Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

 

ΕΑΝ   ΘΕΛΕΤΕ
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ






(σελίδες 567 - 582 )





Βιογραφία και Πολιτεία του οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Καλυβίτου
 ___ / υπό τινος φιλοχρίστου.
Τυπογραφείον και Βιβλιοπωλείον Σωτηρίου Ευστ. Βίγγα, 1879.
(σελίδες 1 - 24 )





Βιβλίον καλούμενον Παράδεισος : εκ των λόγων του οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Σημεώνος του Μεταφραστού / Μεταφρασθέν παρά Αγαπίου Μοναχού του Κρητός. Νεωστί μετατυπωθέν, και μετά πάσης επιμελείας διορθωθέν παρά Σ. Β. Δ. του Φ. Φ. Ενετίησι: Παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων, αψηζ'(1797).
( σελίδες 335 - 344 )





DE S. JOANNE CALYBITA
(σελίδες  313 - 320 ) 






Ο Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης





Прп. Иоанн. Феофан Критский и Симеон. Фреска церкви 
свт. Николая. Монастырь Ставроникита. Афон. 1546 год.
Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης.
Τοιχογραφία  (Fresco) τού έτους 1546 μ.Χ.
 από τον  Θεοφάνη τον Κρήτα και  τον Συμεών
 στο Παρεκκλήσιο τού Αγίου Νικολάου τής Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Αγίου Όρους





Ἀρνησίκοσμος παῖς λιπὼν γῆς καλύβην,
Ἐν οὐρανοῖς ἔπηξε καινὴν καλύβην.
Πέμπτῃ Ἰωάννης δεκάτῃ καλύβην μετέπηξεν.






Прп. Иоанн. Роспись собора 
монастыря прп. Неофита Кипрского. Кипр. XVI в.
Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης. Τοιχογραφία τού 16ου αιώνα μ.Χ. στο Καθολικό τής Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου τού Εγκλείστου. Πάφος Κύπρου 







Прп. Иоанн Кущник. 
Роспись ц. Вознесения в Дечанах. Ок. 1348-1350 гг
Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης.  
Τοιχογραφία τού έτους 1348 - 1350 μ.Χ. στό Ναό τής  Αναλήψεως τού Κυρίου τής Ιεράς Μονής Βισόκι Ντετσάνι. Σερβία





Святой Преподобный Иоанн Кущник. 
Фреска . 1568 год.
церкви Богородицы в Студенице, Сербия
Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης.  
Τοιχογραφία τού έτους 1568 μ.Χ. 
στήν Ιερά Μονή Στουντένιτσα . Σερβία





Βιογραφία

Ο όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 460 μ.Χ., όταν βασίλευε ο Λέων ο πρώτος. Ο πατέρας του Αγίου ήταν ο Ευτρόπιος, συγκλητικός στο αξίωμα και πολύ πλούσιος και η μητέρα του ήταν η Θεοδώρα. Και οι δύο γονείς χαρακτηρίζονταν για την ευσέβειά τους. Απέκτησαν τρία παιδιά εκ των οποίων το μικρότερο ήταν ο Ιωάννης. Από την παιδική του ηλικία φαινόταν διαφορετικός από τα αδέρφια του γιατί έδειχνε να μην τον απασχολεί η άνοδος σε κοσμικά αξιώματα, αλλά είχε ιδιαίτερη προσήλωση στον λόγο του Θεού και το ενδιαφέρον του στρεφόταν γύρω από τις ακολουθίες της Εκκλησίας.
Για αυτό το λόγο ζήτησε από τους γονείς του να του δωρίσουν ένα ευαγγέλιο για να μπορεί να εντρυφεί στις σελίδες του και να αναπαύεται στην αλήθεια που αυτό θα του προσέφερε. Πράγματι οι γονείς του υπάκουσαν στο θέλημα του παιδιού τους και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα το ευαγγέλιο ήταν έτοιμο και ο Ιωάννης μπορούσε να το έχει διαρκώς κοντά του.




Прп. Иоанн Кущник. 
Роспись ц. Вознесения в Милешево. Ок. 1228 г.
Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης. 
Τοιχογραφία τού έτους 1228 μ.Χ στό Ναό τής  Αναλήψεως τού Κυρίου τής Ιεράς Μονής Mileseva στις όχθες του ποταμού Mileshevtse, κοντά Prijepolje στην Σερβία





Святой Преподобный Иоанн Кущник. 
Фреска между приблизительно 1300 
церкви Архангела Михаила, Радожда,
Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης. 
Τοιχογραφία  περίπου τού έτους 1300 μ.Χ.


στην σπηλαιολογική Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
στη Radozhda που ευρίσκεται στη δυτική ακτή της λίμνης της Οχρίδας
Σκόπια




Прп. Иоанн Кущник. 
Роспись алтарной преграды Успенского собора Московского Кремля. 1482 или 1514-1515 гг.
Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης. 
Τοιχογραφία τού έτους 1482 μ.Χ, ή  τού έτους 1514-1515 μ.Χ, στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως τής Θεοτόκου στο Κρεμλίνο. Ρωσία



Εκείνη την περίοδο η οικογένειά του φιλοξενούσε έναν μοναχό από την μονή των Ακοιμήτων, ο οποίος πραγματοποιούσε προσκύνημα στους αγίους τόπους. Ο μοναχός αυτός έγινε πόλος έλξης για το μικρό Ιωάννη, ο οποίος δεν χόρταινε να ακούει για τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί στο συγκεκριμένο μοναστήρι ζούσαν, ασκούνταν στην προσευχή και αγωνίζονταν να θεωθούν. Ο Ιωάννης παρακάλεσε το μοναχό όταν θα επέστρεφε από το προσκύνημά του να τον πάρει μαζί του στο μοναστήρι και να ασκηθεί εκεί ως μοναχός.
Πράγματι όταν επέστρεψε ο μοναχός πήρε τον Ιωάννη κοντά του χωρίς όμως οι γονείς του να το γνωρίζουν γιατί ο Ιωάννης ήξερε ότι θα αντιδρούσαν και δεν θα του το επέτρεπαν.
Όταν έφθασαν στο μοναστήρι τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ο Άγιος Μάρκελλος, ο οποίος βλέποντας την έντονη επιθυμία του να μονάσει τον έκειρε μοναχό και του ανέθεσε τον ανάλογο κανόνα. Ο Ιωάννης σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπέρασε με την άσκηση ακόμη και τους γεροντότερους μοναχούς στην ηλικία και κατέστη το φωτεινό παράδειγμα όλων.




Святой Преподобный Иоанн Кущник. 
Мозаика 1030 - 1040-е годы.монастыря Осиос Лукас 
(Преподобного Луки), Греция. 
Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης. 
Μωσαϊκό μεταξύ τών ετών 1030-1040 μ.Χ. 
στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά στό Στείρι Βοιωτίας  







Οι γονείς του όμως μένοντας χωρίς τον Ιωάννη θεώρησαν ότι κάτι κακό συνέβη στο παιδί τους. Έψαξαν όπου θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να βρίσκεται. Και τελικά έμειναν με την εντύπωση ότι θα ήταν νεκρό.
Αφού πέρασαν κάποια χρόνια, ο Ιωάννης ζητά και λαμβάνει την ευλογία του πνευματικού του να επιστρέψει στην οικία του και εκεί να ολοκληρώσει τον αγώνα του. Πράγματι ο ηγούμενος της μονής των Ακοιμήτων συμφωνεί και του επιτρέπει την επιστροφή.
Όταν ο Ιωάννης φθάνει στο σπίτι του κανείς δεν τον αναγνωρίζει, ούτε οι ίδιοι οι γονείς του. Η μητέρα του μάλιστα δεν άντεχε ούτε την όψη του να βλέπει γιατί ήταν σκελετωμένος και ταλαιπωρημένος. Ο Ευτρόπιος του πρότεινε να μείνει στο δωμάτιο του παιδιού του που πίστευε ότι είχε πεθάνει. Όμως ο Ιωάννης τον παρακάλεσε να του φτιάξουν μία καλύβα στην άκρη του κήπου τους και έτσι έλαβε την ονομασία του Καλυβίτη.

Σε αυτήν την καλύβα έμεινε τρία χρόνια και όταν πληροφορήθηκε την επικείμενη αναχώρησή του από αυτήν την ζωή ζήτησε να δει τους γονείς του. 
Святой Преподобный Иоанн Кущник.
Миниатюра 985 г.  Минология Василия II. Константинополь.  
Ватиканская библиотека. Рим.
Ο Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης
Μικρογραφία (Μινιατούρα) τού έτους 985 μ.Χ.  
στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. Κωνσταντινούπολη. 
Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη




Иоанн Каливит(Кущник), прп;
Византия; XI в.; памятник: Императорский менологий cod. Walters 521 на январь; местонахождение: США. Балтимор. WAM (Walters Art Museum)
Ο Όσιος Ιωάννης  Καλυβίτης
Αυτοκρατορικό Μηνολόγιο ( μηνός Ιανουαρίου) τού 11ου αιώνα μ.Χ.
 το οποίο είναι μια βυζαντινή συλλογή βιογραφιών αγίων. 
 Imperial Cod. Walters 521  WAM (Μουσείο Τέχνης Walters) ΗΠΑ. Βαλτιμόρη.





Менологий на 14-17 января
Византия. Греция; XIV в.; памятник: 
Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 
10 x 13 см.;  местонахождение: Англия. Оксфорд. 
Бодлеанская Библиотека 
Μηνολόγιο 14 - 17 Ἰανουαρίου
Βυζαντινή Μηνολόγιο  τού 14ου αιώνα μ.Χ. 
Τώρα ευρίσκεται στην  Αγγλία. Οξφόρδη. 
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)



Τότε τους έδωσε το ευαγγέλιο που του είχαν χαρίσει χρόνια πριν και τους αποκάλυψε την ταυτότητά του. Τους ζήτησε να μην κλαίνε γιατί ο ίδιος είχε βρει παρρησία στον Θεό και τους παρακάλεσε να τον κηδεύσουν με τα μοναχικά του ενδύματα.
Οι γονείς του έμειναν άναυδοι μη γνωρίζοντας τι έπρεπε να πράξουν, η μητέρα του επάνω στην θλίψη της άλλαξε τα ενδύματα του λειψάνου του παιδιού της, αλλά ένας σεισμός την έκανε να θυμηθεί το λάθος της και αμέσως υπάκουσε στο θέλημα του παιδιού της.




Ιερά Λείψανα




Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Καλυβίτου στο Βαθύ Αυλίδος






Λείψανα τού Αγίου Ιωάννου Καλυβίτου που φυλάσσονται 
στον παραπάνω Ιερό Ναό. 






Απότμημα Ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη 
από το Άγιον Όρος






Частица святых мощей прп. Иоанна Кущника доступна для поклонения и паломничества верующих в Спасо-Евфросиниевском женском монастыре г. Полоцк. 
Απότμημα λειψάνου τού Οσίου Ιωάννου τού Καλυβίτου στήν Ιερά Μονή Αγίας Ευφροσύνης στήν πόλη Polotsk ( . Belor Polatsk) - μια πόλη στην περιοχή Vitebsk της Λευκορωσίας , ένα διοικητικό κέντρο της περιοχής Polotsk . Βρίσκεται και στις δύο όχθες του Δυτικού Dvina , στη συμβολή του ποταμού Polota .



Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Ἐκ βρέφους τόν Κύριον, ἐπιποθήσας θερμῶς, τόν κόσμον κατέλιπες, καί τά ἐν κόσμῳ τερπνά, καί ἤσκησας ἄριστα· ἔπηξας τήν καλύβην, πρό πυλῶν σῶν γονέων· ἔθραυσας τῶν δαιμόνων, τάς ἐνέδρας παμμάκαρ· διό σε Ἰωάννη ὁ Χριστός, ἀξίως ἐδόξασεν.

 

Κάθισμα
Δόξα... Ἦχος γ'
Τὴν ὡραιότητα 
Πλοῦτον ἐπίκηρον, καὶ δόξαν ῥέουσαν, λιπὼν οὐράνιον, ὄλβον ἀπείληφας, καὶ κλέος Πάτερ ἀληθῶς, αἰωνίζον μακάριε· ὅθεν μακαρίζομεν, τὴν ἁγίαν σου κοίμησιν, καὶ πανηγυρίζοντες, ἐν αὐτῇ ἐκβοῶμέν σοι· Πρὸς Κύριον μνημόνευε ἡμῶν, ὡς ἔχων Ἰωάννη παρρησίαν.


Минея - Январь (фрагмент). Икона. Русь. Начало XVII в. Церковно-Археологический Кабинет Московской Духовной Академии

Μηναῖο - Ιανουάριος (τεμάχιο). Εἰκονίδιο στίς ἀρχές τοῦ 17ου αἰώνα μ.Χ. στήνἘκκλησία καί τό Αρχαιολογικό Μουσεῖο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Μόσχας .


Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τά ἄνω ζητῶν.
Ποθήσας σοφέ, πτωχείαν Χριστομίμητον, γονέων τῶν σῶν, τόν πλοῦτον ἐγκατέλιπες, καί τό Εὐαγγέλιον ἐν χερσί σου κρατῶν ἠκολούθησας, Χριστῷ τῷ Θεῷ Ἰωάννη , πρεσβεύων ἀπαύστως ὑπέρ πάντων ἡμῶν.

 

Ὁ Οἶκος
Τὶς ἱκανὸς ἀξίως ὑμνῆσαι τῶν σῶν κόπων, καὶ πόνων, καὶ καμάτων πολλῶν τὸ κλέος καὶ τὸ μέγεθος; ἀλλὰ λιταῖς σου, ταῖς πρὸς Θεὸν εὐπροσδέκτοις, τοῦ Πνεύματος χάριν μοι νῦν χορήγησον, ὅπως τοὺς σοὺς ὑπὲρ φύσιν ἀγῶνας ἐκφράσω πιστῶς, καὶ μέλψω τὸ ὑπὲρ λόγον καρτερόν σου, καὶ τῆς συνειδήσεως τὴν ὑπομονὴν Παμμακάριστε· δι' ἧς πλάνον ἐχθρὸν κατῄσχυνας, πρεσβεύων ἀπαύστως ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

 

Ἐξαποστειλάριον τοῦ Καλυβίτου
Ἦχος β'
Γυναῖκες ἀκουτίσθητε 
Πτωχὸς ὡς ἄλλος Λάζαρος, προσεκαρτέρεις Ὅσιε, τῶν γεννητόρων πυλῶσι, στενοχωρούμενος Πάτερ, μικρᾷ καλύβῃ πάνσοφε· ἀλλ᾽ εὗρες νῦν εὐρύχωρον, τὴν μέτ᾽ Ἀγγέλων σκήνωσιν, καὶ τῶν Ἁγίων ἁπάντων, ἐν οὐρανοῖς Ἰωάννη.


Ἐξαποστειλάριον, Ἕτερον τοῦ αὐτοῦ
Ἦχος β'
Γυναῖκες ἀκουτίσθητε 
Γονέων τὴν προσπάθειαν, λιπὼν καὶ πλοῦτον ῥέοντα, τὸν σὸν σταυρὸν ἦρας Πάτερ, καὶ τῷ Χριστῷ Ἰωάννῃ, προθύμως ἠκολούθησας· ἀσκητικῶς νεκρώσας δέ, τὰ πάθη πρὸς ἀπάθειαν, ἀνέδραμες, καὶ πρεσβεύεις, ὑπὲρ ἡμῶν θεοφόρε.










Στα όρια του δήμου Μεσσαπίων, στο δρόμο προς το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου βρίσκεται η Ιερά Μονή του Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτου. Πρόκειται περί παλαιάς και ιστορικής μονής, η οποία χτίστηκε επάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού ναού, προφανώς προς τιμήν του θεού Απόλλωνα.

Σε αυτό το μοναστήρι ασκήθηκαν πάρα πολλοί μοναχοί, ανάμεσα στους οποίους σώζεται και το όνομα του οσίου Δανιήλ του στυλίτου σύμφωνα με το συνοδικό της ορθοδοξίας που έχει συνταχθεί στο τέλος του 11ου αιώνα.

Το μοναστήρι αναστηλώθηκε το 1245 και αγιογραφήθηκε. Δυστυχώς και πάλι χάνεται στο πέρασμα των αιώνων, ενώ η παράδοση θέλει να επισκευάζεται από ρώσους μοναχούς τον 18ο αιώνα.

Το 1920 γίνεται ακόμη μία προσπάθεια αναστύλωσής του και από τότε διατηρεί την μορφή που διαθέτει ακόμη και σήμερα. Κατά την διάρκεια των ετών από το 1970 μέχρι και σήμερα έχουν διακονήσει τον άγιο στο παραπάνω μοναστήρι αρκετές αδελφότητες με σπουδαίο έργο τόσο στην συντήρηση, όσο και στην πνευματική καλλιέργεια.

Σήμερα, με την ευλογία και το άοκνο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, στο μοναστήρι εκτελεί χρέη ηγουμενοσυμβουλίου ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Καραμούζης, ενώ τελούνται ανελλιπώς όλες οι ιερές ακολουθίες που προβλέπονται από την αγία Εκκλησία μας.

Η ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη βρίσκεται ακριβώς μετά την πόλη των Ψαχνών Ευβοίας, στον δρόμο προς το χωριό Προκόπι της βορείου Ευβοίας. Στην δεξιά πλευρά του δρόμου υπάρχει σήμανση που πληροφορεί για τη ύπαρξη της Mονής.







Όσιος Παύλος ο Θηβαίος




Преподобный Павел Фивейский, Египетский, отшельник
 Феофан Критский и Симеон. Фреска церкви 
свт. Николая. Монастырь Ставроникита. Афон. 1546 год.
Ο Όσιος Παύλος ο Θηβαίος τής Αιγύπτου ασκητής
Τοιχογραφία  (Fresco) τού έτους 1546 μ.Χ.
 από τον  Θεοφάνη τον Κρήτα και  τον Συμεών
 στο Παρεκκλήσιο τού Αγίου Νικολάου τής Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Αγίου Όρους




Святой Преподобный Павел Фивейский. 
Фреска XIV век. церкви Св. Николая Орфаноса в Салониках.
 Ο Όσιος Παύλος ο Θηβαίος τής Αιγύπτου ασκητής
Τοιχογραφία  (Fresco) τού 14ου αιώνα μ.Χ.
 στον Ιερό Ναό τού Αγίου Νικολάου τού Ορφανού
στην Θεσσαλονίκη



Εἰ θαῦμα Θήβαις ταῖς παρ᾽ Αἴγυπτον πύλαι,
Πόσον γε Παῦλος, κἄν βίου λίπῃ πύλας;
Βλαστὸς Θηβαΐδος πέμπτῃ δεκάτῃ θάνε Παῦλος.




Βιογραφία

Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης και Όσιος Παύλος ο Θηβαίος




Свт. Григорий и прп. Иоанн.
 Икона. Греция. XVII (?) в.
Οι Άγιοι Γρηγόριος καί Ιωάννης ο Καλυβίτης
Εικόνα ελληνική τού 17ου αιώνα μ.Χ.




Ο ερημικός και ήουχος τόπος είναι από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της αυτοσυγκέντρωσης και προσευχής προς το Θεό. Αυτό φαίνεται καθαρά στη ζωή του Αγίου Παύλου του Θηβαίου. Άνηκε σε πλούσια οικογένεια της Κάτω Θηβαίδας της Αιγύπτου. Όταν ο Δέκιος (249-251) κήρυξε τον τρομερό διωγμό κατά των χριστιανών, ο Παύλος, μόλις 15 χρονών, χάνει τους γονείς του. Με εσωτερική παρακίνηση του Άγιου Πνεύματος (κατ' άλλους φοβούμενος μη παραδοθεί στους διώκτες των χριστιανών από τον έπ' αδελφή γαμπρό του, που του ζητούσε την περιουσία) φεύγει και ζητά καταφυγή σωτηρίας στην έρημο. Εκεί, μέσα στην ησυχία της φύσης, βρήκε καιρό για συστηματική μελέτη και προσευχή. Όταν πέρασε ο διωγμός του Δεκίου και επανήλθε η γαλήνη, ο Παύλος εξακολουθεί να μένει στην έρημο και, μάλιστα, αποφασίζει να μείνει μόνιμα. Τόσο δε ολοφάνερη είχε γίνει μέσα στην έρημο η πνευματική υπεροχή του και η ταπεινοφροσύνη του, ώστε, όπως κάποτε στον Κύριο μας, έρχονταν πλήθη λαού να Τον ακούσουν έτσι και στον Παύλο έρχονταν πολλοί αναχωρητές να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν.




Преподобные Антоний Великий и Павел Фивейский. 
Роспись собора мон-ря прп. Антония Великого. Египет. XII в. 
Οι Όσιοί Αντώνιος ο Μέγας και ο Παύλος ο Θηβαίος. 
Τοιχογραφία τού 12ου αιώνα μ.Χ. 
στην Μονή τού Αγίου Αντωνίου. Αίγυπτος. 




Άγιος Aντώνιος και Άγιος Παύλος ο Θηβαίος - 
Τοιχογραφία (Fresco) τού δευτέρου μισού τού 17ου αιώνα μ.Χ. -
στην Ιερά Mονή Ξηροποτάμου, Άγιον Όρος





Icon with St. Anthony visiting St. Paul of Thebes
at the Coptic Museum. Old Cairo. Egypt 
 Ο Άγιος Aντώνιος επιασκέπτεται τον  Άγιο Παύλο τον Θηβαίο
Εικόνα στο Κοπτικο Μουσείο. Παλαιό Κάϊρο. Αίγυπτο




 Meeting of sacred Antonija and Pavel. 
A Coptic icon.
Встреча святого Антония и Павла. 
Коптская икона.до XX века
 Ο Άγιος Aντώνιος επιασκέπτεται τον  Άγιο Παύλο τον Θηβαίο
Εικόνα Κοπτική τού 20ου αιώνα μ.Χ.
στην Κοπτική Εκκλησία




Η φήμη του είχε φθάσει και στην ακοή του μεγάλου Αντωνίου, που κίνησε και τον συνάντησε μέσα σε ατμόσφαιρα ανέκφραστης χαράς. Οταν μετά από λίγους μήνες επανήλθε ο Άγιος Αντώνιος, βρήκε τον Όσιο Παύλο πεθαμένο, και δύο λιοντάρια έστεκαν κοντά στον τάφο του, τον όποιο είχαν σκάψει με τα νύχια τους. Ο μεγάλος ερημίτης ήταν τότε 113χρονών.



Преподобный Павел Фивейский, Египетский, отшельник
Миниатюра 985 г.  Минология Василия II. Константинополь.  
Ватиканская библиотека. Рим.
Ο Όσιος Παύλος ο Θηβαίος τής Αιγύπτου ασκητής
Μικρογραφία (Μινιατούρα) τού έτους 985 μ.Χ.  
στό Μηνολόγιο τοῦ Βασίλειος Β '. Κωνσταντινούπολη. 
Τώρα εὑρίσκεται στήν Βιβλιοθήκη τοῦ Βατικανοῦ. Ρώμη





Преподобный Павел Фивейский, Египетский, отшельник; Византия; XI в.; памятник: Императорский менологий cod. Walters 521 на январь; местонахождение: США. Балтимор. WAM (Walters Art Museum)
Ο Όσιος Παύλος ο Θηβαίος τής Αιγύπτου ασκητής
Αυτοκρατορικό Μηνολόγιο ( μηνός Ιανουαρίου) τού 11ου αιώνα μ.Χ.
 το οποίο είναι μια βυζαντινή συλλογή βιογραφιών αγίων. 
 Imperial Cod. Walters 521  WAM (Μουσείο Τέχνης Walters) ΗΠΑ. Βαλτιμόρη.






Менологий на 14-17 января
Византия. Греция; XIV в.; памятник: 
Византийский менологий (Byzantine illumination Menologion); 
10 x 13 см.;  местонахождение: Англия. Оксфорд. 
Бодлеанская Библиотека 

Μηνολόγιο 14 - 14 Ἰανουαρίου
Βυζαντινή Μηνολόγιο  τού 14ου αιώνα μ.Χ. 
Τώρα ευρίσκεται στην  Αγγλία. Οξφόρδη. 
Bodleian Βιβλιοθήκη (Bodleian Library)


Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος, τὴ ἐπινεύσει, πρῶτος ὤκησας, ἐν τὴ ἐρήμω, Ἥλιου τὸν ζηλωτὴν μιμησάμενος καὶ δι' ὀρνέου τραφεῖς ὡς ἰσάγγελος, ὑπ' Ἀντωνίου τῷ κόσμῳ ἐγνώρισαι. Παῦλε ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

 

Κάθισμα
Ἦχος α'
Τὸν τάφον σου Σωτὴρ 
Τοῦ κόσμου τὰ τερπνά, ἐκ καρδίας μισήσας, καὶ μόνον τὸν Θεόν, ἐκ ψυχῆς ἀγαπήσας, τὴν ἔρημον ὡς ἔνοικον, πόλιν Παῦλε κατέλαβες, ἐπιμόνοις δέ, ταῖς θεωρίαις σχολάσας, ὤφθης Ἄγγελος, μετὰ σαρκὸς βιοτεύων· διὸ σε γεραίρομεν.


Κοντάκιον
Ήχος δ’. Επεφάνης σήμερον.
Τον φωστήρα άπαντες τον εν τω ύψει, αρετών εκλάμψαντα, ανευφημήσωμεν πιστοί, Παύλον τον θείον κραυγάζοντες· Συ των οσίων Χριστέ αγαλλίαμα.

 

Ἐξαποστειλάριον τοῦ Θηβαίου
Ἦχος β'
Γυναῖκες ἀκουτίσθητε 
Μεθέξεσι θεούμενος, ταῖς πρὸς τὸ θεῖον Ὅσιε, Θεὸς θετὸς χρηματίζεις, σὺν Ἀντωνίῳ παμμάκαρ· μεθ' οὗ ἡμῶν μνημόνευε, τῶν ἐκτελούντων Ἅγιε, τὴν φωτοφόρον μνήμην σου, καὶ σὲ τιμώντων ἐκ πόθου, Παῦλε φωστὴρ Μονα-ζόντων.

 

 .





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου