερις ιεραποστολικές Περιοδείες. Κατά την πρώτη Περιοδεία (47-48μ.Χ.) κήρυξε στην Κύπρο, την Παμφυλία, την Πισιδία και την Λυκαονία. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Περιοδείας του (49-52μ.Χ.) περιοδεύοντας στη Συρία, την Κιλικία, τη νότιο Γαλατία, τη Λυκαονία, κήρυξε την πίστη του Χριστού στον ελλαδικό χώρο, ακολουθώντας την πορεία από Τρωάδα προς Νεάπολη, Φιλίππους (αρχαία Καβάλα), Αμφίπολη, Απολλωνία, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αθήνα - όπου και κήρυξε για τον «Άγνωστο Θεό» των Αθηναίων στο βήμα του Αρείου Πάγου.
Τελευταίος σταθμός του πριν να αναχωρήσει για την Έφεσο ήταν η Κόρινθος, όπου κήρυξε στη συναγωγή της πόλης και βάπτισε τον αρχισυνάγωγο Κρίσπο και όλη την οικογένειά του. Πριν να αναχωρήσει από την Κόρινθο, τον χειροτόνησε επίσκοπο και τον έστειλε να κηρύξει τον λόγο του Χριστού στην Αίγινα. Ο απόστολος Παύλος ήταν ο πρώτος που έφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου σε ευρωπαϊκό έδαφος και σε έθνη που δεν ήταν ιουδαϊκά. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ο «Απόστολος των Εθνών». Περιήλθε τον ελλαδικό χώρο και κατά την επόμενη τρίτη Περιοδεία του.
Μετά την τρίτη Περιοδεία του (52-56μ.Χ.) στη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία και τη νότια Ελλάδα και ενόσω κήρυττε στα Ιεροσόλυμα, οι Ιουδαίοι, ενοχλημένοι από τη δράση του, τον κατηγόρησαν στους Ρωμαίους διοικητές και μετά την δίκη του από το Μεγάλο Συνέδριο των Ιουδαίων οδηγήθηκε να δικασθεί στη Ρώμη ως Ρωμαίος πολίτης, όπου αθωώθηκε των κατηγοριών. Πραγματοποίησε, έπειτα, την τέταρτη και τελευταία Περιοδεία του. Κατά μία θεωρία κήρυξε το Ευαγγέλιο έως και την Ισπανία. Μετά την επιστροφή του στη Ρώμη συνελήφθη κατά τις ημέρες του διωγμού του Νέρωνα και θανατώθηκε με αποκεφαλισμό το 67 ή 68 μ.Χ., λίγο καιρό μετά το μαρτύριο του αποστόλου Πέτρου. Σύμφωνα με την παράδοση, από την τομή του αποκεφαλισμού έρρευσε αίμα και γάλα.
Η κηρυγματική δράση και των δύο αποστόλων ήταν θαυμαστή και μοναδική, ώστε να καταστούν στη συνείδηση της Εκκλησίας ως οι δύο σημαντικότεροι απόστολοι του Χριστού. Στην Καινή Διαθήκη συναντούμε δεκατέσσερις επιστολές, οι οποίες αποδίδονται στον απόστολο Παύλο και απευθύνθηκαν από εκείνον προς τοπικές Εκκλησίες, τις οποίες ίδρυσε κατά τις Περιοδείες του. Δύο επιστολές της Καινής Διαθήκης αποδίδονται στον απόστολο Πέτρο, οι οποίες τιτλοφορούνται ως «Καθολικές», αφού δεν έχουν ως παραλήπτη συγκεκριμένη τοπική Εκκλησία, αλλά ολόκληρο το εκκλησιαστικό σώμα. (Του Γεωργίου Ζαραβέλα, υπ. Μ.Δ.Ε. Λειτουργικής ΕΚΠΑ).
Апостолы Петр и Павел.
Менологий 29 июня - 1 июля
Византия. Греция; XIV в.; памятник:
Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 10 x 13 см.;
местонахождение: Англия. Оксфорд. Бодлеанская Библиотека
(Bodleian Library)
Μαρτύριο Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Μηνολόγιο 29 Ιουνίου. - 1 Ιουλίου.
Βυζαντινή Μηνολόγιο τού 14ου αιώνα μ.Χ.
Τώρα ευρίσκεται στην Αγγλία. Οξφόρδη.
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)
Ιερά Λείψανα: | Η Κάρα του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στη ρωμαιοκαθολική Βασιλική Αγίου Ιωάννου Λατερανού Ρώμης. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πέτρου βρίσκονται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό της Αγίας Πουντεντιάνας Ρώμης και στις Μονές Ιβήρων και Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Μέρος των Λειψάνων του Αγίου Πέτρου βρίσκονται στη ρωμαιοκαθολική Βασιλική Αγίου Πέτρου Ρώμης. Λειψανοθήκη με μικροτεμάχιο λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Πέτρου στον Καθεδρικό Ναό της Τρηρ (Trier) Γερμανίας Καθεδρικός Ναός τής πόλης τών Βρυξελλών που τιμάται στο όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης. Η λεγόμενη λειψανοθήκη της Αγίας Οικογένειας.Η κάτω ασημένια θήκη περιέχει λείψανα των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ενώ η πάνω τεμάχιο από τον μανδύα του Δικαίου Ιωσήφ του Μνήστορος. Επιγραφή: "EX PALLIO S. JOSEPH SPONSI B(EATISSI) MAE V. M.".Στο κεντρικό μενταγιόν επιζωγραφισμένη η Φυγή στην Αίγυπτο. Οι αλυσίδες του Αγίου Πέτρου φυλάσσονται στη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Αγίου Πέτρου «τῶν Δεσμῶν» Ρώμης. Οι αλυσίδες του Αποστόλου Πέτρου στη Φλωρεντία. Τμήμα των αλυσίδων του Αποστόλου Πέτρου στον θησαυρό του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας (Γερμανία). Προέρχονται από τη Ρώμη. Τμήμα των αλυσίδων του Αποστόλου Πέτρου στον θησαυρό του Καθεδρικού Ναού της Τρηρ (Γερμανία). Προέρχονται από τη Ρώμη. Τμήμα των αλυσίδων του Αποστόλου Πέτρου στον θησαυρό του Καθεδρικού Ναού του Άαχεν (Γερμανία). Στην Ιερα Μονη Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης φυλλάσονται λείψανα πολλών αγίων όπως:
Moastele Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Apostol Petru Parohia Bumbacari, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, este o parohie ortodoxa situata in Bucuresti Αποτμήματα λειψάνων τού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και τού Αγίου Αποστόλου Πέτρου στην Ενορία Bumbacari, αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, μια ορθόδοξη Ενορία που ευρίσκεται στο Βουκουρέστι. Ρουμανία Above the main altar of St. John Lateran are reliquaries contining the heads of Sts Peter and Paul. Η Κάρα του Αγίου Παύλου βρίσκεται στη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Αγίου Ιωάννου Λατερανού Ρώμης. The General Vicar of the FSSP presents the relics of Sts Peter and Paul, which a member of the Confraternity has donated us. A sampling of the bones believed to be those of St. Peter. These are the carpals and metacarpals of the left hand. (Fabbrica di San Pietro) Μέρος των Λειψάνων του Αγίου Παύλου βρίσκονται στον ομώνυμο ρωμαιοκαθολικό Ναό «Ἐκτός τῶν Τειχῶν» Ρώμης. Ένας εκ των οδόντων του Αγίου Παύλου βρίσκεται στην Συλλογή των Ανακτόρων του Μπάκινχαμ Λονδίνου. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παύλου βρίσκεται στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Η αλυσίδα και το οδοιπορικό ραβδί του Αγίου Παύλου βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Παρεκκλήσιο «Φιόρι» της Ρώμης. |
Τμήμα της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου των Εθνών
στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου (οδού Ψαρρών). ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟ.
Τμήμα των ιερών λειψάνων του Αποστόλου Παύλου από την Μητρόπολη της Βέροιας
Λειψανοθήκη με μικροτεμάχιο λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Παύλου (;)
στονΚαθεδρικό Ναό της Τρηρ (Trier) Γερμανίας
ковчег с частицами мощей святых первоверховных
апостолов Петра и Павла. Пензенской епархии
Λείψανα των Αγίων Αποστόλων Πέτρου καί Παύλου
στην Ιερά Μητρόπολη Πέζνα καί Νιζνελόμοσβκ Ρωσία
Ковчег с частицами святых мощей апостолов Петра и Павла
из Крыма по благословению Митрополита Киевского и всея Украины Владимира.
Κιβωτός με τα σωματίδια από τα ιερά λείψανα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
από την Κριμαία απο την Ιερά Μητρόπολη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας
Αποτμήματα λειψάνων των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
στο μοναστήρι προς τιμήν της Μητέρας του Θεού «Χαρά και παρηγοριά» στο χωριό της περιοχής Bolshaya Olshanka Vasylkiv, Κίεβο
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου